snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - Problematične teme v literaturi (nasveti za pisanje) 1. del

Problematične teme v literaturi (nasveti za pisanje) 1. del

8
Pozdravljeni,

izglasovali ste temo Problematične teme v mladinski literaturi in literaturi nasploh, kar me veseli, ker imam o tem veliko za povedati.

Ko govorimo o tem, moramo seveda najprej izpostaviti toksična romantična razmerja. Ta so še posebej pogosta v mladinski literaturi in literaturi, ki je namenjena ženskam.

Problem je v tem, da se v literaturi toksična razmerja pogosto prikazuje kot normalna. To je kritično sploh kadar se pojavi v literaturi za otroke ali pa mlajše najstnike, saj ti velikokrat še nimajo izkušenj z ljubeznijo in zvezami in tako težje presodijo ali je to kar berejo ustrezno ali ne.

Prvi literarni trend, ki ga je potrebno izpostaviti je to, da se dekleta v zgodbah pogosto namerno spremenijo, da bi bila všeč fantom ali pa so v to celo prisiljena. Tako literarne junakinje, ki se obnašajo bolj "fantovsko" nenadoma začnejo nositi obleke in se ličiti. Z oblekami in ličili ni seveda nič narobe, problem je v tej spremembi. Literatura, še posebej mladinska, ne bi smela učiti deklet, da se morajo spremeniti ali pretvarjati, da so nekaj kar niso, samo zato, da bi bila privlačna za fante. Če neki fant dekleta ne mara takšnega kot je, si je niti ne zasluži. Seveda isto velja tudi v obratni smeri. Tudi fantje se ne bi smeli počutiti prisiljeno, da se spremenijo, da bi bili všeč dekletom.

Druga točka je v knjigah izjemno pogosta ljubezen na prvi pogled. V resnici ljubezen na prvi pogled ne obstaja (vsaj jaz tako mislim). Ko nekoga prvič vidiš lahko čutiš neko privlačnost do njega, lahko ti je všeč, postane tvoja simpatija (crush), ampak to ni ljubezen. Seveda je mogoče, da nekoga zagledaš in že veš, da bosta nekoč par, vendar je to kvečjemu zaljubljenost. Ljubezen pride kasneje, ko to osebo dobro spoznaš in ta prvotna privlačnost malo oslabi. V knjigah pa se o tem pogosto ne govori. Večkrat je tako, da glavna junakinja vidi glavnega junaka ali obratno in BUM! ljubezen!
Ne izvemo, zakaj spadata skupaj kot par, skupaj sta, ker pač sta.

Poleg tega precej literature vsebuje neprimerna ali celo kazniva dejanja, ki so prikazana kot znak ljubezni:
- Edward v Somraku (Stephenie Meyer) in Roarke v in Death (Nora Roberts) sta svoji simpatiji zasledovala oziroma vstopala v njuni bivališči brez njunega dovoljenja (saj je še več takih primerov)
- fantje v Fantje z gimnazije Brayshaw (Meagan Brandy) ukazujejo Raven s kom se lahko druži in s kom ne in jo občasno obravnavajo kot lastnino
- v Princeskinem dnevniku (Meg Cabot) Michael reče, da ne more več dolgo čakati, da se bo Mia odločila spati z njim
To so samo nekateri primeri neprimernih ali kaznivih dejanj, ki so prikazana kot ustrezna.

In zdaj, ker so to nasveti za pisanje, še poglejmo kako se temu izogniti.
Osebe, ki so v zdravem, normalnem romantičnem razmerju:
- sprejmejo drug drugega tudi z nepopolnostmi (Ne zahtevajo, da se drug recimo začne drugače oblačiti. Edini primer, ko partner lahko zahteva, da se drugi spremeni je, kadar so njegova dejanja nevarna za zdravje ali varnost na primer kajenje ali prekomerno pitje alkohola).
- imajo skupne interese, pa tudi svoje lastne interese, ki si jih ne delijo s partnerjem
- se odkrito pogovarjajo in se ne lažejo drug drugemu
- oba partnerja sta enakopravna v razmerju in sodelujeta pri odločanju glede stvari kot so recimo finance ali kraj bivanja
- dolžnosti se delijo glede na zmožnosti, ne glede na spol
- partnerja drug do drugega nista nasilna ali žaljiva, se spoštujeta
- upoštevane so osebne meje, ki jih partnerja postavita (na primer, če partner A ne mara, da se ljudje dotikajo njegovih las, njegov partner tega ne počne)
- partnerja občutita zdravo mero ljubosumja in pripadnosti ( *b* kričanje "Moja si!" ali prepovedovanje partnerju, da hodi ven ali govori z drugimi ljudmi, ni primerno! *b*)
...

