snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Lado Bizovičar o čudesih logike

Značka
Intervju
Naslovnica
Fotografija: arhiv Lada Bizovičarja
Besedilo: Jelka Šutej Adamič

Lada Bizovičarja spremljamo v novi sezoni šova Slovenija ima talent, ga gledamo v reklamah za Hofer, sicer pa s številnimi sodelavci že vsaj pol leta največ časa in energije posveča snovanju arenskega šova Slovenska muska v Stožicah. Lado je v preteklosti že večkrat premikal meje v slovenskem medijskem in zabavnem prostoru, tokrat pa želi v dvorano, kjer se sicer strastno navija za športnike in v kateri se vrstijo koncerti slavnih bendov, postaviti gledališki spektakel, ki bo veliko več kot tisto, kar lahko doživite  v gledališču.

 

Kako se spomniš svojih osnovnošolskih let? Kaj si takrat mislil, da boš počel v življenju?

Okleval sem med arheologijo – zaradi navduševanja nad vsem iz preteklosti, od starih Rimljanov do dinozavrov – ter delom avtomehanika. Naš takratni sosed, ki je bil avtomehanik, je namreč imel dober avto.

Te je že takrat zanimala glasba? Kdaj si začutil, da bi šel na televizijo?

Predstave sem najprej igral s svojo sestrico v najini sobi. Vstopnina je bila zelo draga – več vrečk sladkarij! Nastopal sem v lutkovni skupini, hodil v glasbeno šolo … Dokončno sem zapečatil usodo, ko sem v 6. ali 7. razredu osnovne šole odšel na RTV Slovenija in potrkal na vrata legendarnega urednika razvedrilnega programa. In potem več let nosil rekvizite iz skladišča v studio in nazaj. A sem vztrajal in vse je bilo poplačano, ko sem začel z radijskimi oddajami in nato sodeloval pri obskurni glasbeni televizijski oddaji, od koder me je Miša Molk potegnila višje, na pravo televizijo. Od tam naprej me televizija ni več izpustila.

Sodeloval si tudi v bendih G.R.O.M. in O.S.T. Imaš kakšen nasvet za devetošolce, ki bodo naslednje leto v prvem letniku, kako naj se lotijo ustanavljanja benda?

Popolnoma nobenega nasveta nimam, vsakdo mora ubrati svojo pot. Pa naj vam bodo všeč MRFY ali Fehtarji, Nina Pušlar ali Masayah, nima veze.

Tebe še kaj vleče v muziko? Z Gašperjem Koncem nas na Instagramu zabavata s priredbami slovenskih klasik, pesem Blu s Fehtarji pa ima na YouTubu že več kot milijon in pol ogledov.

Kot vidite, se glasbe v svojem življenju in ustvarjanju ne morem in nočem otresti. Tudi obiski koncertov pomagajo. V zadnjih tednih so bili Joker Out v Stožicah super, MRFY na svojem koncertu spektakularni, Laibach pa fantastični. Fehtarji sicer dosegajo take številke na YouTubu zato, ker poznajo slovensko mladino in širše – ne zaradi mene. Je bilo pa vsekakor zabavno sodelovati z njimi.

Slovenska muska v Stožicah ... pop ali narodnozabavna glasba?

Čakajte malo! Kaj pa rock, trap, elektronska glasba, turbo folk, ljudska pa take? Slovenska muska res ni samo narodnozabavna … Morda še najmanj.

Komu bo ta predstava v prvi vrsti namenjena?

Če imate radi slovensko musko, vam bo predstava zelo všeč. Če slovenske muske ne marate, vam bo predstava všeč še bolj! V prvi vrsti je namenjena pač tistim v prvi vrsti, če so že v prvi vrsti. V drugi vrsti je pa namenjena tistim v drugi vrsti. In, ne boste verjeli, v 22. vrsti je namenjena tistim v 22. vrsti! Čudo logike.

Pripravljali ste jo leto dni. Zakaj tako dolgo?

Vsaka dobra stvar potrebuje svoj čas. Sploh če jo pripravlja ne eden, ne dva, ne deset ljudi, ampak okoli sto posameznikov. Pač, rabiš svoj čas, da sestaviš nekaj dobrega. Ta velikost, razgibanost dogodka in število vpletenih pomeni tudi, da se bo to lahko zgodilo le enkrat, edinkrat in nikoli več.

Kdo vse bo uletel od glasbenih zvezd?

Uleteli bodo mnogi. Glasbeniki, plesalci in predstavniki svojih glasbenih zvrsti. Največja dvorana si zasluži največje zvezde in fenomene – in to so tisti, ki jih lahko pričakujete v Stožicah.

Kdo od tekmovalcev v šovu Slovenija ima talent te je doslej spravil v najboljšo voljo ali te celo »vrgel na rit«?

Nič vam ne povem, da ne boste rekli, da za koga navijam. Res pa je, da imam svoje favorite!

Enega ali celo več talentov boš vključil tudi v dogodek Slovenska muska v Stožicah. Si ga že izbral?

Ne, ne, nisem še izbral! Niti avdicijske oddaje še niso končane, tudi med njimi izbiram. Kaj bo šele, ko pridejo polfinalne oddaje, ko bodo res lahko napeli moči in pokazali, česa so sposobni. Priznam pa, da imam dva ali tri skoraj zagotovo že v mislih. Dobri so, dobri!!!

Zdajšnji najstniki so se rodili v digitalnem svetu, ti pa si odraščal v analognem, ob povojih interneta, pred mobilnimi telefoni in družabnimi omrežji. Kako ti uspeva loviti tempo z napredkom in mlajšimi generacijami, ker zdi se, da ti gre to kar dobro?

Veliko in na hitro se dogaja, vendar sem očitno dovolj otročji, da imam tako mlado družbo, ki me sproti nauči vsega, kar moram znati. Čeprav priznam, da se TikToku še vedno izogibam. Ker je preveč zanimiv in potem samo buljim v druge, ki nekaj doživljajo, namesto da bi te reči doživel jaz sam.

Kaj delaš v prostem času? Gobariš? Bereš?

Gobarim ne. Berem. Počnem neumnosti. Preizkušam še nepreizkušeno. Igram se s prijatelji in prijateljicami. Se podim po naravi.

Si kdaj listal po reviji Pil?

Listal? Bil sem najzvestejši naročnik, že v nižjih razredih. In vse do konca! »Listal« je rekla … Pffff.

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(121)
Ne
(48)
Ne vem
(32)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Dedek

Učiteljica vpraša Janezka: "Kako se sklanja dedek?".

Janezek ji odgovori: "Brez palice težko."

Zala, 13