snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek

Sting

Glasbene legende

Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Sting je pevec in igralec, ki prihaja iz Anglije. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil glavni pevec, pisec pesmi in basist v rock bendu The Police, kasneje pa se je podal na samostojno glasbeno pot in v svoje ustvarjanje vključeval elemente različnih glasbenih žanrov: rocka, popa, jazza in tudi klasične glasbe.

Pravo ime: Gordon Matthew Thomas Sumner
Datum rojstva: 2. oktober 1951
Leta delovanja: od 1971 do danes
Glasbeni žanr: raznolik
Najbolj znane pesmi: Desert Rose, Englishman in New York, Fields of Gold, Every Breath You Take …

Glasbeni začetki
Sting je najstarejši izmed štirih otrok. Njegova mama je bila frizerka, oče pa mlekar in inženir. Kot otrok je Sting očetu pomagal pri dostavljanju mleka, pri desetih letih pa je postal obseden s staro kitaro, ki jo je oče nekoč dobil v dar. Po šolanju je dve leti delal kot učitelj, ob večerih in vikendih pa je v različnih bendih igral jazz. Takrat je dobil tudi vzdevek Sting in danes pravi, da če bi ga na ulici kdo poklical po imenu Gordon, bi bil prepričan, da ne nagovarja njega.

The Police
Bend The Police je Sting ustanovil z bobnarjem Stewartom Copelandom in kitaristom Henrijem Padovanijem leta 1977. Novi trio je izdal singel Roxanne, ki sprva ni vzbudil nobene pozornosti, ko pa so ga kasneje ponovno izdali, se je znašel tudi na glasbenih lestvicah. Skupina je imela edinstven zvok, ki je privabljal vse več oboževalcev. V tistem času je tudi igral v nekaj filmih in zanje pisal glasbo. Zadnji album je skupina izdala leta 1983, z njega pa prihaja največji hit skupine Every Breath You Take. Pesem je za večino izjemno romantična, a gre za zgodbo o povsem obsesivni ljubezni. Po turneji, ki je spremljala zadnji album, se je skupina odločila za premor, a so se leta 2007 in 2008 še združili za skupno turnejo.

Samostojna kariera
Člani skupine The Police, tudi Sting, so se podali na samostojne glasbene kariere. Sting je tudi kot solo izvajalec hitro postal uspešen. Že njegov prvi album je postal hit, sledili pa so mu še drugi uspešni albumi. Sodeloval je tudi s številnimi drugimi glasbeniki in pisal zelo raznoliko glasbo. Njegovi največji hiti so se povzpeli tudi visoko na glasbene lestvice. Take so bile na primer pesmi Englishman in New York, If I Ever Lose My Faith in You in Fields of Gold.

 Kaj počne zdaj?
Skoraj 70-letni pevec se še ne namerava upokojiti. Leta 2016 je izdal prvi rock album po več kot desetih letih, dve leti kasneje je skupaj s Shaggyjem ustvaril reggae album, lani pa je izdal zbirko remiksov in novih različic predhodno izdanih pesmi. Aprila letos je z dekliško skupino All Saints posnel pesem Message in a Bottle. Skupno je izdal že štirinajst studijskih albumov, nič pa ni videti, da bi se kaj kmalu ustavil.

  • V svoji karieri je prejel 17 nagrad grammy, skupno pa šteje več kot 50 nagrad in več kot 100 nominacij.
  • Njegovo zvezdo lahko najdete na Hollywoodski aleji slavnih.
  • Je velik borec za okoljevarstvo in človekove pravice.
  • Sting pomeni želo, vzdevek pa je dobil zaradi rumeno-črnega puloverja, ki ga je nosil na začetku svoje kariere. Tudi njegovi otroci in mama ga kličejo Sting.

Vprašanje

Katera naslovnica Pila vam je bolj všeč?
Takšne, kot so bile prejšnje šolsko leto.
(71)
Letošnja!
(59)
Ne opazim razlike.
(38)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Alya - Ti z mano znaš
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
Olivia Rodrigo - good 4 u
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
BTS - Butter

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2021

gumb

Kupi zadnjo številko
Revija
Izid: 1. 9. 2021

NAKLJUČNI VIC

PONOČI

"Ko bom velik, bom prvi človek, ki bo pristal na Soncu," reče učiteljici Janezek. "Nemogoče, saj te bo zažgalo!" reče učiteljica. "Saj bom pristal ponoči ..."
Nala, 13