snofi oblacek

Nova številka
December 2021

Revija
Izid: 3. 12. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - V Živalskem vrtu 1. del

V Živalskem vrtu 1. del

4
MORSKI LEVI

Zdravo!
Živalski vrt naju je obiskal, ali bolj natančno, midva sva obiskala živalski vrt.
Živali so v zimskih dneh zelo mirne, in prav nič ne izgleda, kot da bi jih zeblo.
Danes vam bova predstavila Jipa in Kalleja iz živalskega vrta. To sta morska leva.
Kalle je starejši, in bolj miren, medtem ko se mlajši Jip rad boža, in se igra z jezikom. Obadva sta prijazna in cute.Življenjsko okolje:
Lepotci kalifornijskih plaž.
Živijo na zahodni obali Severne Amerike. V času parjenja se zbirajo na peščenih in skalnatih obalah, sicer pa jih lahko opazimo tudi na pomolih, v pristaniščih in drugih okoljih, ki jih je ustvaril človek. Izven paritvene sezone samci potujejo proti severu, samice pa ostajajo v bližini kraja kjer so kotile in se parile.
Morski levi lahko ostanejo na morju tudi po dva tedna skupaj, ne da bi se vrnili na obalo.

Prehrana:
Ribojede zveri
Kalifornijski morski levi so plenilci, ki v morju in v izlivih rek lovijo ribe in druge morske živali. Od morske hrane, ki je poznana tudi ljudem, se na jedilniku morskega leva znajdejo predvsem: hobotnice, lignji, slaniki, sardine, okuni, osliči in lososi.
Včasih si postrežejo z ulovom ribičev.
Vsak dan pojedo od 7 do 16 kg hrane, kar predstavlja 5 do 8 % njihove telesne teže. Navadili so se tudi na prisotnost ljudi in si pogosto postrežejo kar z ulovom ribičev.


Razmnoževanje
Samci stradajo, da ubranijo svoj teritorij
Med sezono parjenja, ki traja pri kalifornijskih morskih levih od maja do julija, se samice v skupinah zbirajo na obalah. Samci si skušajo nato na obali izboriti svoj teritorij, ga čim dlje braniti pred tekmeci in se pariti s čim več samicami. Svoje ozemlje čuvajo tako zavzeto, da obale v tem obdobju ne zapuščajo niti, da bi si poiskali hrano.
Mleko morskih levov ima vonj po ribah.
Samice so breje približno eno leto, tako da se velika večina mladičev skoti v maju in juniju. Prvi teden ostajajo samice ves čas z novorojenimi mladiči, pa tudi kasneje se v času skrbi za mladiče in parjenja odpravljajo le na krajše, plitkejše potope. Mladiči pijejo izredno hranljivo materino mleko; običajno eno leto oz. dokler samica ne skoti novega mladiča.

Družina
Morski levi niso tjulnji.
Morske leve uvrščamo med plavutonožce, njihovi sorodniki so mroži in tjulnji. Morskega leva od tjulnja ločimo po tem, da ima na glavi majhne uhlje, medtem ko je uho tjulnja vidno le kot drobna odprtina. Poleg tega lahko morski levi spodvihajo zadnje plavuti naprej in tako hodijo po kopnem, česar tjulnji ne morejo. Vsi plavutonožci imajo iste prednike kot zveri in so zato bolj sorodni kopenskim zverem kot pa na primer kitom in delfinom, ki imajo iste prednike kot kopitarji.

