sport_oktober19

POLETNI USPEHI

 

Svetovna prvenstva se letos kar vrstijo. Svetovno prvenstvo v plavanju z devetimi novimi svetovnimi rekordi, a žal brez slovenskega finalista, pa v športnem plezanju s štirimi medaljami, zgodovinskimi tremi zlatimi Janje Garnbret in srebrom Mie Krampl. V judu se je po dolgih letih končalo brez slovenske medalje. Košarkarsko prvenstvo je bilo brez naše reprezentance, a z zanimivimi rezultati in razpleti, konec septembra je prvenstvo v atletiki  pa v kajaku in kanuju na divjih vodah.

 

A s tem junakov poletja še ni konec. Gajser je že štiri tekme pred koncem osvojil drugi naslov svetovnega prvaka. Roglič in Pogačar sta igrala glavni vlogi na Vuelti, dirki po Španiji. Kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na svetovnem prvenstvu v Szegedu na 200 metrov osvojili srebrno medaljo, na olimpijski 500-metrski razdalji pa bronasto in s tem tudi vozovnico za Tokio naslednje leto. Slovenki sta bili na 200 metrov letos neporaženi. To je bila njuna druga skupna kolajna na svetovnih prvenstvih, prišla je še tretja, na daljši progi. Za Špelo Ponomarenko Janić, četrto z olimpijskih iger v Riu, pa sta to bili še peta in šesta kolajna. Z dvema zmagama nas je razveselila nogometna reprezentanca.

 

JUNAKINJA POLETJA

 

A prva junakinja je vsekakor Janja Garnbret,  dvajsetletna plezalka, ki je blestela tako v balvanih, težavnosti kot olimpijski kombinaciji. Od deklice, ki je pri treh, štirih letih s svojimi drobnimi prstki in nogicami plezala po podbojih vrat in se jih na vrhu oklenila, je napredovala do plezalne kraljice, vztrajne, nepopustljive, stroge do sebe, ki pravi:  »Ni konec, dokler ni konec.« To se je naučila letos na svetovnem prvenstvu. Sotekmovalke, strokovnjaki in gledalci se samo čudijo, kaj zmore to dekle. Njeno telo se zdi v steni gibčno kot telo pajka ali hobotnice.

 

 

Nadaljevanje preberi v oktobrski številki Pila.