Vse to je pomembno prikazati v zgodbah, ki jih pišemo. Kadar pišete ljubezensko zgodbo, se vedno vprašajte: Zakaj sta prav te dve osebi pristali skupaj? Kaj je tisto kar ju druži? Kako vplivata druga na drugo? Ali imata osebne lastnosti, ki niso vezane na razmerje? Bi to še vedno bila dva dodelana lika, če ne bi bilo tega razmerja?

Ljubezen ni samo telesna privlačnost, čeprav knjige (in televizija) pogosto trdijo prav to. Je sila, ki povezuje ljudi, ki omogoča, da se počutijo dobro v družbi osebe, ki jo ljubijo.

Za konec pa še to: Ali to pomeni, da ne smemo pisati o toksičnih razmerjih? Da v knjigah ne sme nikoli biti zalezovalcev?
Odgovor je seveda, da lahko pišemo o vsem tem. Pomembno je le, da so neprimerne stvari prikazane kot takšne. *b* Kaznivih dejanj in nasilja nikoli ne smemo prikazati kot znak ljubezni. *b*
Kaj pa je vaše mnenje o tem?

Lep pozdrav,
Jamie


P. S.
Če vas zanima razlika med privlačnostjo in ljubeznijo, je to na internetu dobro razloženo.( Na primer tukaj: https://www.charleneeckstein.com/blog/love-vs-crush-infatuationwhats-the-difference ali tukaj: https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/love-actually-science-behind-lust-attraction-companionship/).
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Super!!!
2
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Wow! Sijajen del! Občutek je, kot da si starejša kot si, ko toliko veš in tako zelo zelo zelo dobro pišeš! Res mi je všeč tvoje pisanje!
2
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Pilov blog

Gauda

SKOK V PRIHODNOST

Ogledov: 11 Odgovorov: 1
 
3
Doglover

Psi 13. del

Ogledov: 19 Odgovorov: 0
 
4
animalllover

Pasme psov 13. del

Ogledov: 9 Odgovorov: 0
 
0
stranger things

Help 4 animals

Ogledov: 36 Odgovorov: 1
 
3
zelena

My little green blog 2. del

Ogledov: 29 Odgovorov: 0
 
1
Happy Girl

Najboljše knjige 1. del

Ogledov: 32 Odgovorov: 0
 
1
MamaGelca
 
3
Annie #1

DIY For Life! 1. del

Ogledov: 46 Odgovorov: 3
 
5

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Oglas

Zadnji odgovori

VOLK je odgovoril/a na
kul anketa
 

dragon girl je odgovoril/a na
Živjo! Sicer nisem revija pil, da bi ti ...
 

Sonček je odgovoril/a na
EOEEEEW ZAKON!!!
 

Gauda from the future je odgovoril/a na
Glih sm se spomnila, da sm pozabla pripet ...
 

Vesoljska mucica je odgovoril/a na
Ne vec se naročvat pa pisat na ta profil ...
 

Doglover je odgovoril/a na
Sicer imamo tam tudi vikend ampak gremo redko ...
 

Bella EVANS11 je odgovoril/a na
Čestitke Bad girl in dragon girl:heart:super ...
 

wonder girl🍒 je odgovoril/a na
jerca 1 neva 1 saša 10 urška 9 urša 5 suzana ...
 

wonder girl🍒 je odgovoril/a na
jerca 1 neva 1 saša 10 urška 9 urša 5 suzana ...
 

Lučka 2708 je odgovoril/a na
bravo!
 

Doglover je odgovoril/a na
Nika:heart_eyes:
 

kamilica je odgovoril/a na
olivia rodrigo!!
 

Ocean je odgovoril/a na
Jaz sem 6 let igrala klavir, zdaj sem pa ...