Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Telefonski zombiji

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Barbara Jarc

Če gremo po cesti in gledamo okrog sebe, prav zbode v oči, koliko ljudi bulji v telefon, namesto da bi opazovali svet. Tako močno se ukvarjajo z napravico v rokah, da spregledajo avtobus. Da skoraj zakorakajo pod avtomobilske gume. Da se zaletavajo v ljudi. Se pogovarjajo sami s sabo, krilijo z rokami in se smehljajo v prazno ...

Ja, če bi v današnji čas brez opozorila prestavili recimo Ivana Cankarja, bi ostal odprtih ust (in bi utegnil mamo pred šolo zatajiti zato, ker bi imela zguncano nokio, ne iPhona).

Le kaj je na teh vražjih napravicah, da smo se ljudje pripravljeni odreči celo temu, da bi na drugi strani ceste uzrli ljubezen svojega življenja?

Ana na zmenku s telefonom
Ana gre na prvi zmenek z Borom. Čisto je živčna, pred odhodom se petkrat počeše in šestkrat preobleče ter nazadnje nase navleče prvo kombinacijo. Od treme se ji šibijo kolena. Joj, le kaj naj zine, da se mu ne bo zdela butasta? Toda Bor jo tako preseneti, da Ana onemi kot riba. Ves čas zmenka, celotnih 37 minut, namreč Bor sedi na klopci in drajsa po telefonu.

Kaj mislite, zakaj? In kaj mislite, kaj sklepa Ana?

Ana razmišlja takole: Boru sem totalno dolgočasna. Če bi mu bila všeč, bi me vsaj pogledal in vprašal, kako sem.

In kaj mislite, kaj se plete po glavi Boru?

Bor pozna odgovor. V telefon bolšči zato, ker sploh ne ve, kaj naj muksne. Tako se je navadil skrivati za zaslonom, tipkati kratke izjave in čustva izražati z emotikoni, da vpričo žive osebe – in to Ane, ki mu pomeni vse na svetu – zmrzne. Veliko laže je pod psevdonimom lajati in lajkati kakor na glas, na štiri oči, reči: »Všeč si mi.«

Telefon je zelo koristen

Da ne bo pomote: telefon je čudovita naprava.

Po potrebi lahko takoj koga pokličemo. Če se izgubimo, lahko nemudoma prepustimo Googlu, da nas popelje na pravo pot. Nenehno smo na tekočem, kaj počne naša simpatija. Vsaka novica je na dosegu roke. Dobro glasbo imamo ves čas v rokah. Z igrami preganjamo dolgčas. Ko je temno, si posvetimo. In v poplavi novičk lahko vse, kar nas ne zanima, v hipu zanemarimo.

Temna plat

Seveda imajo telefoni tudi temno plat. Recimo to, da smo ves čas dosegljivi. Tudi na divji žurki, ko Bor ravno pristopi k Ani, da bi pohvalil njen spis, njej pa v tistem zapiska telefon in se, ne vedoč za Borovo namero, zazre v zaslon. In Boru srce pade v hlače še za nadaljnji mesec. V tem času pa Ana na drugi strani ceste zagleda ... Ne, ne prehitevajmo.

Skratka, ves čas smo dosegljivi. Oče nas recimo kar naprej gnjavi, kje smo. Celo sledi nam ali za nazaj preveri, kje smo se potikali (v resničnem življenju in na spletu). Mama pa pričakuje, da ji bomo nemudoma javili, da smo pri matematiki zakoličili. In to res takoj, še iz šole, med prvim odmorom, čeprav nam sicer zabičuje, da telefona pa v šoli res ne smemo uporabljati.

Če ne izklopimo vseh mogočih obvestil, se lahko resno vprašamo: Moramo res biti obveščeni vsakič, ko sosedova Micka kihne in to objavi, mi pa iz občutka dolžnosti še lajkamo, da bo tudi ona nam?

Najdejo se tudi cvetke, ki s težavo prisopihajo na najmanjši kucelj, z Googlovo navigacijo pa se spravijo v gore. Po najkrajši zračni liniji, čeprav ta vodi čez prepad, se razume.

No, to že ni več pomanjkljivost telefona, ampak pameti.

Telefon namesto pameti

In v tem grmu tiči zajec.

Telefon smo začeli uporabljati namesto pameti.

