snofi
Naslednji Pil izide 5. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Svetovalnica: Srednja šola

Srednja šola

3
Ena brez imena
Živjo, torej jaz grem zdaj v 7. razred in že malo razmišljam kam bi se vpisala naprej. Sej vem da mam še čas, ampak useen. Torej, jz bi ful rada postala pevka in/ali pianistka. In sm mejhn raziskala in ugotovila, da se večina slovenskih glasbenikov izšola na akademiji za glasbo v Ljubljani. Ampak mene zanima če obstaja še kakšna srednja šola pri kateri je poudarek na glasbi. Vse kar sem za zdej našla je kgbl (konservatorij za glasbo in balet Ljubljana) in mam nekaj vprašanj za tiste, ki mogoče ke hodte al pa tko slučajno kej veste.
1. A moreš zato, da si upišeš ke imet zaključeno glasbeno šolo? Jst sm eno leto hodila na klavir v glasbeno šolo, ampak sem pol nehala, ker mi je bla učitlca zoprna. Ampak še vedno doma igram klavir in se probam kej sama naučit, ker res rada igram, samo ne hodm več v glasbeno.
2. Prebrala sem nekaj o vsporednem obiskovanju srednje šole, torej da obiskuješ to in pa še en srednješoljki program hkrati. In zdej me zanima če je to sploh res prava srednja šola, al je to blj kukr samo glasbena? Pač res ne razumem, pa bi prosila če mi lahko kdo to mal razloži.
3. A je težko pridt na kgbl? Pač kolk učencev se običajno prijavi in kašne so možnosti da me sprejmejo?
4. Kako je z bivanjem v dijaškem domu? Ker jz mam kr velik vožnje do Ljubljane in je tud že moja mami rekla, da če se odločim da grem v srednjo kam daleč bom najbrž v dijaškem domu. In me samo zanima koko to zgleda. Sej vem, da je najbrž odvisno od dijaškega doma ki ga izbereš ampak še vedno bi prosila, če mi lahko kdo pove tko bolj na splošno. A maš kšne cimre? Kolk velika je ponavad soba? Pa kolk prbližn to stane?

Okej to je to, res bi bla vesela, če bi mi kdo odgvoril. Želim vam lep dan!
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
živjo!!
js tudi igram klavir in grem zdaj v 7. razred. hodim v glasbeno, ampak res ne razmisljam o temu, da bi sla potem se naprej na konzervatorij. sva se pa z uciteljico ze nekajkrat pogovarjali o temu, tako da ti mogoce lahko malo pomagam.
ne bom ti dala po tockah, ker vmes pol nimam pojma, tako da ti bom samo napisala kar vem :)
super je, da rada igras, nisem pa prepricana, ce je to "dovolj". sicer po logiki ne razumem, kaj ima predhodna izobrazba oz. potrdilo, da si konca naredila nizjo glasbeno kaj veze, tako da kar se tega tice nimam pojma. ne narobe razumet naslednjega, okej? saj razumem, da rada igras klavir, ampak moja uciteljica je rekla, da je na to solo res tezko priti. vseeno se v glasbeni naucis razlicne tehnike in metode, ki se jih sama verjetno tezko, oz. se jih ne mores. mislim da imas tudi nekaj dolocenih skladb (no, ne dolocenih, ampak imas skladbe iz razlicnih obdobij, ki jih moras znati), za katere se mi zdi, da ti jih pomagajo izbrati in te jih nauciti kar v osnovni glasbeni. ce sem iskrena, nisem sure, da bi ti zneslo narediti sprejemce, brez pomoci kaksnega profesionalca. poleg tega pa je uciteljica rekla, da so na konzervatoriju zares "zatezeni" oz. izjemno strogi. baje moras vaditi cel cas in bolje zate, da ne prides na uro in ne znas. ugl. ogromo stresa. res je, da je bilo to kaksnih 25 let nazaj, ampak vseeno je verjetno zdaj kar podobno. zase vem (in tudi uciteljica je priznala :)), da js na tisti soli ne bi prezivela, ker si vse jemljem prevec k srcu. moras imeti res trdo kozo. seveda te nocem strasit, hocem ti le povedat tudi slabe lastnosti konzervatorija in mogoce, da ni prava izbira za vse (ne vzet tega osebno, sam povem ;))
upam, da sem pomagala :)
kamilica <3
4
 
kamilica (neprijavljena)
drugace pa veliko pevcev nima glasbene izobrazbe (npr. Nika Zorjan, ki je koncala solo za uciteljico :)), glede poklicnih pianistov je pa res, da imajo pomojem vec ali manj kar vsi narejeno tudi visjo. bistvo pa je, da ce si nekaj mocno zelis, zlahka uresnicis svoje sanje ;))
 
