snofi
Naslednji Pil izide 3. decembra

Nova številka
November 2021

Revija
Izid: 5. 11. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - Menstuacija. Kaj je to?

Menstuacija. Kaj je to?

4
Kaj je menstruacija?
Menstruacija je po definiciji mesečna krvavitev, ki nastane zaradi vpliva endokrinih žlez. Izraz izvira iz latinske besede menstruus, ki pomeni mesečnik, mesečnica.

Sluznica maternice, ki je bogata s krvnimi žilami, se vsak mesec pripravi na oplojeno jajčece. Menstruacija nastane kot posledica ovulacije ter hormonov estrogena in progesterona, ki se pripravljata za oploditev jajčeca, torej za nosečnost. V primerih, ko do oploditve ne pride, jajčni folikel poči, raven hormonov pade in maternica se začne luščiti. Iz telesa se izločita kri in tkivo, kar imenujemo menstruacija ali menstrualni ciklus. V tem času ženska v povprečju izgubi 50 do 200 mililitrov krvi, kar je približno 4 do 6 žlic krvi.

Menstrualna kri je temnejše barve, saj poleg krvi v menstrualni tekočini najdemo tudi maternično sluz, vaginalne izločke in odluščene delčke maternične sluznice (endometrij). Izloček je gostejše strukture. Prvi dan je krvavitev šibkejša, drugi dan močnejša, nato se jakost zmanjšuje.Koliko časa trajata menstruacija in menstrualni cikel?
Menstruacija je normalen, fiziološki pojav pri vsaki ženski. Menstrualni ciklus traja od 1. dneva menstruacije do 1. dneva naslednje menstruacije. Prva menstruacija se v povprečju pojavi med 11. in 17. letom, lahko pa tudi v poznejših letih. Ponavlja se iz meseca v mesec, dokler ženska ne doseže menopavze. V povprečju ima ženska menstruacijo 40 let. Pomembno je poudariti, da je menstruacija pri vsaki ženski različna in lahko traja od enega do sedem dni.

Dolžina in dinamika cikla pri nobeni ženski nista enaki, menstruacija se lahko pojavi vsakih 21 do 35 dni in traja od 2 do 7 dni. V prvih nekaj letih od začetka menstruacije, navadno med puberteto, je normalno, da cikel traja dlje časa. Prva tri leta so menstruacije večinoma neredne, kakšen mesec lahko tudi izostane ali pa se pojavi celo večkrat v mesecu. Po tem obdobju bi morala biti menstruacija redna in potekati z določeno kontinuiteto.

Z leti se menstrualni cikel skrajša in postane reden. Ko se ženska bliža menopavzi, lahko cikli znova postanejo neredni. Zdravniki svetujejo, da svoj menstrualni cikel redno beležimo v koledarček. Tega lahko vodimo ročno, obstaja pa tudi veliko aplikacij, ki nam olajšajo beleženje.Faze menstrualnega cikla
Menstrualni cikel je sestavljen iz ovarijskega in materničnega cikla. Ovarijski cikel je razdeljen na folikularno fazo, fazo ovulacije in lutealno fazo.Obdobje menstruacije
Zajema obdobje od 1. do 5. dneva cikla. Na notranji steni maternice (endometrij) se tkivo začne luščiti in pride do vaginalne krvavitve. Menstruacija lahko traja več dni. V prvih dneh lahko čutite bolečino v spodnjem delu trebuha, nogah in hrbtu. Te bolečine so lahko šibke ali močne in so posledica krčenja (spazma) maternice, s katero se stara plast tkiva na endometriju loči od stene maternice in se izloči skozi krvavitev. Ravni estrogena in progesterona sta v tem času nizki. Bazalna telesna temperatura je na najnižji ravni.Folikularna faza
Folikularna faza se začne prvi dan menstruacije in traja do ovulacije (približno 10 do 14 dni). Hipofiza izloča folikel stimulirajoči hormon (FSH). Ta hormon stimulira jajčnike, da ustvarijo 5 do 20 majhnih cist – foliklov. V vsakem foliklu dozoreva jajčece. Rast foliklov proizvaja hormon estrogen, ki prav tako postopoma raste. Ravni progesterona ostajajo nizke. Obloga materničnega vratu je suha. Bazalna temperatura je še vedno nizka. Rast estrogena pospešuje tvorbo novega tkiva na endometriju (plast na notranji steni maternice).

