snofi
Naslednji Pil izide 7. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pilov blog: V Živalskem vrtu 1. del

V Živalskem vrtu 1. del

3
MORSKI LEVI

Zdravo!
Živalski vrt naju je obiskal, ali bolj natančno, midva sva obiskala živalski vrt.
Živali so v zimskih dneh zelo mirne, in prav nič ne izgleda, kot da bi jih zeblo.
Danes vam bova predstavila Jipa in Kalleja iz živalskega vrta. To sta morska leva.
Kalle je starejši, in bolj miren, medtem ko se mlajši Jip rad boža, in se igra z jezikom. Obadva sta prijazna in cute.Življenjsko okolje:
Lepotci kalifornijskih plaž.
Živijo na zahodni obali Severne Amerike. V času parjenja se zbirajo na peščenih in skalnatih obalah, sicer pa jih lahko opazimo tudi na pomolih, v pristaniščih in drugih okoljih, ki jih je ustvaril človek. Izven paritvene sezone samci potujejo proti severu, samice pa ostajajo v bližini kraja kjer so kotile in se parile.
Morski levi lahko ostanejo na morju tudi po dva tedna skupaj, ne da bi se vrnili na obalo.

Prehrana:
Ribojede zveri
Kalifornijski morski levi so plenilci, ki v morju in v izlivih rek lovijo ribe in druge morske živali. Od morske hrane, ki je poznana tudi ljudem, se na jedilniku morskega leva znajdejo predvsem: hobotnice, lignji, slaniki, sardine, okuni, osliči in lososi.
Včasih si postrežejo z ulovom ribičev.
Vsak dan pojedo od 7 do 16 kg hrane, kar predstavlja 5 do 8 % njihove telesne teže. Navadili so se tudi na prisotnost ljudi in si pogosto postrežejo kar z ulovom ribičev.


Razmnoževanje
Samci stradajo, da ubranijo svoj teritorij
Med sezono parjenja, ki traja pri kalifornijskih morskih levih od maja do julija, se samice v skupinah zbirajo na obalah. Samci si skušajo nato na obali izboriti svoj teritorij, ga čim dlje braniti pred tekmeci in se pariti s čim več samicami. Svoje ozemlje čuvajo tako zavzeto, da obale v tem obdobju ne zapuščajo niti, da bi si poiskali hrano.
Mleko morskih levov ima vonj po ribah.
Samice so breje približno eno leto, tako da se velika večina mladičev skoti v maju in juniju. Prvi teden ostajajo samice ves čas z novorojenimi mladiči, pa tudi kasneje se v času skrbi za mladiče in parjenja odpravljajo le na krajše, plitkejše potope. Mladiči pijejo izredno hranljivo materino mleko; običajno eno leto oz. dokler samica ne skoti novega mladiča.

Družina
Morski levi niso tjulnji.
Morske leve uvrščamo med plavutonožce, njihovi sorodniki so mroži in tjulnji. Morskega leva od tjulnja ločimo po tem, da ima na glavi majhne uhlje, medtem ko je uho tjulnja vidno le kot drobna odprtina. Poleg tega lahko morski levi spodvihajo zadnje plavuti naprej in tako hodijo po kopnem, česar tjulnji ne morejo. Vsi plavutonožci imajo iste prednike kot zveri in so zato bolj sorodni kopenskim zverem kot pa na primer kitom in delfinom, ki imajo iste prednike kot kopitarji.

Klasifikacija:
Kraljestvo:
Živali (Animalia)
Deblo:
Strunarji (Chordata)
Razred:
Sesalci (Mammalia)
Red:
Zveri (Carnivora)
Družina:
Otariide
Rod:
Zalophus
Vrsta:
Zalophus californianus

Morski levi v živalskem vrtu:

Inteligentne živali
Kot lahko vidite med treningom in hranjenjem v živalskem vrtu, so kalifornijski morski levi izjemno inteligentne in gibčne živali. Imajo zelo prožno hrbtenico zaradi katere lahko nagnejo glavo nazaj vse do svojih zadnjih plavuti, v vodi pa zaradi tega izjemno hitro obračajo telo. Tudi druge telesne značilnosti morskih levov pričajo o njihovem pretežno morskem življenju. Imajo plavutasto preoblikovane okončine, hidrodinamično oblikovano telo ter pod kožo debelo plast izolacijskega maščobnega tkiva, ki jim pomaga pri vzdrževanju telesne temperature v mrzlem morju.
Kako za njih skrbimo:
Posebna pozornost velja temperaturi rib.
Kalifornijska morska leva hranimo z različnimi ribami, kot so slaniki, kapelani, molji in osliči. Na dan pojesta od 11 do 15 kilogramov rib, odvisno od letnega časa. Ribe morajo biti zelo sveže, njihova temperatura pa mora biti 0°C.

