snofi
Naslednji Pil izide 4. februarja

Nova številka
Januar 2022

Revija
Izid: 7. 1. 2022
pepca oblacek

Pisalnica - Rivalstvo I.

Rivalstvo I.

5
Pisec
Na hladno zimsko noč se ljudje vedno zberejo ob peči, kjer si kratijo čas z zgodbami ali s petjem. Te zgodbe niso bile nikdar napisane, saj ljudje ne znajo pisati in brati; prenašajo se iz ust do ust, iz roda v rod. Sinovi in hčerke jih slišijo od očetov in mater, ti pa so jih slišali od njihovih staršev in starih staršev pred njimi, trda roka časa pa jih spremeni, včasih tudi do samega jedra.
»Izvlekel sem svoj meč Zlatorez, in magične rune zapisane po celi dolžine rezila so se zalesketale v mesečini«, je pripovedoval Tobias Viret, najstarejši mož v družini šestih, ki je živela v majhni trisobni hiši s tankimi stenami in streho, ki je puščala. Na njegovi levi je sedel njegov sin Logan, oče treh otrok, na njegovi desni gospodarica hiše Maria, povsod okoli njegovih nog pa vnuki, ki so nadobudno poslušali zgodbo.
»Nepridipravi so se spogledali ter jo ucvrli, težko vrečo srebrnikov pa pustili za sabo. Daj sem jo na konja, si snel...«. Starca je prekinil zvok razbitega okna ter žvenkajočega stekla. Nato pa piš vetra, hiter in hladen kot kača. Vsi so se še močneje stisnili skupaj pod debelo odejo, narejeno iz ovčje volne. Zima je bila prehladno obdobje, da bi vsak spal v svoji postelji, zato so se zbrali pred pečjo, zakurili s tem kar so imeli, včasih celo s starim pohištvom. Logan je pogledal Mario, na to pa še ostanek svoje družine, zavzdihnil, ter dejal: ”Okno se je razbilo,«, za trenutek je postal, »…mislim.« Otroci so ga pogledali zaskrbljeno čeprav niso vedeli zakaj točno. V bistvo tudi sam ni vedel kaj naj naredi. Maria ga je dregnila, da se je vstal. »Grem pogledat, prav? Čeprav… ”. Odrasli v sobi so se spogledali. Vedeli so da če se je okno res razbilo bodo morali počakati do jutra da se malo otopli, preden bojo lahko naredili kaj znatnega, vendar tega niso hoteli reči pred otroci. Že je naredil prvi korak, ko se je vstavil in obrnil.
»Če bom potreboval pomoč bom poklical, prav? Gledam vate, oče.«
Tobias ga je pogledal z utrujenim nasmehom na obrazu.
»Samo pojdi.« Bil je človek, ki bi še kralju vrgel novčnik. Nekoč ga je Maria zalotila, kako je pekel gos na njen rojstni dan rekoč: »Draga, odpočij si, bom jaz poskrbel za kuho ter postrežbo, ti le pojdi k otrokom.« Gos je bila ogabna, saj Tobias ni imel pojma o kuhi, ampak misel je bila tista, ki šteje.
Logan je sledil pišu iz jedilnice, kjer je bila peč, skozi spalnico, v kateri je spala cela družina, do kuhinje. Na tleh je videl razbito steklo, ki se je rahlo lesketalo v bledi svetlobi mesečine, na steni pa zevajočo luknjo, kjer je bilo prej okno. Tla v celotnem prostoru so že bila pokrita s tanko plastjo snega, ki je bilo skoraj nerazločljivo od stekla. Spreletel ga je srh ob misli, da bi kdo v družini zbolel zaradi mrazu. Doma ni so imeli nikakršnih zelišč, ki bi morda pomagala, zdravnik pa je bil drag in dan hoda stran. Za trenutek je postal ne vedoč kaj naj naredi, nato pa se je spomnil. Vzel je metlo, ki je visela na steni, ter začel pometati steklo s tal na krpo, ki je bežno spominjala na staro suknjo. Razmišljal je o tem, kako mu je bilo kot otroku, ko je na zimske noči tudi sam sedel z svojim bratom, ter poslušal pripovedke oživljenju Tobiasova očeta. Menda naj bi bil velik vitez svojega časa, rešil veliko princes in dam, ter ubil veliko zmajev. Na mesto oklepa iz kovine je nosil tuniko, v katero je prišil zmajeve luske. Tako naj bi se zaščitil še pred tako vročim ognjem, ki bi na mestu stalil najboljše oklepe. Takrat si je kot otrok zaželel postati vitez kot iz kakšne pravljice. Logan se je bridko nasmehnil ob tem spominu, saj doma niso imeli niti denarja za normalna oblačila, kaj šele tunike, meče in oklepe. Mraz ga je žrl kot vrane, se mu prikradel pod rokav, ter ga začel razžirati od znotraj, vendar je le stisnil zobe in poskusil to odmisliti. V daljavi je slišal tuljenje volka, verjetno samega, ločenega od tropa, novo padli sneg je zakril stopinje šap, veter pa razpihal vonj ostalih volkov in tako se je zver ločila od tropa in izgubila.
