snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Poklic: vojak

Značka
Aktualno
Naslovnica
Fotografija: Slovenska vojska
Besedilo: J. Z.

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš sosed? Če morebiti tega niste vedeli ali opazili, si nas oglejte pod »povečevalnim steklom« in nas spoznajte, da boste lahko ponosni na naš prispevek k varnosti naše domovine in vseh njenih prebivalcev.

Slovensko vojsko sestavljajo pripadniki stalne in rezervne sestave. Obvezno služenje vojaškega roka je bilo zamrznjeno leta 2003. V slovenski vojski je zaposlenih 10.000  pripadnikov vojske, stalno sestavo slovenske vojske dopolnjujejo tudi rezervisti, a veliko manjšem številu. Stalna sestava so poklicni pripadniki vojske: vojaki, podčastniki, častniki, vojaški uslužbenci in civilne osebe, ki ne opravljajo vojaške službe in so zaposleni v Slovenski vojski. Slovenska vojska ima v svoji stalni sestavi 16,5 odstotka žensk in prvo načelnico generalštaba v zgodovini zavezništva.

VREDNOTE

Kaj motivira pripadnike Slovenske vojske, da so pri opravljanju svojega poklica pripravljeni tvegati svoje življenje za domovino? To so vrednote in zavedanje, da brez skrbi za ogrožene, izpostavljene, šibke svet ne more preživeti.

Vsaka vojska je na nek način odsev družbe. Vsi se zavedamo, da je varnost, življenje v miru, v lastni domovini osnovna potreba in pravica vsakega. Slovenski vojak je za svoje poslanstvo izbral, da bo v vsakem trenutku pripravljen prispevati k miru, pomagati v krizi, izrednih razmerah in vojni. Za to je šolan, usposobljen in to je skladno z njegovimi visokimi standardi.

ČAST, POGUM, TOVARIŠTVO, LOJALNOST IN PREDANOST

Vrednote se ne učijo, temveč se vzgajajo v okolju, v družini, šoli, pa tudi v vojski. Družba in država lahko veliko pripomoreta k temu. Pomembni so tudi ideali oziroma vzori. Vzgaja se s primerom. Zato je dober vojaški voditelj zvest svojim vrednotam, strog do sebe in vzor drugim.

Temeljna skupna vrednota pripadnikov Slovenske vojske je domoljubje. Domoljubje je zavest o pripadnosti domovini in nesebično izpolnjevanje dolžnosti pri uresničevanju ciljev in interesov pri zagotavljanju obrambe ter varnosti. Spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter dostojanstva so temeljna vodila vsakega pripadnika.

Slovenska vojska razvija vojaške vrednote, ki izhajajo iz splošnih civilizacijskih vrednot, vrednot slovenske družbe in posebnosti narave delovanja vojske. To je osnova za delovanje in vedenje. Pripadniku Slovenske vojske je v čast, da podpira nacionalne interese RS in prispeva k njeni varnosti ter blaginji. Ponosen je, ker lahko prispeva k zagotavljanju varnosti doma in po svetu. Je pogumen, ker ve, da je lahko pri uresničevanju poslanstva ogroženo njegovo in sobojevnikovo življenje in je pri izvajanju nalog pripravljen uporabiti orožje. Pripadnike med seboj povezuje lojalnost Republiki Sloveniji, Slovenski vojski in enoti. Tovarištvo je jedro notranje povezanosti in trdnosti enote. Izraža se z medsebojnim spoštovanjem, s pomočjo in prijateljstvom. Z vstopom v Slovensko vojsko se posameznik obveže, da bo predano in požrtvovalno služil domovini.

POMOČ PRI NESREČAH

V primeru večjih naravnih nesreč, ki zajamejo velik del države in povzročijo veliko škode in gorja prebivalcem na prizadetih področjih, se v odpravljanje posledic vključi tudi Slovenska vojska. Pomoč pripadnikov Slovenske vojske je še kako dobrodošla, saj s svojo tehniko in opremo lahko delujejo na lokacijah, kjer je dostop otežen in je opustošenje največje. Prav tako pripadniki Slovenske vojske pomagajo v kriznih situacijah, kot so begunska kriza, pomoč pri varovanju državne meje ali pomoč v zvezi s pandemijo COVIDA-19. Vojska prav tako izvaja naloge helikopterske nujne medicinske pomoči. Veliko vlogo ima tudi pri reševanju ponesrečencev v gorah. Takšni dogodki gotovo utrjujejo zaupanje prebivalcev v slovenskega vojaka in Slovensko vojsko.

Več o vojaškem poklicu in možnostih sodelovanja izveš na spletni strani ter družbenih omrežjih (FB, IG, TikTok, YT) postanivojak.si.

NAGRADNO VPRAŠANJE: 

Rešitev izpolnjevanke do 29. 7. 2024 pošljite na Pil, 1536 Ljubljana ali na pil@mladinska-knjiga.si s pripisom IZPOLNJEVANKA.

Med prispelimi pravilnimi odgovori bomo 30. 7. 2024 enega izžrebanca/-ko nagradili z JOPICO S KAPUCO Z NAPISOM ENOTNI.

 

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(321)
Ne
(193)
Ne vem
(138)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Dedek

Učiteljica vpraša Janezka: "Kako se sklanja dedek?".

Janezek ji odgovori: "Brez palice težko."

Zala, 13