Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Nevarnost javnih brezžičnih omrežij

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Gotovo si bil kdaj v situaciji, ko mobilni internet tvojega operaterja ni deloval ali pa si se zaradi varčevanja s podatki priključil na odprto brezžično omrežje lokalne kavarne ali nakupovalnega središča. Uporaba brezžičnega omrežja je nedvomno priročna rešitev, a se moraš nekaterih pasti in nevarnosti priklopa nanjo dobro zavedati. Javna Wi-Fi omrežja so namreč pogosto priljubljeno mesto za delovanje spletnih kriminalcev.

Vsaka pametna naprava omogoča povezovanje v brezžično omrežje in za varčevanje z zakupljenimi mobilnimi podatki je prijava v domače zaščiteno brezžično omrežje idealna rešitev. Po drugi strani pa so javna brezžična omrežja pogosto orodje kibernetskih kriminalcev.

Lažna brezžična omrežja
Si prepričan/a, da si se povezal/a prav na uradno omrežje nakupovalnega središča, kjer s prijatelji preživljaš popoldne? Na prav takšne zmote računajo kibernetski kriminalci. Na  javnih mestih ustvarijo dostopno točko za povezavo na Wi-Fi omrežje, ki ga poimenujejo z imenom poznanega podjetja, gostišča ali turistične atrakcije v bližini in je za obiskovalce odklenjeno, torej brezplačno za uporabo. Ko se prijaviš na takšno omrežje, kriminalci lahko vidijo vse, kar počneš na svoji napravi. Če se torej ravno v tistem trenutku vpisuješ v svoj Facebook profil, jim bodo dostopni tvoji prijavni podatki (to je tudi eden od razlogov, zakaj moraš biti v različne strani vpisan z različnim geslom).

Zaščitena brezžična omrežja
Za spletne kriminalce je napad na javna omrežja privlačen prav zaradi tega, ker jih istočasno uporablja več ljudi, kar pomeni, da lahko v krajšem času pridobijo podatke več žrtev. Napad »mož-na-sredini« (man in the middle attack) lahko kriminalci opravijo na brezžičnih omrežjih, ki na prvi pogled zaradi zahteve za vpis gesla delujejo varna. Vendar z vpisom e-poštnega naslova in gesla napadalci pridobijo tvoje vpisne podatke. Pogosto prevzamejo tudi nadzor nad slabo zavarovanim Wi-Fi usmerjevalnikom z namestitvijo orodij za prestrezanje in branje prenesenih podatkov. Če že imaš svoj bančni račun in se v spletno banko vpisuješ na takšnem omrežju, lahko kriminalci pridobijo podatke za vpis. Takšne podatke pogosto prodajo na črnem trgu, tvoj bančni račun pa je potem izpraznjen.

Uporabljaj varne spletne strani
Ne glede na to, kje si, ko brskaš po spletu, bodi previden in pozoren, da uporabljaš varne in zavarovane spletne strani. To lahko preveriš že v samem imenu hiperpovezave, kjer se nahajaš. Morda si opazil, da je pred samim imenom spletne strani napis »http« ali »https«. Prvi je protokol, ki omogoča komunikacijo med različnimi sistemi ter prenaša informacije in podatke po omrežju. Drugi pa poleg tega omogoča še varno povezavo (dodatna črka »s« pomeni prav »secure«) s šifriranimi ključi. Na takšni spletni strani torej napadalec z metodo mož-na-sredini ne more prebrati tvojih podatkov.

Zavaruj se pri uporabi brezžičnih omrežij
Najbolj zanesljiva rešitev za varnost podatkov in tvoje naprave ob priključitvi na javna brezžična omrežja je uporaba t. i. virtualnega zasebnega omrežja (angleško virtual private network ali krajše VPN). VPN te varuje z ustvarjanjem »tunela« za ves promet, ki je varovan z end-to-end enkripcijo. Tvoji podatki tako ne gredo direktno iz naprave na strežnik, saj jih VPN preusmeri skozi lasten varni strežnik. Takšno dodatno varovanje prepreči napade »mož-na-sredini«, saj napadalec tvojega delovanja ne bo mogel spremljati, tudi če je povezan na isti usmerjevalnik.

Imaš vprašanje?
Telemach in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Vedno se lahko obrneš tudi na telefon TOM (116 111), kjer bodo na tvoja vprašanja prav tako odgovorili strokovnjaki.

 

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(220)
Ne.
(33)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Pršut

Zakaj se ženske ne poročajo več? Ker imajo rajši pršut v hladilniku, kot pa “prašiča” v dnevi sobi.

kapljica, 14