snofi
Naslednji Pil izide 5. novembra

Nova številka
Oktober 2021

Revija
Izid: 1. 10. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - Metelkova

metelkova

10
Hello!!
Spet se vračam, tokrat z blogom o Metelkovi, kulturnem središču v Ljubljani kateremu že od nastanka grozijo mnoge težave <3
......................................................................................................................................................................................................
*roza*METELKOVA*roza*

*i*"AKC Metelkova mesto (tudi samo Metelkova) je avtonomni kulturni center, ki se nahaja v središču Ljubljane v severnem delu kompleksa nekdanje vojašnice iz časa Avstro-Ogrske ob Metelkovi cesti. Metelkova velja za eno najpomembnejših središč alternativne kulture v Sloveniji. Sestavljajo ga različni klubi, lokali in galerije ter Hostel Celica, ki ima prostore v stavbi nekdanjega vojaškega zapora. Celoten kompleks vojašnice, v katerem so tudi prostori Slovenskega etnografskega muzeja, Slovenskega narodnega muzeja in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je vpisan v register nepremične kulturne dediščine."*i*
(https://sl.wikipedia.org/wiki/AKC_Metelkova_mesto)

*zelena*ZGODOVINA*zelena*

*i*"Gradnja Avstro-Ogrske vojašnice je bila pričeta leta 1882 in dokončana leta 1911. Do junija leta 1991 so bili prostori v lasti Jugoslovanske ljudske armade. Del objektov vojašnice je kasneje prešel v last ministrstva za kulturo in bil namenjen muzejski dejavnosti.

Leta 1990 je bila vzpostavljena Mreža za Metelkovo, katere pobudniki so predlagali nov ustvarjalen način uporabe prostorov opuščene vojašnice na Metelkovi ulici. Leta 1991 je Mreža novi vladi samostojne Republike Slovenije uradno podala pobudo za prenos lastništva poslopja.

Vlada RS je kot lastnica opuščenih prostorov vojašnice leta 1992 prepustila pobudnikom projekta Mreža za Metelkovo, ki jo je organiziralo okoli 300 umetnikov in pripadnikov različnih subkultur, ki so želeli na območju ustvariti kulturni center. Na skupščini MOL marca 1993 je občina obljubila, da bo zakonsko uredila predajo vojašnice v rabo Mreži, vendar se je prenos kljub podpisu dveh dogovorov ustavil pri primopredaji. Mreža je v začetku septembra napovedala, da bo konec meseca vojašnico zasedla tudi če pravni aspekti ne bodo dokončno urejeni. Pri pripravi morebitnega prevzema so Mreži za Metelkovo pomagali izkušeni skvoterji iz Utrechta.

9. septembra 1993 je bila na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo organiziran seminar o perspektivni preureditvi prostorov vojašnice. Sodelujoči so med pripravami na seminar na strehi zgradbe opazili delavce in nato ugotovili, da poteka prikrito rušenje stavbe ter o tem obvestili aktiviste Mreže. Rušenje je potekalo zgolj na stavbah, dodeljenih Mreži, naročila pa ga je ljubljanska mestna vlada. Da bi preprečili rušenje so aktivisti in podporniki zasedli prostore. Zaradi zasedbe je kasneje Mrežo neuspešno tožila mestna vlada.

Leta 2006 je državni inšpektorat za okolje in prostor porušil urbano likovno skulpturo Mala šola, kot stavbo, zgrajeno brez ustreznih dovoljenj."*i*
(https://sl.wikipedia.org/wiki/AKC_Metelkova_mesto)
..................................................................................................................................................................................................
Okoli dva tedna nazaj je MOL (mestna občina Ljubljana) razgrnil nov prostorski načrt, ki v prvem koraku predvideva zmanjšanje prostora AKC Metelkova mesta zaradi gradnje prizidka hostla Celica in izgradnjo parkirne hiše.
(https://megafon.si/pisemo/bo-mol-rusil-metelkovo/)

*modra*ZAKAJ JE TO SLABO?*modra*

Metelkova je kot zgoraj omenjeno avtonomni* kulturni center in eno najpomembnejših središč alternativne kulture. Je središče umetnosti, alternativne glasbe in mnogih aktivističnih organizacij.
(*neodvisen, samostojen)

Med drugim se tam nahajata tudi edina lesbian in gay bara v Ljubljani, da ne omenjam Parade Ponosa ki se tam začne vsako leto.

Metelkova je torej pomembno središče za mnogo mladih, umetnikov, glasbenikov, lgbtq+ oseb in aktivističnih organizacij v Ljubljani.

