snofi
Naslednji Pil izide 1. julija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Božični četverčki, 14. del

Božični četverčki, 14. del

7
Za lažjo orientacijo, so tukajle linki prejšnjih delov ...

1.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/ema-lena-azbe-in-anze-uvod

2.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-ema-lena-azbe-in-anze-skupna-zgodba

3.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-3

4.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bizicni-cetverck-4-del

5.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki

6.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-se-en-del

7.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-7-del

8.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-8-del

9.del:
https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvorcki-9-del

10. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-10-del

11. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-11-del

12. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-12-del

13. del: https://www.pil.si/pisalnica/objava/bozicni-cetvercki-13-del

14. del pa je tukaj ...

"Ne odpiraj vrat! Ta vrata so sveta. Če jih odpreš pred božičem boš imel celo življenje nesrečo. Lahko pa vam povem kaj je za vrati. Za vrati je naša vzletna steza." Stari jelen jim je pomignil v kot in tam so stale veličastne sani.

"Mimogrede," je rekel jelen medtem, ko so si otroci s spoštljive varnostne ogledovali sani. "Zakaj ste prišli sem?"

"Božičkov Dvor je napaden," so mu vsi štirje hkrati pojasnili. Potem so mu razložili, da je enega od učencev zgrabila velika kovinska roka. Ko so končali, je stari jelen pokimal, nekaj zamrmral sam pri sebi, nato pa dejal: "Mislim, da vem kdo je bil to." "Enako je rekel tudi naš oče. Bi nam lahko povedali kdo je to?" ga je vprašal Ažbe.

Jelen se je obotavljal. Očitno je nekaj tehtal. Hitro se je odločil in jim razložil: "Verjetno so vam že povedali za viline, najhujše sovražnike škratov. Potem, ko si je prvi Božiček za pomočnike izbral škrate, vilini tega niso bili pripravljeni kar tako požreti. Zbrali so vojsko, da bi se maščevali in na svojo stran dobili tudi ajde. To so nekakšni velikani, močni, a neumni. Hitro si jih lahko podrediš. Tista roka, ki ste jo videli, je bila adovska. V glavnem, napadli so Božičkovo Deželo, a izgubili. Škrati so nato to deželo zaščitili z njihovo magijo, da se to nebi ponovilo. Vojna je bila huda. Ovijala se je že zelo dolgo nazaj in vilini so se očitno okrepili, drugače nebi mogli priti sem. Vrnili so se, dragi moji, in močnejši so kot kdaj prej." Četve - pri Božičkovi volji DVOJČKI - so zazijali. Napadajo jih vilini IN velikani? Jelen je očitno prebral izraze na njihovih obrazih. "Bodite pozorni," jih je še posvaril. "Vilini znajo spreminjati obliko. Pred njimi vas lahko posvarijo le vaše živalce, ki jih lahko vohajo."

S pogledom so jih poiskali. Bili so pri jaslih enega od jelenov in renčali v vrata, ter jih poskušali preskočiti. "Verjetno se samo igrajo," je ne preveč prepričano rekel Ažbe. "Meni ne izgledajo dobre volje," je pripomnil jelen. "Veselko, je vse v redu tam notri?" Veselko se ni oglasil. Počasi so šli do vrat.

Tedaj, pa je iz jasli skočil jelen. Sredi skoka se je njegova oblika začela spreminjati. Postal je bolj človeški, oblečen v bojni oklep, z dolgimi srebrnimi lasmi spletenimi v kitke in modrikasto kožo. "AHH!" so zavpili dvojčki in skočili v stran.

Vilin se je zlobno zarežal. Dvignil je dlan, ta pa je zagorela. Ognjeno kroglo je spustil na tla in slama se je vnela. V hlevu je nastala panika. Ogenj se je hitro širil. Potem je še enkrat počilo. Poleg vilina se je pokazala še ena postava. "100 + 100 je Božičkova Dežela!" je završčala in takoj so vedeli, da to ni njihova babica, pač pa njena dvojčica. Ampak, kako je poznala geslo? "Vilini se znamo spremeniti v KARKOLI in v tem znamo biti ZELO prepričljivi," je revsknil tisti ognjeni vilin, kot bi jim bral misli in popljuval še nekaj isker.