Z igro do hrane.
Rada se igrata z žogami, ki imajo odprtine iz katerih padajo ribe. V prozoren valj jima z vrha naložimo ribe, ki padajo proti dnu, kjer jih počakata in pojesta. Opazujeta se v podvodnem ogledalu in rada razkosata veliko ribo ali hobotnico.

Naravovarstvo v ZOOKalifornijske morske leve gojijo v 77 ZOO-jih, skupaj 439 osebkov, od tega je 173 samcev in 266 samic. Vsako leto se skoti okoli 47 mladičev. V živalskih vrtovih povprečno živijo 14 let, najstarejši je živel 33 let. Trenutno v ZOO Wuppertal živi najstarejša samica z imenom Monika, stara je 31 let.
V živalskih vrtovih imajo največjo vlogo pri izobraževaju obiskovalcev.

Osebna zgodba iz ZOO
Kalle iz Nemčije in Jip iz Amsterdama.
Leta 2006 smo obnovili stari bazen za morske leve. Vanj smo naselili starejšega samca Kalleja, ki smo ga po cesti pripeljali iz ZOO Köln, nato pa je z letalom pripotoval mlajši samec Jip iz ZOO Amsterdam. Po dobrem mesecu se je Kalle navadil na novo domovanje in nove oskrbnike.
Dvakrat na dan v času hranjenja pokaže kako igrivi in inteligentni so morski levi. Takrat se potaplja za ribami, skače iz vode, pride na skalno polico in skoči v vodo, glisira, v ustih prinese obroč in na nosu žogo, maha s plavutjo in oskrbnikom deli poljube. Tako pokaže, kaj vse zmorejo morski levi tudi v naravi. Na ta način mu vzdržujemo kondicijo, popestrimo dan, ob tem pa tudi on uživa. Mlajši Jip se rad vozi po klančini. Ob steni postavi stojo na zadnjih plavutih, kadar se mu zazdi, pa tudi na sprednjih plavutih ter obiskovalcem pokaže še druga zanimiva vedenja.

Vloga v naravi

Je plen in plenilec
Kalifornijski morski levi so plenilci, ki uživajo zelo raznoliko hrano - poleg različnih rib plenijo tudi sipe, lignje in hobotnice. So prehranski oportunisti, kar pomeni, da se pri iskanju hrane ne specializirajo na točno določen plen, temveč jedo tisto, kar je “na dosegu plavuti”. Hkrati so pomemben vir hrane za druge živali. Njihovi plenilci so orke in nekateri morski psi.
So pomemben člen prehranjevalnega spleta in zagotavljajo nemoteno delovanje celotnega ekosistema.

Vzroki ogroženosti
Danes je populacija stabilna
Ker je človek lovil kalifornijske morske leve, je njihova številčnost v preteklosti precej upadla. Danes je velikost populacij stabilna in ponekod celo narašča.

Vpliv El Ninja
Posamezne živali poginejo v ribiških mrežah, zaradi nezakonitega lova, občasno pa tudi zaradi razlitij nafte ali strupenih snovi. Velikost populacija naravno zaniha vsakih 4-5 let, ko pride do pojava El Niño. Takrat se količina razpoložljive hrane za morske leve bistveno zmanjša, zato šibkejše živali poginejo.

Dovzetni za strupe
Ker so morski levi v samem vrhu prehranjevalnega spleta, se v njihovih telesih kopičijo težke kovine in strupi, kot so DDT, PCB-ji in drugi. Škodljive snovi lahko vplivajo na njihov imunski sistem in splošno zdravje. Zastrupijo se lahko tudi s toksini, ki jih proizvajajo nekatere školjke.

Z regulacijo turizma so uspešno zaščiteni
Populacijo kalifornijskih morskih levov ščitijo nekateri zakoni (npr. Marine Mammal Protection Act), k ohranjanju pripomore tudi strogo reguliran turizem na območjih, kjer živijo.

Kako lahko pomagaš?
Bodi odgovoren potrošnik in ne uporabljaj plastičnih vrečk, temveč uporabi vrečke iz blaga. Morski levi in druge morske živali so večkrat žrtve plastičnih odpadkov, ki iz človeških bivališč najdejo pot do morja.
Kot turist boš večkrat obiskal tudi kraje, kjer se lahko živalim v divjini približaš le na nekaj metrov. Bodi odgovoren in se umakni na primerno razdaljo, da jim ne povzročaš stresa. Opazuj jih od daleč. Divjih živali se ne smemo dotikati ali jih hraniti.

