snofi
Naslednji Pil izide 3. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Svetovalnica: Ne morem se odločit!

Ne morem se odločit!

5
Oj!
Jaz nimma nevem kako velikega problema, ampak res se ne morem odločit, kaj bi bila raje po poklicu.
Pisateljica, novinarka, filmska igralka.
Bi bilo mogoče vse skupaj? Ali pa obstajajo kake kombinacije, npr. pisateljica & filmska igralka ipd.
Sama sem želela iti na srednjo glasbeno šolo, daj bom naslednje leto 6. razred klavirja, ampak tukaj je problem, daj sem 99% da bom šla študirat slovenščino, natančneje literaturo. In povprašala sem tudi mami, in ta mi je svetovala, da je morda bolje, da grem na gimnazijo, saj bom po tem imela boljše možnosti za študij slovenščine.
In potem je tukaj ŠE EN problem, ker je za poklic igralke univerza AGRFT, za literaturo pa nekaj čisto drugega.
In zakaj jaz nebi šla rada na gimnazijo?
Baje, da je ta šola, na katero hodim (oš Majde Vrhovnik) najtežja v Sloveniji. In jaz sovražim matematiko, ker mi gre dost slabo, čeprav se zelo trudim razumeti. In strah me je (joj, kaka sm js boječka!), da bo na gimnaziji vse skupaj še enkrat bolj težko. Ampak (spet ta ampak) sem pa povprašala eno punco, ki je tudi hodila na isto šolo, in je zdaj na gimnaziji Bežigrad (baje ful zahtevna gimnazija) in je rekla, da je tam matematika lahka, ker je imela v šoli za matematiko učiteljico *******. In jaz imam za matematiko prav to učiteljico in je ful stroga.
In jaz sem 7. razred, kmalu se bomo mogli odločit kam na srednjo in za gimnazijo rabiš več 5 kot npr. za frizersko srednjo šolo (k 5 sploh ne rabiš) itd.
In jaz nevem kaj naj naredim!
Hvala hvala hvala hvala hvala res hvala vsem, ki ste pripravljeni pomagat!
Lp,
Super sister :sparkling_heart:
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Morda lahko greš na oblikovano srsdnjo šolo. Drugače pa če si novinar si pol Tut pisatelj odvisno če pišeš članke. Nimam poa saj imam enako teževo.
0
 
Karamela❤️
Hvala! Si mislila oblikovno? Nevem.... Jaz nisem lih likovni tip, čeprav rada ustvarjam... Vseeno hvala!
Lp,
Super sister 💖
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hej!
Do 9. razreda imaš še veliko časa. Do takrat boš verjetno še 3x spremenila svoje mnenje.
Tudi jaz nevem kaj bi in sem enako stara.
Zanimajo me poklic učiteljice, vzgojiteljice, zelo mi je všeč biologija zato bi nekaj v tej smeri.
Vsi se težko odločimo ampak če se res ne moreš pojdi na gimnazijo. Potem boš imela veliko možnosti za naprej.
0
 
Hvalaaaaaaaa!
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Oj!
Sicer imam podobno težavo ampak glej jaz sem se kar sprostila. Ko bo pravi čas za to se bom že odločila!
Oprosti, vem da to ni nikakršen nasvet:confounded:
1
 
Ne violinka to je super nasvet!!!!
 
