Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

5-MINUTE CRAFTS

Značka
Spletne zvezde
Naslovnica
Fotografija: arhiv Pila
Besedilo: Nika Osredkar

Gotovo ste na YouTubu že naleteli na kanal 5-Minute Crafts, saj gre za enega najbolj priljubljenih kanalov na platformi. Ta edinstveni kanal je poln zabavnih trikov, nasvetov, idej in rešitev za vsakršen problem. Kanal navdušuje z izvirnostjo in pestrostjo, prepoznaven pa je tudi po pisanih barvah, ki pritegnejo pozornost. Na kanalu najdete kup zanimivih DIY videov, ki so enostavni in garantirano preženejo tudi najhujši dolgčas. Hitro skočite na 5-Minute Crafts po ideje za jesensko ustvarjanje!

5-Minute Crafts v številkah
- Več kot 77 milijonov naročnikov
- 12. mesto na svetu po številu naročnikov na YouTubu
- Na YouTubu od leta 2016
- Več kot 24 milijard ogledov videov
- Čeprav se kanal imenuje 5-Minute Crafts, so njegovi videi običajno dolgi okoli 15 minut

Kaj vse najdeš na kanalu?
Na 5-Minute Crafts najdeš skoraj vse, kar si zamisliš. Ideje za ustvarjanje, šolske trike, lepotne in kozmetične trike, ideje, kako preurediti svojo sobo, stilske nasvete, kuharske recepte, zabavne ideje za preganjanje dolgčasa, life-hacke pa tudi čarovniške trike, trike, ki ti olajšajo vsakdanje življenje, in bizarne trike, za katere nisi vedel/a, da obstajajo.  Na kanalu vsak dan objavijo vsaj dva nova videa, tako da materiala ne zmanjka, saj te ves čas čaka nekaj novega in svežega.

5-minutne ideje, ki jih lahko poskusiš

  • Ne veš, kam bi med učenjem odložil/a skodelico čaja? Najdi 10 starih barvic in jih z vrvico zveži skupaj. Tako boš dobil/a zelo izvirno podlago za pijačo, ki bo popestrila tudi videz tvoje pisalne mize. (https://youtu.be/yG0W82PGAcQ?t=248)
  • Moraš ošiliti svinčnik, pa nikoli ne veš, kam z odpadki, ki nastanejo pri šiljenju? Najdi plastenko s širšim pokrovčkom. V pokrovček izreži luknjo v obliki šilčka in šilček z odprtino za šiljenje navzgor nalepi na spodnjo stran pokrovčka. Pokrovček pritrdi nazaj na plastenko in ta bo ulovila vse ošilke! (https://youtu.be/yG0W82PGAcQ?t=259)
  • Rad/a ustvarjaš z vodenkami, a se bojiš, da bi vodo polil/a po mizi? Širši lepilni trak zalepi za nogo mize in lonček z vodo odloži v njegovo odprtino! Tako bo lonček na varnem, ti pa boš lahko ustvarjal/a brez strahu, da bi polil/a vodo. (https://youtu.be/yG0W82PGAcQ?t=274)

Sorodni kanali
Znamka 5-Minute Crafts  ima tudi sorodne kanale, na primer 5-Minute Crafts TEENS, na katerem najdeš preproste vsakdanje trike zase in za prijatelje, 5-Minute Crafts DIY, poln idej, ki jih lahko narediš sam, 5-Minute Crafts Tech, kjer se najdejo nasveti, ki so (ali pa tudi niso povezani s tehnologijo, 5-Minute DECOR, kjer najdeš hitre ideje, kako preurediti svojo sobo ali polepšati star kos pohištva, 5-Minute Recipes za hitre slastne recepte in kuhinjske nasvete ter 5-Minute Crafts PLAY za trenutke, ko se počutiš igrivo.

5-minutni rekordi
Kanal je v nekem trenutku veljal za najhitreje rastoči YouTube kanal, saj je vsak mesec pridobil 1–4 milijona sledilcev in bil nekaj časa tretji najbolj priljubljen YouTube kanal na svetu. Je kanal, ki je najhitreje prišel do prelomnice 50 milijonov sledilcev – to mu je uspelo v 828 dneh po tem, ko je bil ustvarjen.

Kdo stoji za 5-Minute Crafts?
Za blagovno znamko 5-Minute Crafts ne stoji le en posameznik, ampak celo podjetje TheSoul Publishing. Gre za podjetje, ki ustvarja videe za več kot 100 kanalov v 19 jezikih. Podjetje preko avdicij najde posameznike, ki zanje ustvarjajo videe – ker v mesecu dni ustvarijo preko 1000 videov, potrebujejo namreč kar veliko ustvarjalcev.  Ja, ustvarjanje videov je lahko prava služba!

Kje vse lahko spremljamo 5-Minute Crafts?
Profil 5-Minute Crafts je izjemno priljubljen na Facebooku, najdemo pa ga tudi na Instagramu, Pinterestu in TikToku.

POZOR!
Je vse res?

Ker kanal ustvari ogromno količino videov, je kakovost nekaterih vprašljiva, na kar so opozorili mnogi posamezniki. Gledanja in poustvarjanja idej se torej lotimo z veliko mero razuma, ne poskušajmo nevarnih idej ter ne verjemimo vsemu, kar vidimo na internetu.

POZOR! drugič
Kaj je clickbait?
Številne kritike kanala so se nanašale tudi na dejstvo, da se vsebina videa ne ujema vedno z njegovim naslovom – gre za clickbait (v prevodu vaba za klike), kar pomeni, da je naslov tak, da skuša pridobiti kar največ klikov, zaradi česar marsikdaj zavaja. Podoben trend lahko opazimo tudi pri oglaševanju, ko pisci oglasov v naslovu obljubljajo čudežne rezultate, ali pa v nekaterih novicah, na katere kliknemo zato, ker želimo v članku najti odgovor na bizarno vprašanje iz naslova.

 

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(438)
Ne.
(84)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Wc

Zakaj nese policaj na vece torto? Ker ima veci račka rojstni dan.

Pia, 11