snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek
Teta Justi

Hej!

Vem, da ti to vsi napišejo, ampak bom pa še jaz – si najboljša teta in svetovalka ever!!! Daješ mi občutek, kot da se da vsak problem nekako rešit. Pomagala si toliko drugim, lahko zdaj prosim še meni?


Torej, imam dva problema.


1. Letos sem na novi šoli, ker smo se preselili. Sošolci so dosti boljši od prejšnjih, ki me niso marali, ker so me imeli za »piflarko2, ker mi gre v šoli. Novi sošolci so bolj prijazni. Ampak me vseeno pogosto prosijo za nalogo in jim jo pač dam, kaj pa naj? Sploh zdaj v karanteni me vsi prosijo za njo. Ne morem jim reči ne, ker bi me imeli za nesramno. Z veseljem bi jim pomagala, če ne razumejo snovi, ampak mi gre malo na živce, kako se v glavnem sploh ne potrudijo. Večkrat sem jim hotela reči, da jim bi raje pomagala razumet snov, ampak vedno me prosijo zadnji trenutek, ko ni več časa, da bi naredili sami. Nočem zvenet kot piflarka ali njihova mama, ampak mi gre pa že pošteno na živce. Kaj naj naredim???


2. Drugi problem je čisto drugačen. Mislim, da sem zatreskana (ne pa zaljubljena) v mojega trenerja tenisa. Med nama je kakih 8 let razlike in nisem neumna, vem, da se ne more zgodit nič med nama. Vedno mi je bilo všeč, kako je bil prijazen in potrpežljiv. Mislila sem, da lahko vse pozabim med karanteno, ampak ko sem ga spet videla na treningu, sem ugotovila, da tako ne bo šlo. Sploh ne vem, zakaj mi je všeč in to je največji problem. Pa nobenemu si ne upam povedat, ker je neumno. Kaj naj??


Upam, da moje pismo ni predolgo in preneumno. Pepci in Šnofiju pošiljam pozdrave in priboljške!!! Lp 🙂

 

99problems, 13 let

Draga 99problems!

Vaša pisma ne morejo biti neumna. Lahko so malce predolga, a to tvoje ni. Sem dobila že tako dolga, da so zasedla toliko prostora v Pilu, da sem lahko na koncu odgovorila z največ dvema stavkoma. Je pa res, da je včasih lažje pisati na dolgo kot svoje misli strniti v sedmih stavkih. Sosed Milivoj, upokojeni profesor, je svojim dijakom rad dejal: »Jasno v glavi, jasno na papirju!« Ampak kdo med najstniki ima vse jasno v glavi? Jaz že nisem imela. Tja nekje do osemnajstega leta sem imela v glavi kombinacijo orkana s pragozdom. 

Vidim pa, da se od časov mojega drgnjenja šolskih klopi do danes nekatere stvari niso spremenile niti za milimeter. Vedno so bili, obstajajo še danes in očitno bodo kar še nekaj časa tisti, ki radi na hitro prepišejo domačo nalogo, ker imajo vedno toliko drugih sila nujnih opravil, da je ne utegnejo napisati sami. Ne bom se delala svetnice, tudi meni se je zgodilo, da sem pozabila napisati domačo nalogo in sem jo, priznam, pet minut pred uro preplonkala od sošolca, ampak to je bilo sila redko, potem pa sem se odločila, da bom raje povedala učiteljici, da je nimam. Malo so me sošolci čudno gledali, ampak meni se je vendarle zdelo pošteno, da ne grem skozi življenje s tujim delom. Sem pa tudi sama marsikateremu dala, da je prepisal. Kaj vem? Ni se mi zdelo tako pomembno, čeprav sem se zavedala, da nekako podpiram njihovo lenobo ali neodgovornost.