Izvor imena

Ime levi zaradi grive
Morski levi so ime dobili po »levji« grivi, ki jo imajo odrasli samci na glavi, vendar ta pri kalifornijskem morskem levu ni tako izrazita kot pri nekaterih drugih vrstah. Latinsko rodovno ime zalophus je sestavljeno iz grških besed »za«, ki pomeni silen, in »lophus«, ki pomeni greben; nanaša se na sagitalni (naglavni) greben morskih levov, ki se razvije pri odraslih samcih.

Predsodki in vraže
Pozitivni predsodki
Žal ljudje menijo, da so morski levi samo dobrodušni in prijateljski. Imajo zversko zobovje in močan ugriz, zato lahko naredijo veliko škode, če z njimi ne rokujemo ustrezno.

V mitih in religiji
Simbol izobilja
Morski levi so tako severno kot južnoameriškim staroselcem predstavljali simbol bogastva, izobilja ter lovske oziroma ribiške moči. Bili so pomemben vir hrane. Aleuti so si z brki morskega leva okraševali naglavna pokrivala. Nekatera ameriška ljudstva so verjela, da je morski lev naredil kopno na Zemlji tako, da se je potapljal v globine morja in z dna prinesel blato, iz katerega je naredil kopno. Po morskem levu so se imenovala nekatera plemena in ga imela za svojo totemsko žival.

V literaturi in umetnosti
Priljubljeni v filmih
Knjiga ameriških avtorjev Harrya Goodridgea in Lewa Dietza z naslovom Tjulenj po imenu Andre (A seal called Andre, 1975), temelji na resnični zgodbi (Harry Goodridge je dolga leta prijateljeval s tjulnjem). Po knjigi so leta 1994 posneli tudi film z naslovom Andre, v katerem pa glavne vloge ne igra tjulenj, temveč morski lev. V zgodbi se morski lev Andre spoprijatelji z deklico, a njuno prijateljstvo obvisi na nitki, ko Andreja pričnejo preganjati lokalni ribiči.

Leta 1998 je na velika platna prišla komedija Slappy and the stinkers, v kateri navihani ameriški otroci nekega dne na šolskem izletu iz akvarija spustijo morskega leva, ker se jim le-ta zasmili, in ga naselijo v ravnateljevo masažno kad.

O morskih levih kroži med Indijanci veliko legend (na primer o lovcu Natsilaneju, ki je prišel v kraljestvo morskih levov in sklenil z njimi zavezništvo), morski levi pa predstavljajo pogost motiv tudi v likovni umetnosti ameriških staroselcev.
________________________________________________________________________________________
Uau! Kar veliko o morskih levih! Ampak prosim ne jezite se, če boste ugotovili, da sva vse samo prekopirala.

No zdaj pa vama želiva da obiščeta Jipa in Kalleja v živalskem vrtu. Pogumno raziskujte!
National Geo Pro :earth_africa:
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Omg si si pa uzel čas!!!!!!! Res super bloggggg! Spremljam! Naslednjič lahko dodaš še več emojijev!
0
 
Hočeš reč SVA SI vzela čas.

National Geo Pro
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Živjo!
Tale blog je super:heart:. Spremljam!!! Morski levi so zelo zanimive in inteligentne živali:kissing_heart::kissing_heart::kissing_heart:. Komaj čakam nov del!! Imam tudi eno vprašanje: bi lahko v naslednjem delu opisala zebro?
Lp, Power Girl
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Na spletu bodi vedno prijazen in ne deli svojih osebnih podatkov.
ndnddsm potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

britje spodaj

ziv, zanima me zkj ane k sm se pobrila spodaj mam zdej tko po 3 dneh une rdece pike pri hocinah, sploh ni lepo tko da ne vem kak naj naredim ker me motijo kocine rdecica pa tudi.
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori

ful lepo, ma kj to spodi happy, angry.... ...
 
To je pr ns ko js začnem razlagat o BTS...
 
spet reklamiras. abahah ti bo pil racunu
 
lušno! katera pasma pa je? hvala! :heart::heart::heart::heart::heart:
 
Kok lepooooo:heart::heart::heart::heart:
 
JennieLove💜 neprijavljena
wow kok lepooo
 
ful je lepo lovaaaaammmm
 
uuu ful zanimiva slikca :)
 
Fullllllllllllllllll kull in napet začetek. ...
 
waw ti mors it na neko umetnisko!!!!!!!! ...
 
Cute:heart::heart::heart::heart::heart: