zgodovina_november19

BERMUDSKI TRIKOTNIK

 

Pred časom me je na šoli, kjer učim zgodovino, poiskala Ula, moja učenka, odlična zgodovinarka, in me vprašala, kdaj bom napisal kaj o Bermudskem trikotniku. Ideja se mi je zdela sijajna, beseda je dala besedo in danes je pred vami ena res največjih skrivnosti sveta – kaj se pravzaprav dogaja na območju, za katero smo verjetno slišali že vsi, njegovih skrivnosti pa – vsaj za zdaj – ne zna pojasniti prav nihče. 

 

Kako je prišlo do poimenovanja Bermudski trikotnik?

Natančno ob 14. uri 5. decembra 1945 je v lepem vremenu iz vojaškega oporišča na Floridi vzletelo pet bombnikov tipa grumman na povsem običajen opazovalni polet. Kmalu po vzletu so piloti po radiu sporočili, da so instrumenti v letalih kratko malo ponoreli. Dve uri pozneje so bile z letali prekinjene vse zveze. Tako je vzletel še en bombnik, tokrat tipa martin, da bi poiskal izginula letala. Toda po dvajsetih minutah so tudi z njim izgubili radijsko zvezo.

Za nobenim od omenjenih letal niso nikoli našli niti najmanjše sledi. Za vedno je v zraku izginilo šest letal in 27 članov njihovih posadk. Ta katastrofa je v angleški jezik vpeljala nov pojem – Bermudski trikotnik. Naziv se uporablja za področje na Atlantiku med Florido, Portorikom in Bermudskimi otoki. Seveda pa to ni uradna oznaka nekega področja in ni vrisano na nobenem zemljevidu.

 

Več v novembrski številki Pila