snofi oblacek

Nova številka
December 2021

Revija
Izid: 3. 12. 2021
pepca oblacek

Kaj, če ni vame?

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Jana Zirkelbach

V Pilovo pošto prihaja veliko pisem o ljubezni. Tudi o tisti najbolj boleči, neuslišani ljubezni. In kaj storiti, če oseba, ki ji je namenjeno tvoje hrepenenje, ni zaljubljena vate?

Kaj je res in kaj ni?
Za začetek najprej preveri, kako je s tem. Včasih smo tudi precej negotovi vase, še posebej, kadar smo zaljubljeni.  Že tako prevečkrat dvomimo, da smo dovolj lepi in privlačni za nasprotni spol. Drugi se nam zdijo bolj popolni. In je že tako, da bi raje imeli temne kot svetle lase, modre in ne rjave oči, bolj vitko postavo ali pa več oblin … Sam s sabo je skorajda vsak nezadovoljen in zavistno pogleduje  sošolce ali sošolke, ki se mu zdijo bolj privlačni in čedni. Potem pa nastopi še zaljubljenost, ko bi radi bili res lepi, simpatični, športni, pametni in ne vem kaj še vse, da bi pritegnili pozornost tistega, ki nam je všeč.  In tako dvomimo. Dvomimo o tem, da bi nam naš princ ali princesa sploh namenil/a kakšno pozornost. A kar do neskončnosti to ne gre. Treba je na terenu preveriti, kako je s tem. O načinih, kako izveš, ali te mara ali ne, smo že velikokrat pisali. (Justi bi zdajle vneto prikimala.) Enega od učinkovitih načinov je torej treba preizkusiti v praksi in si priti na jasno, ali ti oseba tvojih sanj vrača pozornost ali ne. In to z gotovostjo. Pa magari, če ga ali jo to vprašaš. Treba si je priti na jasno. In ko to storiš, se pač lahko zgodi, da ljubezen ni obojestranska. Ampak prej ko boš izvedel/a resnico, prej boš lahko na novo zaživel/a in prej se bodo tvoje oči lahko usmerile na nekoga, ki ti bo ljubezen lahko vračal.

Prijatelj ali simpatija?
Kaj pa, če nekje v sebi veš, da je on ali ona res tisti pravi, prava? In ne moreš kar tako preslepiti svojih občutkov? Veš, da se dobro razumeta in da se ujameta, vajino prijateljstvo je pristno, trdno. Kaj zdaj? Tolažiš se, da bo čas prinesel svoje. Da bo tudi tvoj princ ali princesa spoznal/a, da je med vama nekaj več. Da sta ustvarjena drug za drugega?  Toda počasi se je treba postaviti na realna tla. Če se prijateljstvo dalj časa ne premakne do točke nekaj več, si je treba naliti čistega vina. Ne gre. Čustev se ne da narekovati. In čustva velikokrat tudi nimajo opraviti prav nič ali pa zelo, zelo malo z razumom. Škoda, kajne? Svet bi bil bolj preprost, če bi bilo tako. Pa ni. Le v redkih primerih se iz dolgotrajnega prijateljstva razvije ljubezen. Težko je, ampak treba je ugrizniti v kislo jabolko.

Odmakni se!
Najtežje je, da se od svoje simpatije odmakneš.  A le to pomaga. Če vztrajaš v prijateljstvu in pogostih stikih, zares hudo boli. Vsak dan si tako natreseš novo sol na rano. Še posebej grozno je opazovati, kako tvoj/a ljubljeni/a  osvaja drugo, drugega, ti pa mu po možnosti še daješ nasvete in ga poslušaš, ko ti zaupa svoje  ljubezenske naklepe. To je trpinčenje samega sebe. Stike z njim ali njo moraš omejiti na tiste, ki so neizbežni, in nič več. Svojemu srcu moraš omogočiti, da se ohladi. Kajti vsaka zaljubljenost mine, verjemi. Le v glavi moraš razčistiti, da ne smeš negovati čustev, ki se ti ne vrnejo.

Nekje je nekdo zate
Prava ljubezen je namreč le tista, ki je obojestranska. Prava ljubezen je več kot zaljubljenost. In le tako je ljubezen res nekaj najlepšega na svetu. Verjemi, da tudi zate obstaja nekdo, ki te bo imel rad in ti bo vračal ljubezen. Ker pa življenje ni preprosto, tako ni nujno, da se bo to zgodilo takoj. To so naključja in treba je počakati nanje. Iz vsake zaljubljenosti pa se lahko naučiš nekaj zase, nekaj o sebi. Vsaka zaljubljenost ti nekaj prinese, tudi če je to grenka izkušnja.  Morda bo prav takšna izkušnja prinesla novo, lepšo priložnost, takšno, ki te bo izpolnjevala. In prav zaradi kakšne boleče izkušnje boš znal/a tisto pravo še bolj ceniti.

