sport_julij20

JANJA GARNBRET

 

Na Gorenjskem je lani začel rasti in nastajati plezalni center, pokrita plezalna stena z imenom »Plezalni ranč«, v katerem trenirata naša najboljša športna plezalka Janja Garnbret in njen fant Domen Škofic. Kljub koroni in karanteni sta lahko opravila treninge na balvanski in hitrostni steni, tisto za težavnost pa še postavljajo. Po prvotnem načrtu naj bi bilo odprtje letos jeseni, zaradi korone naj bi stena končno podobo dobila spomladi naslednje leto. Janja kljub prestavitvi olimpijskih iger dela, kot da bi te bile že letos, da se bo preizkusila v pripravljenosti. V prijetnem, sproščenem vzdušju se je spominjala tudi šolskih let.

 

Janja, kaj vam pomeni ta stena?

Veliko. To je bila najina velika želja že nekaj let. Najprej je prišel na to idejo Domen, potem še jaz. Super je, da je oddaljena le minuto od doma, tako da se zdaj res lahko pripravljam na olimpijske igre za naslednje leto.

V kakšni fazi je trenutno stena?

Domen: Hitrost in balvani so končani. Zdaj se začenja graditi visoka stena za težavnost. Najprej pridejo dvajsetmetrske stene, ki bodo res nekaj posebnega, imamo pa v načrtu tudi trinajstmetrske za začetnike. Z Janjo se v plezanju vidiva vse življenje in to je bil logičen korak. Jaz sem sicer že kot mulc sanjal, da bi imel svoj plezalni center, in sem že takrat »navijal«  pri očetu, da nekaj postavi, tako da sva takrat nekaj postavila že v kleti. O projektu pa razmišljam že vsaj deset let.

 

 

Nadaljevanje preberi v julijski številki Pila.