snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kvaga – le na pol črtasta zebra

Značka
Tačke
Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Marina Dermastia

Če vam ne bi napisala že v naslovu, ob besedi »kvaga« verjetno ne bi pomislili, da bom danes pisala o čisto posebni zebri. Ime »kvaga« naj bi v jeziku staroselcev juga Afrike posnemalo zvok rezgetanja te živali. Žal tudi kvag v naravi ne srečamo več v prvotni obliki, saj so jih do tretje četrtine 19. stoletja južnoafriški beli naseljenci brez milosti pobili, ker naj bi popasle preveč trave njihovim kozam in ovcam, ker so imeli radi njihovo meso, zanimiv in uporaben pa se jim je zdel tudi kožuh. Zadnja kvaga je v ujetništvu poginila 12. avgusta 1883 v živalskem vrtu v Amsterdamu na Nizozemskem. Uradno je bila kvaga razglašena za izumrlo leta 1900. V muzejih po svetu se je ohranilo 23 nagačenih primerkov. Iz nekaterih je znanstvenikom uspelo izolirati dovolj kakovostno DNK, na podlagi katere poteka projekt vrnitve kvage v življenje in nato v naravo.

Vrsta ali podvrsta?
Znanstveniki so šele nedavno potrdili, da je bila kvaga le podvrsta zebre. Čeprav se vam po urah naravoslovja in biologije morda zdi, da je določitev vrste enostavna, v resnici v veliko primerih ni tako. Nihče ne bi trdil, da sta lev in tiger ista vrsta, a težava nastopi že pri odločitvi, ali sta azijski in afriški lev dve vrsti. Večina znanstvenikov, ne pa vsi, se sicer strinja, da oba pripadata isti vrsti. In podobno je tudi z zebrami. Danes vse zebre uvrščamo v tri vrste, ki pa so bile v preteklosti razdeljene na precej več vrst. Včasih so savanske vrste delili na dve vrsti, med katerimi je bila ena kvaga, danes pa kvago obravnavamo kot eno od dveh podvrst savanskih zeber.

Zakaj kvaga ni imela črt?
Kvaga je imela zelo poseben barvni vzorec: sprednji del telesa je bil podoben zebram, zadnji pa konjem. Kvaga je imela črte le na glavi, vratu in prednjem delu telesa. Ostanek telesa, ki je pri drugih zebrah rjav, je bil pri kvagi bel. Griva je bila pokončna in prav tako črtasta.

Zgornje vprašanje lahko zastavimo tudi drugače. Zakaj so zebre sploh črtaste? Očitno so ena od prilagoditev na okolje. Katera pa je ta prilagoditev, znanstveniki niso povsem prepričani. Ena najverjetnejših razlag je povezana z muhami, ki jih manj privlačijo črtasti predmeti. Zdi se, da je bilo na območju, kjer so živele kvage, manj muh kot na območjih drugih vrst zeber.

Če se nočeš udomačiti in ubogati, si nekoristen
V 18. in 19. stoletju je bilo v savanah južne Afrike zelo veliko kvag. Kot je bilo v tistih časih v navadi, so belski priseljenci v novih kolonijah iz vsake živali želeli potegniti nekaj koristnega zanje. Tako naj bi v začetku 19. stoletja kvage zaradi zanimivih vzorcev kože pripeljali v London za vleko slavnostnih kočij. A ker so bile precej neukrotljive, poskus ni bil preveč uspešen. Na kmetijah v Afriki so jih poskušali uporabljati tudi kot varuhe živine, saj naj bi odganjale prišleke, a očitno tudi te vloge niso opravile zadovoljivo. Tako so sklenili, da  se jih, podobno kot drugih zeber, ne da udomačiti ali kako drugače uporabiti, so le škodljivci, ki odjedajo travo živini na paši, in so jih začeli na veliko pobijati. Lov je bil tako obsežen, da so ga leta 1886 prepovedali. Žal prepozno, saj takrat kvag ni bilo več.

Projekt KVAGA
Kvaga je bila prva uradno izumrla žival, pri kateri je znanstvenikom iz tkiv nagačenih živali uspelo izolirati in analizirati njeno dedno snov v obliki DNK. Skupina južnoafriških zanesenjakov, spodbujena z rezultati, je leta 1987 začela projekt, v katerem naj bi z načrtno vzgojo v najbolj sorodni podvrsti zebre ponovno vzpostavili kvagin vzorec kožuha.  Če bi jim to uspelo, bi tako žival ponovno naselili v rezervatih njene prvotne domovine. Znanstveniki se morajo zdaj odločiti, kdaj bo projekt zaključen, in njihov cilj je žival, ki nima več črt na zadnjem delu telesa in na nogah. Pri tem pa se zavedajo, da nova kvaga ni povsem enaka izumrli, saj so pri vzgoji sledili le vzorcu črt. Zavedajo se, da če bi poznali celotno genetiko kvag, bi verjetno morali biti pozorni še na kakšno drugo lastnost. Zaradi teh pomanjkljivosti se nova žival imenuje Rau kvaga. Ime je poklon naravoslovcu Reinholdu Rau, ki je bil idejni oče projekta.

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(27)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(154)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(29)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Šotor

Zakaj je šotor znamke Nes odpornejši?

Ker preNESe dež!!!

Vita z odvezano vezalko, 10 let