Včasih so si morali ljudje, ko so recimo iskali novo jagodičje, zapomniti, po kateri poti so šli, da so se znali vrniti. Danes nam ni več treba misliti, samo navigaciji se prepustimo. Pa tudi če nas pelje okrog »riti v varžet«. Včasih so si morali ljudje na pamet zapomniti naslove in telefonske številke. Včasih, pazite to, so morali ljudje na pamet računati, ker ni bilo kalkulatorja. In za vse to so bili možgani hvaležni. Vadili so in se urili kot pri kakšni telovadbi. In tako so jih lahko ljudje bolj s pridom uporabljali.

Zato namesto telefona – pamet v roke!

Si res želimo, da drugi mislijo namesto nas?

Danes telefon potiskamo v roke že dojenčkom. Bombardiramo jih s toliko dražljaji, da niso več zadovoljni, če zrejo v nasmejan obraz ali kužka na travniku. Ne, vse mora biti hrupno, živih barv, poskakujoče, kričeče. In možgani se tako prekurijo. Nič več jih ne pritegne. Namesto da bi ohranjali pozornost, s preskakovanjem med kratkimi novičkami in med vrstičkami dosežemo, da se sploh ne moremo več zbrati. Dobivamo trisekundni spomin zlate ribice, ob bolščanju v zaslon brez sončne svetlobe pa se vse bolj spreminjamo v človeške ribice ...

Iz ljubezni proti telefonu

Zdaj vam je jasno:

Starši vas pri telefonu ne omejujejo zato, ker so zagovedni, ampak ker vas imajo radi.

Vodilni na Googlu in Applu recimo svojim malčkom ne dovolijo telefona. In vpričo otrok telefona ne dovolijo uporabljati niti varuškam. Seveda, zgledi vlečejo. Praznina, ko je odrasli prisesan na telefon, povzroča praznino tudi pri otroku. Zato lahko staršem, ki med družinskim kosilom vpričo vas drajsajo po telefonu, mirno pojasnite, da boste delali, kar delajo, in ne, kar govorijo.

Koga zagleda Ana?

Ste že mislili, da Ana na drugi strani ceste zagleda drugega, zanimivejšega fanta? Ne, zagleda Borovo sestrično Pio. Pia Bora pozna do obisti in ve, kako je sramežljiv. In da se za telefonom samo skriva. Zato punci skujeta načrt ...

Sistem nagrajevanja

Tudi snovalci družabnih omrežij so prefrigani. Točno vedo, kako narediti manj škodljiv, manj zasvojljiv sistem. A ker smo uporabniki le nekaj, kar prodajajo oglaševalcem, nas morajo za čim dlje prikleniti na zaslon. Če gledamo video, se po koncu takoj začne naslednji, tak, za katerega so algoritmi preračunali, da nam je všeč – in gledamo še malo dlje. Vsak všeček, vsako sporočilo v nas sproži dopamin, sistem nagrajevanja v telesu. In seveda hočemo še. In še. In še malo dlje ne gremo na vece.

Če vas danes na družabnem omrežju označijo za prežvekovalca, ve za to vesoljni svet.

Žurka za ljudi, ne za telefone

In kakšno spletko skujeta Ana in Pia? Ana priredi žurko. Gostje morajo pri vhodu odložiti telefon v košaro. Kdor prvi klone in vzame svoj telefon, da na njem kaj pogleda, mora za kazen pomiti posodo. Kazensko pospravljanje doleti tudi vse naslednje kršilce (joj, kako bo Anina mama vesela!).

Ker se Boru ne ljubi čistiti, ima končno priložnost, da se ojunači. Odhrka se, si popravi lase, se odmaje k Ani ... in mukoma iztisne: »Ojla ... Em ... Kako si?«

Ana zažari: »Do zdaj je bilo brezveze. Zdaj je pa postalo fajn.«

Veliko lepih trenutkov brez telefonov želimo tudi vam.

13-letna COOLKaja  nam je pisala:
»Zdravo! Res mi gre na živce, da so skoraj VSI-VES-ČAS-NA-TELEFONU!!!! Skoraj z nikomer se ne morem pogovarjati, ker vsi drocajo ta glupi Instagram in TikTok. Najhujše je, da je moja najboljša prijateljica to poletje postala praktično odvisna. Starši so ji ravno včeraj za en teden zasegli telefon in sploh ne ve, kaj bi počela. Čisto je že izgubljena, jaz pa ne vem, kaj naj ji rečem. Kaj naj naredim?«

Ste tudi vi opazili, da so vsi ves čas na telefonu in da se je tako težko družiti? Imate tudi takšne izkušnje? Se vam to zdi problem? Kako se tega lotite? Kaj pomaga? Kaj bi svetovali COOLKaji?

