snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek

»Bi potegnil/a en dim?«

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Isabela Šarec Tobias

Sandra se je v prvem letniku gimnazije znašla na žuru s prijateljicami, kjer so vsa dekleta kadila. Cigaret še nikoli ni poskusila in tudi ni je kaj prida privlačil vonj, ki so ga oddajale. Vedela je, kako slab vpliv ima kajenje na zdravje, mama jo je že vso mladost na to opozarjala, pa vendar je to ni ustavilo, ko ji je prijateljica ponudila cigareto in jo vprašala, ali bi potegnila en dim. Močno se je bala, da bi izpadla iz družbe, če tudi ona ne bi kadila. Zato je s tresočimi se prsti prijela ponujeno cigareto in prvič vdihnila tobačni dim, ki jo je nato zaznamoval do konca življenja.

Žal Sandra ni edino dekle, ki se je pod pritiskom družbe vdala skušnjavi. Vsak dan na tisoče mladoletnikov po vsem svetu prvič prime v roko cigareto. Mnogim je to za začetek le poskus, lahko pa se, še preden se zavedajo, prelevi v odvisnost, ki pa ima hude dolgotrajne posledice za zdravje.

Še prevečkrat slišimo: »Pa saj ni cigareta nič takega!«
To je povsem napačna informacija. Že samo ena sama cigareta namreč vsebuje na stotine škodljivih snovi. Najbolj znan med njimi je nikotin. Najbrž ste že slišali zanj, vsebujejo ga običajne pa tudi elektronske cigarete. Gre za močno zasvojljivo in nevarno sestavino cigarete. Ima slab vpliv na razvoj možganov in lahko privede do zmanjšanja miselnih sposobnosti. Mladi kadilci so hitreje brez sape in niso več tako telesno zmogljivi, kot bi sicer brez kajenja lahko bili. Mlajši ko je kadilec, večja je verjetnost, da bo močneje zasvojen od kajenja ter bo mnogo pogosteje obiskoval zdravnika. Dolgoročno kajenje namreč na telesu lahko pusti hude posledice. Lahko privede do srčnega zastoja, hitrejšega staranja kože, vnetja dlesni in porumenelosti zob ter celo do raka. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, v Sloveniji vsak dan umre 10 ljudi.

Moj oče kadi
Premalo se govori o pasivnem kajenju. Pasivno kajenje je vdihavanje tobačnega dima drugih. Če starši, brat ali sestra kadijo v tvoji bližini, ima to slab vpliv na tvoje zdravje. Dolgotrajna izpostavljenost škodljivim sestavinam tobačnega dima lahko med tistimi, ki ne kadijo, privede do pojava istih bolezni kot pri kadilcu. Med drugim so to tudi draženje oči, vnetja ušes, problemi z duševnim zdravjem, pljučnica in razvoj astme. Naj te ne bo strah spregovoriti s starši o skrbeh, ki jih imaš zaradi tega o svojem zdravju.

Nehaj kaditi danes, ne jutri
Prenehati kaditi, ko si enkrat zasvojen, je izjemno težko. Le redkim to uspe brez pomoči. Moraš pa vedeti, da prositi za pomoč ni znak šibkosti, ampak kaže na tvojo zrelost in sposobnost prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja, predvsem pa na tvojo pripravljenost opustiti slabo navado in nekaj v svojem življenju spremeniti.

Tukaj imaš nekaj nasvetov, ki ti pri tem lahko pomagajo:

  • Druži se s prijatelji, ki ne kadijo.
  • Pij vodo namesto drugih pijač, kot so sokovi in gazirane pijače.
  • Poišči si hobi, ki te bo pomirjal in ti zaposlil prosti čas.
  • Lahko pokličeš brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja (080 27 77).
  • Lahko se po posvetu s farmacevtom ali zdravnikom dogovoriš za vrsto zdravljenja v obliki posebnih obližev ali žvečilnega gumija.

Kako se je končalo za Sandro ?
Čeprav je Sandra prvič okusila dim zaradi prijateljev, ji to ni preprečilo občutka, da se je v trenutku, ko je vdihnila, počutila sproščeno. Sprva je kadila samo občasno, potem pa se je to stopnjevalo. Sproščenosti, ki jo je prvič čutila zgolj ob enem vdihu, zdaj ni bilo več. Verjela je, da lahko preneha kaditi, kadarkoli se tako odloči.

Žal ni bilo tako. S svojo zasvojenostjo od cigaret se je bojevala vse življenje, pa se je nikakor ni mogla dokončno otresti. Zdaj ko je že starejša in je ravno dobila vnučka, je izvedela, da ima zaradi kajenja raka na pljučih. Ve, da se ji zaradi cigaret v mladosti izteka življenje, in ji je čisto vsak dan žal, da se je tisti večer na žuru vdala pritisku družbe in vdihnila tisti prvi dim. Ne ve, ali bo dočakala vnukov prvi rojstni dan, saj ji je kajenje odvzelo več kot deset let življenja.

Iz Sandrine zgodbe se nauči to, da lahko rečeš ne. Ne vdaj se skušnjavi, da se tudi tebi življenje ne bo končalo tako, kot se je Sandri.

