zgodovina_julij20

RAZKRITA SKRIVNOST JACKA RAZPARAČA

  1. del

 

Leta 2019 je bil lov končan, skrivnost rešena, dobili smo odgovor na vprašanje, kdo je bil serijski morilec, ki je pred 130 leti v revnem predelu Londona ubil pet žensk in sam sebi, zaradi metod, ki jih je uporabljal, nadel ime Jack Razparač. Kako nam je uspelo razrešiti eno največjih skrivnosti zgodovine?

 

Šal Catherine Eddowes

Ljubiteljski raziskovalec življenja in dela Jacka Razparača, angleški podjetnik Russel Edwards, je leta 2007 na dražbi kupil šal ene Razparačevih žrtev. Šal je bil najden ob truplu Catherine Eddowes, zato se je domnevalo, da je kri na šalu njena, vendar se je izkazalo, da je pripadala tudi morilcu.

Edwards je stopil v stik z znanstveniki, da bi preveril DNK. Očitno so policisti po umoru sklenili krvave sledi čim prej prikriti in za modro-rjavim šalom se je za več desetletij izgubila vsaka sled. Edwards je ob nakupu šala prejel tudi pismo prejšnjega lastnika, ki je zatrjeval, da je potomec policijskega narednika Amosa Simpsona, ki se je med prvimi znašel na prizorišču zločina in šal obdržal, da bi ga podaril ženi. K sreči šal ni bil opran in krvavi madeži so 130 let čakali, da bi ponudili odgovor na vprašanje – kdo je bil Jack Razparač?

Vedel sem, da bom moral odšteti veliko denarja, a hotel sem ga imeti. Želel sem dokazati, da je pristen, da je pripadal Catherine. Še v sanjah pa si nisem mislil, da bo ta kos tkanine tako usoden, da bo razrešil najbolj krvavo skrivnost zgodovine, je povedal Edwards.

 

 

Več v julijski številki Pila