Mnenja pilovk in pilovcev

Tudi meni se zdi, da so vsi ves čas na telefonu. Mogoče ji medtem, ko je na telefonu namiguj o kakšni bolezni, ki nastane zaradi preveč gledanja ekrana ali o poslabšanju vida. Predlagaj kakšno igro, ki ji je všeč ali pa sen preprosto z njo pogovori in ji povej, da ti to ni všeč. Upam, da sem vsaj malo pomagala.

Star dancer 11 let

Ojla! Poznam take tipe oseb, saj je takih vse več mladih. Sem pa vesela da je ena 13 letnica to opazila, ter da nisi tudi ti taka, saj je to škodljivo za možgane. Predlagam ti, da se (vsaj) z najboljšo prijateljico pogovoriš o tem, da ti ni všeč, da je med tem ko se družita na telefonu. Seveda pa je to treba urediti na dolgi rok, ker je to zanjo škodljivo, še posebej zdaj ko je mlada. Večkrat jo pokliči k sebi, in pojdita na sprehod v gozd, ali kaj podobnega in se pogovarjajta. Tako bo malo pozabila na telefon. Zdaj poleti bo itak lažje, pa bosta lahko hodili na bazene, na sprehode itd.! Upam, da sem kaj pomagala! Jaz ;)

Jaz ;) 10

Se strinjam,večina najstnikov dandanes preživi večino časa na telefonu,medtem ko bi se morali družiti z prijatelji in uživati otroštvo.Sigurno se pa najde tudi kakšen ki telefona praktično ne uporablja.Z tvojo prijateljico se pogovori in poskusita najti nekaj kar vaju zanima in to skupaj počnita.Pokaži ji da je svet lahko zabaven tudi brez interneta. Če ne bo delovalo,raje poskusi najti kakšno novo prijateljico :)) Verjamem vate in upam da ti bo uspelo!<3

Anila 11let

Zdravo, COOLKaja! Predlagam ti, da jo vprašaš, če bi šli kam skupaj ven, v kino, na sprehod, sladoled..., in ji pokažeš, da je življenje zabavno tudi brez telefona. Spodbudi jo v nekaj drugega, namesto, da gleda v telefon. Na internetu je veliko različnih obcij, ko ti svetujejo, kaj delati namesto, da vzameš telefon v roke. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala🙂

ZalaP123 14

Živjo! Jaz sem se enako počutila ko sem bila z prijatelji. Potem sem še jaz dobila telefon in res tudi mene je notri zvleklo. Ampak se še obvladujem. Čeprav se je že moja BFF pritožila nad tem pač meni in ja zdaj se veliko spet druživa in sva odzunaj. Poskušaj se postaviti v njeno vlogo. Vprašaj jo če gresta kam skupaj in se družita (seveda telefone doma pustita). Več se družita tako bo lažje prebolela, da ni skoz na telefonu. Ampak pazi ne smeš pa siliti vanjo. Upam da sem vsaj malo pomagala. Pozdravčki :)

lars 12. let

Pozdravljena! Te popolnoma razumem. Imam enake sošolce in tudi prijatelje. Napisala si da so tvoji bff vzeli telefon. 1. Moj predlog je, da jo poskusiš zamotiti, nevem z žogo, jo povabiš k sebi domov na ogled filma. Lahko gresta kolesarit... 2. Takšni pač so. Če to radi počnejo in gledajo, mislim da se je bolje odstraniti, da še tebe ne povleče v to. Ti se lahko sama zamotiš z čim. Mogoče poslušanjem glasbe. 3. Lahko si poiščeš kakšen krožek, kjer je zanimivo in se boste razumeli. Tam lahko najdeš nove prijatelje, ki mogoče nebodo takšni. Upam da rešiš težavo in da sem ti pomagala. Lep pozdrav!

Wonder girl 🍒 12

Hej, Mogoče poskusi svojo prijateljico spodbuditi k njenim najljubšim aktivnostim, morda bo delovalo... ua ostale pa lahko pripraviš npr nekakšno tekmovanje in če zgubijo npr. Nimajo nekaj casa telefona v roki... uporabi domišlijo... upam da sem pomagala.

Charlie 13 let

Ojla COOLKaja! Priporočam, da tvojo prijateljico spodbudiš k igri ali pa na pogovor o tem.