S tem šokom se je najbolje spopadala Ema. Zagnala se je v babičino zlobno dvojčico, a jo je zaustavil zid plamenov. Z rokami si je prekrila obraz, zaradi česar ji je ogenj osmodil podlahti. "Vi, Božičkova sodrga, mi nič ne morete!" Babičina zlobna dvojčica je komaj prevpila bučanje plamenov. Nato se je zlobno zakrohotala in skupaj z vilinom sta izginila.

V hlevu je postajalo zadušljivo. Ognjeni jeziki niso dosegli le sredinskega prostora, saj na betonskih tleh ni bilo slame, in dela kjer so bile sani. Bili so ujeti. Kaj naj storijo?

"Nimamo druge izbire," je naposled rekel Ažbe. "Če hočemo ostati živi, moramo ven skozi tista vrata!" Pokazal je na vrata do vzletne steze. "Pretehtaj možnosti," mu je odgovorila Lena. "Če gremo skoznje bomo imeli vse življenje nesrečo. Poleg tega, zunaj napadajo vilini; kakšne so torej tam naše možnosti za preživetje?" "SIGURNO VEČJE KOT TUUUU!" je zavreščal Anže, ko ga je oplazil ogenj. "Ažbe ima prav," je neverjetno mirno rekel jelen. "Pobegniti moramo. Božični četverčki, imate legendarne moči, brez katerih ne moremo poraziti vilinov. Pobegniti moramo od tu in poiskati še nekoga s posebnimi močmi. Skupaj boste ..."

Stavka ni uspel dokončati, saj je močno zagrmelo. Od nikoder je zavel močan veter. Pihal je proti njihovem edinem izhodu. "Pojdite!" je zaklical jelen. "Ne skrbite za nas, samo vsedite se na sani in odjezdite na vetru stran od tu! A ne pozabite - eden od vas nadzoruje zrak, kar pomeni, da lahko nadzoruje vreme in prikliče celo orkan, če želi. Sami boste morali ugotoviti kdo od vas štirih je to, najti pa boste morali tudi druge svoje moči." Četverčki - oprostite, ampak navaditi se boste morali, da ste božični četverčki, ni kaj - so skočili na sani ter nanje povlekli še njihove živalice. "Pa še to je!" Jelen je močno sopel skozi vroč in zadušljiv zrak, poleg tega je bil že skoraj ves ožgan. Četverčkom je bilo strašno žal za jelene, katerih večina je že izgubila življenje v boju z ognjem. "Poiskati morate palčka - pol vilina in pol škrata - ki vam bo pomagal zmagati v tej vojni. Ime mu je Odin - ime je dobil po nordijskem bogu zmage. Najverjetneje ga boste našli na Veliki Ledeni Gori, na najsevernejšem delu te dežele, kamor nihče ne hodi rad. A glejte, da boste nazaj še pred božičnim večerom! Zdaj pa pojdite, ognjevaren premaz na saneh ni večen. Vso srečo!"

Sani je kot puščico odneslo in četverčki so le še za nekaj kratkih sekund uvideli starega jelena, ki so ga pogoltnili lakomni ognjeni jeziki. Vrata, ki so bila očitno zaklenjena so močno treščila in sani je z ogromno silo odneslo po vzletni stezi. Otroci si je sploh niso uspeli dobro ogledati, tako so drveli. Saj jih niti ni zanimalo. Bili so pretreseni ob nenadnem spoznanju o svoji pravi naravi in o preteklosti in usodi, ki jim je grozila, žalostni ob nenadni izgubi prijateljev, ki so jih poznali le nekaj pičlih minut in šokirani ob vsem kar se je zgodilo v tako kratkem času. Pred očmi so jim še vedno poplesavale podobe iz tega večera, pa tudi že starejše, recimo tista, ko je Lena na njihov tretji rostni dan vrga Ažbetu torto v obraz ali pa dan, ko so spoznali, da je njihov oče Božiček.

Še pred božičem so šli skozi tista vrata. Nesreča jim na njihovi nalogi ne bo niti najmanj v pomoč.

Nekaj časa so le nemo sedeli v saneh, poslušali zavijanje vetra, si meli od mraza otrple prste in opazovali jasno nočno nebo. Nenadoma so se sani nevarno zamajale. Vsi so skočili pokonci, pripravljeni, da morebitni nevarnosti v glavo zabrišejo francoski ključ ali pa navodila za uporabo sani (ki so, mimogrede, zelo debela in težka).

