snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

»Mi pošlješ svojo fotografijo?«

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Deljenje fotografij je dandanes nekaj povsem običajnega, a to nikakor ne pomeni, da je tudi varno. Z njihovo objavo dejansko izgubimo nadzor nad njimi. Nekatere aplikacije in spletne strani si jemljejo pravico, da jih uporabljajo v različne namene brez vednosti uporabnika, zlorabijo jih lahko tudi tisti, ki sledijo našim objavam. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da na družbenih omrežjih svoje žrtve iščejo različni kriminalci, prevaranti in storilci spolnih zlorab.

Najbrž si že vajen/a, da na Instagramu prejmeš celo serijo selfijev, ko si najboljša prijateljica omisli novo frizuro. Sošolec z vsemi deli zmagovalne fotografije z nogometne tekme in tudi tvoji starši najbrž včasih delijo utrinke z vašega dopustovanja. Pa je to v redu?

Velikokrat slišan rek »Kar je enkrat na spletu, tam za vedno tudi ostane« še kako velja, ko gre za  fotografije. Z le nekaj kliki lahko do njih namreč dostopa vsakdo, še posebej, če so tvoje nastavitve profila javne. Tudi če jih kasneje izbrišeš, je lahko že prepozno, saj jih je v tem času nekdo lahko shranil in celo uporabil v slabe namene. Zato je zelo pomembno, da najprej nastaviš svoj profil na zasebno, nato pa naj sledijo še spodnji nasveti.  

Ključna pravila za pošiljanje
Preden pošlješ svoje fotografije, imej vedno v mislih nekaj ključnih stvari. Pošiljaj jih samo osebam, ki jih poznaš osebno in jim zares zaupaš. Ko nekoga šele spoznaš na spletu in te prosi za fotografijo, ni pametno, da jo pošlješ. Mu zaupaš, ker ti je on prvi poslal svoj selfie? Tudi v tem primeru je potrebna  previdnost, saj ni nujno, da je na njem zares on. Včasih je enostavno pozabiti, da na drugi strani zaslona sedi popoln neznanec, še posebej če se pogovarjata že nekaj časa in si zaupata stvari. Na spletu se je zelo preprosto izdajati za nekoga drugega in tako si morda sploh ne dopisuješ s 13-letno Pio, ampak s 45-letnim Jožetom s slabimi nameni, zato previdnost ni odveč.

Tudi če se pogovarjaš s sošolcem, ki ga poznaš tudi v živo, pa se izogni pošiljanju fotografij, na katerih si pomanjkljivo oblečen ali počneš kaj, kar ne želiš, da vidijo vsi. Precej enostavno vprašanje, ki si ga vedno zastaviš, naj bo – ali bi mi bilo vseeno, če to fotografijo vidijo moji starši, učitelji, sosedje, neznanci ali moj delodajalec čez 15 let?

Kaj pa, če si fotografijo že poslal?
Včasih zaradi zamegljene presoje, pritiska drugih ali sodelovanja v kakšnem popularnem izzivu tvoja podoba kljub vsemu pristane na spletu, čeprav si tega ne želiš. V tem primeru najprej poišči osebo, ki ji zaupaš in ti bo v pomoč. Najbolje je, da poveš staršem ali učiteljem. Čeprav je to zadnja stvar, ki bi jo želel deliti z njimi, imej v mislih, da ti lahko pomagajo samo, če vedo, kaj se dogaja. Ne odlašaj predolgo, saj imaš več nadzora, kadar ukrepaš hitro.

V določenih primerih je nezakonito, ko nekdo objavi tvojo fotografijo, še posebej, če si na njej preveč razgaljen. Policija mlade, ki delijo lastne fotografije, večinoma obravnava kot žrtve, preganjajo pa tiste, ki te fotografije delijo naprej in zlorabljajo. Če takšno fotografijo pomotoma objaviš sam, jo čim prej odstrani ali prosi osebo, ki jo je objavila, naj jo izbriše.

Vedno lahko fotografijo prijaviš – vsako družbeno omrežje že ima to opcijo. Ob fotografiji poišči opcijo »prijava« oziroma »report« in upravljavce strani obvesti, da oseba krši pogoje njihove uporabe. Kadar gre za resno kaznivo dejanje, lahko storilca prijaviš tudi policiji.

Imaš vprašanje?
Telemach in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Ne pozabi, da se vedno lahko obrneš tudi na TOM telefon (116 111), kjer bodo na tvoja vprašanja prav tako odgovorili strokovnjaki.

 

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(124)
Ne
(49)
Ne vem
(33)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Kamela

Kamelji mladič vpraša očeta:»Očka zakaj imamo na hrbtu dve grbi?« »Zato, da imamo dovolj vode, ko gremo skozi puščavo.« »Očka, zakaj imamo tako velike trepalnice?« »Zato, da nam ne nese peska v oči ko, hodimo po puščavi.« »Očka, zakaj imamo kopita na nogah?« »Zato, da se ne ugreznemo v pesek, ko hodimo po puščavi.« »Očka, kaj pa potem delamo v živalskem vrtu?«

Kornelija, 12 let