snofi
Naslednji Pil izide 7. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Maria Parr: Golmanka in morje

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Fotografija: Založba Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

»To je pes!« je zavpila Lena in zdrvela v tisto smer. »Z ovratnico se je nekam zataknil! Ubožček!«
Da najdeš takole psa sredi gozda! In če bi že bil naš Tačko ali Aiko ali Tjorven ali kakšen drug iz naselja, pa ni bil. Bil je čisto nov, ne Lena ne jaz ga še nisva videla. Rjav kožuh se mu je tako lepo svetil v soncu, žalostno naju je gledal.
»Po mojem je to znak,« je resno rekla Lena, ko sva ga reševala. »Po mojem se je zatekel v Razbito Matildo in bi rad ostal tukaj. V tem primeru lahko z bratom še malo počakam. Mogoče bo preveč dela naenkrat …«
Gledal sem dolg povodec.
»Lena, po mojem ima lastnika.«
Na to ni rekla nobene.
Stekla je iz gozda in po srednje visoki travi na Hudoklančnikovem travniku – in vmes se je smejala novemu prijateljčku. Leni pasja družba pač prija.
Ampak sreča ni trajala dolgo. Na Hudoklančnikovem dvorišču je stal velik bel tovornjak, pred njim pa se je trlo ljudi.
»Has!« so zavpili v en glas.
Pes je potegnil, tako da je Lena padla v blatno traktorsko kolesnico in spustila povodec. Ko se je pobrala, je bila kot en sam velik kakec. Dve sekundi je gledala ljudi tam spodaj, blatne roke so ji štrlele na oba konca. Potem je odmarširala dol.
»Na psa pa ne znate posebno paziti!« je zagrmela.
Ljudje so prestrašeno buljili v naju – še posebno pa v Blatno Leno. Nemirno sem se prestopal. Čisto zadaj sem opazil punco, skoraj podobno soncu. Svetli kravželjčki so ji obdajali glavo kot oblak, sramežljivo se je smehljala, medtem ko je čohala psa za ušesi.

Lena in Trile
Ali se kdo med vami še spomni fantastične knjige Vafljevi srčki? Če se, potem o Leni in Trileju veste že veliko, ampak človek je pri 12 letih precej drugačen kot pri 10 ali 11 in dogaja se mu marsikaj novega. Sploh pa – to je nepreklicno dejstvo – z Leno nikoli ni dolgočasno … pri Leni človek nima časa niti pomisliti na to besedo, ker njej dogaja na polno. Ko ji Trile pokaže vratolomni skok z najvišjega pomola, od koder si Lena v vsem času še ni upala skočiti, ne razmišlja, ampak bums, oblečena pristane zraven njega. Hja, nepremišljena in trmoglava. Pa zelo zabavna in drzna. Trile je nekoliko bolj umirjen in premišljen, ampak kaj ko ga Lena hitro zapelje – morebiti v koledovanje. Saj vem, to ni niti predrzno niti kanček nevarno. No, naj ne bi bilo, če pa se zunaj pripravlja na orkan in ti starši zabičajo, da nihče ne sme od doma, pa jo ti vseeno popihaš, potem je to – kratko malo nevarno.

Brigita
Potem pa se v Razbito Matildo priseli Brigita. Angelski kodrčki, milina na obrazu in, no, Trile malo poblesavi. Lena pa to težko gleda. Ker Lena se ne prilagaja drugim, ker ona ima svoj prav in ta edini šteje. Trile pa kar naenkrat pospešeno vadi klavir, se sprehaja z Brigito in poseda na pomolu. Ker je Brigita tako prijazna in nežna in ljubka. Čeprav ni prijazna samo z njim in to ga malo muči. In božičnega darila ne da samo njemu. To ga še malo bolj muči. In na praznovanju rojstnega dne se malo bolj pogovarja s Tomijem.

Trile in Lena
Trile bi se z Leno prav rad pomenil o tem, ampak mu ne gre z jezika. Kot da ne bi bila več najboljša prijatelja. Kot da si ne bi znala več zaupati. Leni se dogaja nekaj podobnega. Trileju bi z veseljem povedala vse o mučenju Tomijevega očeta na treningu, pa o novem nogometnem moštvu, pa o razbijanju v čolnarni, pa o tem, da so vsi dojenčki dobrodošli. Uf. Včasih je pač tako, da je treba malo narazen, da spet prideš skupaj. Ker Razbite Matilde ni brez neustrašne Lene in njenega najboljšega prijatelja, po novem enako neustrašnega Trileja. Kaj naj rečem – absolutno vrhunska knjiga, vihrava, pogumna, topla in zabavna.

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Bi pogrešali nalepke v Pilu?
Zelo
(590)
Srednje
(189)
Ne preveč
(143)
Sploh ne
(183)
Raje bi imel/a več posterjev
(297)

AKTUALNO

Veliki Pilov Festival

VELIKI PILOV FESTIVAL


Pred vami je že tretji veliki Pilov festival, na katerem se na naši ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. LPS - Disko
3. Nina Pušlar - Tople oči
4. BQL & Polkaholiki - Lučke
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Polkaholiki: Lučke
2. Joker Out: Barve oceana
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Kokosy: Lana ne
5. Leopold I.: Kinderšpil
6. LPS: Disko
7. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Imagine Dragons X JID: Enemy
4. Måneskin: Beggin'
5. Meghan Trainor: Made You Look
6. Miley Cyrus: Flowers
7. Olivia Rodrigo: Deja vu
8. Sam Smith & Kim Petras: Unholy
9. Stephen Sanchez: Until I Found You
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
5. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 3. 2023

NAKLJUČNI VIC

Pisava

Učenci dobijo nazaj svoje ocenjene spise. Janezek vpraša svojega učitelja: "Gospod učitelj, kaj ste tukaj napisali pod mojim cvekom?" Učitelj odgovori: "Naslednjič piši bolj čitljivo."

Cherry, 13 let