snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek

Prvič

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Spolnost je strašansko pomembna reč. Ne samo da je od nje odvisna prihodnost človeštva, ker tega pač ne bi bilo več, če bi se prenehali razmnoževati, ampak pomeni tudi najintimnejši stik med dvema človekoma. Zato res ni nič čudnega, da veliko razmišljamo o njej. Povsem normalno je, da se takrat, ko se ti začne dekliško telo spreminjati v žensko oziroma deško telo v moško, začneš spraševati tudi o tem, kako je, ko imaš spolne odnose.

Kdaj si dovolj star?
Super bi bilo, če bi na to vprašanje obstajal odgovor, ki bi veljal za vse. Ali pa je mogoče bolje, da ga ni, ker bi se drugače sekirali, da »že vsi seksajo, samo jaz še ne«. V resnici velja, da si za spolne odnose dovolj star, ko si čustveno in telesno dovolj zrel, da se spopadeš z njihovimi posledicami. To sicer zveni, kot da prvemu spolnemu odnosu sledi naravna katastrofa – ampak preprečil/a jo boš ravno s tem, da se boš spolnosti lotil/a pripravljen/a. V nasprotnem primeru se morda res ne boš znal/a ustrezno zaščititi pred nosečnostjo ali spolno prenosljivimi boleznimi oziroma se boš počutil/a prazno, izrabljeno, celo izdano. Splošno pravilo pravi: v osnovni šoli še nisi dovolj zrel za spolnost. Pozneje pa vsak drugače dozoreva.

S kom?
Ker je spolnost tako intimen stik, je pametno, da imaš spolne odnose samo z ljudmi, ki jih imaš zelo rad/a in jim zelo zaupaš. Vsaka zveza mora dozoreti, preden lahko rečeš, da nekoga zares poznaš in si prepričan/a, da so čustva obojestranska. To pomeni, da morata dva skupaj preživeti veliko časa, sodelovati pri različnih stvareh in se pogovarjati o marsičem, preden zlezeta med rjuhe. Ko si dovolj zrel, ti odgovor, kdo je tisti pravi, prišepne občutek; v sebi zmeraj vemo, ob kom se počutimo prijetno in varno.

Kje?
Prostor, kjer imaš spolne odnose, se zdi ob vsem tem manj pomemben, vendar kljub temu šteje. Precej zoprno je namreč, če si živčen, ker razmišljaš, da te bodo zalotili starši, če te zebe ali če te nekaj nonstop tišči v hrbet. Vsaj za prvič izberi nekaj udobnega in prijetnega – tisoče sveč okoli postelje pa je dobra ideja samo v filmih, ker v resničnosti nihče noče, da bi moral sredi akcije klicati gasilce. (Pravzaprav za prvič še vedno toplo priporočam običajno posteljo, po možnosti s svežo posteljnino.)

Kako?
Najbolj trapast odgovor, ki ga lahko dobiš, ko te zanima, kako se izvede prvi spolni odnos, je, da se preprosto prepustiš navdihu in občutkom. V smislu: to pa ja vsak zna. Ampak dejstvo je, da je zares težko odgovoriti drugače! Spolnost je namreč nekaj tako naravnega, da nekako zmeraj ugotovimo, kaj moramo narediti, da bo v redu, še posebej, če se partnerja pri tem usmerjata in si pripovedujeta, kaj jima je všeč. Če bo prvič za oba, se lahko učita skupaj. In če bo eden bolj izkušen, naj pomaga drugemu. Kadar si dva zaupata, gre to zelo spontano! Bolj ko boš sproščen/a, lažje bo šlo.

Kako se moraš pripraviti?
Splošno pravilo pravi, da dobre priprave pomenijo polovico uspeha – in pri spolnosti ni nič drugače.

  1. Če si punca, pojdi h ginekologu. Do 15. leta ti ga morajo izbrati starši, pozneje pa lahko to narediš sama. Zdravniki so zavezani k molčečnosti, zato staršem ne bodo povedali, o čem ste se pogovarjali.
  2. Poskrbi za zaščito pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi (najboljši je kondom; kupiš ga lahko v običajni trgovini, drogeriji, lekarni, trafiki, na bencinski črpalki …).
  3. Poskrbi za osebno higieno: oprhaj se, uporabi dezodorant in obleci sveže perilo. Saj ne, da drugače ne gre – je pa tako prijetnejše, ker boš bolj sproščen/a.
  4. Prepričaj se, da sta zares oba za. Spolni odnos mora biti zmeraj prostovoljen, želeti si ga morata oba. Če kdo dvomi ali si zadnji hip premisli, je treba njegovo odločitev spoštovati!

Kako je po prvem spolnem odnosu?
Po prvem spolnem odnosu bi ti moralo biti prijetno. Ne odpre se zemlja, ni ognjemetov, običajno punce celo malo boli in lahko zakrvavijo (ker se pretrga deviška kožica) – a če je šlo tako, kot mora, se boš počutil/a zadovoljno in še bolj povezano s človekom, ki si ga spustil/a najbolj blizu. Morda te bo presenetilo, ker bo zunaj vse teklo brez kakršnih koli sprememb, medtem ko se boš ti sam/a sebi zdel/a čisto drugačen/drugačna. Ali nasprotno: mogoče se boš čez čas spraševal/a, ali se je sploh kaj zares zgodilo ali si si vse samo domišljal/a. Spolnost vsak doživlja po svoje, in tudi v tem je njen čar.

