snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra

Nova številka
Julij 2021

Revija
Izid: 2. 7. 2021
pepca oblacek
Teta Justi

Hej,

jaz res ne vem, kaj naj naredim, saj se ne morem vključiti v družbo. Sem oddaljena od šole in na šolo sem se prepisala v 5. razredu, ko smo se preselili. Veš čas sem v ozadju, delam si iluzije glede tega, kdo sem, in se ne počutim dobro. Ko se je februarja začela korona, sem dobila občutek, da ima moja sestra bacile. Začela sem se je izogibati, vse, česar se je dotaknila, sem razkužila, tudi hrane nisem hotela jesti. Zdaj se mi še vedno enako dogaja. To me je psihično prizadelo, tako da se ne znam spremeniti. Starši mi le nalagajo kazni in me pošiljajo nekam in se name derejo, jaz pa ne morem nič narediti. Ko sem začela s tem, je bilo kar nekaj, vendar sem začela videvati stvari, ki mi ratajo ogabne in se jih izogibam, zato tudi če bi hotela, ne morem več v prejšnje stanje ...

Prosim, pomagaj, ker si zadnje upanje, in če bom čakala do februarja, me bodo še ubili!

Obupana Maja, 12 let

Ojla, Maja!

Saj sama veš, da smo različni. Eni, kot sva Geza in jaz, pademo v vsako družbo, še preden rečeš keks, sosed Milivoj in mali Mihec iz sosednjega bloka, ki hodi k meni na inštrukcije iz matematike, potrebujeta veliko več časa, da se v neki novi družbi počutita vsaj znosno, da pa bi se odprla in bila sprejeta in da bi sprejela druge brez resnih zadržkov, pa mora preteči veliko Ljubljanice pod Tromostovjem. Ti pač sodiš v drugo skupino, in če mi verjameš ali ne, je ljudi, ki se v družbi razcvetijo kot ognjemet v različnih barvah, veliko manj kot tistih, ki imajo pri tem težave, ki potrebujejo kar nekaj časa in se ne znajdejo v novem okolju, kot da bi bili doma v svoji dnevni sobi.

Če pa zdaj k temu dodamo še to ponorelo korono, ki od nas že eno leto zahteva, da smo bolj kot po navadi zadržani, previdni, nezaupljivi, in ki nas sili v samoizolacijo in izogibanje druženju, potem to res ni najbolj naklonjen čas tistim ljudem, ki imajo tudi v normalnih okoliščinah  težave. Ampak verjemi mi, zdaj imajo težave tudi ljubitelji velikih, razposajenih in glasnih družb, ker so te prepovedane in so zato osamljeni in ne trpijo nič manj kot tisti, ki se v družbi ne znajdejo najbolje.

To, kar ti bom zdaj zaupala, ni nobena tolažba, ampak preprosta ugotovitev dejanskih razmer po vsem svetu. Še zdaleč namreč nisi edina, ki ji je epidemija povečala že znane težave, ampak prinesla tudi nove, dodatne. Ne mine dan, da ne slišim ali preberem, kako so se strahotno povečale stiske najstnikov – zaradi napornega šolanja na daljavo, zaradi strahu, kaj okuženost lahko prinese, zaradi negotovosti, kdaj in kako se bo ta nočna mora končala, zaradi onemogočanja normalnega druženja, zaradi prepovedi ukvarjanja z raznimi aktivnostmi, zaradi napetosti pri starših, ki jih skrbi ekonomska ogroženost družine.

Nikar ne misli, da midva z Gezo, družabna in odprta kot sva, nimava težav. Resda nimava ekonomskih težav, zdrava sva tudi, ampak pogrešava druženje, potepanje, potovanja, gledališče, kavico ob Ljubljanici. Zaprta v sobi, omejena na televizijo in balkon ter kratek sprehod – to res ni zabavno življenje. Tvojemu občutku, da se ne znajdeš v družbi oziroma da te okolje ne sprejme, se je pridružil povsem razumljiv, čeprav nepojasnjen strah pred okužbo z bakterijam in bacili,  morda strah pred neznano boleznijo, situacijo pa še otežujejo nervozni in nerazumevajoči starši.

V takšnih okoliščinah tebi in nam vsem ne ostane drugega, kot da smo strpni in potrpežljivi. Čas do vrnitve normalnosti, ko se boš veliko lažje vključila v družbo, poskušaj zapolniti z branjem, slikanjem, brskanjem po internetu, učenjem novih veščin, gibanjem v naravi, s premislekom o sebi, zakaj si takšna, kaj te moti, kaj bi lahko spremenila, česa in zakaj se bojiš.

Saj veš, kako pravijo – spoznaj sebe in spoznala boš ves svet. Ta čas korone je priložnost, da v miru razmisliš o sošolcih, šoli, prijateljih, priložnost, da tudi staršem razložiš, da je v času, kakršnega živimo, pomembno biti strpen, razumevajoč. Da je ljubezen ta hip najboljše zdravilo za premagovanje pandemije. Razprtije naj prestavijo na čas, ko ne bomo imeli večjih problemov.

Pogumno, Maja, vse bo še dobro.

Justi
Objavljeno v februarski številki Pila 2021.

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Bepop - Daj se nasmej
Alya - Ti z mano znaš

Tuja
Måneskin - Zitti E Buoni
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - good 4 u
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Billie Eilish - Your Power

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 2. 7. 2021

NAKLJUČNI VIC

Gorenjska

Kje se začne Gorenjska? Tam, kjer na vrvi za perilo sušijo WC papir.
LančaPomaranča, 14 let