Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Božični četverčki, 14. del

Božični četverčki, 14. del

7
Za lažjo orientacijo, so tukajle linki prejšnjih delov ...

1.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/ema-lena-azbe-in-anze-uvod

2.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-ema-lena-azbe-in-anze-skupna-zgodba

3.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-3

4.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bizicni-cetverck-4-del

5.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki

6.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-se-en-del

7.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-7-del

8.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-8-del

9.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-9-del

10. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-10-del

11. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-11-del

12. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-12-del

13. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-13-del

14. del pa je tukaj ...

"Ne odpiraj vrat! Ta vrata so sveta. Če jih odpreš pred božičem boš imel celo življenje nesrečo. Lahko pa vam povem kaj je za vrati. Za vrati je naša vzletna steza." Stari jelen jim je pomignil v kot in tam so stale veličastne sani.

"Mimogrede," je rekel jelen medtem, ko so si otroci s spoštljive varnostne ogledovali sani. "Zakaj ste prišli sem?"

"Božičkov Dvor je napaden," so mu vsi štirje hkrati pojasnili. Potem so mu razložili, da je enega od učencev zgrabila velika kovinska roka. Ko so končali, je stari jelen pokimal, nekaj zamrmral sam pri sebi, nato pa dejal: "Mislim, da vem kdo je bil to." "Enako je rekel tudi naš oče. Bi nam lahko povedali kdo je to?" ga je vprašal Ažbe.

Jelen se je obotavljal. Očitno je nekaj tehtal. Hitro se je odločil in jim razložil: "Verjetno so vam že povedali za viline, najhujše sovražnike škratov. Potem, ko si je prvi Božiček za pomočnike izbral škrate, vilini tega niso bili pripravljeni kar tako požreti. Zbrali so vojsko, da bi se maščevali in na svojo stran dobili tudi ajde. To so nekakšni velikani, močni, a neumni. Hitro si jih lahko podrediš. Tista roka, ki ste jo videli, je bila adovska. V glavnem, napadli so Božičkovo Deželo, a izgubili. Škrati so nato to deželo zaščitili z njihovo magijo, da se to nebi ponovilo. Vojna je bila huda. Ovijala se je že zelo dolgo nazaj in vilini so se očitno okrepili, drugače nebi mogli priti sem. Vrnili so se, dragi moji, in močnejši so kot kdaj prej." Četve - pri Božičkovi volji DVOJČKI - so zazijali. Napadajo jih vilini IN velikani? Jelen je očitno prebral izraze na njihovih obrazih. "Bodite pozorni," jih je še posvaril. "Vilini znajo spreminjati obliko. Pred njimi vas lahko posvarijo le vaše živalce, ki jih lahko vohajo."

S pogledom so jih poiskali. Bili so pri jaslih enega od jelenov in renčali v vrata, ter jih poskušali preskočiti. "Verjetno se samo igrajo," je ne preveč prepričano rekel Ažbe. "Meni ne izgledajo dobre volje," je pripomnil jelen. "Veselko, je vse v redu tam notri?" Veselko se ni oglasil. Počasi so šli do vrat.

Tedaj, pa je iz jasli skočil jelen. Sredi skoka se je njegova oblika začela spreminjati. Postal je bolj človeški, oblečen v bojni oklep, z dolgimi srebrnimi lasmi spletenimi v kitke in modrikasto kožo. "AHH!" so zavpili dvojčki in skočili v stran.

Vilin se je zlobno zarežal. Dvignil je dlan, ta pa je zagorela. Ognjeno kroglo je spustil na tla in slama se je vnela. V hlevu je nastala panika. Ogenj se je hitro širil. Potem je še enkrat počilo. Poleg vilina se je pokazala še ena postava. "100 + 100 je Božičkova Dežela!" je završčala in takoj so vedeli, da to ni njihova babica, pač pa njena dvojčica. Ampak, kako je poznala geslo? "Vilini se znamo spremeniti v KARKOLI in v tem znamo biti ZELO prepričljivi," je revsknil tisti ognjeni vilin, kot bi jim bral misli in popljuval še nekaj isker.

S tem šokom se je najbolje spopadala Ema. Zagnala se je v babičino zlobno dvojčico, a jo je zaustavil zid plamenov. Z rokami si je prekrila obraz, zaradi česar ji je ogenj osmodil podlahti. "Vi, Božičkova sodrga, mi nič ne morete!" Babičina zlobna dvojčica je komaj prevpila bučanje plamenov. Nato se je zlobno zakrohotala in skupaj z vilinom sta izginila.

V hlevu je postajalo zadušljivo. Ognjeni jeziki niso dosegli le sredinskega prostora, saj na betonskih tleh ni bilo slame, in dela kjer so bile sani. Bili so ujeti. Kaj naj storijo?