Nisem pa tega počela, da bi s tem kupovala prijateljstvo ali naklonjenost. Če sem iskrena, nekaj tistih, ki so radi prepisali mojo domačo nalogo, so potem postali ugledni in umni možje. Zato pa si danes malce v šali rečem, no, Justi, vidiš, uspeli so v življenju tudi s pomočjo tvojih domačih nalog. Imaš pa prav, ko rečeš, da nočeš biti njihova mama in vzgojiteljica, da si ne želiš naložiti na ramena  zahtevne naloge njihove (pre)vzgoje. Da boš popravljala tisto, kar so zamudili pri vzgoji njihovi starši – odpade! Težko, mukotrpno delo je to, brez velikih možnosti za uspeh. Lahko pa jim, malce za šalo, malce pa zares, predlagaš, da jim boš kdaj pa kdaj »posodila« domačo nalogo, če pristanejo, da jim kdaj pa kdaj pravočasno razložiš snov, ki jim ne gre. Veš, kako pravi stara kitajska modrost? »Ne daj človeku ribe, ampak ga nauči, da si jo ujame sam.«

Vem, da ti bodo nekateri zamerili, da bodo vihali nosove, češ, glej jo važičko, ampak glede na to, da šole ni do septembra, teh težav ne boš imela. Bi pa bilo dobro takoj v začetku, ko spet sedete v šolske klopi, postaviti jasna pravila igre in jim povedati, da prepisovanje domačih nalog pride v poštev v zelo redkih, izjemnih primerih in da to ne bo več samo po sebi umevno. Pomoč da, prepisovanje ne. Nikar ne čakaj s temi pravili do novembra, saj se bodo do takrat spet razvadili, človek pa se težko odpove lagodju in udobju.

Bo pa mogoče ta poletni premor do začetka novega šolskega leta pomagal nekako pomiriti čustva do teniškega vaditelja. Malo v tolažbo. Malo je najstnic, ki jim včasih ne bi bil všeč starejši mladenič – učitelj, bratov prijatelj, trener, sosed iz 5. nadstropja, ki ga srečaš v dvigalu. Zakaj? Ker so drugačni od vsakodnevnih vrstnikov, sošolcev, ki so zmedeni, nezreli, sramežljivi, neodločni, besedno grobi, nespretni, skratka, izgubljeni v vesolju, povrhu vsega tudi štorasti, z včasih predolgimi okončinami, z mozolji… A ne pozabi, tudi ti »grdi rački« bodo čez nekaj let lepi, pametni, samostojni, dobro grajeni, duhoviti, pozorni in, kar ni nepomembno, tvojim letom bolj primerni. Vidim, da si deklič z obema nogama na tleh in da ti je povsem jasno, da bo treba počasi hladiti čustva, kajti osem let razlike ne igra nobene vloge, ko gre za 30-letnika in dvaindvajsetletnico. Zdaj ko jih  imaš 13, pa bi odnos med vama zanj bil ne le zelo neprijetna zadeva, saj verjetno ne bi hotel prizadeti tvojih čustev, ampak takšen odnos tudi zakonsko ni dovoljen. Saj me poznaš in veš, da vedno svetujem odkritost, ampak v tvojem primeru ti raje svetujem, naj tvoja čustva ostanejo tvoja majhna skrivnost. Ne vem, ali imaš res tako dobro prijateljico, prijatelja, ki bi mu lahko zaupala svoje težave in ne bi zaupane skrivnosti delil z nikomer, pa četudi bi ga mučili. Ne bi bilo namreč dobro, da pride trenerju na ušesa, kaj čutiš, in potem tudi on ne bi vedel, kako naj se obnaša, da ti ne bi vzbujal lažnih upov in da se te ne bi moral izogibati. Vse to pa bodo samo prijetni skrivni spomini, ko se bo pojavil tvoj vrstnik, ki se je izvil iz pubertetniške zmedenosti in se je iz ličinke prelevil v lepega metulja. To pa niti ni tako oddaljena prihodnost.

Justi
Objavljeno v poletni počitniški številki Pila 2020.

Vprašanje

Katera naslovnica Pila vam je bolj všeč?
Takšne, kot so bile prejšnje šolsko leto.
(72)
Letošnja!
(59)
Ne opazim razlike.
(38)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Alya - Ti z mano znaš
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
Olivia Rodrigo - good 4 u
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
BTS - Butter

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2021

gumb

Kupi zadnjo številko
Revija
Izid: 1. 9. 2021

NAKLJUČNI VIC

Družina dreves

V šoli se pogovarjajo o družinah. Učiteljica reče Boru: "Bor, opiši svojo družino." Bor reče: "Moja družina spada v družino dreves." "Ja, kako pa to misliš?" vpraša učiteljica. "No, meni je ime Bor, moji mami je ime Jelka, mojemu očiju pa Gaber!" odvrne Bor.
Birdy, 13 let