Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kdo je bil Jack Razparač? - 1. del

Značka
Skrivnosti zgodovine
Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Serijski morilci pri ljudeh vedno vzbujajo zanimanje. Nekateri med njimi se ponašajo z velikim številom žrtev, spet drugi  z izvirnostjo pri umorih. Naša današnja zgodba pa poskuša odgovoriti na ključno vprašanje – zakaj vzbuja največje zanimanje prav človek, ki je umoril samo pet ljudi, in to v kratkem časovnem razdobju? V čem je njegova skrivnost? Zakaj si je ravno on priboril nečastno mesto na vrhu lestvice serijskih morilcev? Kdo je pravzaprav bil človek, ki ga vsi poznamo pod imenom Jack Razparač?

Žrtve
Jack Razparač je ubijal prostitutke, torej ženske, ki so v Whitechaplu, revnem vzhodnolondonskem predmestju, poskušale zaslužiti s prodajo svojega telesa. Zgodba se začenja 7. avgusta 1888, ko so našli prvo truplo. Žrtev je bila Martha Turner, imela je prerezan vrat in njeno telo je bilo hudo razmesarjeno. Jasno je bilo, da je na delu morilec z nožem. Zaradi grozljivosti poškodb so ga poimenovali Jack the Ripper – Jack Razparač.

Štiriindvajset dni pozneje se je zgodil podoben zločin. Razparač je ubil Mary Ann Nicholls, ki je imela podobne poškodbe kot prva žrtev. Še teden dni pozneje je ubil tretjo žensko – Annie Chapman. Za razliko od prvih dveh jo je razkosal.

V Londonu je zavladala panika. In strah. In ugibanja, kdo bi lahko bil morilec. Strah, ki je vse bolj naraščal, se je sprevrgel v bes, ko so v istem dnevu našli še dve trupli: Elisabeth Stride in Catherine Eddowes. Elisabethino telo ni bilo razmesarjeno, kar pomeni, da je Razparača očitno nekaj zmotilo. Morda je prav zato svojo slo po krvi zadovoljil še v isti noči, ko je ubil še drugo žensko. Catherine je bila najbolj iznakažena med vsemi žrtvami. Tokrat je ob truplu pustil svojo edino sled. Na zidu je s kredo pisalo: Judje niso nedolžni.

Pismo
Londonska osrednja časopisna agencija je dva dni pred umorom Catherine Eddowes prejela pismo, namenjeno šefu Scotland Yarda, znamenite angleške policije: Dragi šef! Vedno znova slišim, da me je policija ujela, toda to ji ne bo nikoli uspelo. Zanimajo me samo določene ženske in ne bom jih nehal klati ... Rad imam svoje delo in nadaljeval ga bom. Prihodnjič bom kakšni ženski odrezal ušesa in jih poslal policiji, da se bo zabavala z njimi. Pismo je bilo podpisano z imenom Jack Razparač, ki do tedaj še ni bilo uporabljeno. Morilec je Catherine tudi v resnici poskusil odrezati ušesa.

9. novembra je napadel vnovič. Ubil je Mary Kelly, ki ni bila podobna nobeni dosedanji žrtvi, in ubil jo je v njenem stanovanju. S tem umorom pa je Razparačeva strahovlada prav tako skrivnostno in nenadoma ponehala, kot se je začela.

Teorije o tem, kdo naj bi bil Jack Razparač
Morilca niso ujeli nikoli. Prav tako niso nikoli odkrili, kdo je pravzaprav bil. Teorije o njegovi identiteti so se pojavljale že med umori in vse do danes niso potihnile. Uspelo mu je zagrešiti popolne zločine in najboljša policija na svetu ga ni nikoli odkrila. To je verjetno razlog, da še danes vzbuja zanimanje.

Zanesljivo vemo, da je bil, glede na uporabo noža, levičar. Prav tako rane na telesih umorjenk dokazujejo, da je obvladal anatomijo. Pojavljale so se mnoge teorije in ugibanja:

1) da je bil Jud (inšpektor Sager, vodja preiskave, je imel konkretnega osumljenca, ki je bil Jud in duševni bolnik. Ko so ga zaprli v ustanovo, so umori prenehali),

2) da je bil sovražnik Judov (glede na napis),

3) da je bil mornar,

4) da je bil policist (sicer se ponoči ne bi mogel gibati zunaj, ne da bi vzbujal sum),

5) da je bil plačan ruski morilec (da bi na slab glas spravil Scotland Yard),

6) da je bil zdravnik (glede na strokovno uporabo morilskega orožja),

7) da je bilo morilcev več – kraljevi zdravnik, neki kočijaž in neki igralec (Njihov motiv naj bi bil utišati skupino prostitutk, ki so hotele izsiljevati vojvodo Clarenškega, sina angleškega kralja, zaradi njegove skrivne poroke. Morilce naj bi najeli člani kraljevske družine, ministrski predsednik in šef policije).

Odkritje
Pa smo skrivnost Jacka Razparača do danes končno odkrili? Tako je. Z najnovejšimi raziskavami DNK smo, vse tako kaže, rešili tudi to skrivnost. Torej, kot bi rekli na televiziji – ne hodite nikamor – vse odgovore boste izvedeli v naslednji številki Pila.

Vprašanje

Bi si v Pilu želeli več ilustracij?
Ja, ilustracij je premalo.
(70)
Tako, kot je zdaj, je OK!
(139)
Raje imam fotografije kot ilustracije!
(53)

AKTUALNO

Največja noč skupine Joker Out

Joker Out so zmagali! V svojem rodnem mestu, pred zvestim občinstvom, ki jih spremlja od prvega dne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 12. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Doja Cat - Paint The Town Red
4. Loreen - Tattoo
5. Miley Cyrus - Flowers

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Sunny Side of London
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Barve oceana
6. LPS: Insomnia
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Regen: Rada znala bi plesati
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Drag bencin

Pride gospod na bencinsko črpalko in vpraša koliko stane liter bencina odgovorijo mu 100 evrov pa vpraša še koliko je 1 kaplja bencina povejo mu da je zaston. Pa vpraša gospod Ali mi lahko prosim nakapljate bencin?

X-človk, 12