12-letna Hermione Jean Granger4 nam je pisala:

"Hojla, s sestro sva izvedeli, da najine sošolke kadijo. Obiskujejo 7. razred, tako kot midve. Rade bi jim pomagale, a ne veva kako. Še predobro veva, kakšne so lahko posledice, saj je najin dedek zaradi kajenja skoraj umrl. Zaradi tega naju še bolj skrbi. Kaj naj?!"

Mnenja pilovk in pilovcev

Hej, seveda jim lahko pomagata. Med odmorom ali po šoli jih ustavita in jim povejta kakšne so lahko posledice kajenja in kaj se je pripetilo vajinemu dedku. Povejta jim, da s tem ne zgledajo nič bolj starejše ampak nespametne in neodgovorne saj dajejo slab zgled tistim, ki jih vidijo kako kadijo. Če vaju bodo razumele sta se uspešno odrezali če pa bodo naprej kadile bi bilo dobro obvestiti razredničarko ali njihove starše, da se z njimi pogovorijo. Upam, da sem pomagala.

Emily 12 let

Živjo Hermiona! Tudi dedek od mojega tatu je skoraj umrl zaradi kajenja. Glede tvojih sošolk pa mislim, da je tako. Če kadi tudi kdo v njihovi družini so bolj izpostavljene temu in zato jim je verjetno postalo všeč. Moja mama pravi, da dosti najstnikov začne kaditi, da bi izgledali bolj odrasli. Mogoče pa so tvoje sošolke v stiski in zato kadijo. Probaj jim pomagati če vidiš, da so pod stresom. Jaz drugače mislim, da je 7. razred še ZELO prezgodaj, da začneš kaditi, seveda najboljše je da sploh nikoli v življenju ne kadiš. Upam, da sem ti pomagala :)

Mini skoraj 12 let

Sicer jaz take izkušnje še nisem imela, ampak po mojem je najbolje, če za začetek poveta učitelju. Ne se zaradi tega počutit, da sta toži babe. Sigurno je še prehitro, če pri 12ih oz. 13ih letih kadijo, tako da sta se dobro odločili, da jima pomagata. Upam, da kaj pomaga :)

Ulala 11 let

Hejla! Svetujem, da to povesta svojim staršem, verjetno bodo imeli idejo za pomoč.. Za to nista vidve krivi, zato vaju ne morejo kaznovati ali kaj podobnega. Če se vama to ne zdi mogoče, povejta učiteljici, enkrat na samem. Povejta ji tudi, da vajin namen zares ni tožarjenje, ampak, kot sta že sami omenili, se zavedata posledic. Če vama tudi to ne bo uspelo, se poskusita pogovoriti s sošolko (na popolnona enak način kot z učiteljico). Upam da mirno rešite zadevo;))

Eva 14

Živjo, razumem kaj vaju skrbi ker je kajenje res nevarna stvar. Poskusita se pogovoriti z njima o tem zakaj so sploh začele kaditi in če bi rade nehale. Seveda verjetno ne bojo hotele odnehati v tem primeru povejta staršem in razredničarki. Če želita lahko razredničarko prosita naj jim ne pove da sta jih "zatožili" vidve. Če pa ugotovijo pa naj vaju ne bo sram saj sta jim tako rekoč rešili življenje še hvaležne naj vama bojo!

peaches.georgia 13,5

Heyy!! Vem, to je res bedna situacija. Tudi jaz sem imela identičen problem, no, ena sošolka naj bi že v 6. zelo veliko kadila in uživala tudi droge. Jaz in še nekaj prijateljic smo šle povedat razredničarki (sicer smo šle povedati šele eno leto pozneje, česar ne priporočam - povejta čim prej), ki je zelo razumevajoča, pomojem pa lahko gresta tudi do šolske psihologinje. Potem se je razredničarka z njo pogovorila. Verjetno te sošolke kadijo zaradi kakšnih težav doma, v šoli... mogoče se kdaj lahko poskusita družiti z njimi, ampak pazita, da tudi vidve ne zapadeta v napačno družbo. srečno :))

kamilica 13 let

Hej! Najbolje, da kar pristopiš do sošolk in jim poveš kako škodljivo je kajenje za zdravje in povrhu vsega še zelo drago. Zelo hitro postaneš odvisen od kajenja in zelo težko se nato odvadiš. Poleg vsega pa bodo po vsej verjetnosti, ko bodo odrasle vse obžalovale, da so sploh začele in če te zdaj ne bodo upoštevale, se bodo mogoče takrat spomnile, da si jih posvarila in jim želela pomagati. Tudi meni je dedi skoraj umrl zaradi kajenja, tako da vem kako ti je.

Allie 14 let

Vprašanje

Katera naslovnica Pila vam je bolj všeč?
Takšne, kot so bile prejšnje šolsko leto.
(72)
Letošnja!
(60)
Ne opazim razlike.
(38)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Alya - Ti z mano znaš
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
Olivia Rodrigo - good 4 u
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
BTS - Butter

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2021

gumb

Kupi zadnjo številko
Revija
Izid: 1. 9. 2021

NAKLJUČNI VIC

NA PODMORNICI

Slavne zadnje besede pijanega kapitana podmornice: "Treba bi bilo malo prezračiti."
Bird lover, 14 let