Hvalaaa Violinka, tudi če nasvet ni bil uporaben, je lepo da si poskusila! Vedno odgovoriš na vsako mojo objavo, in to mi zelo veliko pomeni, saj vem, da redko ostanem brez odgovorov.
Hvala tiii fuuuul!
💞💞💞
Lp,
Super sister 💖
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hej!
Pri tvoji starosti še čisto nihče ne ve 100%, kaj bo po poklicu. Imaš neke želje, ki pa se lahko z leti spremenijo. Pri meni je bilo enako. Ko sem bila majhna sem ves čas govorila: "Zdravnica bom!" Sedaj pa nimam pojma kam me najbolj vleče. Zdaj si 7. razred, torej boš v 8. razredu dobila 3 nove predmete in mogoče te bo kateri izmed njih še bolj navdušil. Dovolj časa še imaš, zato ne skrbi!
Če pa bi rada ugotovila, kaj izmed teh treh poklicev bi biila najraje se vpisuj v takšne krožke.
Glede igralskega poklica se vpiši na kakšno avdicijo, gledališče, da vidiš, če je to zares zate in če si v tem zares dobra (prosim brez zamire, ampak nimajo vsi tega dara-tudi jaz ne), ker je kasneje, ko se boš vpisovala na AGRFT to zares pomembno (baje so sprejemni izpiti zares težki in tudi veliko je konkurence). Lahko se vpišeš na izbirni predmet filmska vzgoja (če ga imate).
Glede novinarstva je enako. Piši članke, poskusi kakšnega objaviti v lokalnem časopisu, na šolski spletni strani, tukaj na PILu, v šolskem časopisu... Obvezno pa se vpiši v kakšen novinarski krožek ali pa na izbirni predmet šolsko novinarstvo (če ga imate).
Glede pisateljice pa samo piši, piši, piši... In ne obupaj! Pokaži svoje izdelke svoji učiteljici za slovenščino... Ne pričakuj, da ji bo vse, kar boš napisala všeč, ampak še enkrat NE OBUPAJ!!!
Zdaj pa, da razčistiva s težavnostjo šol. Osnovne šole naj bi bile v vsej Sloveniji enako težke, ker je tudi na vseh šolah enak učni načrt, ki je določen s strani misnisterstva za šolstvo. Tukaj je odvisno samo kakšnega učitelja dobiš, lahko da bo zateval veliko več kot učitelj na neki drugi šoli (nenapovedana spraševanja, veliko domače naloge, ne jasna razlaga), a naučiti morata oba enako snov, ker jo morajo znati vsi učenci v Sloveniji, ne glede na katero šolo hodijo in kam se bodo vpisali v srednjo šolo. Tako, da jaz sem mnenja, da je tvoja šola enako težka kot moja in katera koli druga.
S srednjimi šolami je pa to zelo podobno. Vse gimnazije naj bi bile enako zahtevne. Vem, da se govori, da je Bežigrajska najtežja, ampak kaj če na neki drugi gimnaziji npr. Vič, dobiš profesorja, ki veliko več zahteva kot pa tisti na Bežigradu? Tako, da jaz ti svetujem, da se glede tega ne obremenjuješ preveč. Če si želiš na Bežigrad, pojdi na Bežigrad, boš že sama ugotovila ali je res tako težko kot vsi pravijo (ampak jaz temu ne verjamem). Seveda pa so gimnazije zahtevnejše kot poklicne srednje šole tako, da se mi zdi malo ne fer, to metati v isti koš. Ti si se odločila iti v gimnazijo, tako da ne tega zdaj primerjati npr. s frizersko srednjo šolo. Če se ti odločiš, da greš v gimnazijo, seveda moraš imeti večinoma 5! Če pa se ti odločiš, da greš v srednjo poklicno šolo, pa imaš lahko malo slabše ocene, saj je tam drugačen učni načrt in je tudi več prakse! Se pa iz gimnazije, pod pogojem, da imaš dovolj dobre ocene, lahko vpišeš na skoraj vsako fakulteto, iz poklicne šole pa je to težje. Ampak vsako šolo in vsak poklic je treba ceniti in spoštovati!
Vprašala bi te, če ni skrivnost, kakšne ocene imaš pri matematiki? Ker če imaš 4 in pa vmes mogoče kakšno 3, to sploh ni tako slabo. Seveda te razumem, da želiš imeti 5, ampak nismo vsi za vse (meni recimo matematika gre, angleščina je pa obup)! Je pa res, da če v osnovni šoli učitelj več zahteva, ti je v srednji potem lažje. Poznam primere, ko so imeli v OŠ 2 ali pa 3, v srednji pa imajo 4, 5. Pri matematiki moraš delati čim več vaj! Pri MAT se učiš tako, da delaš vaje. Vaja, vaja, vaja! Saj veš, vaja dela mojstra, če mojter dela vajo! Naj ti starši kupijo kakšen zvezek z vajami, ti pa jih rešuj. Pojdi na dopolnilni oz. dodatni pouk iz matematike. Vprašaj učiteljico, če ne razumeš. Naš učitelj za matematiko pravi: "Kadar nečesa ne razmete, pa je lahko še tako neumno, takoj vprašajte! Ne čakajte, ker se vam bo sicer nabralo še več! Ne bojte se vprašati!" To mi poslušamo vsako uro in potem eno in isto stvar slišimo petkrat, ampak jo potem vsaj razumemo. :D
Se opravičujem za tako dolg odgovor in upam, da sem ti pomagala. Pa prosim ne zamiri tistih malo bolj ostrih besed zgoraj.
Lepe poočitnice,
Volley girl
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Svetovalnica


#roza
Objava:

Darilo za birmo

Ogledov: 21 Odgovorov: 2
 
0
someone who needs help
Objava:

pocutje.

Ogledov: 70 Odgovorov: 2
 
0
Kr en
Objava:

NUJNO PREBERI!!!!!

Ogledov: 57 Odgovorov: 2
 
0
Objava:

Hrček

Ogledov: 28 Odgovorov: 1
 
0
Vomen
Objava:

Za punce

Ogledov: 75 Odgovorov: 7
 
0
Pomagaj prosim!
Objava:

ZALJUBLJENA

Ogledov: 78 Odgovorov: 2
 
2
hdbd
Objava:

NE MORM VEC!!!

Ogledov: 92 Odgovorov: 4
 
0
Uff
Objava:

Povprečno???