SuperGirl 14 let

Vem kako je to. Tudi moja naj prijateljica ne more živeti brez telefona. Tudi če se dobive ima telefon ves čas v roki in sploh se ne morem več pogovarjati z njo. No če ni druge rešitve se poskusi čim več pogovarjati med šolskimi odmori saj je v šoli telefon prepovedan. Upam, da sem pomagala.

Taja 11

Zdravo! Jaz imam enake probleme. Vsi okoli mene so na telefonih, celo med poukom. Če slučajno vidim, da je kdo na telefonu (torej skoraj vsak dan), grem to povedati učiteljici ali pa sbetovalni službi, ki se o teh stvareh nato pogovori s starši. Ponavadi se sošolec oz. sošolka za nekaj dni umuri in nato je ponovno med poukom na telefonu. Tudi moji prijateljici se je to zgodilo. Le prijazno sem odšla do nje in ji povedala, da me moti, če je ves čas na telefonu. Dodala sem tudi, da telefo seva in da to ni zdravo za njo. Takrat me je nekaj časa čudno in mogoče malo nesramno gredela, a se je čez čas spametovala in čez čas nehala biti odvisna od telefona. Poskusi prijateljici razložit, da telefon ni zdrav in bo mogoče prenehala biti zasvojene z telefonom.

science girl 11,5 let

Hej, tudi jaz imam podobne probleme, predlagam ti, (da ko prijateljica ne ve kaj bi počela),da skupaj obiskujeta tiste dejavnosti, ki so njej zelo všeč... drugim pa skušaj npr. z raznimi izzivi ali pa podobno kot pri prijateljici, z dejavnostmi preusmeriti na stik z drugimi ljudmi... Upam, da sem vsaj malo pomagala...🙂

Charlie 13 let

Ojla! Te popolnoma razumem... V naši šoli je isto... Ti pa svetujem da poveš sošolcem da ti ni ravno najbolj prijetno če ves čas gledajo v telefon. Če to ne pomaga se ne obremenjuj s tem in raje primi v roko kakšno knjigo in počni stvari ki te veselijo, važno je le to da ti veš da je to napačno, da se s tem ne strinjaš in tega tudi ne podpiraš. Kar se pa tiče tvoje prijateljice pa ti predlagam da ji poveš kar si misliš o telefonih in temu ker se bo potem mogoče začela zavedati da je to narobe... Če pa ji želiš pomagati jo povabi kam ali počnita kaj skupaj. Upam da sem ti pomagala.

123Eva 13 let

Jaz te popolnoma razumem ker je pri meni enako. Svoji prijateljici predlagaj nekaj zabavnega npr. pojdita na bazen, v kino,...

Lily1234 11 skoraj 12 let

Hey! Jaz te cisto razumem. Moje prijateljice so tudi kadj na telefonu in jaz to tudi sovrazim. Torej, lahko se pogovoris s temi osebami ki ves cas gledajov telefon. Povej jim da ti neprijetno biti zraven medtem ko oni gledajo v telefon. Ce pa gledajo v tiktok ali instagram pa vprasaj ce lahko vsaj gledas zraven da bos imela vsaj nekaj za pocet.Ce pa ti ni zanjimivo pa uprasaj to osebo da je boljse da se pogovarjate brez telefona. Mislim da te bo razumela in se bosta pogovarjala. Glede prijateljice pa ti predlagam da ji poves da naj gleda v telefon doma. Da ko se druzita in pogovarjate naj pospravi telefon. Upam da sem pomagala!

Ari 13 let

AKTUALNO

Podari revijo!

PIL je lahko tudi odlično darilo! Izkoristi akcijo in podari PIL.


Ob naročilu revije ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. Nina Pušlar - Tople oči
3. LPS - Disko
4. BQL - Budala
5. BQL & Polkaholiki - Lučke

Tuja
1. GAYLE - abcdefu
2. Harry Styles - As It Was
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Måneskin - Beggin'
5. Kate Bush - Running Up That Hill (A Deal With God)

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL & Polkaholiki: Lučke
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Mikič x Chorchyp: Po gasu
10. Nina Pušlar: Tople oči

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
7. Måneskin: Beggin'
8. Rihanna: Lift Me Up
9. Taylor Swift: Anti-Hero
10. We Don't Talk About Bruno: Encanto (Disney)

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
4. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice
5. Špela Frlic - Bleščivka

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2022

gumb

Revija
Izid: 2. 12. 2022

NAKLJUČNI VIC

Maraton

Kako reče ljudožerec tekačem, ki tečejo maraton? Fast food.

masa#kaša, 13