sport_september19

JAN OBLAK

 

Goooooool, gol, gol, gol – to je nekaj, česar se najbolj veselijo nogometni navijači, in tisto, česar se v svojih mrežah ne veselijo nogometni vratarji.

 

Lev Jašin, Dino Zoff, Petr Čech, Peter Shilton, Edwin van der Sar, Peter Schmeichel, Oliver Kahn … to je le nekaj nogometnih vratarjev v zgodovini. V zadnjih letih so to Gianluigi Buffon, Thibaut Courtois, David De Gea, Manuel Neuer, Marc-Andre ter Stegen, Iker Casillas. Tudi Slovenija se lahko pohvali z odličnima vratarjema. Samir Handanović  brani v Italiji pri Interju iz Milana, Jan Oblak v Španiji pri Atleticu iz Madrida. Oba sta bila razglašena za najboljša vratarja v teh državah.

 

Jan Oblak je bil letos razglašen že četrtič zapored, s čimer se je izenačil  s slavnim Valdesom. Za Atletico Madrid,  za katerega Oblak igra od 2014, je v tej sezoni stal med vratnicami 37-krat, prejel pa le 27 golov, ker  je le 0,7 gola na tekmo. Tudi zavoljo tega je Atletico v La ligi zasedel visoko drugo mesto, takoj za Barcelono in  pred Realom iz Madrida. Nogometaši Atletica so dali 55 golov, prejeli so jih le 29, kar je najmanj med vsemi ekipami. In za to je precej zaslužen prav Oblak. Veliko tekem konča brez prejetega gola.  Na več kot 100 tekmah za Atletico ni prejel gola in ohranil nedotaknjeno mrežo. Jan Oblak je trenutno tudi prvo ime slovenske nogometne reprezentance.

 

 

Nadaljevanje preberi v septembrski številki Pila.