snofi
Naslednji Pil izide 7. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Noč v hotelu Drakula

Značka
Skrivnosti zgodovine
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Strašljivo? Da, ta zgodba o vampirjih je strašljiva. Če jo boste brali, na koncu ne boste več prepričani, da veste, kaj je res in kaj ni. Berite to zgodbo hitro ali počasi, tako ali tako vas bo na koncu zavila v črn obup, tako črn, da boste zaman iskali nočni spanec in potem v šoli ne boste mogli slediti uram vašega priljubljenega pouka. No, naj vas potolažim, še vedno si lahko pomagate s sredstvi, ki jih vampirji dokazano sovražijo in se jih bojijo. Ta so: česen (ponoči si ga obesiš okoli vratu, da preprečiš ugriz), posušen šipek, križ, lesen ošiljen kol (z njim vampirju prebodeš srce), dva iztegnjena prsta, ogledalo (v njem ne vidijo svojega odseva), blagoslovljena voda (z njo jih poliješ), ogenj (jih sežge) in seveda dnevna svetloba, pred katero se zatekajo v neblagoslovljeno prst grobov in v težke krste. Glede na vampirsko moč, ki smo jo spoznali v seriji Somrak, priporočam uporabo vseh sredstev istočasno.

 

Je res ali ni?

Priljubljena spletna stran Wikipedija omenja vampirje kot mitološka bitja, ki se prehranjujejo z življenjsko silo živih bitij, navadno tako, da pijejo njihovo kri. Imajo izrazito ostra podočnika, s katerima ugriznejo žrtev in jo tako spremenijo v vampirja. Omenja jih že Biblija. Lahko so nesmrtni, mrtvi ali živi. Današnja podoba vampirja izvira iz začetka 19. stoletja, ko so starodavne legende iz Vzhodne Evrope in Balkana postale znane tudi preostali Evropi. Po legendah imajo vampirji bledo, mrzlo kožo, rdeče ali črne oči in nadnaravne moči, kot so hitrost, branje misli, sposobnost spreminjanja v živali, jasnovidnost in izrazito izostreni čuti.

Lovci na vampirje bodo imeli za vas dva predloga – mitologijo in legendo iz zgornjega opisa zamenjajte z besedama človeškost in resničnost in ob tem pomislite, da so osebe, osumljene vampirstva, iz strahu zaradi ugriza pokopavali z opeko med zobmi, kar dokazuje, da so verjeli v njih.  

Hrvaški in srbski vampir

Preden se podamo v rojstno deželo vampirjev Romunijo, povejmo še, da imajo tudi druge balkanske države svoje vampirje. V Istri stoji majhna vasica – Kringa po imenu. Tu je živel najbolj znani hrvaški vampir. Je bil resničen ali je vse le legenda? Kakorkoli – oboje vznemirja, vabi v obsedenost, v sprejemanje dejstva, da nesmrtnost obstaja. V vasi je hiša s steno, pobarvano v barvi krvi (ali je res barva?) – zdaj je tam majhen muzej. Vampirski muzej v vampirskem kraju. Zraven v lokalu Vampire strežejo vampirski koktajl. Za sestavine nismo vprašali. Včasih je bolje ne vedeti nekaterih stvari. Pred štiristo leti je v Kringi umrl domačin – Jure Grando. Slavni Valvazor je pisal o njem. Vsak večer je Jure odhajal iz groba, strašil vaščane in obiskoval svojo vdovo. Vsak večer, šestnajst let zapored. Sem in tja je kdo od domačinov tudi izginil. Nato pa so odprli Juretov grob in povsem ohranjeno telo poskušali prebosti z glogovim kolom, ki pa se je odbijal od srca. Šele ko so prvemu hrvaškemu vampirju odsekali glavo, je baje umrl. Ali pa tudi ne, kdo ve?

AKTUALNO

V Ljubljano prihaja Znanstival

Znanstival bo Ljubljano obarval v čarobne znanstvene barve od 31. maja do ... več

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Maj 2024

gumb

Revija
Izid: 3. 5. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Carpe Diem
4. Joker Out - Barve oceana
5. Maraaya - Nebesa

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Tate McRae - Greedy
5. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču

NAKLJUČNI VIC

Lestev v trgovini

Zakaj blondinka v trgovino prinaša lestev?

Ker so cene tako visoke.

1l#4=, 11