Novo tkivo se postopoma zgosti, da bi se pripravili idealni pogoji za implantacijo (vsaditev) oplojene jajčne celice – zarodka. Zvišane ravni estrogena vodijo do sprememb v maternični sluzi, ki postane vlažna, belkasta in lepljiva. Obloga materničnega vratu postane prozorna, spolzka in raztegljiva (videti je kot jajčni beljak), kar je znak bližine ovulacije. V tem obdobju že obstaja možnost, da ženska zanosi, saj lahko spermij v ženskem reproduktivnem traktu preživi do 5 dni. Spolni odnos v tem obdobju lahko privede do nosečnosti, kljub temu da je do ovulacije še nekaj dni.Ovulacija
Med ovulacijo se pretok krvi v jajčnike poveča. Ligamenti se krčijo, jajčece pa se sprosti v jajcevod. Estrogen se občutno dvigne, kar povzroči nenadno povečanje val luteinizirajočega hormona (LH). Skok hormona LH omogoči, da se, ko folikel dozori, razpoči in sprosti prehod jajčeca v jajcevod. S tem nastopi ovulacija. Poveča se izločanje hormona estrogena. V tem obdobju se ženske počutijo dobro. Možgani pospešeno sproščajo endorfin in serotonin, hormona sreče.

V naslednjih dvanajstih urah po ovulaciji bazalna telesna temperatura (BTT) močno poskoči (za nekaj decimalk) in ostane povišana do konca cikla. BTT je najnižja temperatura, ki jo telo doseže med počitkom (po navadi med spanjem). Pri ženskah BTT med ovulacijo naraste, zato je lahko eden od zanesljivih pokazateljev začetka ovulacije. Tik pred naslednjim ciklom (en dan prej) zabeležimo nenaden padec BTT, kar je znak, da se bliža menstruacija. Če pride do oploditve jajčne celice, ostane BTT povišana, kar je lahko eden prvih znakov nosečnosti.Lutealna faza
Ko se jajčece sprosti iz jajčnika, se folikel spremeni v rumeno telesce (corpus luteum), ki še naprej izloča hormone. Rumeno telesce začne proizvajati progesteron in majhne količine estrogena. Kombinacija obeh hormonov še vedno ohranja odebeljeno plast na notranji steni maternice. Obloga materničnega vratu postane belkasta in gosta. Zrelo jajčece prispe v maternično votlino nekaj dni po ovulaciji.

Če do oploditve ni prišlo, rumeno telesce propade ter preneha izločati hormona progesteron in estrogen. Njun padec povzroči, da se odebeljena plast na notranji strani maternice začne luščiti, neoplojeno jajčece pa se izloči z menstrualno krvjo. V primeru, da je prišlo do oploditve jajčne celice, visoka raven progesterona ohranja povišano BTT, kar je znak zanositve.Zakaj moramo poznati svoj menstrualni ciklus?
Ali veste, kdaj se je začel vaš prejšnji cikel in kako dolgo je trajal? Če ne, začnite beležiti svoj cikel, saj lahko le s tem spremljamo, ali je menstruacija redna ali so nastopile morebitne zdravstvene težave. Čeprav nam zaradi nerednih ciklov še ni treba skrbeti, pa lahko pokažejo na zdravstvene težave.

Na spletu obstaja vrsta aplikacij, ki namesto vas vodi koledar menstrualnega cikla, vi le označite začetek in konec menstruacije. Če vam aplikacije za vodenje cikla niso blizu, uporabite koledarček.Kaj je dobro spremljati pri menstruaciji?
Zadnji dan menstruacije – Kako dolgo traja vaša menstruacija? Je tokrat trajala dlje časa ali krajši čas? Če nimate rednih menstruacij, je to lahko znak hormonskega neravnovesja, ki se lahko kaže še z glavoboli, spremembami razpoloženja, nočnim potenjem, utrujenostjo, pridobivanjem telesne teže. Občasne neredne menstruacije lahko povzročijo tudi stres, izguba telesne teže, nosečnost ali pitje prekomerne količine alkohola.

Jakost krvavitve – Ali je krvavitev močnejša ali šibkejša kot običajno? Kako pogosto ste morali zamenjati vložek oz. tampon? Ste morda opazili krvne strdke?

Nenavadna krvavitev – Ste morda imeli krvavitve med dvema menstruacijama? To je lahko pogosto simptom ovulacije, vendar morate vsako nenavadno krvavitev preveriti pri ginekologu.

Bolečina – Opišite vsako bolečino, ki jo povezujete z menstruacijo. Je bolečina močnejša kot običajno? Imate bolečine med ciklom, ki niso povezane z menstruacijo? Na zelo hude bolečine, predvsem v spodnji medenici, med ciklom morate opozoriti ginekologa, saj so lahko včasih znak endometrioze. To je boleče stanje, ki nastane, ko maternična sluznica začne rasti zunaj maternice, torej na mestu, kjer so jajcevodi. Telo se ne more samo znebiti odvečnega tkiva, zato se odzove z močnimi krči in težavami z menstruacijo. Lahko tudi popolnoma ustavi menstruacijo.