Ogledov: 99 Odgovorov: 7
 
1
someone who needs help potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

pocutje.

oj
<3
se opravicujem ce ni slovnicno pravilno.
okej se bom kr izlila
- men se zdi da je neki narobe zmano pac resno. skozi se jokam za neke stvari ful sm tko custvena pac tko se za en bogi film se zacnem jokat potem pa ko je kaka resna stvar mam prou napad in tko..
-en primer da dam tko moj tata me prasa ce grem z njim in mamo vn jst recem ne in pole pac me prepricuje sam jst sm u sebi vedla da hocem rect ja pa sm vseeno rekla ne in ne skor sm se zacela dret in pole mi je tata dau 7 eurou (kr sm posesala stanovanje, pocistla in tud zato da ce grem vn da ne rabim uporabljat svojega denarja in sm rekla ne tata pospravi pac in se mi je zdelo da je spadlo ful grdo in pole je reku predn je zaklenu vrata xe grem z nimi vn sm se zadrla ne in je lepo pozdravu in sou z mamo vn in jst sm se zacela dret na samo nase kaj je narobe zmano mela sm prou napade brcala sn u steno jokala ku nevem kaj in mi je blo zou da nism sla znimi vn kr sm hotla rect ja sm pol sm rekla kr ne in nevem jst mam zadnje case ful problemou samo z sabo in sm si praula ku naj se ubijem pac jst se dejansko ful nocem ubit hocem zivet lajf sam kr naenkrat ko mam napade me spreleti tak obcutek ku da se ne nadziram vec pac ne morm niti nobenemu zaupat kr bi rekl ja sejj bo JA NE NEBO KR TKO MISLIM HALO al pa ce jim povem me bojo sinal al pa ahh jojj krkol rabis sm tuki loh ti pomagam JA K**** BOS POMAGU JA IN POL KO PROSIM ZA NEKI RECE JA SORI NEVEM KU POMAGAT SEJ BO JAHALO KJE TLE LOGIKE FOLK (sori za grde besede sam res na ziuce mi gre)
pac ucasih tut kr zacnem bit kj jst vem dirty mind pa se skos smejem in nevem kaj in pol mam kr neke napade..
in ja jst se mislm starsem opravicit noja to je ze druga tema tkoda bom nrdila par crtic..
_____________________________________________
okej jst zdej planiram se opravicit starsem in it vn znimi kr pc so sli h enim prijatlom in dvomim da bojo tam samo 1 uro tkoda ja bi mi tut prou prsu kak nasvet kak jih lah razvedrim se odouzim ka mislim da nism lih dobro odreagirala...
cebo kdrokoli odgovoru na to objavo res hvala.
noja
byby

-Besedilo uredil Shrek (Moderator) in cenzuriral grdo besedo
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kaj ti je na Pilovi spletni strani najbolj všeč?
Forumi.
(132)
Klepetalnica.
(74)
Svetovalnica.
(111)
Pilov hodnik in Moj kotiček.
(103)
Branje člankov.
(20)
Razvedrilo.
(44)

POIŠČI PILOVCA/KO

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Aktualne objave

InejGhafa
5
 

Pomagaj prosim!
2
 

popij se<3
3
 

En fejst fant
3
 

pregnanteen2
8
 

Theo
2
 

Eno dekletce
2
 

Oglas

Zadnji odgovori v Svetovalnici

Harmony je odgovoril/a na
Hej, tvoja objava ni bila izbrisana, le ...
 

Like emojis je odgovoril/a na
Isti problem, tk da bi men tud pomagalo. Drugač ...
 

No Name je odgovoril/a na
Poznam občutek in je zelo nadležno, včasih ...
 

Sija je odgovoril/a na
Živjo, v življenju je veliko dvoličnih ljudi ...
 

džuli je odgovoril/a na
Hej! Kot je bilo že omenjeno, ti težko kaj ...
 

džuli je odgovoril/a na
Hej! Kot ti je že veliko ljudi napisalo, ...
 

džuli je odgovoril/a na
Hej, nekaj dobrih stvari je bilo že izpostavljenih. ...
 

tee je odgovoril/a na
Oj :) Neumno je, da se iz tega norčujejo ...
 

Shrek je odgovoril/a na
Kljub temu da sem moški vem da obstajajo ...
 

AjiM je odgovoril/a na
Kolk si stara? to je tud en odgovor na tvoje ...
 

Shrek je odgovoril/a na
1)prosi starše ce lahko kaj prispevajo 2) ...
 

Mantra je odgovoril/a na
To je precej zoprno in vem kako se počutiš. ...
 

AjiM je odgovoril/a na
Jst mam doma 2 hrčka, ki sta v ločeni kletki ...
 

AjiM je odgovoril/a na
JST bi na tvojem mestu sam pustila, in če ...
 

Mantra je odgovoril/a na
Več kot to, da nosiš športni modrc pač ne ...