Kot lahko izberemo iz zgodovine je Metelkova od nekdaj imela težave z oblastmi in grožnjami rušenja njenih stavb in objektov. Če je to zaradi možnosti povečanja kapitala z uporabo prostorov Metelkove ki jo njeni uporabniki preprečujejo, ali poskus pregnati levičarske aktivistične organizacije in umetnike vam ne moram povedati, vsekakor pa mislim da MOL ne mora obešati lgbtq+ zastave in se razglasiti kot ally lgbtq+ skupnosti medtem ko grozi enemu redkih lgbtq+ friendly prostorov v Ljubljani.

Metelkovi grozijo tudi desničarske politične organizacije kot skupina Rumeni jopiči, ki je Februarja 2021 pozvala k njenemu uničenju.

Prav tako Februarja 2021 se je po Metelkovi sprehodila tudi posebna policijska enota, nekateri njeni pripadniki so bili oboroženi tudi z dolgocevnim orožjem. Še več policistov je v bližini čakalo v policijskih vozilih. Na kraju so policisti pričeli s trkanjem na vrata tamkajšnih prostorov in zahtevali, naj jim morebitni uporabniki prostorov vrata odprejo.
Po neuradnih podatkih revije Mladine naj bi iskali protestnike, ki so se prejšnji dan tam zbrali in po protivladnem protestu tja vrnili. Protesti so bili mirni. Predstavnik PU Ljubljana se je na medijsko vprašanje glede policijske akcije odzval, da je šlo za običajno policijsko varovanje protestnega shoda in zanikal očitke, da je bil namen policijske akcije ustrahovanje.
(https://sl.wikipedia.org/wiki/AKC_Metelkova_mesto)


*roza*TOVARNA ROG*roza*

Podobno kot zdaj grozi Metelkovi se je zgodilo s tovarno Rog, opuščeno tovarno v kateri so se naselile različne organizacije, med drugim Antifašistična fronta. Tovarno so uporabljali umetniki, glasbeniki in aktivisti, organizirali pa so različne koncerte in debate.

Leta 2010 je MOL grozil z izgnanjem uporabnikov vendar je tovarna Rog zaradi podpore ostala nedotaknjena.

Januarja 2021 pa je MOL-u nazadnje le uspelo prevzeti tovarno in izgnati njene uporabnike. Zdaj nameravajo tam zgraditi kulturni center.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Rog_(factory))

*b*"Ampak MOL namerava zgraditi boljše in bolje urejene zgradbe!"*b*

Lgbtq+ osebe, umetniki in aktivisti potrebujemo svoje avtonomne prostore in središča kjer smo lahko kdor smo in prosto lahko organiziramo kulturne in politične dogodke. Če MOL res želi podpreti kulturo bi lahko namenil kaj denarja tovarni Rog in Metelkovi da lahko uredita in izboljšata svoje prostore, namesto da ju zruši in naredi svoje.

*b*"Pa saj tam so samo narkomani!"*b*

To sploh ni res. Kot sem že razložila, se na teh mestih nahajajo umetniki in aktivisti.

*b*"Metelkova je nevarna, tam se dogaja kriminal in preprodaja mamil."*b*

Ne bom zanikala da to ni res, da se tam ne dogaja kdaj pa kdaj kaj ilegalnega, however to ne pomeni da je Metelkova središče kriminalcev ki se je je treba znebiti. Če bi MOL namenil kaj denarja in interesa kulturnemu središču se to ne bi dogajalo in Metelkova bi si lahko zagotovila potrebno zaščito.
..................................................................................................................................................................................................Torej, Metelkova je avtonomno kulturno središče ki mu grozi rušenje, napadi desničarskih političnih organizacij in nasplošni predsodki.
Čeprav pogosto o njej slišimo slabe novice je to čudovit prostor poln umetnosti, svobode, aktivizma, boja za pravice. Je pomemben prostor za manjšine in umetnike in porušiti ga bi pomenilo izgubiti enega od zadnjih takih središč v Ljubljani.

Rešimo avtonomne in kulturne prostore!
..................................................................................................................................................................................................


<3
April
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Zelo dober in zanimiv blog!
1
 
Hvala!! <3
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Odlično povedano. Prav je, da si predstavila pozitivne in negativne plati situacije. Mladi se moramo zavedati takih problemov. Prosim napiši še kakšen del. Taki blogi niso samo zanimivi, ampak nas tudi spodbudijo k razmišljanju. Ali si modra razmišljala, da bi šla v politiko (ali kakšno drugo nevladno organizacijo, ki se bori za svoja prepričanja)? Po mojem bi znala stvari hitro spraviti v red. :ballot_box_with_check:
Te bom kar citirala: Rešimo avtonomne in kulturne prostore!
1
 
Joj ti nimaš pojma koliko mi to pomeni, definitivno si želim pridružiti kakšni aktivistični organizaciji, hvala ti <33
 