Spremljati morate tudi barvo krvi; rožnata barva opozarja na nizek estrogen, vodena kri na pomanjkanje železa ali predrakave spremembe, lepljiv in temno rdeč izcedek na hormonsko neravnovesje, temno rjavi madeži na pomanjkanje progesterona, sivo-rdeča barva pa na spolno prenosljive bolezni.

Upam da je moj blog kaj pomagal
:)
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
ja pomagal je super blog
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Na spletu bodi vedno prijazen in ne deli svojih osebnih podatkov.
Pilov blog

cute girls 1

ceplenje

Ogledov: 30 Odgovorov: 1
 
2
Glasbenica

Pripravimo se za Božič! 4. del

Ogledov: 24 Odgovorov: 1
 
2
the girl 😎

Najstniško življenje 9. del

Ogledov: 27 Odgovorov: 3
 
3
Cat girl

Neverjetna dejstva😯😲 2. del

Ogledov: 32 Odgovorov: 2
 
8
ColourMusic

IGRALCI EXATLONA 10. del

Ogledov: 20 Odgovorov: 1
 
1
Liv
 
2
Zoe

15 NAJBOLJ BIZARNIH POROČNIH OBLEK

Ogledov: 61 Odgovorov: 3
 
3
GinnyCat

It's christmas time!🍪~ 4. del

Ogledov: 50 Odgovorov: 1
 
8
Golmanka potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Miklavžžžžžžžžž!!!!!!!!!!!!!!!!

Holaa!
Torej prvo kar hočem prašat je to zkj mate eni pilovci MAVRIČNO ObrOBljeNO okoli vašga avatarja:joy::joy::thinking::thinking:???
In drugo.
RABJHIM poMAJOČ k NEvoimem KjJJJ Najuj Siikjs ŽeLiM ZA MklVAžA:triumph::triumph::triumph::triumph:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vIŠNOR NISTE RAZUMLI :joy:.
Čakte vam še enkrat povem.
Nevm KaJ NaaaAJ SI ŽElim za Miklavža:fearful::fearful::fearful::fearful::anguished::anguished::frowning::confounded:!!!
Pč če lhk daste kšne ideje.
Čene si pa to želim, mikrofon.
In pls dejte mi OdeJEEEEE(ideje)!!!!!!!!!!!!
Aja in še sdej ne štekam ku vi obrobite črke z roza, modro pac nevem ku nrdit sm poskusla in NNIIII DelllllllloooOOOOO!!!!!!!!!!!!

LYSM:heart_eyes::heart_eyes::kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart::kissing_closed_eyes::kissing_closed_eyes::hugging::hugging::blush::blush:
Lp
Golmanka :stuck_out_tongue_winking_eye:
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Ste že kupili plišastega Šnofija?
Seveda!
(39)
Ne, ampak ga bom kmalu.
(73)
Ne, ampak ga bom malo kasneje.
(326)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Lexi7 je odgovoril/a na
Pri nas tudi! Sem pa blizu Maribora.
 

lil_hoe je odgovoril/a na
hvala! te bom narisala zdaj med vikendom ...
 

Sladkorček je odgovoril/a na
Ful je lepo!!! :) :snowflake::sparkles::heart_eyes:
 

Sladkorček je odgovoril/a na
Čudovito!:sparkling_heart::snowflake::sparkles: P.S.: ...
 

Sladkorček je odgovoril/a na
Waw, to je PERFECT!!!:sparkling_heart::heart_eyes:
 

Ulala je odgovoril/a na
:heart_eyes:O moj bog!!!:heart_eyes:Kako ...
 

drawndance je odgovoril/a na
woww full lepoo! bravoo:heart_eyes::heart_eyes:
 

lovepil je odgovoril/a na
Modra
 

Golmanka je odgovoril/a na
Za začetnike je super!
 

Ruby_UwU je odgovoril/a na
eh:joy:
 

WikiDuo je odgovoril/a na
Pri meni sneži:yum::blush::blush::blush::blush::blush::blush:jaz ...
 

Ruby_UwU je odgovoril/a na
Omg hvalaaa:heart: odlična zgodbaaa!!!!
 

Doglover je odgovoril/a na
Wow kak lepo:heart_eyes:
 

Ruby_UwU je odgovoril/a na
Lepo!! se strinjam s Cool girl:heart_eyes:
 

animalllover je odgovoril/a na
hehe a zamenjava domove hehehhe jaz bi ...