snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - Maruškin blogec 8. del

Maruškin blogec 8. del

7
Hej!
Kot sem rekla danes začnem z novo temo. In ta tema je.........ZEMLJA IN VESOLJE!!!!!!!
No, upam, da vam bo ta tema bolj zanimiva kot ustvarjanje:grin::grin::grin::smile::sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:!!!! Danes se bomo bolj posvečali Zemlji in si osvežili spomin glede nekaterih stvari:grin:.
---------------------------------------
Naš planet Zemlja je zares osupljiv. Ves je prekrit s kopnim in vodo. Ker pa je na Zemlji veliko več vode kot kopnega, je iz vesolja videti kot ogromna modra krogla. Z Zemlje lahko vidimo Sonce. Sonce osvetljuje Zemljo in daje toploto ljudem, živalim in rastlinam. Zaradi Sonca na Zemlji sploh kaj raste. Ponoči lahko z Zemlje vidimo Luno. Včasih vidimo samo en del Lune, spet drugič jo vidimo celo. Kadar vidimo celo, temu rečemo ŠČIP ali POLNA LUNA. V vesolju se Zemlja premika okoli Sonca. Pot, ki jo pri tem naredi, se imenuje zemeljska orbita. Da Zemlja enkrat obkroži Sonce, potrebuje 365 dni. Kar celo leto! V enem letu torej Zemlja prepotuje pot okoli Sonca. Na tej poti je ena polovica planeta zmeraj bolj nagnjena proti Soncu in druga manj, pa spet obratno. Tako nastajajo letni časi. Letni časi pa prinašajo mnoge spremembe. Predvsem vremenske spremembe. Spremembe doživljajo pravtako rastline in pravtako živali. Na severnem tečaju poletje traja šest mesecev. Celih šest mesecev sonce ne zaide in je ves čas dan. Tudi zima traja tam šest mesecev. Prav takrat je na severnem tečaju ves čas noč. Ravno nasprotno od severnega tečaja se ob istem času dogaja na južnem tečaju. Zemlja pa se ne vrti le okoli Sonca, temveč tudi okoli svoje osi. Čeprav se vrti zelo hitro, njeni prebivalci tega ne občutimo. Da se Zemlja vrti okoli svoje osi, potrebuje en dan-24 ur.

Če bi Zemljo lahko odprli, bi videli, da je sestavljena iz plasti, podobno kot torta. Sestavljajo jo štiri plasti. Vrhnji sloj se imenuje SKORJA. Ljudje, rastline in živali bivamo na površini Zemljine skorje.Tudi oceani in morja so nad zemeljsko skorjo.
Plasti pod zemeljsko skorjo pravimo ZEMELJSKI PLAŠČ. Tam je tako vroče, da se še kamnine topijo. Od tam prihaja lava, ki bruhne iz vulkana. Pod zemeljskim plaščem je ZUNANJE JEDRO in v središču Zemlje NOTRANJE JEDRO. Notranje jedro je trdo, kot koščica v breskvi, zunanje jedro pa je tekoče. Spodnja plast zemeljske skorje in zgornja plast zemeljskega plašča med seboj tvorita velikanske plošče. Imenujemo jih TEKTONSKE plošče. Predstavljaš si jih lahko kot ogromno sestavljanko. Tektonske plošče se ves čas premikajo, čeprav tega ne občutimo. Premikajo se s približno tako hitrostjo, kot rastejo nohti na rokah. To je okoli pet do deset centimetrov letno. Zelooo, zeloooo počasi.
Občasno se zgodi, da plošči ne greta zlahka druga mimo druge. Ko se s silovito močjo obdrgneta, se lahko stresejo tla na Zemlji. Sepravi tako pride do potresa.