Prijatelji
In kaj pomaga, če si žalosten, žalostna?  Najslabše se je zapreti v sobo in se smiliti samemu sebi. Tudi če se ti zdi še tako težko, se potrudi, da greš v družbo. Najboljša je za začetek družba pravih prijateljev, ki vedo, da ti je hudo. Pravi prijatelji te bodo znali potolažiti, te razveseliti, te zamotiti. Ja, zamotiti. Na začetku, ko je najbolj hudo, se je treba zamotiti. Že s čim. Mogoče s športom, filmi, igro ali pa z navadnim klepetom.  In prijatelji znajo dati tudi kakšen dober nasvet. Ker te poznajo. Ker imajo morda svoje izkušnje in vedo, kaj jim je pomagalo. In ker ti bodo znali stati ob strani, da ne boš naredil/a kakšne neumnosti v slogu pisanja pisemc, SMS-ov  ali česa podobnega ljubljeni osebi. Prijatelji so zelo koristni, kadar nam je hudo, verjemi!

Nova poznanstva
In če boš verjel/a v to, da je pred tabo še veliko novih ljubezni, boš lažje prebolel/a. Ko bo najhujše mimo, začni znova. Zanimivih ljudi je na tem svetu ogromno. Začni spoznavati nove ljudi. V družbi prijateljev se bo gotovo zgodilo, da ti bodo predstavili nove znance, in ni vrag, da kdaj ne bo preskočila nova iskrica. Če  se boš predal/a življenju in tistemu, kar imaš rad/a, ti bo to dalo nove moči, novo energijo, ki bo zacelila rane. In končno, nove poti in nova doživetja prinesejo nove ljudi, ki jih srečaš in … Nič, pusti se presenetiti. Ko boš najmanj pričakoval/a, se ti bo zgodilo nekaj lepega. Še vsakemu se je in se bo tudi tebi!

Mnenja pilovk in pilovcev

Ne sekiraj se. Na drugem koncu sveta te zagotovo čaka simpatija in če ti je zveza s to punco res usojena, se bo tudi punca zaljubila vate. Imamo pa v razredu enak problem in to kar dva ... Ampak sprejmi, da je punca zaljubljena v nekoga drugega. Tako te bo tudi punca bolj spoštovala in mogoče se kdaj zaplete v tudi kaj več. Pomisli pa na to, kako bi bilo tebi, če bi ti nekdo speljal punco, to res ni lepo in tega res, res ne delaj. To pa sem povedala v tem smislu, da imata mogoče ta punca in njen fant zelo lep odnos. Če pa se kdaj skregata, pa to hitro izkoristi in jo na primer povabi v kino, seveda če ti starši dovolijo.

lubenica 11 let

Če sta v dobrem odnosu, torej pomeni, da sta prijateljici, se mi ne zdi nič narobe, če ji to odkrito poveš. Če pa tega nočeš, se morda lahko vpišeš na kakšen krožek ali dejavnost, kjer bo veliko fantov, v katere se boš lahko zaljubila. Upam, da sem ti pomagala!!

Pikica 12 let

Hej! Jaz ti priporočam, da si najdeš nov hobi kjer jo lahko pozabiš ali pa če si poterpežljiv počakaš ko bo "prosta" in potem poskusiš. Upam, da sem ti kaj pomagal!

Land Helper 11

Jaz tega sicer še nisem doživela, ampak predlagam, da se spoprijateljiš z njo. Tako bosta skupaj preživela vsaj nekaj časa.

Plezalka:) 12 in pol

Vprašanje

Kje nas najraje spremljaš?
Na Instagramu
(0)
Na TikToku
(0)
Na Facebooku
(0)

AKTUALNO

Z glavo na skiro!

Kolesa skiroja, tudi električnega, so precej manjša od tistih, ki so jih vajeni kolesarji. Zato na skiroju prej izgubimo ravnotežje ali naletimo na oviro, ki lahko povzroči polet čez krmilo. Kaj lahko storimo za varno vožnjo in celo glavo?


Popularni skiro


Skiro ... Več

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualne lestvice

Domača
Polkaholiki - Sekirca v med
Klara Jazbec - Največ
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Budala
BQL - Ulala

Tuja
Måneskin - I wanna be your slave
P!nk - Cover Me In Sunshine
Olivia Rodrigo - good 4 u
Harry Styles - Watermelon Sugar
Ed Sheeran - Bad Habits

Knjižna
J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
Karen M. McManus - Eden od nas je naslednji
Nicola Yoon - Vse, vse
Enid Blyton - Pet prijateljev: Na otoku zakladov
Maria Parr - Golmanka in morje

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Ulala
4. Challe Salle: Brez skrbi
5. Jan Plestenjak & Maraaya: V naju še verjamem
6. Jay Bolk: Moja mala
7. Klara Jazbec: Največ
8. Nika Zorjan: Ljubi, ne ljubi
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Polkaholiki: Sekirca v med

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. Billie Eilish: Happier Than Ever
3. Coldplay X BTS: My Universe
4. Ed Sheeran: Shivers
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Måneskin: MAMMAMIA
7. Måneskin: I wanna be your slave
8. Olivia Rodrigo: traitor
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. P!nk: Cover Me In Sunshine

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2021

gumb

Kupi zadnjo številko
Revija
Izid: 3. 12. 2021

NAKLJUČNI VIC

PONOČI

"Ko bom velik, bom prvi človek, ki bo pristal na Soncu," reče učiteljici Janezek. "Nemogoče, saj te bo zažgalo!" reče učiteljica. "Saj bom pristal ponoči ..."
Nala, 13