Ena brez imena
Ful ti hvala za odgovor!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Hoj, da ti malo razložim: program glasbene šole v času osnovne šole je sestavljen iz dveh delov, nižje (od 2. do 7. razreda OŠ) in višje (8. in 9. razred OŠ). Učenci glasbene šole, ki so zaključili nižjo stopnjo (6 let) z opravljenim izpitom lahko nato nadaljujejo z glasbeno izobrazbo na gimnaziji, kjer lahko imajo program glasbena gimnazija, ki se osredotoča na glasbene predmete (zgodovina glasbe, harmonija..), vsebuje pa tudi določene predmete iz splošne gimnazije (slovenščina, matematika..), s tem da jim ni treba obiskovati izbranih naravoslovnih predmetov. Lahko se odločijo za vzporedno obiskovanje, kar pomeni izbrana srednja šola ali gimnazija+glasbena gimnazija, torej predmeti iz obeh programov. Obstaja pa še možnost konservatorija za glasbo in balet. V Sloveniji imamo dva konservatorija, v Mariboru in v Ljubljani. Pogoje in program sem prekopirala s spletne strani KGBL Ljubljana: ''Za vključitev v program je potrebna uspešno končana osnovna šola ter posebna nadarjenost, ki se ugotavlja s preizkusom znanja.
Program omogoča pripravo na maturo iz obveznih predmetov (slov. jezik, matematika, tuji jezik I) in izbirnih predmetov (glasba, tuji jezik II, zgodovina). Z uspešno opravljeno maturo se pridobi srednja izobrazba.''
Nisem sigurna, ali imaš dovolj dobre pogoje za vpis, ti pa iskreno povem, da se tja vpišejo najboljši mladi pianisti iz Slovenije, tako da je že za povprečne učence, ki so opravili nižjo in višjo glasbeno šolo, precej težka.
Na najbližji glasbeni šoli se pozanimaj, ali se lahko vpišeš na petje (sicer so letošnji roki za vpis že potekli, ampak ne škodi, če se pozanimaš v naprej), pevci zaradi mutacije začnejo kasneje, ampak ne vem ali morajo imeti že kakšno izobrazbo od prej. Drugače pa pevci tam pojejo bolj klasične pesmi, tako da se najprej prepričaj ali bi ti bilo to všeč (ne pojejo popularnih pesmi).
Če se ostalo ne izide pa se lahko vpišeš h kakšnemu zasebniku recimo znanim pevcem, ki poučujejo petje, več informacij dobiš na tej spletni strani http://www.popsing.si/Mentorstvo.aspx (obstajajo tudi drugi).Imam dve prijateljici, ki se tako učita petja.
Na dijaške domove se ne spoznam, sem pa slišala, da morajo imeti učenci, ki živijo tam ogromno samodiscipline, kar se tiče učenja, ker živijo sami in grejo velikokrat raje ven s cimri ipd., sobe niso ravno velike, kar pa velja za vsak dijaški dom posebej pa preveri na spletni strani tistega, kamor si namenjena.

Upam da sem pomagala! :)
4
 
ur big sis**
jaaaa!! js se učim pri Popsing (tako kot si dala link!!) učim se pri Niki Zorjan že dobri dve leti. super je, obe z Marjetko sta zelo prijazni... no, če boš kaj razmišljala v tej smeri, sem ti z veseljem na voljo za informacije :))
 
Isa
Drgač sam tok morš met zaključeno nižjo in višjo stopnjo osnovne glasbene šole, tko je men rekla učitlca k uči kljunasto flavto na konzervatoriju, pač k se poznamo.
 
ur big sis**
Hvala za popravek :)
 
Isa
Np
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Tut js bom šla na konzervatorij (v Ljubljani). Igram kljunasto flavto 6 let- stara sem 12 (zaključla sm nižjo stopnjo glasbene šole- to traja 8 let). Da bom šla na konzervatorij vem že 4 leta.Oki zej pa odgovori.

1.Ja morš met zaključeno nižjo in višnjo stopnjo osnovne glasbene šole (npr. js mam nižjo za zdaj), ali pa privat učiteljico ( isto 8 let).