Tuljenje je postalo vse bolj otožno ter tiho, dokler se ni nenadoma ustavilo. Logan o tem ni preveč razmišljal; okoli hiše se je raztegoval velik in neprehoden gozd in kdo ve, kaj se zgodi osamljeni živali, ki ponoči tuli na pomoč. Tobiasov oče je govoril, da se v velikih in neraziskanih gozdovih lahko skriva marsikaj, a to so bile le pripovedke ki jih sleherni berač pozna. Nekaj kar se reče otrokom, da ne zahajajo kam daleč stran.
Prste na rokah je že imel čisto otopele, do takrat, ko je pospravil črepinje s tal, nato pa je s kotičkom očesa opazil majno senco, ki se je priplazila skozi vrata.
»Elton, kaj delaš tu?«
Bil je Elton, Jonov najstarejši sin.
»Bran mi ne da miru, dedek kašlja, mami pa mi noče povedati kaj se dogaja!«
»Vse boš izvedel jutri, tako kot vsi ostali, zdaj pa pojdi spat.«
»Ampak...!«
»Elton, pojdi spat!«, je rekel tokrat s skoraj kričečim glasom. Pogledal je svojega sina, ki se je tresel od mraza, na licu pa je imel zamrznjeno solzo. Videl je dečkove prestrašeni oči, ki niso vedele kaj se dogaja ter stopil k njemu ter ga objel.
»Si slišal tuljenje?«
Deček je prikimal, na pa se zazrl v razbito okno ter krpo in metlo. Logan je poljubil svojega sina na čelo ter mu šel z roko skozi nepočesane črne lase ter dejal: »Zjutraj boste ti in tvoja brata tole odnesli.«, ter pokazal na zavito krpo, ko ga je prekinilo glasno močno tuljenje nekje v bližini. Elton ga je pogledal s strahom v očeh, a njegov oče se mu je le pomirjajoče nasmehnil. »Pojdi spat, a boš?« Deček je prikimal ter odšel od koder je prišel, Logan pa se je naslonil na okno ter začutil hladen veter na obrazu. Samo želel si je, da bi kdaj to čutil sredi poletja. Živel je globoko v severu, kjer so bile zime mrzle in poletja vroča. Sem se je preselil po vojni za Novo celino, za čase množičnega preseljevanja, saj ljudje niso hoteli biti del vojne na jugu in južnem morju. Življenje tu je bilo precej bedno za povprečnega kmeta, slabe in nepredvidljive letine, veliko bolezni tako za živino kot za ljudi, veliko brezzakonskih mest, malo zdravnikov. A vse le ni bilo tako temačno. Tukaj je spoznal Mario, se zaljubil in poročil, ter dobil prvega otroka. Dahnil je v premražene roke ter potlačil dlani po rame in odšel nazaj k peči, v ženin objem.
Na Severu pa niso bile le samo razmere, ki so bile ekstremne, vendar tudi ljudje. Pokrajina je bila posejana z veliko številčnimi mesti, ki pa so bila vsaka svoja država z svojimi zakoni oziroma brez teh. Niso bile priznane v deželah juga ali kjer koli drugje na svetu, vendar so bile priznane med sabo in skoraj konstantno v boju z druga drugo. Vse to je bila posledica Veliko vojne malo več kot sto let nazaj, ko je Sever razklical samostojnost od ostale celina, ta pa je odgovorila z vojaškim napadom. Vendar nobena stran ni zmagala. Sever se je razdelil na vzhodnega, ki je bil pod kraljevino dinastije Boor, ter vzhodnega ki ga je kontrolirala družina Erik.
Tam je živel Jon in njegova družina zunaj mesta, saj so bila ta prenevarna za otroke. Ko se je preselil na Sever je sprva živel v mestu, Vantlini, skupaj z očetom. Preživljal se je z učenjem lokostrelstva, oče pa je učil v lokalni šoli, edino stvar, ki jo je kot starec poznal.
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
WOW. ZOGDBA JE SUPER. Odličen pisec si!
1
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
TOP Noro nadarjen si! Amazinggggg js sm in love s to zgodbo lol :heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::fire::fire::fire::fire::fire::fire::fire::fire::fire::fire::fire::top::fire::top::fire::top::fire::top::fire::top:
2
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hej hvala vam za podporo ker res nisem bil siguren če bi tole zmešnjavo kdaj objavil
1
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Na spletu bodi vedno prijazen in ne deli svojih osebnih podatkov.
Pisalnica