Sani so se spet umirile. Četverka si je oddahnila. "Zdaj pa zares," je hripavo zasopla Lena. "Ugotoviti moramo, kdo od nas nadzoruje tale veter."
______________________________________________________________________________
Evo, pa je mimo 14. del! Upam, da vam je bil všeč. Aja, pa še to je, ko sem napisala, da imajo četverčki legendarne moči nisem mislila nujno tiste štiri elemente. Morda kdo od njih vidi prihonost? Ali pa kaj takega. In nisem pozabila, da ima Anže sposobnost, da lahko pričara mehurčke za igrače. Morda to pomeni, da nadzoruje vodo? Ne vem, bomo videli, kako se bo razpletlo.

Ps.: Povejte, če so notri kake slovnične napake, da jih popravim :wink:.

Lep pozdrav,
muca Zajči
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
super!!! imam idejo za še nekaj izrekov poleg "Pri božičkovi volji!" in sicer: pri ingverjevih možičkih!, pri zlatem ovijalnem papirju! in oh, ti polomljena lokomotiva! (kot nadomestek za oh, ti šment).
0
 
Hermiona Granger (nisem registrirana)
sem se registrirala.
 
Odlično! Tale Božičkova volja je bila prvo kar sem se spomnila, hah. Naslednji del je tvoj ane?
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
to je noro! Komaj čakam naslednji del!!!!
0
 
Jaz tudi!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
SUPER! ZELO DOMISLENO TER USTVARJALNO! SAMA ŠE NISEM ZASLEDILA ZGODBE O BOŽIČKU, IN ŠE TA S POLNO NAPETOSTI, DOMIŠLJIJE TER noro dobro pišeš! KOMAJ ČAKAM 15. DEL
0
 
Akhem, da ne bo pomote, ta zgodba je skupna in jo piše več ljudi hah ...
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Pisalnica


Apricot🍑
Objava:

Zgodbe iz dnevnika Nicole Y. Kelly

Ogledov: 30 Odgovorov: 1
 
0
Objava:

Počitnice pa take 9. Del

Ogledov: 7 Odgovorov: 0
 
1
Objava:

V dvoje 1. del

Ogledov: 30 Odgovorov: 2
 
3
Objava:

Hana’s life 7. del

Ogledov: 18 Odgovorov: 5
 
2
Objava:

Pogubljeni 1. del

Ogledov: 35 Odgovorov: 2
 
5
Objava:

ADDICTED TO YOU 2. del

Ogledov: 21 Odgovorov: 2
 
2
Objava:

ADDICTED TO YOU 1. del

Ogledov: 22 Odgovorov: 0
 
2
Person123 potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Samozadovoljevanje

hi


stara sm 17 pa želim kupit vibrator v dm. A preverjajo starost (da si 18+) al ga lahko samo kupim??
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kaj je razlog, da nisi naročen na Pil?
Pil je predrag.
(143)
Starši so proti.
(41)
Ne tekmujem v Veseli šoli.
(39)
Vsebine niso dovolj zanimive.
(50)
Nimam časa za branje.
(46)
Vse potrebno dobim na Pilovi spletni strani.
(107)
Sem naročen/a na Pil.
(226)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Charlie je odgovoril/a na
želod mušnica čoln
 

Ginny Weasley 123 je odgovoril/a na
Posteljnina :o
 

Shrek je odgovoril/a na
drugače za to obstaja Amazon help center/FAQ. 1. ...
 

:raised_hand_tone1::eye::lips::eye: Kako ...
 

zelo lepa si:) Pa tudi lusno ovratnico imas;)
 

Happy life je odgovoril/a na
awww kok cute
 

Like emojis je odgovoril/a na
~Vzdevek ali ime v "času bivanja na Hogwartsu": ...
 

Doglover je odgovoril/a na
Oooo kok je cute:heart_eyes::heart_eyes:
 

Doggylover je odgovoril/a na
Ful zanimivo!!
 

I love book je odgovoril/a na
Zivijo, nisem odgovorila na objavo zato ti ...
 

I love book je odgovoril/a na
cestitam haha :)
 

I love book je odgovoril/a na
Hej, Mogoce bo kaksen gugl pomagal, drugace ...
 

kpop fan je odgovoril/a na
Se strinjam, lepo da čas posvetiš drugim. ...
 

Sončnica🌻 je odgovoril/a na
1. Želod 2. Rdeča mušnica 3. Čoln lp:grin: