snofi
Naslednji Pil izide 1. oktobra

Nova številka
September 2021

Revija
Izid: 1. 9. 2021
pepca oblacek

Svetovalnica - Vi ste moje zadnje upanje 😟

vi ste moje zadnje upanje 😟

6
Hojla, jaz imam zelo velik problem.
Lani sta se ločila moja starša, mama sedaj živi zeloo daleč, pri njej živita tudi moja najstarejša sestra (dejmo ji ime Ina), in moj mlajši bratec (ki tukaj ne igra posebne vloge.
No, jaz sem ostala pri očetu, in moja mlajša sestra (lahko ji damo ime Nina) tudi. Nekako sem ločitev in selitev (vse se je začelo v začetku leta) prenašala dokaj mirno. Po eni strani mi je bilo bolje, ker se po ločitvi ne bosta vsak dan prepirala, veliko so mi pomagali tukaj na Pilu. Najbolj pa sem pogrešala Ino. V začetku junija 2020 so se odselili, sedaj živijo izven Slovenije. Takrat pa sem začela čutiti stisko. Vedno huje in huje mi je bilo. Konec junija, je mene in Nino oče presenetil z novico, da se selimo na planino, ker je bila za hišo odkar smo bili sami najemnina previsoka. Na tisti planini so starši mojega očeta imeli veliko kmetijo, zato je bilo tudi v hiši več kot dovolj prostora za mene in Nino. V sredini julija 2020 smo se že odselili, in imeli sva urejene sobe.
Glede bivanja mi je bilo bolje, imela sem več prostora, ker je bilo celo podstrešje od mene in Nine, gor imava super urejene sobe in kopalnico. Vse super, zaradi takih stvari sem celo nekoliko pozabila na vse kar sem morala prestajati. Sedaj sem živela v veliko večji hiši, pa tudi družini (sestra, oče stara starša, teta).
Vse lepo in prav, ampak v sredini avgusta je vse postalo neznosno. Pogrešala sem Ino, ker sem bila nanjo res zelo zelo navezana in mamo. Ampak mami si je našla drugega, in z njo nismo govorili večkrat kot enkrat na teden. Nekako sem imela občutek da me noče več….
Depresivna sem bila do te mere, da sem konec avgusta morala nujno začeti hoditi na terapije, v šolo sem jeseni hodila le 14 dni, naprej pa nisem mogla.
Nekako sem do novembra popolnoma premagala depresijo.
Pri pouku na daljavo mi je šlo lepo, nato pa so se ob vrnitvi v šolo začele znova pojavljati težave. V družbi sošolk in sošolcev se ne počutim ravno polna energije, prej nasprotno. Njihova družba mi niti ne ugaja, ker smo 8. razred, oni pa se skoraj vsako popoldne dobivajo in nalivajo z energijskimi pijačami (največkrat pijejo monster). In jaz tega ne pijem, in preprosto nočem biti v taki družbi! Tudi njihov besedni zaklad je vsekakor neprimeren, in meni se takšni izrazi gnusijo (npr. Nehaj posiljevat to)....preprosto meni so takšni izrazi ogabni.
In tu je tudi problem, v razredu mi je neprijetno. Danes pa sem doživela še eno neprijetno izkušnjo. Namreč, vsega sem imela dovolj in pisali smo test iz zgodovine. Enega vprašanja nisem znala, in vse se mi je začelo kot domine podirati, preprostih stvari nisem več znala….
Nakar je prišlo tako daleč, da sem se začela dušiti, sredi testa vstala in odšla bruhati. To sem povedala razredničarki, in je rekla da more vsak čez to!!!!!! (wt*)
Učiteljica zgodovine (povedala sem ji da moram bruhat), je kot da to ni nič, niti me potem ni vrpašala kako sem, ali kaj podobnega.
Vse se mi je spet začelo podirati, strah me je ocene, oče pri naši šoli in učiteljih nima besede (vsi na naši šoli so popolnoma nečloveški!!!, in jaz NOČEM čez vse to, čez kar sem šla lani, in NOČEM spet pristati pri terapevtih.
Prosim pomagajte!
Lp,
Lora

PS: VSA IMENA SO IZMIŠLJENA!
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Groza! Jaz mislim da bo najbolj pomagala Teta Justi, ker se ona spozna mna malčo hujše težave ki jih tukaj na svetovalnici zelo težko rešimo. Če pa ti nebo odpisala ne odnehaj! Ustrajaj dokler neboš dobila njenega odgovora.
Upam da sem ti dfala pameten nasvet in upam da ti bo bolje!

Lp Gajč:pencil2:
0
 
Hvala, samo jaz nimam več pila naročenga. Žal, vseeno pa hvala!
 
Živjo kaj pa če ti potem mi nekako slikamo ali prepišemo???
 
Mogoče
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hej. Misoim d abi lahko mogoce pomislila d abi sla k mami. Tam je lahko bolsi razred vs ebolse. In ce mas zeljo itit k mami in sestri.
0
 
Hvala za odgovor, ampak me je preveč strah. Mama živi v tujini, imela bi težave z jezikom, in nanjo nisem dovolj navezana. Preprosto odkar ima novega partnerja se mi zdi da se je spremenila, in ob njej ne dobivam več tistega prijetnega občutka.
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hello!!
To se sliđijo kot zelo hudi problemi.

