5

ŠPORT

 

PETER JOHN STEVENS PRED NOVIMI IZZIVI

Poletje je pred vrati. V drugi polovici maja bi plavalci morali imeti veliki test pred olimpijskimi igrami – evropsko prvenstvo v Budimpešti, ki pa je bilo zaradi korone prestavljeno, najprej na konec avgusta, nato na prihodnje leto maja. Slovenski plavalci so želeli odplavati čim več norm za olimpijske igre, obenem pa nadaljevati tradicijo z osvajanjem medalj z največjih tekmovanj. Doslej so jih osvojili natančno sto in prav za jubilejno stoto je poskrbel Peter John Stevens na evropskem prvenstvu v Glasgowu leta 2018, ko je osvojil bron na 50 metrov prsno.

Po študiju v ZDA se je lani konec avgusta odpravil nazaj v Evropo, nov izziv je našel v Nemčiji, kjer ima boljše razmere in dvojno kariero, saj ima ob treningu v klubu tudi službo. Pridružil se je ekipi ONEflow Aquatics v mestu Neckarsulm blizu Stuttgarta.

 

Kako ste dobili priložnost v Nemčiji?
Povabil me je Christian Hirschmann, trener sprinterjev. Dobili smo še novega glavnega trenerja Avstralca Matta Mageea. Zdaj vsi plavalci na kratke in dolge proge delamo po istem programu.

V ekipi imate veliko vlogo.

Sem kapetan ekipe, dober zgled, imam veliko energije in sem tudi direktor za delovanje, organizacijo in vizijo kluba, kjer imamo kar nekaj projektov. Želimo narediti firmo, ne le profesionalni klub. Omogočiti želimo plavalcem, da bi bili profesionalci, plačani kot na primer igralci NHL, in da bi tudi po karieri lahko bili zaposleni. V Evropi ni take ekipe razen Energy Standard. A naš pristop je drugačen. Sestavljamo ekipo, v kateri bi lahko bili samostojni, radi bi sestavili drugačno ligo. Želimo biti tudi bolj v podporo plavalcem, da so zares na prvem mestu. Cilj je vključiti v ta sistem vso Evropo. Naredili bi pravi center, radi bi vključili tudi evropsko plavalno zvezo. Imamo veliko projektov, tudi v Egiptu, Turčiji, Grčiji.

 

Nadaljevanje preberi v junijski številki Pila.