sport_november19

SREBRNI ODBOJKARJI

 

Vsi se še dobro spomnimo evropskega prvenstva v košarki in naslova evropskega prvaka slovenske reprezentance in vse evforije v tistih dneh. Nekaj podobnega se je dogajalo ob uspehu naših odbojkarjev, ki so dvigovali na noge Stožice, nato še Pariz. Finale in borba za naslov prvaka. Cilj, ki so ga imeli fantje v glavah od prve tekme.

 

ODBOJKA NA LJUBLJANICI

 

Že začelo se je spektakularno. Odbojka na vodi? Zakaj pa ne, so si rekli organizatorji prvenstva v Ljubljani. Že pred evropskim prvenstvom so poskrbeli za spektakel, ne boste verjeli, na Ljubljanici. Odbojkarsko igrišče na splavu, v razkošnih barvah, sredi mesta. Ta večerna kulisa v središču Ljubljane je bila paša za oči, atrakcija in napoved nečesa velikega.

Evropsko prvenstvo je bilo sicer kar v štirih državah, v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem in v Sloveniji.

 

NAVIJAŠKA MRZLICA

 

Tribune v dvorani v Stožicah so se z vsako tekmo bolj polnile, do zadnjih, ko je dvorana pokala po šivih in je bilo za nasprotnike kot v kotlu. Za slovenske igralce je bila publika dodatni igralec. Dramatične tekme so navduševale gledalce, vsak dan so imeli naši več privržencev. Odbojkarji so na eni od tekem dvignili napis »Rogla Pogi«, kolesarji pa so jim vrnili s sporočilom: »Dajmo fantje, na zmago!« Odbojkarska reprezentanca je edina v kolektivnih športih, ki je v štirih letih dvakrat osvojila medaljo, dvakrat srebrno. Tokrat so želeli višje, do zlata, a je bila ovira v finalu, Srbija, previsoka.

Selektor, Italijan Alberto Giuliani, je Slovenijo že popeljal v elitno Ligo narodov. Tehnično, kondicijsko in psihično so bili fantje pripravljeni na prvenstvo.

Nasprotniki v Ljubljani v skupini so bili: Belorusija, Francija, Finska, Turčija, Severna Makedonija, Rusija. V predtekmovanju je Slovenija dobila tri tekme, izgubila je z Rusijo, a se ji je oddolžila v četrtfinalu.

 

 

Nadaljevanje preberi v novembrski številki Pila.