snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Sem na TikToku varen?

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

TikTok je najhitreje rastoče družbeno omrežje, ki ga uporablja vse več mladih. Najbolj popularne vsebine so namenjene zabavi in zagotovo si že slišal za katerega od TikTok izzivov. Pa si kdaj razmišljal o tem, kako varna je uporaba te aplikacije?

Zagotovo se ti zdi, da imajo TikTok že vsi. Tvoji sošolci, prijatelji in tudi vzorniki, posnetki s TikToka pa se pojavljajo tudi na drugih družbenih omrežjih. Če razmišljaš o odprtju profila ali pa ga že imaš, so naslednje vrstice namenjene prav tebi!

Najprej poskrbi za varnost
Najprej na svojem telefonu pod nastavitvami (Aplikacije > TikTok > Dovoljenja) preveri, katera dovoljenja ima aplikacija, in premisli, ali jih res potrebuje. Priporočamo, da aplikaciji dovoliš dostop do galerije, nikakor pa ne do svojih stikov in koledarja. V naslednjem koraku pa preveri nastavitve zasebnosti  znotraj TikToka (razdelek Privacy). Priporočamo ti, da najprej izbereš Private account. To pomeni, da si bodo tvoje posnetke lahko ogledali samo tisti, ki si jih odobril kot sledilce. Če nočeš, da te najde vsakdo, ki te pozna, lahko TikToku preprečiš, da tvoj račun deli z drugimi. Tako tvojega računa ne bodo našli vsi, ki jih imaš shranjene v telefonu ali pa so prijatelji tvojih prijateljev.   

Priporočena starost uporabe
TikTok v svojih pogojih navaja, da mora biti uporabnik star vsaj 13 let. Zato velja, da se s tem, ko ustvariš profil in sprejmeš pogoje, s tem strinjaš in potrjuješ, da si dovolj star. Če TikTok ugotovi, da si premlad, bodo tvoj račun blokirali. Pravila obstajajo z razlogom! Vsekakor priporočamo uporabo nastavitve Family Pairing – s tem omogočiš svojim staršem, da ti pomagajo pri odločitvah in te v aplikaciji zaščitijo. Odrasli lahko namreč prej opazijo potencialno nevarnost in te nanjo opozorijo.

Resničnost v virtualnem svetu
Zagotovo veš, da TikTok ponuja veliko filtrov, poleg tega pa obstajajo tudi druge aplikacije, s pomočjo katerih ljudje enostavno spreminjajo svoj videz. Posnetke je zelo enostavno preoblikovati po svoji volji, spremeniti svojo podobo, celo spol in starost, zato ne verjemi vsemu, kar vidiš. Vedno ohrani mejo med resničnim in virtualnim svetom. Na TikToku obstaja tudi vrstna nevarnih izzivov, ki se lahko zelo slabo končajo. Če opaziš vsebine ali izzive, ki se ti ne zdijo primerni, jih lahko vedno prijaviš – pri posnetku stisni tri pike in klikni na opcijo Report. Nato te TikTok prosi, da izbereš še razlog za prijavo, kar jim olajša delo, ko ocenjujejo (ne)primernost posnetkov.  

Pri uporabi bodi pazljiv
TikTok je zabavna aplikacija, kljub temu pa priporočamo, da ne snemaš svojega obraza in ne objavljaš vsebin, ki bi lahko neznancem razkrile, kje živiš. Ne razkrivaj svojega imena ali priimka, naslova ali drugih osebnih podatkov. Poleg tega posnetek, ki ga ustvariš na javni površini, objavi šele, ko boš doma. V nasprotnem primeru te lahko neznanci enostavno najdejo!

Pazi nase
TikTok pa ponuja še eno nastavitev, ki ti lahko pride prav. Včasih med brskanjem po aplikaciji enostavno pozabiš na čas. Pod zavihkom Digital Wellbeing vklopi nadzor nad časom, ki ga preživiš na TikToku (Screen Time Managment ). Priporočamo ti, da ta čas omejiš na maksimalno 60 minut! Ko bo čas potekel, boš sicer še lahko dostopal do aplikacije, a le s posebnim geslom. Če na TikToku preživiš več kot 90 minut na dan, lahko to slabo vpliva na razvoj tvojih možganov, poslabša pa se ti tudi sposobnost ohranjanja pozornosti.  

Če si se po prebranem odločil za odprtje profila (in si star najmanj 13 let), bodi ob tem še posebej pozoren na pravilno izbiro uporabniškega imena in gesla. O tem smo že pisali, zato pobrskaj po preteklih številkah!

Imaš vprašanje?
Telemach in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Ne pozabi, da se vedno lahko obrneš tudi na telefon TOM (116 111), kjer bodo na tvoja vprašanja prav tako odgovorili strokovnjaki.

 

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(120)
Ne
(48)
Ne vem
(32)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Lestev v trgovini

Zakaj blondinka v trgovino prinaša lestev?

Ker so cene tako visoke.

1l#4=, 11