intervju_november19

MATEJ DE CECCO – ŠNOFIJEV OČKA

 

Že dolgo časa prosite, da bi vam malo več povedali o našem ilustratorju Mateju, ki riše strip in Šnofija. Rečeno – storjeno! Matej je spregovoril o sebi in risanju, pa še o kakšni zabavni temi. Gremo brat!

 

Vsi vemo, da si ti Šnofijev očka. In bi radi malo več vedeli o tebi. Za začetek nam povej, kako se je pravzaprav začela tale Šnofijeva zgodba in kako se je rodil naš Šnofi!

Šnofi je nastal precej hitro, kajti oblikovanje Pilka in Čopke (prejšnjih maskot Pila) nam je vzelo kar precej časa. Sprva sem si ga predstavljal kot madžarskega ovčarja (takega kosmatega z velikim nosom), na koncu pa se je že mudilo s tiskom in Šnofi je nastal dobesedno v nekaj sekundah; ko ga je Boštjan (Pižama) zagledal in opazil njegov veliki smrček, je verjetno takoj dobil idejo za njegovo ime.

Kdaj si začel risati za Pil? Ker to je bilo še pred Šnofijevim stripom!

Sprva sem risal pasični strip za Pil Plus, ki je izhajal tedensko. Glavni junak je bil osnovnošolski panker Črt s svojimi kratkimi štosi. Kmalu sem ugotovil, da mi pisanje ne leži ne vem kako, tako da sem pri naslednjem stripu, Šnofiju, za tekstopisca takoj predlagal Boštjana.

In kdaj si sploh začel risati? Tako zares, ne tako kot vsi otroci, ki radi rišejo.

Poklicno sem začel risati še kar pozno, pri kakih osemindvajsetih. Prej sem študiral prevajalstvo in tkal načrte za nadaljnji študij oblikovanja oz. ilustracije. No, iz prevajalstva ni bilo nič, iz študija pa tudi ne, saj so hitro začela deževati naročila.

 

Celoten intervju preberi v novembrskem Pilu.