Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Vdrli so mi v profil, kaj pa zdaj?

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Na spletu se vsak dan srečujemo s številnimi nevarnostmi, med katerimi je tudi vdor v uporabniški račun. Morda celo poznaš koga, ki se mu je to že zgodilo, in četudi se tega ne zavedaš, je vdorov vedno več. Zakaj pride do njih? Morda imaš profil ustvarjen na več družbenih omrežjih, na vseh pa uporabljaš enako geslo. Ali pa se nisi izpisal iz računalnika v knjižnici in ti je geslo nekdo spremenil. Rezultat je enak: ne moreš več dostopati do profila. Kako naprej?

Največ lahko za varnost in zaščito profilov na družbenih omrežjih narediš sam. Bistvo vsega je močno geslo, ki naj bo drugačno za čisto vsak profil in ga ne deli z nikomer. Ne pozabi vklopiti dvostopenjske avtentifikacije oz. preverjanja v dveh korakih, ki ga lahko vklopiš na posameznem družbenem omrežju. Zelo enostavno to pomeni, da boš prejel SMS-sporočilo, kadar se boš želel vpisati v svoj profil ali se bo vanj poskušal vpisati kdo drug.

Včasih se vdor še vedno zgodi in nekdo na tvojem profilu objavlja razne vsebine, pošilja sporočila tvojim prijateljem in ti greni življenje. Kaj lahko narediš na posamezni platformi?

Facebook
Facebook ti omogoča več oblik pomoči, do katerih dostopaš na njihovi strani https://www.facebook.com/hacked. Tam lahko Facebooku poveš, kaj se je zgodilo. Si našel objavo, sporočilo ali dogodek, ki ga nisi ustvaril, in ugotovil, da je prišlo do vdora? Si zasledil račun, ki uporablja tvoje ime ali fotografije? Vse to lahko prijaviš na zgornji povezavi. Facebooku lahko poročaš tudi, ali si uporabniki lahko ogledujejo objave, ki si jih označil kot zasebne. Omogoča pa ti tudi splošno možnost, če se ni zgodilo nič od zgoraj naštetega, vendar te še vedno skrbi za varnost tvojega računa. Ko izbereš ustrezno možnost, te sistem najprej popelje čez preverjanje, s katerim ugotovi, ali si to res ti, nato pa lahko zamenjaš geslo, medtem ko te Facebook izpiše iz naprav, kjer je nekdo že prijavljen s tvojim računom.

Instagram
Tudi Instagram ponuja različne rešitve, če meniš, da je nekdo vdrl v tvoj profil. Na spletni strani https://help.instagram.com/368191326593075/ najprej poročaš, kaj se je zgodilo. Misliš, da je kdo vdrl v tvoj profil, saj si opazil nenavadno dejavnost? Si spremenil mail za Instagram ali pa prehitro kliknil povezavo, ki ti jo je nekdo poslal, zdaj pa imajo neznanci dostop do tvojega profila? Ne skrbi, čakajo te podrobna navodila, kako naprej.

Snapchat
Na Snapchatu obišči povezavo: https://support.snapchat.com/en-GB/i-need-help, kjer lahko poročaš, kaj se je zgodilo. Je nekdo vdrl v tvoj račun ali te skrbi, saj nekaj ne deluje tako, kot bi moralo? Ali pa bi rad preprosto preveril, kakšne so tvoje varnostne nastavitve? Ko izbereš ustrezne možnost, ti bodo pri Snapchatu pomagali z rešitvami po najboljših močeh.

TikTok
Če na TikToku opaziš kaj sumljivega, ti platforma najprej svetuje spremembo gesla. Svoj račun lahko bolje zaščitiš, če dodaš še telefonsko številko. TikTok omogoča tudi odstranitev sumljivih in neželenih naprav iz seznama tvojih naprav, s čimer še dodatno poskrbiš za varnost. Navodila najdeš na https://support.tiktok.com/en/log-in-troubleshoot/log-in/my-account-has-been-hacked.

Ne pozabi na svoj telefon!
Vdrejo pa ti lahko tudi v mobilni telefon. Hekerji so že zelo iznajdljivi, zato preveri, ali upoštevaš vse preventivne nasvete. Najboljši nasvet je, da kartico SIM zakleneš s PIN-kodo, ki naj ne bo preveč enostavna. Za zaklep zaslona uporabi geslo (ali vzorec), da se dodatno zavaruješ pred morebitno zlorabo. Nikakor ne odpiraj vsake povezave, ki ti jo kdo pošlje, previdnost pa velja tudi pri nameščanju aplikacij – te naj bodo vedno prenesene iz preverjenih virov! Ne pozabi sistema in aplikacij redno posodabljati ter za zaščito naprave uporabi tudi aplikacije, kot so protivirusni programi.

Imaš vprašanje?
Telemach in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Vedno se lahko obrneš tudi na TOM telefon (116 111), kjer bodo na tvoja vprašanja prav tako odgovorili strokovnjaki.

 

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(214)
Ne.
(32)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Strup

Živita dve kači. Druga kača:upam,da nisva strupeni. Prva kača:zakaj? Druga kača:zato,ker sem se ugriznila v jezik.

Arg fan, 10 let