veterinarka (1)

 

 

Pilova veterinarka Tina v julijski številki odgovarja na vprašanja:

 

 

Ojla, vem da si najboljša veterinarka in da mi lahko pomagaš, zato prosim, da mi pošlješ odgovor. Z očijem sva na našem dvorišču našla majhnega ptička, ki je padel iz gnezda. Čakala sva eno uro za vogalom hiše, ampak noben ptič se ni vrnil. Kaj naj narediva? Mislim, da je ptiček kos, nisem pa prepričana. Prosim, da mi odgovoriš!

Tara12

 

Živijo!

Pišem ti že drugič in upam, da mi boš tokrat odgovorila.

Doma imam dve papigi, ki sem ju dobila pred približno tremi meseci in imam nekaj vprašanj zate:

  1. Imam ju v sobi in vsak dan jima čistim. Ali naj ju prestavim na hodnik?
  2. Za steljo jima dajem časopisni papir, vendar ga zadnje čase trgata. Ali jima dam kaj drugega?
  3. Ali je možno, da dobimo mladičke (nimamo valilnice) glede na to, da sta fantek in punčka?
  4. Ju je možno naučiti govoriti, če sta dva?Ali obstaja kakšna tehnika?

Si najboljša in hvala za odgovor že vnaprej!

Hana, 12 let

 

Živjo!

Tudi jaz ti pišem(prvič), ker imam eno težavo z eno živaljo. Ko sem se šla peljat s kolesom, sem našla postovko (ptica ujeda, ne vem, če sem prav napisala) in takoj odhitela domov povedat atiju in mami, ki sta se strinjala, da je z njo nekaj narobe (medtem ko sem jo opazovala, sem videla, da ima stegnjeno krilo, s katerim ni mogla leteti).  Odšli smo jo iskat in sedaj pridejo na vrsto vprašanja:

– sedaj je spodaj v garaži, meni zaupa najbolj, zato je samo od mene. Za jesti smo ji dali nesoljenega surovega piščanca (navlaženega z vodo) in deževnike (jedla jih je, medtem ko sem jo opazovala). Kaj še lahko je? Kaj pa je zanjo škodljivo?

– ne vemo, kakšnega spola je. Ne kaže nobenih znakov, da je samček/samička. Kako lahko to ugotovimo? Je skrb za samčka/samičko kaj drugačna?

– zdi se nam mlada. Kratko perje, malo manjše rasti, kot sem jo videla na Googlu. Kako lahko ugotovimo vsaj njeno približno starost?

– vem, da je to ogrožena vrsta. Klicali smo veterinarja, pa je rekel, da se ji bo krilo verjetno samo zacelilo. Je za to, da imaš takšnega ptiča doma, kakšna kazen? Če ja, koliko?

– bi mi lahko povedala še kaj o postovkah na splošno?

Oprosti mi za dolgo sporočilo. In ja, si the best veterinarka. Prosim, odgovori mi💖

postovka123

 

 

Odgovore preberi v julijski številki Pila.