Kje lahko o spolnosti izveš več?
Informacij o spolnosti je veliko, vendar niso vse zanesljive in verodostojne. Mogoče se o tem lahko pogovoriš s starši (tudi taki obstajajo) ali osebnim zdravnikom oziroma ginekologom. Dober vir so tudi knjige in prispevki, ki jih pišejo strokovnjaki. Nekaj uporabnih člankov je na internetu, vendar je tam treba biti še posebej previden – zaupaj samo preverjenim stranem, strokovnjakom in uradnim institucijam. Večina pa se o spolnosti pogovarja z vrstniki. S tem ni nič narobe, ker se lahko veliko naučiš tudi iz tujih izkušenj, a pozor: ne verjemi vsemu, kar slišiš, in predvsem presliši vse, zaradi česar bi se lahko počutil/a slabo. Ne seksajo vsi razen tebe, niso vsi že prvič mojstri, prav vse je prvič strah in predvsem nikjer ne piše, da bi morali to vsi delati enako.

13-letna Strahmeje nam je pisala:

"Imam vprašanje: Stara sem 13 skoraj 14 in ne razmišljam še o tem, da bi imela spolne odnose, ampak me zelooo močno zanima kako je, ko jih imaš prvič in kako narediš, da ni awkward. Pač mene je vsega strah."

Mnenja pilovk in pilovcev

Meni se zdi, da to ni awkward, jaz tudi razmišljam o tem, pač če je fant pravi te ni treba nič skrbet😉.

Lolika 15 let

Vsekakor se ne smeš v nič siliti, še manj pa drugi. Svoj prvič doživi z nekom, ki ga imaš rada in mu zaupaš. Ga spoštuješ.

Vilazapomoč 16 let

Nikakor se ne smeš v nič siliti. To naredi po dolgem premisleku in z nekom, za katerega veš, da te ima rad in te spoštuje.

Lilinda#!?@ 17 let

Živjo, mislim, da jih veliko tako razmišlja in jih zanima. Veliko o tem lahko prebereš na googlu. Velikokrat se o tem pogovarjam z nekom, ki enako razmišlja ter se dobro razumeva. Tudi meni je nerodno, a če se o tem pogovarjaš je boljše.

To je vse 12

Hej. Jaz včasih tudi razmišljam o tem in vem, kako ti je. Jaz se po navadi potolažim s tem, da so vsi to enkrat počeli prvič in nihče ni kar mojster, ko prvič to dela. To imamo vsi v naravi, zato se nič ne sekiraj. Upam, da sem pomagala.

Pomocnica 13 let in pol

Draga "Strahmeje", verjamem, da te to zanima, še posebej če imaš rada romantično vsebino in ja, nič ni narobe s tem. Najprej bi te opozorila na nekaj, kar naredi veliko ljudi- ne naredi tega samo zaradi drugih, to je zelo pomembno! Naredi to takrat, ko se boš počutila, ja, zdaj je pravi trenutek, zdaj sem pripravljena! Ampak glede na tvoje vprašanje ti bom zaupala še to; prvič te bo verjetno malo(ali zelo) bolelo, saj tvoje telo tega ni vajeno, lahko pride tudi do krvavitve, kondom lahko poči... Veliko je slabosti, ampak tudi če se zgodi kaj od naštetega ali kaj drugega neprijetnega/nepričakovanega, vama s fantom to sploh ne bo pomembno, pomembno vama mora biti, da se imata rada, da si zaupata in da si to oba res želita. To, ali bo "awkward" ali ne ti težko povem, saj je odvisno tako od fanta kot tudi od tebe. Glede tega ti svetujem to, da v tistem trenutku ne misliš na nič, razen na njega. Upam, da sem ti kaj pomagala, lep dan ti želim!

Sara 16 let

Ojla, mene je tudi vsega strah. V šoli se veliko o tem pogovarjajo, zato pri 11 letih že veliko vem od tega... Mislim da moraš najprej najti pravega fanta, s katerim sta že več časa skupaj, in tudi on želi imeti spolni odnos... Ja potem pa lahko čez čas pač se odločita in to naredita ali pa se o tem pogovorita... Jaz se tudi s sosedo veliko pogovarjam o tem pač mal starejša je pomoje je tudi 14 let stara, ampak ja večina se o tem z njo pogovarjam, ker mi je najlažje. Upam da sem ti pomagala! In naj te nebo preveč strah.

Upam da kaj pomaga 11 let

Predlagam ti, da še res malo počakaš, saj se mi zdi za tvojo starost res še prezgodaj. Če si upaš, lahko vprašaš, kako je bilo tudi svoje starše, ali komur pač zaupaš. Upam, da sem ti pomagala!!

Titi123 12 let

Hoyla ! Stara sem 16 let. Svoj prvi spolni odnos sem imela pri 15. Pomembno je da si ti na to pripravljena, da imaš osebo, s katero boš to delala, res rada. Če si res pripravljena na to ne bo nič čudno, saj boš vedela kar naredit. You got this Queen.

Girllllli 16

Vprašanje

Katera naslovnica Pila vam je bolj všeč?
Takšne, kot so bile prejšnje šolsko leto.
(72)
Letošnja!
(60)
Ne opazim razlike.
(38)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Alya - Ti z mano znaš
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
Olivia Rodrigo - good 4 u
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
BTS - Butter

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2021

gumb

Kupi zadnjo številko
Revija
Izid: 1. 9. 2021

NAKLJUČNI VIC

Računanje

On: Kdaj je 2 + 2 = 5? Ona: Nimam pojma! On: Kadar si slab pri računanju ...
Haha123, 12 let