Sedmim največjim kopnim področjem na Zemlji rečemo KONTINENTI oz. CELINE. Nekateri kontinenti so med seboj povezani, drugi samostojni in povsem obdani z vodo. Kontinenti so: Evropa, Afrika, Azija, Severna Amerika, Južna Amerika, Avstralija in Antarkrika. Velja prepričanje, da so bili kontinenti pred mnogimi leti združeni v eno samo kopno. To naj bi se s časoma začelo lomiti in ločevati na sedem konrinentov. Kontinenti se še zmeraj premikajo, vendar zeloooooooo počasi. Največji kontinetn Azija, predstavlja kar tretino kopnega na Zemlji. V Aziji prebiva polovica svetovnega prebivalstva. Tam je tudi deset najvišjih vrhov na svetu, najvišji izmed njih je Mount Everest.
Več kot dve tretjini Zemljine površine pokriva morje. Delimo ga na pet oceanov: Tihi ocean, Atlantski ocean, Indijski ocean, Arktični ocean in Antarktični ocean. Antarktični in Arktični ocean obdajata severni in južni tečaj.
Tihi ocean je največji in najglobji. Azijo in Avstralijo ločuje od obeh Amerik. V Tihem oceanu je posejanih kar 25 000 otokov in otočkov. Arktični ocean obdaja severni tečaj. Pozimi je skoraj v celoti prekrit z morskim ledom.
----------------
No ta del je malo krajši, ampak upam, da ste si osvežili spomin. Nekajkrat bom v objavi dala še kakšen kviz o temah katere sem že objavila.
lepo se imejte in veliko se smejte!
Bye, Maruška
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
super bloggg!!!!!!!!!:blue_heart::purple_heart:🧡:green_heart::yellow_heart:🧡:heart::heart:🧡:yellow_heart::yellow_heart::green_heart:🧡:gift_heart::heartbeat::purple_heart::heartbeat::two_hearts::blue_heart::two_hearts::blue_heart::green_heart::heart::green_heart::heart::heartbeat::heartpulse::sparkling_heart::green_heart::kissing_heart::yellow_heart::purple_heart::blue_heart::two_hearts::blue_heart::sparkling_heart::heart::heartbeat::heart::gift_heart:
0
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
ooooooooooo! NORO! večino stvari že vem, a je bil danes tvoj super blog pravi pravcati pripomoček za ponavlanje stvari!
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Pilov blog

Violinka

Konjeniško društvo 1. del

Ogledov: 14 Odgovorov: 1
 
4
the girl 😎

Najstniško življenje 1. del

Ogledov: 78 Odgovorov: 8
 
17
zelena

My little green blog 3. del

Ogledov: 32 Odgovorov: 2
 
1
lovepil
 
4
Gauda

SKOK V PRIHODNOST

Ogledov: 39 Odgovorov: 1
 
4
Doglover

Psi 13. del

Ogledov: 44 Odgovorov: 4
 
8
animalllover

Pasme psov 13. del

Ogledov: 19 Odgovorov: 0
 
1
stranger things

Help 4 animals

Ogledov: 46 Odgovorov: 1
 
4
nevemmm potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

prijateljice

hej! imam kar zakomplicirano oziroma dilemo.
jaz in moja prijateljica, dajmo jo poimenovati Ela, sva bff in se res, res dobro razumeva. zelo rade se pa druživa tudi z dvema prijateljicama po imenu Kaja in Taja (NAKLJUČNA IMENA). no uglavnem. midve z elo se res dobro ujameva ampak zadnje čase pa opažava da se Kaja in Taja omikata iz najine družbe, ker one hočeta biti kul -kar očitno midve nisva-. S kajo se že tako mogoče kakšna 2 tedna ne druživa ker postaja nesramna in druži se z onimi puncami ko so kul. res se je spremenila. pa tudi preklinja ogromno, v šolo hodi kar v modrcih, čist res čist razgaljena.
no zdaj pa na glavno stvar. kaja in taja sta mislim da bestike. ko sem sama z Tajo je super, ampak ko se druži z kajo se pa obnaša čist nasprotno. ko sva s tajo same ful šinfa oziroma govori za hrbtom KAJE in govori kako je smotana, grda itd, a ko pa je z tajo sta pa ves čas skupaj, naju čist skos ignorirata in se važita in družita z kul ljudmi.
ne zdi se mi prav da tako grdo govori kaji za hrbtom a ko sta skupaj se pa čisto razumeta.
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Katera naslovnica Pila vam je bolj všeč?
Takšne, kot so bile prejšnje šolsko leto.
(50)
Letošnja!
(48)
Ne opazim razlike.
(30)

POIŠČI PILOVCA/KO

Oglas

Zadnji odgovori

Doglover je odgovoril/a na
Jej nisem še izpadla:smiley::smiley::smiley::smiley:
 

Potter girl 💖 je odgovoril/a na
Zakon blog!!!:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes: ...
 

Mantra je odgovoril/a na
bdi = bedéti -ím tudi bdéti -ím [prva oblika ...
 

Doglover je odgovoril/a na
Vredi ti?
 

Doglover je odgovoril/a na
Np:kissing_heart: Hvala tebi Ly, doggy:blush:
 

Horse girl je odgovoril/a na
https://www.pil.si/forumi/hvalilnica/miki ...
 

Nnnnnnnnnnnnnnn je odgovoril/a na
VSEKAKOR VAMPIRJI IN VOLKODLAKI IN OBVESTI ...
 

dark dragon je odgovoril/a na
lepo
 

HP fan je odgovoril/a na
vredi, pa ti?
 

Sk8er girl je odgovoril/a na
hHahhahahhaahhahah
 

˙Pilovka44˙ je odgovoril/a na
To je ena mojih najbolših rizb kar sem jih ...
 

˙Pilovka44˙ je odgovoril/a na
Zelo lepo! Čestitam!
 

Super sister je odgovoril/a na
Kam ti pa to pošljemo?
 

Super sister je odgovoril/a na
O, nazaj si! Pogrešala sem te! Ly, Super ...