snofi
Naslednji Pil izide 7. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Varni na spletu, varni v svetu

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Živimo v svetu, v katerem je tehnologija naša zvesta spremljevalka, in dan redko mine brez obiska spleta. Z njegovo pomočjo lahko najdemo praktično vse, saj je prava zakladnica znanja in zanimivosti. S seboj pa prinaša tudi številne pasti, zato ti bomo v rubriki, ki je pred tabo, v naslednjih številkah predstavili, na kaj moraš paziti, da boš varen na spletu in tudi v svetu!

Zjutraj se zbudiš in še pred začetkom šole preletiš družbena omrežja, všečkaš, komentiraš ter odgovoriš na sporočila prijateljev. Kasneje se usedeš še za računalnik in se povežeš na internet,   iščeš informacije, zvečer pa v obliki video klica poklepetaš s prijatelji. Znano? Lani  se je naše življenje zaradi koronavirusa skorajda v celoti preselilo na internet, tudi šola. In čeprav nam splet prinaša številne prednosti, pogosto pozabimo, kako pomembna je ob tem prava mera previdnosti.

Kaj obsega varnost na spletu?

Težko je biti varen na spletu, če ne vemo, kaj to pomeni. Si dobro premislil vzdevke, s katerimi se predstavljaš na spletu? Imaš za prijavo v spletne strani različna in močna gesla? Kaj sploh je dobro g€5Lo? Kaj so osebni podatki in s kom jih na spletu lahko deliš? Morda se ti zdijo vprašanja zapletena, ampak so še kako pomembna in zahtevajo dober premislek. In prav nanje ti bomo pomagali odgovoriti v naslednjih številkah Pila. Do takrat pa si zapomni, da svojih gesel ne smeš deliti z drugimi, ne odpiraj sumljivih povezav in ne prenašaj datotek iz neznanih virov.

Zavedati se moraš tudi, da ljudje na spletu niso vedno tisto, za kar se izdajajo. Zelo enostavno je namreč vnesti izmišljene podatke in ustvariti lažni profil. To lahko stori vsak, zato bodi previden, s kom se pogovarjaš! Na drugi strani zaslona lahko namesto vrstnice Eme sedi petdesetletni Jože.

Ne nazadnje pa imej vedno, ko nekaj objaviš, v mislih, da bo to na spletu tudi ostalo. Je fotografija, ki jo želiš deliti, res nekaj, na kar boš ponosen čez deset ali celo dvajset let? Vsakič, ko objavimo izsek iz svojega življenja, izgubimo delček zasebnosti in oblikujemo digitalni odtis, ki ga puščamo za seboj.

TOP TRIJE NASVETI, KAKO SE OBNAŠATI NA INTERNETU!

  • Ne objavljaj osebnih podatkov (ime in priimek, domač naslov, kam hodiš v šolo, telefonska številka …).
  • Družbena omrežja uporabljaj varno – svoj profil zapri za javnost, pazi, kakšne stvari objavljaš, ne odgovarjaj neznancem in med prijatelje sprejmi le osebe, ki jih osebno poznaš. Slednje je zelo pomembno, saj imajo tvoji prijatelji dostop do vsega, kar naložiš na svoj profil.
  • Ne pošiljaj svojih fotografij neznancem!

Imaš vprašanje?

V tem šolskem letu bomo s pomočjo Telemacha in Safe.si spoznavali pravila varne uporabe spleta. Prav tako bomo odgovarjali na vprašanja, ki jih lahko postaviš na naši spletni strani www.pil.si. Kaj te je vedno zanimalo v povezavi z internetom? Sedaj imaš priložnost, da vprašaš strokovnjake.

In ne pozabi: če boš varen na spletu, boš veliko bolj varen tudi v svetu!

Vprašanje

Bi pogrešali nalepke v Pilu?
Zelo
(590)
Srednje
(189)
Ne preveč
(143)
Sploh ne
(183)
Raje bi imel/a več posterjev
(297)

AKTUALNO

Veliki Pilov Festival

VELIKI PILOV FESTIVAL


Pred vami je že tretji veliki Pilov festival, na katerem se na naši ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. LPS - Disko
3. Nina Pušlar - Tople oči
4. BQL & Polkaholiki - Lučke
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Polkaholiki: Lučke
2. Joker Out: Barve oceana
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Kokosy: Lana ne
5. Leopold I.: Kinderšpil
6. LPS: Disko
7. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Imagine Dragons X JID: Enemy
4. Måneskin: Beggin'
5. Meghan Trainor: Made You Look
6. Miley Cyrus: Flowers
7. Olivia Rodrigo: Deja vu
8. Sam Smith & Kim Petras: Unholy
9. Stephen Sanchez: Until I Found You
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
5. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 3. 2023

NAKLJUČNI VIC

Mikrovalovka

BLONDINKA Pride blondinka v trgovino,in reče:Dober dan,rada bi kupila to mikrovalovko. Prodajalec reče:Ne morete ,ker ste blondinka. Si gre lase pobarvat na rjavo.Sprt vstopi v trgovino in reče :Dober dan,rada bi kupila to mikrovalovko. Prodajalec spet reče:Ne morete ,ker ste blondinka. Si gre pobarvat lase na črno. Ponovno stopi v trgovino in spet reče:Dober dan,rada bi kupila to mikrovalovko. Prodajalec reče: Ne ,ker ste blondinka. Nato reče: Saj imam črno pobarvane lase! Nato prodajalec reče: Ne morete je kupiti,ker samo blondinke vidite televizor kot mikrovalovko!

BTS_fangirl, 11 let