2.Ja to je prava srednja šola in maš več programov. Loh tm hodš in v srednjo in glasbeno: dopoldne maš običajno šolo, popoldne pa glasbeno v isti stavbi. Al pa hodš na primer na kkšno dtugo srednjo šolo (vzporedno) in maš dopoldne pouk na tej šoli, popoldne pa isto na konzervatoriju glasbeni pouk.

3.Odvisno od inštrumenta in leta. Glede na to, da igraš klavir se jih po moje ogromno. Pr menpa npr. k igram kljunasto flavto se pomoje ena 2-3. V primeru, da se 2 učenca potegujeta za mesto na konzervatoriju (če je preveč vpisanih) gledajo doštevilo tekmovanj in dosežke na njih. Pač ne gledajo točk iz osnovne šole. Js pač na primer sm bla na 5 tekmovanjih v živo in 3 online. Največje možno število točk je 100. Js sm jih do zdej mela:
-Svirel 97,100
-Temsig 97
-Citta di Palmanova 98,94
-Vsa 3 online- še ne vemo
Aja pa na prvo tekmovanje sm začela pr osmih, na druga pr devetih, na dve pr desetih, lani nč-korona, letos pa na 4 (tri so online). Drgač predvideno je, da boš hodla na tekmovanja če greš na konzervatorij. Pa pr tekmovanjih je tko: če si 1. ni nujno da si tut zlat (loh maš 50/100 točk pa si prvi, pač ker si najboljši, js npr. sm bla 4× prva, pa 1×druga. Pa do 95 točk si zlat, ko maš pa 94 pa si že srebrn. Sam tok, da si predstavljaš.

4. Pojma nimam kr sm od čist bliz.
3
 
Isa
Isa
Drgač je ful težko prit na kgbl, pač maš sprejemne, kjer jim zaigraš izbrane pesmi na klavirju, pol maš pa še izpit iz teorije glasbe, morš slišat intervale in akorde, jih prepoznat in povedat keri so, kar dvomim da loh če si samo eno leto igrala. Pa morš ful vadit, npr. js običajno vadim 2uri do 2 uri in pol, ko se pripravljam na tekmovanja pa 4 ure ( hkrati). Imam namest 2× po pol ure vaje na teden v glasbeni 2 uri+ ob koncih tedna (sobote) še 2 uri vaje pri moji učitlci doma+ med počitnicami (zimskimi,...) vsak drugi dan pri njej vaje. Igram pa pesmi za srednješolce in starejše= pač ful težke in hitre koncerte. Pa poleti grem na poletno šolo kljunaste flavte, tm je učitlca k pol flavto uči še na konzervatoriju. Glede tvoje "tečne" učitlce pa:
-js ne bi nikamor pršla, če ne bi moja učitlca hotla da vadim, vztrajam... pa navadla sm se da preslišim njene komentarje, k včasih niso najlepši...
 
Isa
Aja sam ena stvar še:
- naučila sm se, da ne mireš nič prfektno igrat, tko, da si ne reč: zdej znam to prfektno, bolš ne morm (kr lahko vedno še kaj dodaš).🥰
 
Isa
Aja zmotla sm se cela osnovna glasbena traja 8 let.
 
Nika
Pogoj da se vpises na kgbl NI da naredis nizjo in visjo stopnjo osnovne glasbene. Edino je pogoj da koncas osnovno solo in naredis sprejemce. Prav nic jih ne zanima koliko let in kako si se ucil.

Pri sprejemcih se nikoli ne geda uspeh na tekmovanjih, je pa res da ce si dobro igral na tekmovanjih po vsej verjetnosti imas vec iskusenj in vec moznosti da si sprejet.
 
Nika
Pogoj da se vpises na kgbl NI da naredis nizjo in visjo stopnjo osnovne glasbene. Edino je pogoj da koncas osnovno solo in naredis sprejemce. Prav nic jih ne zanima koliko let in kako si se ucil.

Pri sprejemcih se nikoli ne geda uspeh na tekmovanjih, je pa res da ce si dobro igral na tekmovanjih po vsej verjetnosti imas vec iskusenj in vec moznosti da si sprejet.
 
Nika
Pogoj da se vpises na kgbl NI da naredis nizjo in visjo stopnjo osnovne glasbene. Edino je pogoj da koncas osnovno solo in naredis sprejemce. Prav nic jih ne zanima koliko let in kako si se ucil.

