tiinjaz_julij19

Preveč jem!

 

Po čem boste raje posegli, ko ste utrujeni in lačni: po sveže ostrganem korenčku ali čipsu? In kaj vam bolj prija, ko ste živčni ali žalostni: rezina jabolka ali mehak čokoladni piškot, ki se kar sam topi v ustih?

 

Nezdravi krog

Nezdrava oziroma manj priporočljiva hrana je pogosto narejena tako, da nas čim prej poteši. Po navadi je zelo kalorična, kar nam da zagon energije in v hipu se počutimo bolje. Zaradi močnih okusov (ki so velikokrat taki zaradi ojačevalcev in drugih umetnih snovi) so zadovoljne tudi naše brbončice. Pravzaprav nam je vse skupaj tako zelo všeč, da zelo kmalu zahrepenimo po še. In ko se krog tako vrti … ga je težko prekiniti.

 

Hrana je nujna

Brez hrane jasno ne gre. Telo nujno potrebuje energijo in hranljive snovi, da lahko deluje. Oboje je še zlasti pomembno med odraščanjem, saj brez tega ne moremo rasti in se razvijati. Več energije in hranil potrebujemo tudi, če veliko športamo ali preživljamo naporno, stresno obdobje. Pomanjkanje enega oziroma drugega se lahko pokaže kot utrujenost, slaba koncentracija, hujšanje, brezvoljnost, izpadanje las, pri dekletih kot izguba menstruacije, lahko pa celo zbolimo.

 

 

 

Nadaljevanje preberi v julijski številki Pila.