"Nimamo druge izbire," je naposled rekel Ažbe. "Če hočemo ostati živi, moramo ven skozi tista vrata!" Pokazal je na vrata do vzletne steze. "Pretehtaj možnosti," mu je odgovorila Lena. "Če gremo skoznje bomo imeli vse življenje nesrečo. Poleg tega, zunaj napadajo vilini; kakšne so torej tam naše možnosti za preživetje?" "SIGURNO VEČJE KOT TUUUU!" je zavreščal Anže, ko ga je oplazil ogenj. "Ažbe ima prav," je neverjetno mirno rekel jelen. "Pobegniti moramo. Božični četverčki, imate legendarne moči, brez katerih ne moremo poraziti vilinov. Pobegniti moramo od tu in poiskati še nekoga s posebnimi močmi. Skupaj boste ..."

Stavka ni uspel dokončati, saj je močno zagrmelo. Od nikoder je zavel močan veter. Pihal je proti njihovem edinem izhodu. "Pojdite!" je zaklical jelen. "Ne skrbite za nas, samo vsedite se na sani in odjezdite na vetru stran od tu! A ne pozabite - eden od vas nadzoruje zrak, kar pomeni, da lahko nadzoruje vreme in prikliče celo orkan, če želi. Sami boste morali ugotoviti kdo od vas štirih je to, najti pa boste morali tudi druge svoje moči." Četverčki - oprostite, ampak navaditi se boste morali, da ste božični četverčki, ni kaj - so skočili na sani ter nanje povlekli še njihove živalice. "Pa še to je!" Jelen je močno sopel skozi vroč in zadušljiv zrak, poleg tega je bil že skoraj ves ožgan. Četverčkom je bilo strašno žal za jelene, katerih večina je že izgubila življenje v boju z ognjem. "Poiskati morate palčka - pol vilina in pol škrata - ki vam bo pomagal zmagati v tej vojni. Ime mu je Odin - ime je dobil po nordijskem bogu zmage. Najverjetneje ga boste našli na Veliki Ledeni Gori, na najsevernejšem delu te dežele, kamor nihče ne hodi rad. A glejte, da boste nazaj še pred božičnim večerom! Zdaj pa pojdite, ognjevaren premaz na saneh ni večen. Vso srečo!"

Sani je kot puščico odneslo in četverčki so le še za nekaj kratkih sekund uvideli starega jelena, ki so ga pogoltnili lakomni ognjeni jeziki. Vrata, ki so bila očitno zaklenjena so močno treščila in sani je z ogromno silo odneslo po vzletni stezi. Otroci si je sploh niso uspeli dobro ogledati, tako so drveli. Saj jih niti ni zanimalo. Bili so pretreseni ob nenadnem spoznanju o svoji pravi naravi in o preteklosti in usodi, ki jim je grozila, žalostni ob nenadni izgubi prijateljev, ki so jih poznali le nekaj pičlih minut in šokirani ob vsem kar se je zgodilo v tako kratkem času. Pred očmi so jim še vedno poplesavale podobe iz tega večera, pa tudi že starejše, recimo tista, ko je Lena na njihov tretji rostni dan vrga Ažbetu torto v obraz ali pa dan, ko so spoznali, da je njihov oče Božiček.

Še pred božičem so šli skozi tista vrata. Nesreča jim na njihovi nalogi ne bo niti najmanj v pomoč.

Nekaj časa so le nemo sedeli v saneh, poslušali zavijanje vetra, si meli od mraza otrple prste in opazovali jasno nočno nebo. Nenadoma so se sani nevarno zamajale. Vsi so skočili pokonci, pripravljeni, da morebitni nevarnosti v glavo zabrišejo francoski ključ ali pa navodila za uporabo sani (ki so, mimogrede, zelo debela in težka).

Sani so se spet umirile. Četverka si je oddahnila. "Zdaj pa zares," je hripavo zasopla Lena. "Ugotoviti moramo, kdo od nas nadzoruje tale veter."
______________________________________________________________________________
Evo, pa je mimo 14. del! Upam, da vam je bil všeč. Aja, pa še to je, ko sem napisala, da imajo četverčki legendarne moči nisem mislila nujno tiste štiri elemente. Morda kdo od njih vidi prihonost? Ali pa kaj takega. In nisem pozabila, da ima Anže sposobnost, da lahko pričara mehurčke za igrače. Morda to pomeni, da nadzoruje vodo? Ne vem, bomo videli, kako se bo razpletlo.

Ps.: Povejte, če so notri kake slovnične napake, da jih popravim :wink:.

Lep pozdrav,
muca Zajči
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
super!!! imam idejo za še nekaj izrekov poleg "Pri božičkovi volji!" in sicer: pri ingverjevih možičkih!, pri zlatem ovijalnem papirju! in oh, ti polomljena lokomotiva! (kot nadomestek za oh, ti šment).
0
 
Hermiona Granger (nisem registrirana)
sem se registrirala.
 
Odlično! Tale Božičkova volja je bila prvo kar sem se spomnila, hah. Naslednji del je tvoj ane?
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
to je noro! Komaj čakam naslednji del!!!!
0
 
Jaz tudi!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
SUPER! ZELO DOMISLENO TER USTVARJALNO! SAMA ŠE NISEM ZASLEDILA ZGODBE O BOŽIČKU, IN ŠE TA S POLNO NAPETOSTI, DOMIŠLJIJE TER noro dobro pišeš! KOMAJ ČAKAM 15. DEL
0
 
Akhem, da ne bo pomote, ta zgodba je skupna in jo piše več ljudi hah ...
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Prepričaj se, da na spletu ne objavljaš svojih osebnih podatkov in ne žališ drugih uporabnikov.

