snofi
Naslednji Pil izide 3. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Tilen Artač

Značka
Intervju
Naslovnica
Fotografija: Adrian Pregelj
Besedilo: Jelka Šutej Adamič

Kaj dogaja?! Tilen Artač in njegovi soustvarjalci oddaje Kaj dogaja bodo v soboto spet zabavali širno občinstvo pred TV-ekrani in nas vse obvestili, seveda na svoj duhoviti način, kaj novega se je zgodilo v preteklem tednu. Tilen je večstranski ustvarjalec. Ne samo da je izvrsten imitator (oponašalec), satirik in duhovit komentator trenutnega dogajanja, je tudi vrhunski violončelist. Kako ga je zaneslo iz glasbene klasike v sodobno satiro, nas je zanimalo v pogovoru z njim. Vprašali smo ga tudi, ali je bral Pil, ko je bil še mulc. »Seveda!« je odgovoril in dodal, da je Pil zakon!

Zanimivo je, da si se kot akademski glasbenik – končal si glasbeno akademijo in prejel kar nekaj priznanj na tekmovanjih za violončelo – v zadnjih letih posvetil imitatorstvu, satiri, komičnim songom … Kako in zakaj je prišlo do tega?
Televizija in radio sta me od nekdaj zanimala. Že kot otrok sem spremljal slovenske komike, ki so se ukvarjali s politično satiro in humorjem. Svojo pot sem začel pred 17 leti v legendarni radijski oddaji Radio GaGa, kjer sem se prvič resno spoznal z imitatorstvom. S pevskimi imitacijami sem se najbolj začel ukvarjati v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Vse te izkušnje in znanje sedaj uporabljam v oddaji Kaj dogaja. Mislim, da je oddaja prišla v moje življenje ravno ob pravem času.

Ali violončelo še igraš?
Po izobrazbi sem akademski glasbenik – violončelist. Seveda še vedno igram violončelo. Velikokrat na svojih nastopih poleg imitacij in komedije publiki postrežem tudi s kakšno zabavno glasbeno točko. Ljudje imajo to radi.

V oddaji Kaj dogaja se na duhovit in zabaven način ukvarjaš s slovenskimi politiki, a tudi z drugimi posameznicami/posamezniki s področja javnega življenja. Kako jih izbiraš?
Zgrabimo vse, kar je aktualno, in okoli tega naredimo komično zgodbo. Ne zanima me, ali je politik levi ali desni. Tisti, ki naredi več kozlarij in neumnosti, ga pač uporabimo.

Te je že kdo od tistih, ki so v oddajah predmet posmeha ali satire, napadel, ti grozil ali te tožil?
Ne želim biti žaljiv, vulgaren. Če je kdo v politiki »kreten«, tega ne poudarjam. Želim ga predstaviti skozi humor in ga na pozitiven način narediti vsaj malo simpatičnega, ne glede na to, kakšen v resnici je. Me je pa kar nekaj tistih, ki jih imitiram na Mali terasi, po nastopu prijazno poklicalo in mi čestitalo. Od politikov pa ne dobim nobenega odziva, tako da do groženj in tožb ni nikoli prišlo. Sploh pa je to, da jih imitiramo, za njih reklama in promocija. Zdi se mi, da so bolj zaskrbljeni in se sekirajo tisti politiki, ki jih sploh ne imitiramo, saj to pomeni, da niso dovolj simpatični ali aktualni, da bi jih dali na seznam.

Kako sodelujete z drugimi ustvarjalci oddaje?
Potek nastajanja oddaje je sledeč: na sestankih se pogovorimo, kaj  bo in kako bodo zadeve potekale v oddaji. Naberemo ideje, nato pa se celotna ekipa loti pisanja scenarija. Reporterja sta Miha Brajnik in Admir Baltić – Miha nastopa v oddaji v liku Mirana s Šanka, Admir pa v zelo priljubljeni rubriki Beseda tedna. Pri sinhronizacijah sodelujem z odličnim imitatorjem Juretom Mastnakom. Glede intervjuja in gostov se pogovorim z urednico oddaje Mašo Kljun. Vse vajeti oddaje in scenarija pa imata v rokah Igor Bračič in Jure Karas (Slon in Sadež). Sta velika mojstra in zelo sem vesel, da delamo in ustvarjamo skupaj. 

Med nastajanjem oddaj je verjetno veliko smeha!
Na sestankih je veliko smeha!  Jure Karas nas vedno popelje v smeh, na zelo duhovit način me nenehno »zeza«. Tako da sem tarča posmeha, kar me zabava. Kot pisec scenarijev mora Jure vedeti, kdo sem, kako se odzivam, kdaj sem jezen in kdaj dobre volje. Moramo se poznati med seboj! Potem pa še Igor pristavi kakšen svoj štos in ne nehamo s smehom …

Snemanja so pa naporna, tako da se ob petkih popoldne preprosto nimamo časa smejati. Delamo, potem maska in spet delamo, spet maska itd. Se spominjam, da sem si enkrat maskaro s trepalnic slabo odstranil in so me potem spraševali, od kdaj se mažem. Kakorkoli, snemanja so naporna, ampak imamo vsi dolgo kilometrino in veliko izkušenj, tako da vemo, kako ohraniti dobro voljo, in se ne prepuščamo paniki.

Spomnila sem se namreč na posnetke »kiksov« med snemanji, kar potem včasih prikažejo na koncu filma ali serije …
Ja, baje se tudi to pripravlja. V zadnji oddaji, ko bomo predstavili »the best of«, bomo pokazali tudi naše napake, nastale med snemanji. Zagotovo bodo smešne, ampak ne vem točno, kaj nastaja, ker jih pripravljajo v žiriji. Vem samo, da so mi že rekli, naj se na spodrsljaje odzivam bolj neposredno, da naj se vendar razjezim, povem kletvico, a žal mi vest tega ne dopušča. V takšnih situacijah se baje odzivam preveč umirjeno, brez posebne reakcije. (smeh)

Si bil zabaven in tako radoživ že, ko si obiskoval osnovno in srednjo šolo?
V osnovni šoli sem bil kar radoživ, a predvsem med odmori. Nisem bil ravno odličen učenec, tako da sem bil med poukom raje tiho. (smeh) Seveda pa sem bil priljubljen med vrstniki in tudi nekaterimi profesorji, ker sem imel že takrat sposobnost imitiranja, tudi nekaterih profesorjev. 

V gimnaziji sva bila imitatorski tandem s sošolcem Juretom Godlerjem. Nikoli ne bom pozabil, kako je bil Godler pred tablo vprašan matematiko, in ko ga je profesor spraševal, ga je Godler oponašal in mu odgovarjal nazaj z istim glasom. Totalni žur! 

Si rad pripovedoval in poslušal vice? Te je zanimal strip? Si bral Pil, morda Bravo?
V zasebnem življenju sem večino časa dobro razpoložen. Vedno se poskusim družiti z ljudmi, ki imajo originalen smisel za humor, in tako lahko samo poslušam. Rad imam tudi preprost, ljudski humor, pri katerem se bom krasno zabaval. Če je smešno, je pač smešno. Dober vic je vedno lepo slišati, še lepše ga je deliti z drugimi.  Pil sem seveda bral. Pil je zakon!

Kako pa se (iz tistih časov) spominjaš klepeta s prijatelji in prijateljicami? Ali ste se veliko družili, glede na to, da vadba instrumenta zahteva kar veliko časa … ?
Vedno sem se rad družil s prijatelji. Še posebej v osnovni šoli sem se s sošolkami in sošolci zelo dobro razumel. Bili smo odlična klapa. Pomagali smo si pri nalogah, med pisanjem testov, skupaj smo plonkali in ni nam bilo vseeno drug za drugega. Zelo se razveselim, ko po dolgem času srečam koga od njih. Vedno dobim občutek, da smo vsi isti, kot smo bili takrat, in se nismo nič spremenili.  To pomeni, da nismo izgubili mladostne energije in iskrenosti drug do drugega. 

Kaj novega pripravljaš v teh dneh?
Posvečam se oddaji. Kaj dogaja bo na sporedu ob sobotah zvečer do sredine maja. Potem me čaka veliko drugih projektov. Pripravljam dogodke, ki naj bi se odvijali čez poletje. Seveda, če se bo epidemija umirila in bo to možno. 

 

Vprašanje

Kaj ti je na Pilovi spletni strani najbolj všeč?
Forumi.
(156)
Klepetalnica.
(87)
Svetovalnica.
(129)
Pilov hodnik in Moj kotiček.
(119)
Branje člankov.
(24)
Razvedrilo.
(49)

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. LPS - Disko
2. July Jones - Girls Can Do Anything
3. BQL & Polkaholiki - Lučke
4. BQL - Budala
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. GAYLE - abcdefu
3. We Don't Talk About Bruno - Encanto (Disney)
4. Imagine Dragons X JID - Enemy
5. Glass Animals - Heat Waves

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL & Polkaholiki: Lučke
4. Ditka: Cold Heart
5. July Jones: Girls Can Do Anything
6. Laura Petrinec: Your Part
7. LPS: Disko
8. Mikič x Chorchyp: Po gasu
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Taja: Na novo

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. Dove Cameron: Boyfriend
3. GAYLE: abcdefu
4. Glass Animals: Heat Waves
5. Harry Styles: As It Was
6. Imagine Dragons X JID: Enemy
7. Måneskin: Beggin'
8. Sam Smith: Love Me More
9. The Kid LAROI & Justin Bieber: Stay
10. We Don't Talk About Bruno: Encanto (Disney)

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Skrivnih sedem
3. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
4. Roald Dahl - VDV
5. Nataša Konc Lorenzutti - Gremo mi v tri krasne

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 6. 5. 2022

NAKLJUČNI VIC

PASMA NI POMEMBNA

Policaj: "A vi veste, da ne smete psa voziti na sprednjem sedežu v avtu?"
Voznik: "Ampak to je plišasti pes!"
Policaj: "Pasma ni pomembna!"

FunnyGirl, 13 let