justi_julij20

Justi v julijskem Pilu odgovarja na naslednja pisma:

Pozdravljena, teta Justi,
rada bi vas prosila za pomoč. Sem dekle v rejniški družini in rabim pomoč. Nujno!!!!!
Rejnica me ne mara in me velikokrat osramoti pred ljudmi. Govori mi žaljivke. Probam vse skupaj preslišati, a vedno ne gre.
Kaj naj??? Obupana sem nad seboj!!!!!!!!!
obupana, 14 let

Ojla!

Zadnje čase sem zelo zmedena, zaradi mojih prijateljev, ker sploh ne vem, če so moji prijatelji. Včasih imam občutek, da so čisto neki drugi ljudje. Pred mano so čisto drugačni, kot pa pred drugimi. Vedno, ko me ni zraven, govorijo za mojim hrbtom grde stvari, ki me zelo prizadenejo, največkrat gre beseda o moji teži in o tem koliko pojem, kakšna sem, kako se oblačim in s kom se družim, kakšne ocene imam in če se lahko izrazim tako »beden« inštrument igram. Res ne vem, kaj je narobe z mano. Sama vem, da nisem suha in da imam nekaj kilogramom preveč, in da sem močne postave, ampak hudo je, ko to slišiš od drugih, in da se s tem še norčujejo. Velikokrat sem že začela hujšati, se odrekala hrani in bila večkrat lačna zato, da bom ustrezala drugim, da bom drugim všeč. Začela sem telovaditi vsak dan  in hodila teči, ampak to ni trajalo dolgo, ker sem prej obupala ali pa mi je zmanjkalo upanja. Včasih imam tak občutek, kot da me nobeden nima rad, in da nimam prijateljev, na katere bi se lahko zanesla in bi mi svetovali v stiski in v trenutkih, ko rabim drugo mnenje. Res ne vem, kaj imajo o tega, da za mojim hrbtom govorijo o tem, koliko pojem, potem da sem vsak dan v Mc’Donalcu in da sem globalno segrevanje… Te besede človeka in mene zelo prizadenejo, čeprav tega ne pokažem na zunaj, me pa v sebi zelo boli. Najbolj mi je hudo, ko me kličejo po vzdevki, kot so na primer »čuftek«, »bojler«, »globalno segrevanje«, da poznam pot samo do hladilnika in nazaj……V prostem času se ne ukvarjam z nobenim športom, ker nimam časa, ker imam vsak dan glasbeno po uro ali še več, potem moram pa še dokončati delo za šolo in se učiti za ocenjevanja v šoli. Zaradi tega imam tudi v šoli odobren status, ki ga koristim za ocenjevanja. Ocene, ki jih dobim, niso vedno 5 in takrat pride do zbadanja, »status maš, pa maš take slabe ocene«, »men nočejo prestavit ocenjevanja njej ga pa, ker ma glasbeno enkrat na teden.« Ne, to ni res, jaz imam glasbeno šolo vsak dan. In zato res ne vem, kdo so moji resnični in pravi prijatelji, ampak da bom kdaj našla prave prijatelje, ki me ne bodo za mojim hrbtom zmerjali in me zbadali.
Res ne vem, kaj naj naredim, 14 let

Hej!
Vem, da ti to vsi napišejo, ampak bom pa še jaz – si najboljša teta in svetovalka ever!!! Daješ mi občutek, kot da se da vsak problem nekako rešit. Pomagala si toliko drugim, lahko zdaj prosim še meni?
Torej, imam dva problema.
1. Letos sem na novi šoli, ker smo se preselili. Sošolci so dosti boljši od prejšnjih, ki me niso marali, ker so me imeli za »piflarko2, ker mi gre v šoli. Novi sošolci so bolj prijazni. Ampak me vseeno pogosto prosijo za nalogo in jim jo pač dam, kaj pa naj? Sploh zdaj v karanteni me vsi prosijo za njo. Ne morem jim reči ne, ker bi me imeli za nesramno. Z veseljem bi jim pomagala, če ne razumejo snovi, ampak mi gre malo na živce, kako se v glavnem sploh ne potrudijo. Večkrat sem jim hotela reči, da jim bi raje pomagala razumet snov, ampak vedno me prosijo zadnji trenutek, ko ni več časa, da bi naredili sami. Nočem zvenet kot piflarka ali njihova mama, ampak mi gre pa že pošteno na živce. Kaj naj naredim???
2. Drugi problem je čisto drugačen. Mislim, da sem zatreskana (ne pa zaljubljena) v mojega trenerja tenisa. Med nama je kakih 8 let razlike in nisem neumna, vem, da se ne more zgodit nič med nama. Vedno mi je bilo všeč, kako je bil prijazen in potrpežljiv. Mislila sem, da lahko vse pozabim med karanteno, ampak ko sem ga spet videla na treningu, sem ugotovila, da tako ne bo šlo. Sploh ne vem, zakaj mi je všeč in to je največji problem. Pa nobenemu si ne upam povedat, ker je neumno. Kaj naj??
Upam, da moje pismo ni predolgo in preneumno. Pepci in Šnofiju pošiljam pozdrave in priboljške!!! Lp 🙂
99problems, 13 let

 

 

Odgovore preberi v julijski številki Pila.