Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kako varno nakupovati na spletu?

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Spletno nakupovanje je vse bolj razširjeno. Verjetno si sam ali skupaj s starši na tak način že kdaj naročil kos oblačila, pripomoček za šolo ali darilo. Čeprav je spletno nakupovanje pogosto enostavnejše, saj imamo na enem mestu zbrane več ponudbe, pa ni nujno tudi varno. Zato smo zate pripravili nekaj nasvetov, da boš ob svoji naslednji spletni nakupovalni izkušnji lahko brez skrbi.  

Medtem ko se marsikdo spletnega nakupovanja še vedno boji, drugi to počnejo brez zadržkov. Raziskave kažejo, da se zanj odloča vedno več posameznikov, k čemur je pripomogla tudi epidemija koronavirusa. Takšno nakupovanje ima svoja pravila, ki jih moraš poznati.  

Podatki o prodajalcu povedo veliko
Pri spletnem nakupovanju je najbolj pametno, da se držimo preverjenih spletnih mest. Ko odkriješ novo trgovino, pa najprej preveri podatke o trgovcu in njegove kontaktne podatke. Kdo stoji za spletno trgovino in kje je podjetje? Če teh podatkov ni, bodi previden. Kako lahko kontaktiraš trgovca? Če je na voljo le spletni obrazec ali e-poštni naslov brezplačnega ponudnika (gmail.com, hotmail.com …), je to še en znak, da gre za prevaro.

Je vnos kreditne kartice varen?
Preden opraviš plačilo, vedno preveri, da je v naslovni vrstici brskalnika izpisana kratica HTTPS in je ob njej ključavnica. Ta namreč pomeni, da je prenos podatkov o kreditni kartici šifriran ter skrit pred očmi vsiljivcev v omrežju, povezava pa s tem varna. Previdnost je potrebna tudi pri lažnih spletnih trgovinah, ki skopirajo grafično podobo uveljavljene trgovine in so na prvi pogled takšne kot originalne, zelo podobna pa je tudi domena. Preklikaj stran in se prepričaj, da je res prava, vedno pa lahko preveriš tudi domeno spletne strani, kjer vidiš, kje in kdaj je bila registrirana ter navedene kontaktne podatke (https://whois.domaintools.com/).

Predobro, da bi bilo res? 
Se ti ne zdi sumljivo, da ti bo nekdo podaril 70 odstotkov popusta ali brezplačno dodal še dva kosa? Velike ugodnosti in bogate obljube, ki močno odstopajo od preostalih, so prvi znak, da nekaj ni v redu. Če boš našel čevlje Adidas za 10 € ali torbico Gucci za 20 €, boš prejel ponaredek ali ostal praznih rok.

Pazi, kje nakupuješ
Tudi Facebook, Instagram in podobna omrežja omogočajo nakupe, ne gre pa pozabiti niti na strani, kot je Bolha. Pri tem bodi še posebej pozoren, če so prodajalci posamezniki in ne podjetja. Nov playstation po smešno nizki ceni, prodajalec pa hoče, da mu nakažeš denar, šele nato ti ga bo predal? Zagotovo playstationa ne boš videl. 

Podarjenemu konju se ne gleda v zobe?
V prazničnem času si morda že opazil porast nagradnih iger, v katerih lahko osvojiš marsikaj – od novega iPada do darilnih bonov. Pojavljajo se po forumih, družbenih omrežjih, včasih pa jih najdeš v svojem e-nabiralniku. Vedno najprej preveri, ali nagradno igro organizira preverjeno podjetje. V nasprotnem primeru namreč obstaja velika verjetnost, da je lažna, s sodelovanjem pa boš svoje osebne podatke predal neznancem, ki jih lahko izkoristijo.  

Kako torej ostati varen?
Za pomoč pri spletnem nakupovanju vedno prosi starša ali zaupanja vredno odraslo osebo. Izdelek lahko še vedno izbereš sam, skupaj pa se nato prepričajta, ali gre za zaupanja vredno spletno trgovino in bo nakup varen. Zapomni si, da je vedno priporočljivo dvakrat preveriti vse, na kar naletiš na spletu! In če zveni predobro, da bi bilo resnično, je po navadi prav zato, ker ni resnično.

Imaš vprašanje?
Telemacha in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Ne pozabi, da se vedno lahko obrneš tudi na TOM telefon (116 111), kjer bodo na tvoja vprašanja prav tako odgovorili strokovnjaki.

 

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(214)
Ne.
(32)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Ponavljanje

jaz bom rekla povedi ti pa govori ob vsaki JAZ TUDI okej?.začnimo. šla sem v trgovino (JAZ TUDI) kupila sem sir (JAZ TUDI) Nesla sem ga v avto (JAZ TUDI) bil je pokvarjen (JAZ TUDI)

vici so zakon, 12