Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Sonce, morje in mobitel

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Počitnice so idealne za druženje, sonce, morje in nova doživetja, pa tudi za obstoječa in nova prijateljstva. Mobitel je pri tem naš redni spremljevalec, z njim tudi fotografiramo in snemamo videe, ki jih nato pogosto delimo na različnih družbenih omrežjih.

A ne pozabimo: naše vsebine vidijo tudi tisti, ki jim niso namenjene. In tako nehote razkrivamo, kdaj nas ni doma, prek različnih platform pa pošiljamo fotografije s plaže, v kopalkah in podobno.

 

Kam gredo naše fotografije, videi in klepeti?

Zavedati se moramo, da do vsebin na mobitelu žal ne dostopamo samo mi, temveč imajo običajno do njih dostop tudi lastniki posameznih aplikacij, ki jih uporabljamo. Na ta način podatki o naši lokaciji ter vsebinah, ki jih spremljamo na družbenih omrežjih in spletu, skoraj vedno romajo tudi k podjetjem, ki jih izkoriščajo za to, da nas nagovarjajo z različnimi sporočili.

Za najbolj varno komuniciranje, kjer tvoji klepeti, fotografije in videi ne bodo bili uporabljeni še za zbiranje podatkov o tebi, ne uporabljaj komercialno najbolj poznanih aplikacij, ampak ti priporočamo, da si naložiš aplikacijo, kot je recimo Signal, ki podpira zasebno klepetanje in glasovne klice prek spleta. Deluje na vseh napravah, uporabljaš pa jo lahko tudi na namizju računalnika. Bistveno je, da tovrstne aplikacije ne zbirajo podatkov o pogovorih in vsebinah.

 

Ali res potrebuješ vse aplikacije, ki jih imaš na mobitelu?

Premisli, ali zares uporabljaš vse aplikacije, ki jih imaš na svojem mobitelu. Pogosto se zgodi, da posamezno aplikacijo uporabljamo le kratek čas, nato pa nanjo pozabimo, a je ne izbrišemo. Ker pa aplikacije od nas zahtevajo veliko dovoljenj za dostop do imenika, fotografij in ostalih podatkov, ki jih hranimo na mobitelu, lahko aplikacije te informacije brez naše vednosti nato tudi zlorabijo.

Počitnice so idealen čas, ko se lahko v miru sprehodiš skozi svoj mobitel in za vsako aplikacijo preveriš, ali jo zares uporabljaš ali ne. Izbriši aplikacije, ki jih ne uporabljaš. S tem na mobitelu ne bo samo več prostora, temveč bodo tudi tvoji podatki varnejši in manj izpostavljeni ne-vedno-dobrim praksam digitalnih platform.

 

Spočij se in varno uživaj v poletju

Za konec pa še en kratek nasvet. Mobitel je samo ena od naprav, ki nam omogočajo biti s stiku s prijatelji in svetom okoli tebe. Najlepše je, ko si vzameš čas, da se srečaš s prijateljicami in prijatelji v živo, in skupaj preživite kak poletni večer ob dobrem pogovoru ali zabavi. In za konec, UŽIVAJ POLETJE, KJERKOLI IN S KOMERKOLI ŽE BOŠ.


Vprašanje

Bi si v Pilu želeli več ilustracij?
Ja, ilustracij je premalo.
(70)
Tako, kot je zdaj, je OK!
(139)
Raje imam fotografije kot ilustracije!
(53)

AKTUALNO

Največja noč skupine Joker Out

Joker Out so zmagali! V svojem rodnem mestu, pred zvestim občinstvom, ki jih spremlja od prvega dne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 12. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Doja Cat - Paint The Town Red
4. Loreen - Tattoo
5. Miley Cyrus - Flowers

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Sunny Side of London
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Barve oceana
6. LPS: Insomnia
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Regen: Rada znala bi plesati
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Padalca

Letalo dva padalca odvrže v zraku. Padalca padata z veliko hitrostjo. Pa en padalec vpraša drugega: "Bova počasi razprla padala?" "Ne, ne še saj sva na komaj sto metrih!" Pa čez petsto metrov spet prvi padalec vpraša drugega: "Bova sedaj razprla padala?" Pa mu drugi odgovori: "Pa ne še, če sva komaj na dvajsetih metrih!" Pa spet čez čas, ko sta že skoraj pri tleh prvi vpraša drugega: "Bova sedaj sedaj razprla padala?!" Pa mu drugi odgovori: "Ah, saj ni potrebe. Ja, s petih metrov pa se še ja nihče ni ubil!"

Bomba_RB11, 11 let