Pisalnica


Objava:

LARISIN DNEVNIK 1. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 2
 
4
Objava:

Blue cat 1. del

Ogledov: 25 Odgovorov: 1
 
3
Objava:

Story of a cat 2. del

Ogledov: 23 Odgovorov: 2
 
4
KOKICA potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

I'M SO SAD😔

To bo šlo za kar bekaj let bazaj.

V prvem razredu sem imela prijateljico, ki ji dajmo ime L. Z L sva se v prvem razredu dokaj razumeli, v drugem pa sva bili skoraj BFF. Ubistvu sva se obnašali, kot da sva res, samo da nisva bili tako imenovani. Drugi razred je bil zelo fajn. Pride tretji. Na začetku leta sva se dobro razumeli še z eno drugo prijateljico N. Bile smo zelo dobre prijateljice. A pride korona in nas razred so radelili na pol. Jaz sem bila v drugi polovici, kjer sem bila sama z dvema ali trema puncama. Sicer je bil v moji skupini moja simpatija ampak vseeno. Z L se nisem več videla. Po nekaj mesecih, ko smo bili razdeljeni, pridemo druga skupina nazaj v celoten razred, ko mi L pove, da se bo poleti preselila na drugo šolo. Meni se je srce strlo, ker me je L branila pred zelo nesramno sošolko LA in sva bili nerazdružljivi. Poskusila sem biti čimdlje z njo ampak ni uspelo. In na svoj tojstni dan sem povabila tudi njo, in potem je njena mama rekla "Hvala, L še ni bila na nobenem rojstnem dnevu do zdaj in ker si ga ti praznovala in ker je v gledališču he rekla, da bo šla." jaz sem bula vesela. Un četrtj razred je bil kar neki. Na začetku sem bila zdolgočasena. Na sredini pa sem sedela s svojo simpo in je bilo kot da bova res skipi. No to je druga zgodba. Z L nisva imeli stikov, do petega razreda, ko je N praznovala rd. In takrat reče N, da samo še nekoga počakamo. In potem pride. L! Mene skoraj ni prepoznala ampak vseeno. Pol ire sva bili sramežljivi totalno, potem pa sva začeli plesat en tt video in je blo fajn. Na tem rd so bli še Až fant, E punca, NL punca in NL in N sta sestavljali lego, E in Až sta špilala igrce, jaz in L pa sva plesali tt vide. In takrat sva se končno spet pogovarjali. In pride najhujši dan. Na L sem že pozabila, ko začnem sanjati, da pride na našo šolo ko ot duh in da me rabi za pomoč in te sanje so bile najhujše. Danes 7. 12.2022 pa smo spet praznovali od N rd in L je spet prišla. Nekaj dni bom spet zalostna. Kaj. aj naredim!?
Hvala ker ste prebrali
žalostna :popcorn:
#:pensive::popcorn:#žalostnakokica
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kaj meniš o Pilovi rubriki Slovenska glasba?
Všeč mi je!
(46)
Ni mi všeč, ker je nezanimivo napisana ...
(15)
Ni mi všeč, ker ne poslušam slovenske glasbe.
(43)
Če mi je glasbenik, o katerem je članek všeč, potem je ok, sicer pa ne.
(53)

POIŠČI PILOVCA/KO

Oglas

Zadnji odgovori

DogLover11 je odgovoril/a na
Wow! kje si to našla? ali si sama narisala? ...
 

Emma Watson💕 je odgovoril/a na
Tudi jaz bi rekla pes:dog: ali pa zajček:rabbit:. :two_hearts:
 

DogLover11 je odgovoril/a na
če ni mačka pa rečimo pes
 

#marelca710 je odgovoril/a na
pomojem ŠPO
 

#marelca710 je odgovoril/a na
Ful huda zgodba:stuck_out_tongue_winking_eye:. ...
 

roker je odgovoril/a na
Lep origami.
 

Girl😊😁😄🤗 je odgovoril/a na
Hvalilnica:blush:
 

Delphy je odgovoril/a na
Super pišeš! Komaj čakam na nov del!!!:heart_eyes:
 

#sedmošolka je odgovoril/a na
Se opravičujem, mogla bi napisati: Ella Rosier, ...
 

CloudL7 je odgovoril/a na
:heart_eyes::heart:
 

😅😆😁😀😃🤣😂🙃😃😉😄🙃😄😄😂😄😂 je odgovoril/a na
tole je pa za v knjigo
 

Emma Watson💕 je odgovoril/a na
Igralnica:game_die::game_die: :two_hearts:
 

Delphy je odgovoril/a na
Omb ta zgodba je tok kul!!! Pa še o vampirjih ...
 

kpop fan je odgovoril/a na
Ful dobra pesem:joy:
 

Delphy je odgovoril/a na
Omb!!! A je to slučajno ženska oblika Edwarda ...