snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kako prepoznaš prijatelja v stiski?

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Nika Osredkar

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom (pa naj bo to v živo ali po videokonferenci), se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se stvari začnejo spreminjati. Sprva sploh ne opaziš, a kmalu ugotoviš, da so prijateljeva ali prijateljičina sporočila vse redkejša (pa tudi vedno manj emojijev vsebujejo!), da je ves čas odsoten/na in da se vse manj smeji. Kaj to pomeni?

Preden zaključiš, da se je prijatelj/ica spremenil/a, in se kujaš, da je tvoje življenje uničeno ter da te nihče več ne mara, pomisli, ali se ni tvoj/a BFF morda znašel, znašla v hudi stiski. Vsi se na trenutke preveč ukvarjamo s sabo in ne pomislimo, da problem ni vedno v nas. Zelo verjetno torej ne drži, da se nas je oseba naveličala (sploh, če ni znakov o tem, da bi ves svoj prosti čas od zdaj naprej preživljala z drugo osebo), ampak obstaja možnost, da se je znašla v stiski in te potrebuje bolj kot kadarkoli prej – tudi, če tega ne pokaže!

Kaj pomeni duševna stiska?
Duševna stiska lahko pomeni situacijo, ki nam predstavlja večji stres, nam povzroča skrbi, vpliva na naše razpoloženje in povzroči, da se počutimo žalostne, brezvoljne, razdražljive ali jezne. Vsak od nas se kdaj znajde v taki situaciji in ni nujno, da se iz blažje stiske razvije hujša. V nekaterih primerih pa vodi tudi do duševnih motenj, kot sta anksioznost in depresija, ki se lahko kažeta tudi tako, da pomislimo na samomor.

Kaj pa je duševno zdravje?
Duševno zdravje pomeni, da se počutimo dobro in smo se sposobni učinkovito spoprijemati z življenjskimi težavami in izzivi in imamo z ljudmi okoli sebe zadovoljujoče medosebne odnose. Duševno zdravje je del našega zdravja, ki ga sestavljajo tri komponente: telesno zdravje, psihološko zdravje in socialno blagostanje. Vse prevečkrat ljudje, ko govorijo o zdravju, mislijo samo na telesno zdravje. Če nimamo vročine, smo zdravi. A ni  vedno tako.

Da smo resnično zdravi, je pomembno, da poskrbimo za vse tri komponente in ne podcenjujemo psihološkega zdravja in dobrih odnosov.

Kako prepoznamo, da je nekdo v stiski?
Da lahko osebi v stiski pomagamo, je nujno, da stisko najprej prepoznamo. To ni vedno tako preprosto, kot se sliši, saj stiska velikokrat ni vidna navzven, vsak pa jo izraža na svoj način. Ni nujno, da oseba, ki je v stiski, cele dneve ždi v svoji sobi, joka krokodilje solze in posluša žalostno glasbo.

Stiska se včasih skriva tudi za nasmehom.

Ker nam je vsem kdaj težko prositi za pomoč, je pomembno, da smo do drugih pozorni in opazujemo, ali se oseba obnaša drugače kot običajno. Ker hude stiske lahko vodijo tudi v samomorilne misli in samomor, stiske prijateljev ne spreglejmo. No, ni nujno, da gre samo za prijatelje. Lepo je, če pomoč ponudimo komurkoli – vrstniku z glasbene šole ali pa sošolki, ki sicer ni zelo družabna.

Na kaj bodimo pozorni?

Znakov je lahko več in so si različni.

Pozorno opazujemo, če se naš prijatelj naenkrat vede nenavadno. Morda ima slabšo samozavest, se mu poslabša učni uspeh, ima težave doma, je zaskrbljen. Lahko nenadoma pridobi ali izgubi nekaj kilogramov, se umika iz družbe in šolske odmore preživlja sam, se ne zanima več za hobije, o katerih je prej nenehno govoril. Lahko mu niha razpoloženje, je nemiren, razburjen ali se celo agresivno obnaša. Lahko pogosteje zapada v konflikte, je večkrat odsoten od pouka, utrujen in nezainteresiran. Če je bila oseba prej zelo urejena, zdaj pa svoj videz zanemarja, je tudi to lahko znak, da je v stiski. Nikoli tudi ne smemo spregledati, če oseba zlorablja alkohol ali droge.