Prvo kot prvo mislim da dobivaš napapde tesnobe in panike (npr. tisti dogodek pri zgodovini). To se je meni dogajalo kar dolgo v petem razredu in sem imela podobne izkušnje. Vsak ima drugačno situacijo, a tukaj je nekaj vaj ki je meni osebno pomagalo:
54321 vaja:
Basically to narediš da greš malo ven iz misli in se zbereš. Skoncentriraj se in pomisli na 5 stvari ki jih lahko opaziš, 4 stvari ki se jih lahko dotakneš, 3 stvari ki jih lahko slišiš, dve stvari ki ju lahko zavohaš in 1 stvar ki jo lahko okusiš.
Safe space vaja:
Če je možno se uleži in daj sproščujočo glasbo, zapri oči in trikrat globoko zadihaj. Nato si predstavljaj da si nekje, na nekem otoku, v nekem mestu, gozdu karkoli te bi najbolj pomirilo. Predstavljaj si perfekten kraj, kraj kjer se počutiš varno, veselo, lahko dodaš osebe ki jim zaupaš v ta kraj, lahko si čisto sama, lahko je mesto ali pa travnik...to je tvoj safe space. Sem se lahko zatečeš ko ti je hudo in se sprostiš. Meni osebno je ta vaja zelo pomagala.
Sončni žarki vaja
Predstavljaj si vse tiste misli, tiste negativne, prestrašene misli. Zdaj si predstavljaj sončne žarke, ki ti sijejo v glavo, v katerih se vse tiste grozne misli oprašijo. Ni jih več. Zdaj je samo še svetloba, pozitivne misli.
Malce čudne vaje, vem ampak morda ti bojo pomagale!!

Pri tesnobi in paniki velikokrat lahko občutimo fizične znake, najbolj pogosti so: cmok v grlu, slabost, glavobol, vrtenje v glavi, tresenje...
Če si kot jaz boš pri teh simptomih zapaničarila, jaz sem namreč zelo paranoičen človek in takoj mislim da bom umrla(kar seveda ni res). Zapomni si, to je najverjetneje le zaradi tesnobe in meni osebno so te fizični znaki izginili ko sem se pomirila.

Poskusi poiskati nekaj coping mechanisms. To so stvari ki te pomirjajo, razveselijo itd. lahko so karkoli!! Zame so npr. glasba, moja odeja, moj maček, the dsmp itd. te coping mechanisms uporabi ko ti je hudo!! Naši možgani tudi različno reagirajo na občutke, npr. če imam kaj mehkega na sebi, npr. pulover sem takoj bolj mirna, tako da malo razišči in najdi stvari ki ti pomagajo!!

Glede šole ti ne znam dobro pomagati, ampak če ti je ob tvojih prijateljih neprijetno si mogoče poišči nove. Zelo se opravičujem da so tvoji učitelji taki, predvidevam da iti na drugo šolo ni možnost, ampak kmalu boš šla v srednjo šolo kajne? Do takrat pa ti lahko ponudim pogovor, pojdi pod katerokoli od mojih objav in mi napiši v komentarje da rabiš pogovor in si lahko odpreva sobo v klepetalnici :)

Pomoje je najbolje da mami poveš kako se počutiš. Tako bosta najbolje rešile stvari. Drugače ti na žalost ne znam pomagati, se opravičujem.

In na koncu še: vem da si rekla da nočeš spet k terapevtom. Ne vem zakaj, tako da ti ne moram pomagati glede tega, a pomoje je terapija vseeno najboljša ideja. Meni je zelo pomagala!! Če so bili psihologi/terapevti problem lahko najdeš nekoga novega!!

<3
April
3
 
Hvalaaa! Te vaje so nekaj, kar sem potrebovala, res hvala!
 
