intervju_september19

ANDREJ ROZMAN ROZA

Se spomnite Pilove rubrike Pesmi iz galerije? No, malo kasneje so te pesmi izšle v knjigi, ki je letos prejela najvišjo nagrado za mladinsko književnost v Sloveniji, desetnico. Avtor pesmi je Roza, naš priznani umetnik, pesnik, igralec, režiser in še kaj. Ker veliko piše za otroke in mladino, ga gotovo poznate tudi pilovci, zato smo tokrat z njim poklepetali tudi mi.

 

Roza, čestitke za desetnico, vesela sem, da so bile Pesmi iz galerije, ki so bile objavljene tudi v Pilu, nagrajene. Pojdiva čisto na začetek. Kako se je porodila ideja o pesmih, ki bi bile napisane na slikarska dela?

V Narodni galeriji sem pred leti za 8. februar recitiral svoje pesmi in potem sem še nekaj komentiral slike in  Kristina Preininger, kustosinja v Narodni galeriji, je dobila idejo, da bi na podlagi slik iz Narodne galerije napisal serijo pesmi, ki bi izšle v knjigi. Takrat sem razlagal tisto Langusovo sliko Primicova Julija z bratom, kjer Julija drži v naročju kokoško, kokoška pa me je nekako spomnila na Slovenijo. Malo sem se pohecal in napletel to zgodbo, ki sem jo kasneje tudi uporabil v pesmi, no, in potem me je poklicala Kristina z idejo o pesmih. Pogovarjala sva se, da bi napisal vsaj kakšnih trideset takšnih pesmi. V istem tednu si me tudi ti poklicala, če bi za Pil pisal kakšne pesmi za mularijo. Zdelo se mi je fino, če se to nekako poveže in bi pesmi najprej izhajale v Pilu. Potem sta se pa ti in Kristina dogovarjali, kako bi ob pesmih na kratko predstavili še slikarje in umetniško delo. In nastali so ti članki v Pilu.

 

 

Celoten intervju preberi v septembrskem Pilu.