April(ne registrirana)

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Pilov blog

Doglover

Psi 20. del

Ogledov: 17 Odgovorov: 2
 
3
cool punca😎

NAJSTNIŠKI PROBLEMI 1. DEL

Ogledov: 78 Odgovorov: 7
 
0
volkec

Zanimivosti 69. del

Ogledov: 48 Odgovorov: 2
 
9
Živka

Rojstni dan 1. del

Ogledov: 33 Odgovorov: 1
 
4
the girl 😎

Najstniško življenje 5. del

Ogledov: 60 Odgovorov: 5
 
5
Sophia

Malo o šoli

Ogledov: 29 Odgovorov: 0
 
0
Doggylover

Zanimivosti o živali💗 5. del

Ogledov: 36 Odgovorov: 5
 
4
Doglover

Psi 19. del

Ogledov: 33 Odgovorov: 3
 
4
Na moji mizi piše PAPILON. potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Nekaj vprašanj

<3Hvala ti, ker si kliknil/a na to objavo. Upam, da se ti bo dalo brati, mogoče celo odgovoriti, hvala.

torej, problem #1:
zaradi tega, ker nisem jedla se mi je zaostavila rast, zato sem zdaj manjša za kar 20 cm, zanima me kakšno hrano bi morala zauživati, da bi nadoknadila te centimetre in da to nebi oplivalo na mojo končno višino, pač, da nebi ostala majhna, ker imam visoke starše in me res zanima katera hrana? Pa ali mislite, da lohko sploh še zrastem, stara sem 12 in nimam še menstruacije, niti belega toka?

*b*pa problem #2:*b*
zelo velikokrat me stisne v prsih, ne vem kako bi to razložila, samo zdi se, kot, da ne morem dihati, mami mi pravi, da imajo to nekatere njene sodelavke, in da naj bi bila to nrkakšna tesnoba, takrat, ko se mi to zgodi mi začne srce zelo hitro biti, učeraj, ko sem šla spati sem imela 120, ne vem kako se temu reče, utripov na minuto. In enostavno nisem mogla zaspati, kdaj se mi celo začne vrteti in glava me začne boleti. Kaj mislite, da je to, se komu dogaja podobno, ima mogoče moja mama prav? Drugače, pa, da ne bo kdo mislil, da to pišem kar tako, to se mi dogaja res pogosto, do celo več kot 5-krat na dan, res je moteče.

*b*in še problem #3:*b*
enostavno se ne morem sprijazniti z mojo postavo, že 4 leta imam anoreksijo, nisem navajena, da imam normalno težo, tega preprosto ne prenesem, ker sem vsa ta leta bila čisto suha, tako, da so me hoteli dati v bolnico, ampak me niso ker sem bila premajhna... zdaj verjetno razumete zakaj sem tako majhna... Kaj naj naredim? Obupana sem, ena polovica telesa se dere: "Pojej, da boš zrasla, bi res rada ostala majhna?" drugi del telesa pa kriči: "Poglej se no, kaka debeluhinja si, tvoje noge, roke, zdaj še trebuh in prsti, vse je zamaščeno, ne jejjj!!!" upam, da kdo razume :weary:

hvala vsakemu odgovoru:kissing_smiling_eyes: veliko mi pomeni vsak ogled, vsaka duša, ki vsaj poskuša pomagati:blush: občudujem vas:heart_eyes: veliko lepih stvari vam želim:two_hearts: uživajte na polno, prijazni ljudje:kissing_heart: hvala:croissant:
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Oglas

Zadnji odgovori

Mišička je odgovoril/a na
:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart
 

Mišička je odgovoril/a na
omggggggg kok lepooooo:revolving_hearts:
 

Bookworm je odgovoril/a na
:joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy:
 

Sara Marita je odgovoril/a na
Pasndaaaa:panda_face::panda_face::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::kissing_heart::heart
 

Doglover je odgovoril/a na
l:joy::joy::joy:
 

Doglover je odgovoril/a na
Panda:panda_face:
 

cute girls 1 je odgovoril/a na
lena
 

cute girls 1 je odgovoril/a na
nimam pojma in idej zato nebom sodelovala ...
 

Ginny fan (neregistrirana) je odgovoril/a na
Izberem številko 4. In čestitke za 80 naročnikov!:wink:
 

je odgovoril/a na
Denko
 

Bego je odgovoril/a na
PANDICA:heart::heart:
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Kode boste dobili in vnesli tja. Niste jih ...
 

kpop fan je odgovoril/a na
omg jst nisem nč vidla sam če nardiš tko ...
 

dragon girl je odgovoril/a na
Lol, od daleč se vidi čist vse, ko pa približaš ...
 

Doggylover je odgovoril/a na
pes