Me veseli!!
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hej Lora,
imaš pa res eno veliko težavo a bom poskusila pomagati. No torej kar se tiče glede Ine je tako da ločitve vsi težko prebolijo vrjemi imela sem prijateljico ki so se njeni starši tudi ločili in ji je bilo hudo. Poglej kot si že sama omenila je bila ločitev zate nekako dobra da se starša ne prepirata več po drugi pa spet ne ker ne boš več videla Ine. Očeta poskusi prepričati da jo kdaj obiščeta (mamo in Ino). Vem da tvoj oče in mama nista ravno v najboljšem razmerju ampak po mojem mišlenju mislim da ima vsak otrok pravico obiskati oba starša razen če je bilo v odnosu prisotno nasilje. Glede tega ko si rekla da te mama ne mara več, naj ti nekaj povem VEDNO TE BO IMELA RADA saj si njena hčerka. Zato ne skrbi za take stvari. Potem tole s "fake" frendi. Poglej tole je enostavno narmalno da so taki in da uporabljajo takšne da se izrazim "bolane" besede. Tudi pri nas v šoli je tako samo da veš da nisi edina :relieved:. Jaz se takim samo izognem in pomislim da s takim besediščem ne bodo v življenju nikamor prišli. V šoli si bistveno malo časa in zato ni treba da imaš kar 10 prijateljev. Ampak sem sigurna da boš našla super prijateljico. Zdaj je to še lažje saj imamo sveti internet in družabna omrežja. Če pa boš v šoli osemljena pa se med odmorom zamoti s kakšno dobro knjigo in ti bo takoj lažje. tele učiteljice ki si jih naštela pa so oprosti izrazu grozne. Ne žanji si jih preveč k srcu. Sama pri sebi si reči noben mi ne more škodovati in pojdi mirno na stranišče. Glede depresija pa si zamišljaj da bo vse vredu saj če se boš učila in dobivala dobre ocene ti nebo več tako težko. Samo malo več truda je potrebno uložiti v učenje pa bodo ocena takšne kot morajo biti. Sicer pa če te noben drug ne podpira te VEDNO IN SKOZ PODPIRAM JAZ VEDNO. In če boš imela še kdaj težave napiši pa ti bom pomagala z veseljem dokler bom le znala :heart_eyes::kissing_heart:.
Upam da se ti pomagala
L.P wolfy13:wolf::sparkling_heart:
P.S Če želiš se lahko še dobiva na klepetalnici če boš potrebovala pomoč samo v komentar napiši uro in se bova dobili :heart:
3
 
Sploh ne vem kako naj se ti zahvalim!
Ko sem to brala mi je šlo na jok-od sreče. Hvala za vsako besedo, ki si mi jo namenila, je več kot pomagalo!
 
ooooooo z veseljem
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Svetovalnica

brankovranjes02@gmail.com

prosim pomagajte

Ogledov: 30 Odgovorov: 3
 
2
Pomagi!

A sem mu všeč?

Ogledov: 66 Odgovorov: 3
 
1
the girl 😎

random vprašanje

Ogledov: 92 Odgovorov: 4
 
4
Anika0712

majcken problem

Ogledov: 85 Odgovorov: 4
 
1
MY LOVE

FANTI BFF JAZ

Ogledov: 56 Odgovorov: 2
 
0
U WANT TO MUCh

SPOLNO ME JE ZLORABIL......

Ogledov: 197 Odgovorov: 9
 
1
hocm lep obraz

moj obraz😐

Ogledov: 69 Odgovorov: 3
 
0
Lia

Srednja šola

Ogledov: 60 Odgovorov: 6
 
0
Coconut potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

PROBLEM

V mojem razredu je en fant ki mi je ful ful všeč. Ne upam si mu povedat da sem v njega ker ne vem kaj bo naredu. Vsi fantje v razredu so otročji ne bi pa rada do konca leta prihajala v šolo z muko zaradi tega (če bi to vsem zašpecal). Veliko sošolk fanta že ma jaz pa sem ljubosumna...
stara sem 12
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Katera naslovnica Pila vam je bolj všeč?
Takšne, kot so bile prejšnje šolsko leto.
(80)
Letošnja!
(64)
Ne opazim razlike.
(40)

POIŠČI PILOVCA/KO

Aktualne objave

coconut
4
 

krokodilcek56
2
 

(:ljudek:)
5
 

Ne prijavljen bobek;-;
3
 

Ksenofobija?🤔🤔🤔
5
 

Oglas

Zadnji odgovori v Svetovalnici

Lanča je odgovoril/a na
Js predlagam tampone. Sama jih uporabljam ...
 

Lanča je odgovoril/a na
girl! pust ga! Verem bols je bit brez fanta ...
 

Wise Girl je odgovoril/a na
Razčistita to a je vate ali ni. Lahko to ...
 

Wise Girl je odgovoril/a na
Meni osebno je takrat ni prijetno hoditi ...
 

Wise Girl je odgovoril/a na
Mene moj crush domnevno sovraži ampak odpiše ...
 

Wise Girl je odgovoril/a na
Tako kot je že zgoraj napisano je google ...
 

Doglover je odgovoril/a na
Js ga nwbi pustila mogoče ni videl. Malo ...
 

lapcoot je odgovoril/a na
Danes smo druzina brane jedli tedensko kosilo. ...
 

the girl 😎 je odgovoril/a na
odgovorila ti bom v eni besedi: google ko ...
 

Doglover je odgovoril/a na
PRIJAVI POLICIJI IN POVEJ STARŠEM NUJNO!!!!!!!!
 

Doglover je odgovoril/a na
Z mami se pogovori. Če že uporabljaš tampone ...
 

ruskaya je odgovoril/a na
V razmislek...... https://soup.si/sl/novice/posilstvo-prijavi-le-14-zrtev
 

Annie #1 je odgovoril/a na
Verjetno bi si mislila, da ni vame in bi ...
 

the girl 😎 je odgovoril/a na
če si želiš odbojko pojdi na odbojko npr. ...
 

the girl 😎 je odgovoril/a na
jejhata jehata, jaz ima tudi prijateljske ...