Klasifikacija:
Kraljestvo:
Živali (Animalia)
Deblo:
Strunarji (Chordata)
Razred:
Sesalci (Mammalia)
Red:
Zveri (Carnivora)
Družina:
Otariide
Rod:
Zalophus
Vrsta:
Zalophus californianus

Morski levi v živalskem vrtu:

Inteligentne živali
Kot lahko vidite med treningom in hranjenjem v živalskem vrtu, so kalifornijski morski levi izjemno inteligentne in gibčne živali. Imajo zelo prožno hrbtenico zaradi katere lahko nagnejo glavo nazaj vse do svojih zadnjih plavuti, v vodi pa zaradi tega izjemno hitro obračajo telo. Tudi druge telesne značilnosti morskih levov pričajo o njihovem pretežno morskem življenju. Imajo plavutasto preoblikovane okončine, hidrodinamično oblikovano telo ter pod kožo debelo plast izolacijskega maščobnega tkiva, ki jim pomaga pri vzdrževanju telesne temperature v mrzlem morju.
Kako za njih skrbimo:
Posebna pozornost velja temperaturi rib.
Kalifornijska morska leva hranimo z različnimi ribami, kot so slaniki, kapelani, molji in osliči. Na dan pojesta od 11 do 15 kilogramov rib, odvisno od letnega časa. Ribe morajo biti zelo sveže, njihova temperatura pa mora biti 0°C.

Z igro do hrane.
Rada se igrata z žogami, ki imajo odprtine iz katerih padajo ribe. V prozoren valj jima z vrha naložimo ribe, ki padajo proti dnu, kjer jih počakata in pojesta. Opazujeta se v podvodnem ogledalu in rada razkosata veliko ribo ali hobotnico.

Naravovarstvo v ZOOKalifornijske morske leve gojijo v 77 ZOO-jih, skupaj 439 osebkov, od tega je 173 samcev in 266 samic. Vsako leto se skoti okoli 47 mladičev. V živalskih vrtovih povprečno živijo 14 let, najstarejši je živel 33 let. Trenutno v ZOO Wuppertal živi najstarejša samica z imenom Monika, stara je 31 let.
V živalskih vrtovih imajo največjo vlogo pri izobraževaju obiskovalcev.

Osebna zgodba iz ZOO
Kalle iz Nemčije in Jip iz Amsterdama.
Leta 2006 smo obnovili stari bazen za morske leve. Vanj smo naselili starejšega samca Kalleja, ki smo ga po cesti pripeljali iz ZOO Köln, nato pa je z letalom pripotoval mlajši samec Jip iz ZOO Amsterdam. Po dobrem mesecu se je Kalle navadil na novo domovanje in nove oskrbnike.
Dvakrat na dan v času hranjenja pokaže kako igrivi in inteligentni so morski levi. Takrat se potaplja za ribami, skače iz vode, pride na skalno polico in skoči v vodo, glisira, v ustih prinese obroč in na nosu žogo, maha s plavutjo in oskrbnikom deli poljube. Tako pokaže, kaj vse zmorejo morski levi tudi v naravi. Na ta način mu vzdržujemo kondicijo, popestrimo dan, ob tem pa tudi on uživa. Mlajši Jip se rad vozi po klančini. Ob steni postavi stojo na zadnjih plavutih, kadar se mu zazdi, pa tudi na sprednjih plavutih ter obiskovalcem pokaže še druga zanimiva vedenja.

Vloga v naravi

Je plen in plenilec
Kalifornijski morski levi so plenilci, ki uživajo zelo raznoliko hrano - poleg različnih rib plenijo tudi sipe, lignje in hobotnice. So prehranski oportunisti, kar pomeni, da se pri iskanju hrane ne specializirajo na točno določen plen, temveč jedo tisto, kar je “na dosegu plavuti”. Hkrati so pomemben vir hrane za druge živali. Njihovi plenilci so orke in nekateri morski psi.
So pomemben člen prehranjevalnega spleta in zagotavljajo nemoteno delovanje celotnega ekosistema.

Vzroki ogroženosti
Danes je populacija stabilna
Ker je človek lovil kalifornijske morske leve, je njihova številčnost v preteklosti precej upadla. Danes je velikost populacij stabilna in ponekod celo narašča.

Vpliv El Ninja
Posamezne živali poginejo v ribiških mrežah, zaradi nezakonitega lova, občasno pa tudi zaradi razlitij nafte ali strupenih snovi. Velikost populacija naravno zaniha vsakih 4-5 let, ko pride do pojava El Niño. Takrat se količina razpoložljive hrane za morske leve bistveno zmanjša, zato šibkejše živali poginejo.

