Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Teta Justi

Draga naša Justi!

Si najboljša tetka na svetu in te zato tudi prosim za pomoč. Jaz imam, khm, veliko paničnih napadov in med poukom tudi jokam. Ne na glas, pač se mi po obrazu ulijejo solze. Ne vem, kaj je z mano, a že čez toliko stvari sem šla. Imela sem BFF, ki me je naposled izdala in to me je res prizadelo. Več ur na dan sem jokala zaradi tega in vse to se je še poglobilo, ko sem postala furry. Vsi so se iz mene norčevali, na hodniku porivali, me nonstop žalili. Preprosto ne morem več. Prijateljev skoraj nimam, moja sedanja BFF se me pa izogiba, ker jo je sram imeti furry za BFF. Učiteljici sem že povedala, pa se ni nič spremenilo. Prosim, pomagaj mi!!

HiroshiTheFurry, 10 let

Ojla, draga HiroshiTheFurry!

Samo brez panike, bi rekel moj prijatelj poštar Geza in se »podal v beg«. Ne, ne, hecam se. Nobenega bežanja ne bo, pa tudi panika je povsem odveč. To ti lahko povem jaz, ki sem pravzaprav nekakšen furry že dolgo časa, še preden so se furryji sploh pojavili in se začeli zbirati in družiti. Kako in zakaj sem od nekdaj furry, ti še povem, zdaj pa pojdimo po vrsti.

Prepričana sem namreč, da mnogi obiskovalci našega kotička sploh ne vedo, kdo so in kaj so furryji. Ne bom zdaj pisala doktorata in dolgih znanstvenih razprav, ampak čisto na kratko. To so ljudje, ki, kot prvo, imajo radi živali, tiste ta prave ali živalske podobe, prikazane v stripih, risankah, in kot drugo, jim pripisujejo človeške značilnosti, tako kot je to v stripih, knjigah in risankah, ter se z njimi radi poistovetijo. Eni jih samo »jemljejo resno«, z vsemi njihovimi »človeškimi lastnostmi«, drugi storijo korak več in se celo oblečejo v kostume teh likov in se potem družijo na večjih in manjših zabavah. Nič kaj takšnega, boste rekli. Res je. Ampak ko vidimo nekoga v kostumu, denimo Miki Miške, pa ni pustni čas, že dvignemo eno obrv, se sprašujemo, kaj je narobe s to osebo in ali je z njo vse v redu. Zakaj? Če je pust, si lahko Tom ali Jerry, če pa je navaden torek, pa ne?

V resnici smo vsi nekakšni furryji. Pomislite malo, kolikokrat ste se s kakšnim domačim ljubljenčkom, muco ali kužijem, pogovarjali kot s človekom. »Ljubček, kuži moj, a si priden, a si lačen, greva na sprehod, mucica moja zlata, pridna, ker si ujela miško, skoči sem, da te pobožam, te kaj buba …« Zato vam pravim, da sem tudi jaz na neki način od nekdaj furry, saj se pogovarjam z našim Šnofijem, vnukinjo Anjo sem včasih zbujala zjutraj s kikirikanjem kot nekakšen vaški petelin, rada sem se za zabavo oblekla v kostum pingvina … Pa se to nikomur ne zdi nič čudnega in posebnega.

Vse dokler se uradno ne razglasimo za furryje in razkrijemo identiteto lika, s katerim se radi poistovetimo. Takrat drugim, čeprav smo v resnici tudi sami nekakšni furryji, začnejo cingljati zvončki alarma, začnejo nas gledati z nezaupanjem ali posmehom. Stara, dobro znana zgodba – ljudje se bojijo tistega, česar ne poznajo, česar ne razumejo, in zato so do drugačnih nestrpni, včasih celo sovražni. Pa sem rekla, da ne bom napisala doktorata. Justi, Justi!

Ampak nekaj pa še moram dodati. S teboj ni nič narobe, saj ne počneš nič slabega, nikomur ne delaš nobene škode, pravzaprav je vse to simpatično in prikupno. Da nekateri tega ne razumejo, je njihov problem, res pa je, da je hudo tebi. A za to ni razloga. Poglej, če tvoji prijateljici, najboljši praviš, ni všeč, da si furry, potem je z njo nekaj narobe in je vse prej kot prava BFF.  Bojim se, da bi ti obrnila hrbet ob prvi naslednji priložnosti, ko ji nekaj pri tebi ne bo všeč, če jo moti že to, da si furry. To pa niso najboljši prijatelji. Jaz vem, da mi  poštar Geza ali sosed Milivoj nikoli ne bi obrnila hrbta ali zamerila, če bi dejala, da sem vesoljka. Geza bi, kolikor ga poznam, rekel: »Justi, dokler ne goljufaš pri taroku in dokler pečeš krasen zavitek in nas držiš pokonci s svojim smehom, si zaradi mene lahko Marsovka.«

Ko boš začela tako razmišljati in ko boš spoznala, da s tabo ni nič narobe in da si povsem normalen deklič ter da se je treba v življenju veseliti vsakega dneva, potem bo prav gotovo kakšna solzica manj. Malo si negotova, malo še iščeš svoje mesto pod soncem, odraščaš, se oblikuješ in vse to vpliva, ne samo pri tebi, na počutje. To ni panika, to je čisto navadno iskanje poti skozi labirint življenja. Še sama, pri vseh mojih letih in izkušnjah, denimo, ko se odpravljam na kakšno daljšo pot, nekam, kjer ne vem, kako bo in kaj me čaka, začutim v želodcu nekakšen velik kamen. Stisne me v prsih, ne spim ravno najbolje, vse v slogu, Justi, kam greš, a veš, v kaj se spuščaš in kaj te čaka, je bila odločitev pametna in podobno. Tudi ti si začela dolgo pot odraščanja, na kateri se bo treba pogostokrat odločiti kam in kako, ampak, draga moja, vzemi to kot avanturo, kot zabavo, kot čas odkrivanja novih svetov, ljudi, dogodkov … Ne bo vedno lahko, ampak bo tudi zabavno in zanimivo. Ne boj se, ampak uživaj!

Justi
Objavljeno v marčni številki Pila 2022.

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(218)
Ne.
(33)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Podgane

So bile tri podgane in so šle v gostilno. Prva je naročila drek z čebulo druga je naročila drek z česnom tretja pa je naročila samo drek da ji ne bi iz ust smrdel.

333, 14