sport_januar20

ZIMSKA SEZONA

 

 

Nekaj snežink je vendarle poskrbelo tudi za malo zimskega razpoloženja po nižinah, ne le v hribih, ki so pobeljeni. Dovolj za razmišljanje o sankah, smučeh, ki bi jih privlekli na plan. Zimska tekmovanja pa so že v polnem teku. Alpinci, skakalci, tekači, biatlonci, deskarji se že borijo za točke svetovnega pokala. Novoletni dnevi postrežejo s turnejo štirih skakalnic, prva tekma v Oberstdorfu  je bila razprodana že sredi novembra. Kranjska Gora, Maribor, Pokljuka, Ljubno pa so že vrsto let stalnica v koledarju zimskih športov.

 

USPEŠEN START SKAKALCEV

 

Slovenski skakalci so sezono dobro začeli. Osvojiti nameravajo kar nekaj stopničk.

V Wisli na Poljskem in Ruki na Finskem je na stopničkah stal Anže Lanišek. Peter Prevc je v Ruki  po diskvalifikaciji, prvič v karieri, zgodila se je zaradi neustreznega dresa, ostal brez stopničk. V Nižnem Tagilu je vodil po prvi seriji, na koncu pa je bil osmi.

V Wisli so bili ekipno – Lanišek, Semenič, Zajc in Peter Prevc, za zadnjega je to že enajsta sezona, četrti. Na posamični tekmi  je tako do prvih točk v svetovnem pokalu prišel Anže Lanišek, prvič v karieri je stal na odru. Zasedel je drugo mesto, šesti je bil Timi Zajc. Lanišek je na olimpijskih igrah mladih osvojil prvo mesto, obetavni mladenič zdaj nadaljuje uspehe v članski konkurenci. V Ruki je stal na tretji stopnički.

Za Slovenijo je bila prejšnja sezona precej turbulentna, načrtovanih rezultatov ni bilo, poškodoval se je Peter Prevc.

Lansko sezono se je med skakalci najboljše odrezal Japonec Kobajaši, ki je bil serijski zmagovalec. Tako brani naslov skupnega zmagovalca. Njegov rojak, veteran Noriaki Kasai, pri 47 letih vstopa  že v svojo 31. sezono, kar je res neverjetno. Lani je bil med našimi najboljši Timi Zajc, skupno deveti, Slovenija je imela doslej skupnega zmagovalca trikrat, dvakrat je bil to Primož Peterka, enkrat pa  Peter Prevc.

Poleti na pripravah so se naši skakalci malo zabavali tudi s paintballom, golfom in kolesarjenjem. Peter Prevc je naredil tudi precej več skokov kot lani.

 

 

Nadaljevanje preberi v januarski številki Pila.