Pri sprejemcih se nikoli ne geda uspeh na tekmovanjih, je pa res da ce si dobro igral na tekmovanjih po vsej verjetnosti imas vec iskusenj in vec moznosti da si sprejet.
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
1 a ves za kgbl mas sprejemce, tja ne pride kr vsak ta drug k hoce. poleg tega je za njih srednja sola bolj ko ne rezervirana za 'njihove ljudi' , tiste ki so nanjo hodili ze prej ,- v glasbeno šolo.
2 odvisno ker program izberes. ampak ce zelis met to kt dejavnost, mors tko kt sm rekla ze v osnovki na njihovo glasbeno hodt, razen ce si fuul talentirana...
3 toliko kolikor dajo prostih mest na raspisu za razred v katerega se odlocis priti. kot sem rekla, majo msl visje standarde. sama sem sla probat za balet za 'glasbeno' na kgbl, mi ni uspelo, pa ceprav mi gre dokaj dobro
4 ja itak da mas cimre.
upam da sm ti kej koristnega povedla
0
 
Vzdevek24

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Preden na spletu karkoli objaviš, se vprašaj: ali objava vsebuje karkoli, česar ne bi želel deliti s popolnim neznancem na cesti?

Svetovalnica


Nevemkaj
Objava:

Kaj vi mislite isk

Ogledov: 52 Odgovorov: 1
 
0
pls odgovorte
Objava:

plss pomagite

Ogledov: 60 Odgovorov: 2
 
1
Braces
Objava:

Aparat

Ogledov: 54 Odgovorov: 4
 
2
Tay tay junior
Objava:

PROSIM odgovori!

Ogledov: 63 Odgovorov: 2
 
2
Punca/''\/=\
Objava:

Hocem biti v formi

Ogledov: 58 Odgovorov: 1
 
1
Padajoča
Objava:

Rabim pomoč

Ogledov: 87 Odgovorov: 3
 
0
Boli me
Objava:

Nevem kaj nej nardim Tm dol me boli

Ogledov: 37 Odgovorov: 3
 
0
Objava:

Krščanstvo✝️ x2

Ogledov: 117 Odgovorov: 10
 
2
Nevemkaj potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Kaj vi mislite isk

zdravo
no to mogoce ni tolko nujno ampak meni je toraj snepam si z enim frendom pac ne ziviva v istem kraju 2 uri je oddaljen od mene no in si snepava btw poznava se no in zdaj mi je ze od sobote nehal snepati pa je online ne snepa mi ne otpira snapscore pa mu raste in nevem kaj se dogaja nočem ga uprašati ker bi ispadlo malo rendom in nebi hotla no in nevem kaj da nardim uceraj je moja frendica njemu pisala pac mi je uzela moj fon in mu kao nekaj pisala tipkala no in je prišu u cet in mi otpru use snepe in mi odsnepal pac lase pac rendom in pol sem mu snepala in spet seen in nevem kaj se dogaja mogoce ima kazen al nevem nevarjamem da je kazen ker je online stalno bojim se da je nasel punco in da mi zato ne snepa...drugace mi res hitro odpise odpre sporocilo
kaj vi mislite kaj naj naredim hvalaaa.
lp
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Šport?
Športa ne gledam in me zato ta rubrika ne zanima.
(164)
Zelo mi je všeč.
(94)
Všeč mi je srednje.
(103)
Bolje bi bilo, če ne bi bile novičke, ampak bi predstavili samo en športni dogodek.
(51)

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori v Svetovalnici

js mam ze skos prozorne pa nikol niso ble ...
 
Pozdravljena! Obstajajo različni razlogi, ...
 
Pozdravljena! Iz objave ni razvidno, kaj ...
 
Pozdravljena! Temnejše barve lahko povzročijo, ...
 
Pozdravljena! 1. Poskusi sošolce ignorirati. ...
 
Meni sta zelo vsec Million little miricouls ...
 
za barvo je men ful usec modra al pa zelena
 
Heeej.. res sad da ti ne pustijo da se briješ. ...
 
seveda je dobro biti izobražen, tudi apostol ...
 
Hej!:grinning: Za ublažitev bolečine ti ...
 
nevem kaj imata depresija in bit zaljubljeni ...
 
če ti je všeč bowling pol lahko praznuješ ...
 
Pozdravljena! Če te tvoja teža skrbi, ...
 
Pozdravljena! 1. Če običajno nisi veliko ...