zgodovina_oktober19

ZAKLETA LADJA MARY CELESTE

Nenavaden vtis je puščala dvojambornica, ki se je pozibavala na valovih Atlantika. Nekaj je bilo narobe z njo, vendar sprva ni bilo mogoče ugotoviti, kaj naj bi to bilo. Posadka na krovu ladje Dei Gratia je neobičajno plovbo neznane ladje opazovala od trenutka, ko se je prikazala na obzorju …

Skrivnostna ladja

Dei Gratia je plula naravnost proti njej, nato je njen kapitan David Morehouse ukazal, naj zaplujejo vzporedno z njo. Z daljnogledom je začel natančno opazovati to nenavadno plovilo, ki se je premikalo po morju.

Skrivnostna ladja je bila dvojambornica s četverokotnimi jadri, vendar je imela razpeti le dve. Drugi dve sta zviti, deloma v krpah, viseli z jamborov. Ladja je v rahlem vetriču cikcakala nekako tako, kot da bi bil njen kapitan pijan. Kapitanu Morehousu je bilo kmalu jasno, zakaj ladja ne pluje normalno. Ko se ji je Dei Gratia še bolj približala, je opazil, da ob krmilu ni nikogar … in tudi na krovu ne … sploh na njej ni bilo žive duše.

Ladji je dal nekaj signalov, toda odgovora ni dobil. Ukazal je, naj v vodo spustijo čoln, in trije njegovi možje so zaveslali proti njej. Na njeni krmi so zagledali napis Mary Celeste, New York.

 

Več v oktobrski številki Pila