justi_december19

Justi v decembrskem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

Hej, teta Justi!

Imam nekaj problemov, ki jih že nekaj mesecev ne  morem rešiti.

  1. Moje prijateljice iz razreda se kregajo z mojimi prijateljicami iz sosednjega razreda. Ko se srečajo (kar se zgodi vsak popoldan ), me vsaka skupina začne vleči k sebi in ne vem, za katero bi se odločila.
  2. Obožujem eno pevko. Starši tega ne vejo in pravijo, da otrokom daje slab zgled. Ati je mislil, da ima dobre pesmi in me je želel v to prepričati, pa sem mu rekla, da ne želim več slišati za njo. Zdaj me je sram priznati, da so mi všeč njene pesmi.
  3. Z mano je nekaj resnično narobe. Prej sem bila pravi angelček. Zdaj jezikam, sem nesramna, oponašam ljudi, s katerimi se prepiram … Prosim, povej mi, če je to puberteta, ali pa kaj drugega.
  4. Ne vem, če sem zaljubljena, ali se mi samo zdi. Na taboru za nadarjene sem spoznala enega fanta. Od takrat naprej imam nanj nalepljene oči. Pretvarjam se, da ga sovražim, da bi sošolkam na zunaj pokazala, da nisem v njega. Prosim, ne reci, da bom sama vedela, ko bom našla pravega, ker to poslušam že od rojstva, pa mi nič ne pomaga.

Upam, da to ni bilo preveč. Ti si res najboljša!

Thx.

 

Sencaljubezni, 11 let

 

Pozdravljena, teta Justi!

Imam en problem in upam, da bi mi ga lahko pomagala rešiti. Čez poletje sva se z bratom moje najboljše prijateljice zelo zbližala. Že prejšnje poletje sva se, a letos sva se še bolj na malo drugačen način. Več sva se objemala, več sva se dotikala, več časa sva želela preživeti skupaj, enkrat mi je celo poskušal dati poljubčka na lice. Ker smo bili na morju, sva seveda skupaj tudi veliko plavala, se tunkala, porivala v vodo in se špricala. Kadar koli sva šla vsak proti svojemu domu (čez dan smo bili namreč skupaj na plaži, a imamo hiške na drugih koncih mesteca), sva si začela pisati SMS-e. Včasih nisem prišla še niti do hiške, pa sem že dobila njegovo sporočilo. Skratka tudi, ko nisva bila dejansko skupaj, sva se ves čas pogovarjala. Zraven sva si pošiljala tudi srčke in zame si je izmišljal vedno nove prikupne vzdevke, s katerimi me je klical. Potem pa se je začela šola in začela sva se vedno manj pogovarjati in skoraj nič več se nisva videla. Kmalu sem izvedela, da si je začel dopisovati z mojo zelo dobro prijateljico iz osnovne šole. Pisal ji je podobne stvari kot meni in tudi njej je kmalu postal všeč. To me je zelo prizadelo in kar nekaj večerov sem zaspala v solzah. Svoji najboljši prijateljici nisem še nič povedala o tako rekoč flirtanju z njenim bratom, kar me zelo teži in najraje bi ji vse povedala, a enostavno ne morem. Imaš kakšen nasvet, da mi bo lažje in kako naj ji povem? In mogoče, če imaš še kakšen nasvet, kako preboleti tega fanta? Namreč, skoraj vse kar vidim, slišim, celo zavoham, me spomni nanj in na najino poletje. In vsakič, ko se pripravim na to, da bi ga dokončno pozabila, pride nekaj vmes. Ali mi kaj napiše, ali pa ga srečam.

Justi, bi mi lahko prosim pomagala? Hvala, če boš lahko.

Z ljubeznijo,

 

Katarina, 15 let in 10 mesecev

 

Hei, Justi!

Pomagala si že veliko najstnikom in upam, da boš zdajle tudi meni, ker ti pišem namreč že 11.

  1. Imam probleme s starši: pač jaz osebno mislim, da sem za vse stvari prikrajšana, telefon imam lahko sam med vikendom, spat morem ob pol devetih ipd. Vedno se za take stvari zjočem pri sebi, ampak mi je to zlo kruto, ker imajo lahko vsi drugi telefone, jaz pa sem kr nekaj, k ga ne smem met😭
  2. Učiteljica nam je povedala, da bo naslednji teden začela spraševati zgodovino, mene je že pošteno strah, kajti vem, da bi se mogla učit, ampak se mi po resnici povedano NE DA
  3. Veliko mojih sošolcev se pogosto pogovarja o seksu, da bi pač radi imeli spolne odnose, mene pa to tudi zanima, ampak se ne upam priključit, kaj če se bojo smejali. Vem, da imaš veliko pisem, ampak PROSMMM objav ga, kr res več ne vem kaj naj naredim in ja res sori za predolgo pismo, pa še daj kost Šnofiju in Pepci!!

 

Štefi, 13 let

 

Odgovore preberi v decembrski številki Pila.