Kako pomagamo?
Ko smo opazili, da je naš prijatelj v stiski, ga o tem vprašamo. To storimo s prijaznimi besedami. Povejmo, da nas skrbi, in osebo preprosto vprašamo, kako se počuti. Povejmo, da želimo pomagati. Če nam oseba ne želi odgovoriti, je ne obsojajmo, ampak ji povejmo, da smo tu zanjo in se na nas lahko obrne tudi kdaj drugič, ko bo pripravljena.

Če nam oseba zaupa svojo stisko, smo ji pri tem v oporo. Tudi če se nam situacija ne zdi tako grozna, se zavedamo, da prijatelju povzroča veliko stisko, zato njegove občutke sprejmemo.

Ne rečemo, da to ni nič takega, saj s tem osebi sprožamo dodatne občutke slabe vesti in krivde ter njeno bolečino povečamo. Nismo zgroženi ali šokirani in ne govorimo, da so njene težave manjše, kot se zdijo njej. 

Kako naprej?
Ko nam oseba zaupa svoje težave, jo dobro poslušajmo in ji nato ponudimo, da skupaj poiščemo rešitev. Ne vsiljujemo svojih idej, temveč v pogovoru predlagamo rešitve. Morda bi se lahko prijatelj pogovoril s psihologom, starši ali s katerim od učiteljev? Se obrnil na kakšno organizacijo, ki pomaga mladim v stiski?

Prijatelju stojimo ob strani. Zavedamo se, da ne bo bolje kar čez noč, zato smo potrpežljivi in ga v prihodnjih tednih še večkrat vprašamo, kako se počuti. Najpomembneje je, da mu damo vedeti, da v stiski ni sam.

Kam po pomoč?

  • TOM telefon (med 12. in 20. uro, brezplačno, uporabite lahko tudi e-pošto tom@zpms.si)
  • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00 (zvečer in ponoči: med 19. in 7. uro zjutraj)
  • Zaupni telefon Samarijan: 11 123 (24 ur na dan brezplačno)
  • Veliko uporabnih virov najdeš tudi na spletnih straneh tosemjaz.net in www.nebojse.si

Na naši spletni strani www.pil.si smo o tej tematiki objavili tudi video in članek v daljši obliki, rešili pa boste lahko tudi interaktiven test o tem, kako dobro znate prepoznati opozorilne znake, da je oseba v stiski. Veliko uporabnih informacij bomo delili tudi na Instagramu.

Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

 

13-letna Skrbna prijateljica nam je pisala:

"Hej! Imam BFF, ki je zadnje čase precej odsotna. Ko se pogovarjava, se mi zdi, da je z mislimi ves čas drugje. Nič več je ne veseli in le redko je sploh še dobre volje. Skrbi me zanjo! Kako naj izvem, kaj je narobe in ji pomagam? Kaj naj ji rečem? Hvala, če mi boste pomagali."

13-letna Skrbna prijateljica nam je pisala:
"Hej! Imam BFF, ki je zadnje čase precej odsotna. Ko se pogovarjava, se mi zdi, da je z mislimi ves čas drugje. Nič več je ne veseli in le redko je sploh še dobre volje. Skrbi me zanjo! Kako naj izvem, kaj je narobe in ji pomagam? Kaj naj ji rečem? Hvala, če mi boste pomagali."

Ste se tudi vi kdaj že znašli pod podobnim problemom? Poznate koga, ki se podobno vede? Kaj storite v takšnem primeru? Kaj bi svetovali Skrbni prijateljici?

Mnenja pilovk in pilovcev

Tvoji prijateljici moraš povedati, da se ti lahko zaupa in da jo boš poslušala. Tako bosta namreč lažje našli rešitev.

Mimi 15 let

Lahko jo vprašaš kaj je narobe, povej ji, da te skrbi za njo. Mogoče se te je malo naveličala, če sta ves čas skupaj ali pa sta že dolgo prijateljici. To ni nič takšnega. Verjetno bosta, če sta veliki prijateljici to preprodili in bo kmalu spet vse po starem. Najprej raje malo razmisli, če se ti zdi, da bi bilo kaj zelo narobe.

buddy 11 let

Hejla, mogoče jo povabi na palačinke in se tam z njo pogovori. Pozor! Ne rini preveč v njo, mogoče le potrebuje malo časa zase. Ne skrbi, vsako prijateljstvo je možno rešiti.

Harry Potter fp 13

Živijo Skrbna prijateljica! Mogoče je tvoja BFF depresivna. Najbolje da se pogovoriš z njo, ji poveš da te skrbi zanjo, pa boš videla odziv. Mogoče povprašaš še par prijateljic naokoli, kakšna se zdi njim, potem pa skupaj ugotovite kako naprej. Če res ugotovite, da bi lahko bila depresivna (ima znake), potem lahko poveste učiteljici, njenim staršem, vašim staršem, svetovalni delavki,... v glavnem, nekomu, ki bo znal pomagati. Upam da se vse čimprej reši!

No Name 13

Hej! Tudi moja BFF je včasih takšna, ampak ne skrbi imam nekaj nasvetov zate. 1. Vprašaj jo kaj jo muči, če ti odgovori z NIČ ,ali pa samo pogleda stran se ne predaj in ji reči: vem, da te nekaj muči ali podobno. 2. Pogovorita se. NE preveč silit v njo s vprašanji in prošnjami. 3. Svetuj ji in ji povej, da ti lahko zaupa. Upam, da sem ti pomagala.

Raziskovalka svetov 9 let

Pozdravljena Skrbna prijateljica! Poznam take probleme, saj sem ga tudi jaz doživela. Čeprav je moja (takrat še) BFF vedno malce 'zmešana'. Mogoče, je tvoja prijateljica zaljubljena v koga. Lahko razmišlja o drugi BFF in kako te bo 'prevarala' in 'pustila' (v smislu prijateljstva). Vprašaj jo npr. tako: "Živjo (ime)! Zdiš se mi nekam zasanjana, je vse v redu?" ali pa "Ali si v redu? Zdiš se mi malo čudna, ves čas gledaš nekm v daljavo." Pomemben je najprej (če je zelo občutljiva) nežen pristop. Vprašaj jo malo kako je kaj z njenimi domačimi živalmi ali bratci ter sestricami (če ima kaj od tega), najprej se pogovorita o kakšnih zabavnih stvareh, da se 'omehča'. Upam, da sem ti pomagala, in da je s tvojo prijateljico vse v redu! Lp

Hermione 10 let in 7 mesecev

Jas sem bila do svoje BFF vedno iskrena in sem ji vse povedala tako kot pač je. Menim da bi jo morala le uprašati če je vse vredu. Če se ti odpre potem super, če pa ne mislim da nebi smela siliti, ker če bi hotela reči bi ti rekla. Upam da se vse izide. Lp

Nekdo 13

Prvo kot prvo je zelo lepo, da te skrbi za tvojo prijateljico. Drugače pa jo enkrat, ko bosta sami vprašaj, če je kaj narobe. Pa najbolje, da ji poveš počasi, pazljivo in lepo. Če bo kaj res narobe potem bo najbolje, da se o tem pogovorita, če pa tega ne želi rajši upoštevaj njeni željo. Če se bo zgodilo tako potem jo samo še vprašaj če ji lahko pomagaš potem pa začnita o novi temi. Poskusi biti čim bolj odkrita in prijazna ter jo podpiraj, ji dajaj spodbude. Upam, da sem ti pomagala! Upam, dati uspe in, da bo tvoja prijateljica v redu! 😊

pilovka99 12 let

Lahko se dogovorita za kakšen sprehod ali srečanje ter se pogovarjata in jo vprašaš kako ji gre, kako je in poveš kako je tebi, da si ne bo ustvarila slabega mnenja ali si mislila da jo zaslišuješ, ali da te skrbi zanjo. Torej lahko jo vprašaš in ji skušaš pomagati brez da bi dejansko se dogovorili za to temo. Samo zaideš na npr. kako ji gre ali je ok itd.. Upam da je ideja dobra in da razumeš, saj sem jaz že to tudi poskusila svoji Bff in je delovalo. LP

Ela I. M. 12

Hey Skrbna prijateljica! Tudi meni se je zgodilo podobno. Svetujem ti, da se pogovoriš s svojo BFF. Povej ji, da gre za resen pogovor in, da naj te posluša. Tako bosta najlažje rešili vse težave. Odkrito ji povej kaj misliš. Pri meni je delovalo in zdaj si z BFF popolnima zaupava. Upam, da sem ti pomagala in da bosta z BFF rešili težave.

Prettiest Cat 12 let

Hej! Jaz bi ti svetovala tako, da ko se bosta naslednjič pogovarjali, jo kar naravnost vprašaj, mogoče ti bo povedala. Če jo želiš razveseliti, naredi kaj lepega zanjo, nekaj kar ji bo veliko pomenilo, nekaj kar si sama naredila. npr. zapestnico prijateljstva in zraven pismo kako zelo veliko ti vajino prijateljstvo pomeni, in potem pošlji darilo po pošti. Upam, da bo vse vredu.

LadyBugFAN 12 in pol

Hojla! Tudi jaz sem imela isto težavo. Predlagam ti da gresta nekam na samo in jo tam vprašaš kaj je narobe. Če ti ne bo hotela povedati jo potolaži, npr. da ne boš nikomur povedala in da ji lahko pomagaš. Mislim da (ko ti bo povedala) je najbolje da jo samo poslušaš. To velikokrat zelo pomaga. In naj te ne skrbi, vse bosta premagali. Upam da sem ti pomagala!

Panda 12 let

Živjo! Mislim, da je najboljše, da BFF kar naravnost vprašaš, ali je kaj narobe in če ji lahko kako pomagaš. Vedeti mora, da si jo pripravljena poslušati in ji pomagati reševati težave. Mogoče jo lahko povabiš na kakšen sprehod (če tebi in njej to starši dovolijo), saj ji bo družba gotovo dobro dela. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. :)

Lessie 13 in pol

Ojla Skrbna prijateljica. Že tvoje ime nama pove, da si skrbna. In si. Ter prav je tako. Najbolje je da se pogovorita. Če ne gre v živo(kar je verjetno res) se poskusita dobiti vsaj preko kamere. Raje na začetku ne pridi naprej s to temo. Poskusi jo vsaj malo razvedriti. Nato pa lepo počasi namiguj. Če ti nebo želela povedati mogoče predlagaj Tom telefon. Še najbolje pa je, da se pogovori s starši. Mogoče pa tudi ni nič in je le v takem obdobju.

HRHGLN24 12

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(27)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(154)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(29)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Taksist

V temni noči taksist pobere osamljenega pešca. Med vožnjo molčita, po dobrih desetih minutah pa potnika nekaj zanima, zato narahlo potrka taksista po rami. Ta zakriči, izgubi oblast nad vozilom, se skoraj zaleti v avtobus, a se v zadnjem hipu uspe rešiti s sunkovitim obratom volana. Taksi nato poskoči čez visok robnik na pločnik, kjer taksistu končno uspe ustaviti avto nekaj centimetrov pred izložbenim oknom. Sledi trenutek tišine. Potnik se prestrašeno opraviči: »Oprostite, nisem si mislil, da vas bo moja kretnja tako prestrašila ...« Ko voznik pride k sebi, mu odgovori: »Pravzaprav niste krivi vi ... Danes je moj prvi dan v službi taksista, prej sem pa 20 let vozil mrliški avto.«

BMTH&ID fan, 11 let