intervju_januar20

BOŠTJAN GORENC PIŽAMA

 

Boštjana Gorenca Pižame vam ni treba posebej predstavljati. Je dolgoletni pilovec, voditelj naših kvizov in veselošolske prireditve, avtor stripa, pa tudi sicer uveljavljen stand up komik, voditelj in komentator na družabnih omrežjih. Ta hip z Matejem de Ceccom pripravljata že četrti del stripa Šnofijeva druščina v knjigi.

 

Pilovci te poznajo predvsem po našem stripu in pojavljanju na televiziji in v reklamah. No, morda tudi po kakšni tvoji predstavi, obisku na šoli ali knjigi. Povej nam, kaj vse počne Boštjan Gorenc Pižama!

Cel kup reči, ampak vse so povezane z jezikom. Pišem pravljice, stripe, predstave in knjige, prevajam, nastopam v predstavah, snemam podkaste, obiskujem šole ob zaključku bralne značke … Samo repam ne več, čeprav me na Wikipediji še vedno vztrajno tlačijo med aktivne reperje.

Kaj od naštetega si najraje?

Vse mi je kul. Prevajanje – rad se igram z jezikom. Poskrbim, da nekaj, kar je napisano v tujem jeziku, zveni fajn tudi v slovenščini. V stand upu imaš material, ki ga potem na grobo napišeš v temni čumnati in se greš potem postavljat pred ljudi, in če ni delovalo tako, kot si načrtoval, je kar hec. Pisanje za najmlajše ima prav poseben čar. Sploh kadar imaš potem priložnost svoje pravljice pripovedovati v živo. Ja, rad sem tako razpršen. Težko rečem, kaj je bolj fajn.

Prevajalec si rad. Je to služba ali hobi?

Ne, ni samo služba, tudi veselje, čeprav seveda od tega živim. Ja, se pa, kot sem že rekel, zelo rad igram z besedami, tako da prevajanje ni težka služba. Sicer pa gledam na to, da je tako vse, kar počnem. Da to rad počnem. Nisem tip človeka, ki se rad muči. Razen ko so roki za oddajanje in moram prestavit v višjo prestavo in si očitam, zakaj nisem prej pridno delal.

 

Celoten intervju preberi v januarskem Pilu.