Dovzetni za strupe
Ker so morski levi v samem vrhu prehranjevalnega spleta, se v njihovih telesih kopičijo težke kovine in strupi, kot so DDT, PCB-ji in drugi. Škodljive snovi lahko vplivajo na njihov imunski sistem in splošno zdravje. Zastrupijo se lahko tudi s toksini, ki jih proizvajajo nekatere školjke.

Z regulacijo turizma so uspešno zaščiteni
Populacijo kalifornijskih morskih levov ščitijo nekateri zakoni (npr. Marine Mammal Protection Act), k ohranjanju pripomore tudi strogo reguliran turizem na območjih, kjer živijo.

Kako lahko pomagaš?
Bodi odgovoren potrošnik in ne uporabljaj plastičnih vrečk, temveč uporabi vrečke iz blaga. Morski levi in druge morske živali so večkrat žrtve plastičnih odpadkov, ki iz človeških bivališč najdejo pot do morja.
Kot turist boš večkrat obiskal tudi kraje, kjer se lahko živalim v divjini približaš le na nekaj metrov. Bodi odgovoren in se umakni na primerno razdaljo, da jim ne povzročaš stresa. Opazuj jih od daleč. Divjih živali se ne smemo dotikati ali jih hraniti.

Izvor imena

Ime levi zaradi grive
Morski levi so ime dobili po »levji« grivi, ki jo imajo odrasli samci na glavi, vendar ta pri kalifornijskem morskem levu ni tako izrazita kot pri nekaterih drugih vrstah. Latinsko rodovno ime zalophus je sestavljeno iz grških besed »za«, ki pomeni silen, in »lophus«, ki pomeni greben; nanaša se na sagitalni (naglavni) greben morskih levov, ki se razvije pri odraslih samcih.

Predsodki in vraže
Pozitivni predsodki
Žal ljudje menijo, da so morski levi samo dobrodušni in prijateljski. Imajo zversko zobovje in močan ugriz, zato lahko naredijo veliko škode, če z njimi ne rokujemo ustrezno.

V mitih in religiji
Simbol izobilja
Morski levi so tako severno kot južnoameriškim staroselcem predstavljali simbol bogastva, izobilja ter lovske oziroma ribiške moči. Bili so pomemben vir hrane. Aleuti so si z brki morskega leva okraševali naglavna pokrivala. Nekatera ameriška ljudstva so verjela, da je morski lev naredil kopno na Zemlji tako, da se je potapljal v globine morja in z dna prinesel blato, iz katerega je naredil kopno. Po morskem levu so se imenovala nekatera plemena in ga imela za svojo totemsko žival.

V literaturi in umetnosti
Priljubljeni v filmih
Knjiga ameriških avtorjev Harrya Goodridgea in Lewa Dietza z naslovom Tjulenj po imenu Andre (A seal called Andre, 1975), temelji na resnični zgodbi (Harry Goodridge je dolga leta prijateljeval s tjulnjem). Po knjigi so leta 1994 posneli tudi film z naslovom Andre, v katerem pa glavne vloge ne igra tjulenj, temveč morski lev. V zgodbi se morski lev Andre spoprijatelji z deklico, a njuno prijateljstvo obvisi na nitki, ko Andreja pričnejo preganjati lokalni ribiči.

Leta 1998 je na velika platna prišla komedija Slappy and the stinkers, v kateri navihani ameriški otroci nekega dne na šolskem izletu iz akvarija spustijo morskega leva, ker se jim le-ta zasmili, in ga naselijo v ravnateljevo masažno kad.

O morskih levih kroži med Indijanci veliko legend (na primer o lovcu Natsilaneju, ki je prišel v kraljestvo morskih levov in sklenil z njimi zavezništvo), morski levi pa predstavljajo pogost motiv tudi v likovni umetnosti ameriških staroselcev.
________________________________________________________________________________________
Uau! Kar veliko o morskih levih! Ampak prosim ne jezite se, če boste ugotovili, da sva vse samo prekopirala.