Golmanka

Varuhi Gozda 10. del

Ogledov: 13 Odgovorov: 1
 
2
KOKICA
 
0
Golmanka

Varuhi Gozda 9. del

Ogledov: 15 Odgovorov: 1
 
5
ColourMusic

Lenina družina 6. del

Ogledov: 24 Odgovorov: 1
 
2
bralka10

Dnevnik in pol 1.

Ogledov: 20 Odgovorov: 1
 
2
Pilovka 1

Otroci polkrvnih 12. del

Ogledov: 27 Odgovorov: 2
 
3
Daenerys

Zven zmage 6. del

Ogledov: 15 Odgovorov: 2
 
4
nimam idej54 potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

pomagajte

Js mam prjatlco k vbistvu nevem če bi bla njena prjatlca ker me noče poslušat k jo rabim in sva si ČIST različni. Mam še eno prjatlco k ma eno drugo bff in pol je tista bff ful lubusumna ker se z mano pogovarja.
kaj naj nrdim
vesela bom vsakea odgovora
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kako pogosto obiščeš Pilovo spletno stran?
Vsak dan!
(222)
Večkrat na teden.
(140)
1-krat na teden.
(73)
Samo občasno.
(155)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Oglas

Zadnji odgovori

Super girl je odgovoril/a na
Super girl
 

Super girl je odgovoril/a na
Kresnička
 

Super girl je odgovoril/a na
Konj Kukavica Krokodil Krava Kobilica Kača Koza Kokoš Kunec Krt Kobra ...
 

Super girl je odgovoril/a na
Učitelj: IME NA PILU: Super girl PRIJAVLJAM ...
 

Super girl je odgovoril/a na
Slovenskobudalol
 

Super girl je odgovoril/a na
IME: Girl with art VLOGA: učenec TEHNIKE, ...
 

animalllover je odgovoril/a na
heheheh cute je:heart::heart::heart:
 

Super girl je odgovoril/a na
A se lahko prijavim? Vem, da je pozno. Nekaj ...
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Woow! Superca!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Ojla! Super objavica, sicer se mi ni zdelo ...
 

BookChilli ;-) je odgovoril/a na
Mojega tudi prosim!!!!!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Bravo za vse!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
Mojegaa!
 

Zoe (comp) je odgovoril/a na
https://images.app.goo.gl/SugEakb9QP6CbZve8
 

Doggylover je odgovoril/a na
nimam pojma:disappointed_relieved::joy: