snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Katero srednjo šolo in kateri poklic izbrati?

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Barbara Jarc

Bolj ko se bližate koncu osnovne šole, bolj se ukvarjate z mislijo: Kaj bom potem? Kaj si želim biti po poklicu? Ali že čutim ta klic? S čim se bom vse življenje ukvarjal/a, s čim si bom služil/a kruh? To so težka vprašanja, še posebej, če ne veš, kaj točno te veseli. In tudi zato, ker veliko poklicev, s katerimi se bo nekoč v prihodnosti ukvarjala tvoja generacija, danes še ne obstaja.

Če še ne veš, kaj si želiš postati, nič hudega. Le redki že v osnovni šoli vedo, kaj hočejo biti – in potem to tudi zares postanejo. Večina osnovnošolcev sanjari o marsičem – da bodo zvezdniki, izumitelji, pisatelji, astronavti, vrhunski košarkarji – pa potem postanejo nekaj čisto drugega. Ker se jim šele pozneje razjasni, kaj jih veseli. Ker šele pozneje spoznajo, kakšni poklici sploh obstajajo. Pa tudi zato, ker se človek vse življenje razvija – in verjetno menja tudi delovna mesta.

Delo in ljubezen
Pravijo, da sta v življenju najbolj pomembna delo in ljubezen. Torej to, kar delamo in s čimer služimo kruh, ter to, da imamo lepe odnose z bližnjimi. Pri delu pa je izjemno pomembno še nekaj: Da to, kar vsak dan delamo v službi, počnemo z veseljem. Da torej ljubimo svoje delo. Si predstavljaš, kako grozno je vsak dan, dan na dan, delati nekaj, kar ti gre na živce? Seveda se pri vsakem delu najde kaj, ob čemer zavijamo z očmi. A pomembno je, da je delež zoprnij čim manjši. Poleg tega si nismo vsi enaki. Eni bi za tekočim trakom trpeli, drugi ob njem uživajo. Nekateri se radi po cele dneve pogovarjajo z ljudmi, drugi so samotarji. Vendar se da tudi po istem študiju najti različno delo – kot družinski zdravnik imaš veliko opravka z ljudmi, kot kirurg pa manj. Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da najdeš nekaj, kar te veseli.

Delo in kruh
Pomembno pa je tudi, da se lahko s svojim delom oziroma izobrazbo preživljamo. Kaj nam pomaga, če strašno radi filozofiramo ali če imamo doktorat iz sociologije, službe na tem področju pa ne dobimo? V Sloveniji je precej mladih, ki so dokončali študij, pa težko dobijo službo. Torej je treba imeti pri načrtovanju prihodnosti marsikaj v mislih – in študij ni vedno prava izbira.

Šola in učenje
Eni radi hodijo v šolo, se brez težav učijo in si zase ne predstavljajo drugega, kot da bodo šli na univerzo in bodo šolske klopi še dolgo žulili. Nekateri pa šolo le stežka zdelujejo, vendar se zelo vidijo v opravljanju kakšne obrti, za katero se lahko izučijo že v nekaj letih. Tudi to je v redu! Obrtniki so lahko zelo dobro plačani in iskani. Bolj ko si v svojem poklicu dober in bolj ko se o tebi razširi dober glas, več dela imaš, pa če si mizar, frizerka ali odvetnik.

Srednješolski programi

Pri nas obstajajo različni srednješolski programi, ki dajejo različne možnosti. V grobem si jih oglejmo.

  • Gimnazija daje široko znanje z različnih področij. Načeloma se je treba na njej več učiti kot na drugih srednjih šolah. Po štirih letih jo končaš s splošno maturo kot gimnazijski maturant, s čimer se lahko vpišeš na različne univerzitetne študijske programe, na primer na medicino, pravo, jezike ... (Če že veš, kaj bi študiral/a, kar zdaj preveri, ali so za vpis na fakulteto potrebni kakšni dodatni pogoji.)
  • Srednje strokovno oziroma tehniško izobraževanje traja štiri leta in se konča s poklicno maturo. S tem postaneš tehnik – recimo računalniški ali ekonomski tehnik. Takšna izobrazba je ožja kot gimnazijska in ti prinese več za poklic pomembnega znanja, s katerim že lahko greš v službo. Toda s poklicno maturo se lahko vpišeš le na višje strokovne in visoke strokovne študijske programe, ne pa na univerzo (za to moraš izpolniti dodatne pogoje).
  • Srednje poklicno izobraževanje traja 3 leta in se konča z zaključnim izpitom. Postaneš lahko pek, cvetličar, frizer ...
  • Nižje poklicno izobraževanje traja dve leti in se konča z zaključnim izpitom. Postaneš lahko obdelovalec lesa, preoblikovalec tekstilij, pomočnik v tehnoloških procesih ...

Ko se odločaš za srednjo šolo, je torej dobro, da veš, kam te bo ta pripeljala. Si želiš do poklica prej – ali si želiš poklic, za katerega je potrebno daljše šolanje? Imaš za izbrano srednjo šolo dovolj dober uspeh? Moraš izpolniti kakšne posebne pogoje? Je šola blizu doma, se boš moral/a voziti v drug kraj ali celo stanovati v dijaškem domu?

Kam po nasvet?
Pri odločanju, kam naprej, ti lahko zelo pomagajo starši. Poznajo te od malega in ti želijo dobro. Modro ti lahko svetujejo tudi učitelji, ki vedo, za kaj si nadarjen/a in kje so tvoje šibke točke. Veliko informacij lahko dobiš pri svetovalnem delavcu ali v Kariernem središču Zavoda za zaposlovanje. Si že rešil/a kakšen uradni test, ki pokaže tvoja močna področja?

Občutek uspeha
Zelo pomembno je tudi to, da boš na srednji šoli uspešen/uspešna. Ne splača se izbrati pretežke šole. Grozno je, če pri pouku poslušaš in se res trudiš, pa kljub temu ne razumeš snovi in dobivaš slabe ocene. V takem primeru je bolje izbrati šolo, na kateri boš doživljal/a uspeh. Prav tako ni dobro izbrati prelahke šole. Kmalu se lahko začneš dolgočasiti, po glavi ti začnejo hoditi druge stvari, in namesto da bi imel/a dobre ocene, ti gre v šoli slabo od rok.

Informativni dan
Ker boš na srednji šoli preživel/a nekaj let, je pomembno, da se boš tam dobro počutil/a – da ti bo ustrezalo vzdušje ter da se boš ujel/a s sošolci in učitelji. Morda koga s te šole že poznaš in si lahko iz njegovega pripovedovanja ustvariš sliko. Vtis pa si lahko ustvariš tudi sam/a – na informativnem dnevu.

Čarobna rešitev: odprte možnosti
Pri izbiri srednje šole je torej bistveno, da najdeš sebi primerno. Če ne veš, kaj bi rad/a postal/a, pa je ključno, da si pustiš odprte možnosti in zastaviš čim bolj na široko, da boš lahko izbiral/a pozneje. Pa uspešno pot v prihodnost!

13-letna Anabela nam je pisala:
»Jaz imam en (hm, zame) big problemček. Vsi me sprašujejo, kam grem naprej! Sem 8. razred in moja mami je edina, ki pravi, da se še ne mudi tako zelo, moji sošolci vsi grejo ali na to ali ono gimnazijo v bližini, tisti s slabšimi ocenami pa na frizerske in kozmetične srednje. Potem moja mami pravi, da je bolš zame gimnazija, ampak jaz ne bi šla nekam, kjer bo vse enako kot v OŠ samo težje. Jaz bi šla neki delat, kar me zanima. Moj oči mi veliko razlaga o srednjih in da so te boljše, ampak vsaka, ki mi jo opiše, me ne zanima, kajti mene zanimajo bolj take smeri, da ko rečem to drugim, pravijo, da bo to super hobi, ampak raje ne poklic, ker ne zaslužiš veliko. Pa še dejansko sploh ne vem veliko o tem, kaj so in kakšne so srednje šole in gimnazije. Help!!«

Imate tudi vi podobno težavo? Ne veste, kam bi šli v srednjo šolo? Se s kom pogovarjate o tem? Kje dobivate informacije o šolah in poklicih? Kaj bi svetovali Anabeli?

Mnenja pilovk in pilovcev

Anabela, pozdravljena! 1. Izobrazba na srednji šoli in gimnaziji pač ni stvar tvojih staršev in to jim povej! Sama se boš odločila, kaj in kako je s tem! 2. Ko se boš odločila, kam greš, boš to povedala tudi družini in tako se bo debata o tem zaključila. 3. Nikar se ne obremenjuj, koliko je plačana katera služba in kateri poklici so danes najbolj cenjeni, delaš tisto, kar čutiš. 4. Ponavadi so na šolah informativni dnevi, sicer verjetno malo drugače zaradi korone. Tam se lahko pozanimaš in ugotoviš, kaj ti ustreza. 5. Prav imaš, ker si želiš delat! S trdim delom se da vse, verjemi! 6. Sedaj pa je vse to v tvojih rokah :)

ida_ 16 pa še malo

Dobro je, da vsaj približno začneš razmišljati kam bi šla. Mogoče si najprej zastavi vprašanje kaj bi delala, ko boš odrasla. Če res še nimaš pojma ti priporočam gimnazijo. Drugače obstajajo tudi lažje gimnazije. Če se interesiraš za kako prav posebno področje npr. slaščičarstvo, medicinska sestra.... Pa izberi sedanjo šolo. Če ti šola ne ugaja se kasneje lahko tudi prepišeš. Gotovo boš našla in izbrala pravo pot

Sara 13

Hej! Po moje se ti še ne mudi tako zelo. Obiskujem 9.r in nihče se še ne obremenjuje precej. V devetem razredu so organizirani informativni dnevi (lahko jih obiščeš že v osmem), ki po navadi pomagajo pri odločitvi o vpisu. Nevem ali je to vsepovsod ampak na našo šolo vsake dva tedna pride predstavnik vsakič druge srednje šole in predstavi programe na šoli. V teh letih se hitro spreminjamo, zato je možno, da se čez eno leto že premisliš, ali te takrat bolj zanimajo druge stvari. Tudi na internetu je veliko uporabnih informacij o srednjih šolah, poklicih, katere srednje šole je najbolje obiskovati za določen poklic.

Lisa 14 let

Hej, jaz sem pravtako v 8.razredu in imam podoben problem... Vsi že vedo kaj in kako, samo jaz ne. Zanima me veliko stvari in si probam pustiti čim več odprtih poti. Šport, umetnost, ... Z mami bova šli že letos na informativce za osme razrede, ki potekajo februarja. Tako si bom pomagala in probala zares ugotoviti, kaj je najboljše zame. Upam, da sem ti pomagala .

Tarči 13

Hejj!! Anabela tole bi ti svetovala: Tudi jaz obiskujem 8. razred in dolgo časa sem iskala kaj bi rada počela (čeprav sem v resnici že veš čas vedela), ampak nisem bila prepričana, da bi šla rada poklicno v to smer, vedela pa sem, da me je zares zelo zanimalo....mislim, da če te nekaj zanima in bi to rad počel in se trudiš za to boš v tem vsekakor uspel..."delaj to kar te veseli", mislim, da je najboljši nasvet kar sem jih dobila.....tudi moji starši so mi povedali, da je v službi početi nekaj kar te veseli čisto nekaj drugega, kot da delaš v službi nekaj kar te zares ne zanima.....sledi svojim sanjam in upam, da uspeš v vsem kar si boš zadala :)) pa srečno 2022

Trix :) 13

1. Delaj to kar te veseli pa če to ljudje smatrajo kot hobi ali ne. 2. Če za to izobrazbo potrebuješ tečaje naredi res najprej gimnazijo ali zdravstveno. 3. Vrjemi vase in uspelo ti bo

Hope it help 13

Lahko pogooglaš na internetu, greš na informativne dneve, vprašaš kakšnega, prijatelja, znanca, sorodnika, ki je obiskoval tisto srednjo šolo/gimnazijo. Pojdi nekam, kjer ti bo fino. Tvoja mama ne ve, kaj je najboljše zate. OK, mogoče ve, ampak, katera srednja pa je najboljša zate pa ne.

Kelly 13 let

Najprej predlagam, da si izbereš, kaj bi bila rada po poklicu. Potem na spletu poiščeš kašno srednjo šolo, ki bi poučevala tisto, česar se veseliš. In pa, če je tvoj hobi nekaj resnega (npr. montaža videoposnetkov) in ne nekaj kot sprostitev (recimo branje) boš v veliki večini našla srednjo šolo, ki ustreza tvojemu hobiju, ki ga rada počneš. Ne oziraj se na druge, ki ti govorijo, da to ni v redu poklic ker ne zaslužiš veliko. Pomembno je, da te tisto VESELI in si prepričana, da ne boš odnehala že v prvem letniku srednje šole. Če pa RES ne najdeš nobene srednje šole, ki bi ustrezala tvojim predstavam, pa se vpiši na kakšno gimnazijo, in potem na univerzo, kjer poučujejo tisto, kar si želiš. Če iščeš dobro gimnazijo, poglej na splet in pojdi na informativne dneve. Tako si boš lažje izbrala, kam želiš. In ne pozabi: odločitev, kaj boš postala je povsem TVOJA. Ni pomembno, kaj želijo drugo. Pomembno je, kar te zanima in veseli.