No zdaj pa vama želiva da obiščeta Jipa in Kalleja v živalskem vrtu. Pogumno raziskujte!
National Geo Pro :earth_africa:
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Omg si si pa uzel čas!!!!!!! Res super bloggggg! Spremljam! Naslednjič lahko dodaš še več emojijev!
0
 
Hočeš reč SVA SI vzela čas.

National Geo Pro
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Živjo!
Tale blog je super:heart:. Spremljam!!! Morski levi so zelo zanimive in inteligentne živali:kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart:. Komaj čakam nov del!! Imam tudi eno vprašanje: bi lahko v naslednjem delu opisala zebro?
Lp, Power Girl
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Prepričaj se, da na spletu ne objavljaš svojih osebnih podatkov in ne žališ drugih uporabnikov.
Pilov blog

Doglover

Blogec💗 17. del

Ogledov: 5 Odgovorov: 1
 
2
Sladkorček

Winter Time 3. del

Ogledov: 3 Odgovorov: 0
 
0
volkec

Zanimivosti 74. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 2
 
3
GG man
 
1
WhoLovesBooksAndMusic

MESEČNI WRAP-UP 3. del

Ogledov: 25 Odgovorov: 0
 
5
Clara

Citati 4. del

Ogledov: 32 Odgovorov: 1
 
4
summer

blog o božiču 2. del

Ogledov: 15 Odgovorov: 1
 
3
Queenie Goldstein

kaj čež lepžga? 1. del

Ogledov: 29 Odgovorov: 1
 
4
Bralka 2.0 potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

biusi...

hejjjjjj <33
dons pa vasa zalc rab mau pomoci in gremo kr na bistvo.
torej...
js sm mela od 29.11 pa do treh tednou kasneje enga decka pa djmo mu ime nik. no in pol sva sla narazn zarad mau bl osebnih razlogou(pisou je drugim puncam in te fore pc kokr varanje ampk ni varanje sj razumete no pc srcke pa za nude pa kao d je useen ce ma punco itd itd...) ampak on je men sevedno usec in sevedno bi bla znjim sam mam obcutek da se ni spremeniu... torj js in o sva vsak dan u stikih in se se vedno menva in kao neki simpava drug na druzga. in zdjle meje uprasou ce bi sla skupej na lucke in nevem...ful bi sla ampak nevem...rabm sam vaso pomoc kako je vase mnenje otem...hvala ce bo kdo napisu kej<33
zalc vs ma rada <33
mwaaaaa adiosss<33
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Ste že kupili plišastega Šnofija?
Seveda!
(43)
Ne, ampak ga bom kmalu.
(81)
Ne, ampak ga bom malo kasneje.
(359)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

animalllover je odgovoril/a na
hahaha jojjj kasne kombinacije meni je ...
 

Blank je odgovoril/a na
Uuuuu waw... Zelo zanimiv začetek, resnično! Pa ...
 

Super sister je odgovoril/a na
Zlati prinašalec
 

Super sister je odgovoril/a na
Perfektnooooo :two_hearts: A imaš rada Harryja ...
 

animalllover je odgovoril/a na
ewwwwwwwwwwwwwwwww fujjjjjj še dobr da ...
 

Sladkorček je odgovoril/a na
Svetlo vijolična:purple_heart:
 

Annie #1 je odgovoril/a na
Ogabno! Nekaj časa ne bom jedla rib.. Lysm, ...
 

Sladkorček je odgovoril/a na
Konj Mačka Delfinj Lisica
 

Anika0712 je odgovoril/a na
heyy zvezdica
 

animalllover je odgovoril/a na
svetlo zelena
 

animalllover je odgovoril/a na
hehehe sqmojed je tamle kok he ...
 

R.A.B je odgovoril/a na
2 videoposnetek
 

kpop fan je odgovoril/a na
wwwwwawwwwww !!!@!!!!! umiram komi čaakam ...
 

kpop fan je odgovoril/a na
haha, sem takoj našla, drugač pa ful cue ...