Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Vloger bom!

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Zagotovo poznaš kakšnega vlogerja, ki mu slediš in je morda celo tvoj vzornik. Morda se je vloganja lotil kakšen tvoj prijatelj ali znanec in se tudi sam poigravaš z idejo, kako začeti ustvarjati video vsebine. In čeprav je to zanimiv in domiseln način izražanja, je zelo tanka meja med tem, kar lahko deliš, in tem, da razkriješ preveč.

Nekaj razlogov za vloganje lahko hitro našteješ. Snemanje samega sebe, sploh s prijatelji, je zabavno, hkrati pa dobiš platformo, na kateri lahko z vrstniki deliš svoje poglede, izkušnje in ideje. S porastom družbenih omrežij to počne vedno več mladih, ki se pogosto ne zavedajo, da je tovrstno početje lahko tudi nevarno.

Vrste posnetkov in platforme
Obstajajo različne vrste posnetkov, ki jih lahko ustvariš in se uvrščajo med vloganje: posnetki dogajanja v živo (se vklopiš in pokažeš, kaj počneš), tako imenovani Let's play posnetki (igraš igro in zraven komentiraš) ter vlogi v pravem pomenu besede (sledilce popelješ čez svoj dan in aktivnosti). YouTube je med bolj priljubljenimi kanali za deljenje posnetkov, čeprav tudi druge aplikacije že omogočajo objavljanje v živo in nalaganje posnetkov (npr. Facebook in Instagram), obstaja pa tudi Twitch, ki je namenjen prenašanju posnetkov igranja iger.

Razlogi za vloganje
S pomočjo vlogov se lahko bolje povežeš s svojimi prijatelji, čez čas pa pridobivaš tudi sledilce, ki imajo podobne interese kot ti, zato skleneš nova prijateljstva. Zaradi narave vloganja se lahko ljudje hitro odzivajo na tvoje besede in vsebine, prav tako pa lahko pokažeš svoje talente in kreativnost. A vloganje je v resnici zahtevno. Za posnetki se lahko skrivajo ure priprav, raziskovanja in snemanja ter montiranja. Če želiš uspeti, se moreš temu zares posvetiti, kot številni vlogerji, za katere je to praktično služba.  

Kaj moreš vedeti, preden začneš ustvarjati vsebine
Splet je velik labirint, kjer lahko vsak najde vse, če se le dovolj potrudi. Vsebine, ki jih naložiš, tam ostanejo za vedno, do njih pa lahko dostopa kdorkoli in kadarkoli tudi čez 5, 10 ali več let. Vse, kar objaviš, bodo ljudje delili naprej in vsaka tvoja napaka lahko hitro postane viralna. Temu sledijo negativni komentarji, saj so ljudje na spletu pod krinko anonimnosti lahko zelo nesramni, zato se moraš naučiti spopadati z negativnimi komentarji, ki se dotikajo tudi tvojega videza in lastnosti. To lahko vodi do težav, med drugim tudi psihičnih, s katerimi se vlogerji velikokrat bolj ali manj uspešno spopadajo. Seveda pa nikoli ne veš, kdo se skriva na drugi strani zaslona in se izdaja za tvojega prijatelja.

Varnost na prvo mesto
Če te vloganje mika, na prvo mesto vedno postavi varnost. Pogovori se s starši, premisli o tem, kaj hočeš doseči, in imej v mislih, da stvari na internetu ostanejo za vedno. Tudi če kanal nekoč zbrišeš, posnetke lahko kdo shrani ali pa se delijo, zaradi česar izgubiš nadzor nad njimi. Preveri, kaj nalagaš. Izklopi sledenje svoji lokaciji, ko posnetke nalagaš. Če v živo oddajaš od doma ali pa se posnameš doma, pazi, da ni razvidno, kje živiš. Dobro pa tudi preglej, kaj se vidi v ozadju posnetka, da o sebi in svoji družini ne razkriješ kaj, kar boš kasneje obžaloval.

Varovanje zasebnosti je zelo pomembno in pri vloganju pogosto tudi ni preprosto. Poskrbi, da o sebi razkriješ res le tisto, kar ti ne more škodovati in kar res želiš razkriti. Še preden posnetek naložiš, pa preveri tudi, kako ga lahko izbrišeš. Briši tudi neprimerne komentarje ter vedi, da lahko ljudi vedno blokiraš. Dobra ideja je snemanje na javnih mestih, saj tako deliš zelo malo informacij glede svojega prebivališča.

Poskrbi zase!
Svoj kanal lahko vedno zakleneš in ogled posnetkov omogočiš samo ljudem, ki jih k temu povabiš. Nikoli ne pozabi na osnove varnosti na spletu, o katerih smo že pisali: pri tem se vse začne z izbiro primernega uporabniškega imena in gesla.

Imaš vprašanje?
Telemach in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Vedno se lahko obrneš tudi na TOM telefon (116 111), kjer bodo na tvoja vprašanja prav tako odgovorili strokovnjaki.

 

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(218)
Ne.
(33)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Goska

Blondinka je v gostilno vstopila z raco na vrvici. “Goskam je vstop prepovedan!” je rekel natakar. “Kdo pa pravi, da je to goska?” “Kdo je pa vam kaj rekel?”

Army, 12