Helper 14 let

Hej! Uglavnem, gimnazija in srednja šola sta eno in isto, le program je drugačen. Po končani gimnaziji (če greš na gimnazijo) imaš prednost pred ostalimi pri vpisu na faks itd. To je en plus. Drugače si z odločitvijo za poklic lahko pomagaš tudi na stričku guglu in spoznaš poklice (vpišeš poklici po abecedi in pač klikneš en zadetek), ki jih mogoče še ne poznaš a bi jih lahko opravljala (sama sem potem poklice, ki bi me lahko zanimali izpisala na list in šla nato guglat srednje šole v bližini za ta poklic ter njihov predmetnik). To je seveda varianta če nočeš gimnazije, a ti jo sama resnično priporočam, saj imaš prednost pred ostalimi. In če te zanima nekaj, za kar ostali pravijo da je hobi a ne dober poklic ker nisi dovolj plačan- to naj te sploh ne briga. Če te veseli in boš srečna je to pravi poklic zate. Sreča je pomembnejša od denarja. Srečno! (upam, d sm kej pomagala)

Zalčica 13

Hojla!Tut jst sm mela težave ku sm zberala kam bom šla na sredno šolo. Taku da neki nasvetov. 1. Tvoja mami ma prov, še zmeri maš dost cajta da se odločs kam boš šla naprej. 2. Če veš kaj bi rada v življenju počela potem si izberi sredno da boš v 4 letih imela že poklic, če pa še neveš kaj te veseli in kaj bi v življenju počela pejt na neko gimnazijo. 3. Svetujem ti da greš na čim več informativnih dnevov, pa da se mal pozanimaš od starejših kako je na keri sredni. 4. Najpomembnejše pa je, da si izbereš nekaj kar te bo v življenu veselilo in da greš na sredno, ki jo boš rada obiskovala. Veliko sreče pri izbiri srednje šole.

Košarkarica4 15 let

Draga Anabela! To je pa ena stvar, ki je tudi jaz nisem prenesla! Že tako imamo dovolj skrbi z osnovno šolo, zdaj bomo pa z mislimi že kar v srednji?! To pa ne gre! Svojim staršem pojasni, da je še čas in da se boš sama odločila, kam boš šla (seveda pa je odvisno tudi od ocen). Očetu mirno obrazloži, da razmišljaš o drugih smereh izobrazbe, da njegov izbor ni ravno po tvojem okusu. Tako kot se boš sama odločila, kje boš delala in kaj boš po poklicu, tako se boš odločila, kje boš ta poklic pridobila. Ker, navsezadnje, boš po končani srednji šoli ali gimnaziji odrasla oseba, ki boš šla na faks ali pa v službo (saj na srednji že pridobiš poklic) in takrat izobrazba ne bo več stvar tvojih staršev.

affected_neighbor 16 let

Mislim, da je bolje zate, da greš na gimnazijo, ker se tam lahko učiš za vse službe, v poklicni pa le za eno. Včasih je potem problem v tem, da te ne sprejmejo v tisto službo, ti pa ne znaš nič drugega. Lahko pa izbiraš med razlilnimi gimnazijami, bolj jezikovna, bolj matematična... Vsekakor je dobro, da si zbereš srednjo šolo na tistem področju, ki ti gre dobro in, ki ti je všeč. Vedno pa lahko, če si v nečem zelo dobra (in seveda, če to rada počneš) postaneš tako dobra, da dobiš dovolj denarja. Upam, da ti kaj pomagam!

Pilovka 14 let

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(123)
Ne
(48)
Ne vem
(33)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Sestanek z mamo

Hčerka: “Mami, učiteljica te želi na sestanku v ponedeljek. Mama: “Zakaj?” Hčerka: “Ker me je vprašala zakaj klepetam med poukom.” Mama: “Kaj pa si ji rekla?” Hčerka: “Vprašala sem jo zakaj uči med mojim pogovorom.”

Nice girl, 14 pa pov