Ozadja_Iz-ordinacije_2

 

Pilova zdravnica Nina v majski številki odgovarja na naslednji pismi:

 

Hej! Si res naj zdravnica in vedno rada berem v reviji,ko komu kaj dobrega svetuješ. Ne vem, če je moj primer ravno za sem, ampak okej. No moj problem je prekomerna telesna teža, ki je že na meji na debelost. Stara sem 13 imam 69kg in velika sem 162,5cm. Vem,veliko. Kako naj shujšam 14kg ali vsaj 10? Koliko časa to traja? So dolgi sprehodi vsak dan dovolj? Telovaditi doma ne morem,ker me je sram, s kolesom se pa tudi ne vozim zunaj, ker bi čudno izgledalo, da se taka bajsa vozi zunaj. Teža mi povzroča velike težave na psihični ravni, ker velikokrat slišim sošolce,ki se naskrivaj norčujejo iz mene. Rada bi shujšala še pred valeto, ki bo naslednje leto(zdaj sem v 8.)in 3 mesece še imam , da vsaj malo shujšam pred poroko moje tete, ker mi drugače nobena obleka ne bo prav. Proooosim, pomagaj! V kolikšnem času se da tako shujšati? Dieta ne bi šla ravno, ker v družini vsi jemo enako za kosilo in jaz ne maram preveč zelenjave. So manjše porcije dovolj? Res upam, da mi lahko pomagaš, saj bi rada spremenila svoj izgled, in pa da bi bila končno srečna v svojem telesu!

 

 

To, da si najboljša zdravnica že veš, vendar imam 2 težavi. Pišem že 12., zato upam, da si boš morda vzela nekaj časa in mi odgovorila.

  1. Stara sem 13 let in me večkrat boli hrbet (to se mi je začelo dogajati 2 meseca nazaj). Jaz nikoli nisem imela težav s hrbtom oz. hrbtenico, zdaj pa me večkrat boli.
  2. Sem kar suha in lahka. Čeprav ogromno pojem, se ne redim preveč. Imam 39kg, visoka pa sem 155cm. Zdravnica mi je rekla, da imam povprečno težo okej. Vendar sem zelo suha. Ali mi lahko svetuješ, kaj naj storim, da se malo bolj zredim vsaj kakšne 4kg. Najlepša hvala.

Super si.

Imamtežave, 13 let

 

Odgovore zdravnice preberi v majskem Pilu.