zgodba_julij19

Piše: Vinko Möderndorfer

 

Ponedeljek, 29. april, nadaljevanje.

Nadaljujem dnevniški zapis … Lahko mi verjamete, da mi je bilo zelo težko pisati o vsem, kar se je zgodilo tisto jutro. Mislil sem vse skupaj pustiti, ampak delo, in pisanje dnevnika je tudi delo, je treba vedno dokončati. Če ga ne dokončaš, je tako, kot da nisi ničesar niti začel. Ves čas in trud gresta v nič. In tako nadaljujem.

Kot sem že napisal: Na skrivaj sem naredil dvojnik ključa očetovega stanovanja, za katero nisem vedel. Vohunil sem za lastnim očetom …V postelji je ležal gol očetov sodelavec. Za mojim hrbtom se je narisal oči, kot da je pognal iz parketa. »Počakaj v kuhinji,« je rekel. »Vse ti bom razložil. Čas je, da ti vse razložim.«

Šel sem v kuhinjo. Zelo lepo urejena kuhinja. Pospravljena. Pravzaprav je bila takšna kot v kakšnem pohištvenem salonu. Na štedilniku je stala samo džezvica za kavo. Sredi mize pa vaza z eno samo vrtnico. Zelo romantično, sem pomislil. Sedel sem za mizo in čakal.

Zdaj ko to pišem, se sprašujem, s kakšno lahkoto sem sprejel … no, mislim to, da sem našel v očetovi postelji njegovega prijatelja. Bil sem povsem miren. Najbrž sem bil v šoku. Kar nekaj časa sem sedel v kuhinji. Ne vem, kaj sem razmišljal. Zdi se mi, da sploh nič. Gledal sem skozi okno. Mislil sem na mamo. Ali ona vse to ve? Če sem čisto iskren, mi je bilo popolnoma jasno, da ji je popolnoma jasno. Skozi priprta vrata kuhinje sem slišal, kako sta se moj oči in njegov prijatelj nekaj tiho pogovarjala. Potem je oči le prišel v kuhinjo. Bil je oblečen. In to brezhibno. Tako kot po navadi. Se pravi, da je na hitro slekel svojo svileno haljo in skočil v svojo obleko. Srajco mu je kupila mama in hlače tudi. Prav to svetlo modro srajco mu je prejšnjo nedeljo likala, sem pomislil. Potem sem slišal, kako so se zaloputnila vrata v veži. Aha, sem pomislil, tudi očetov prijatelj se je na hitro oblekel in pobegnil.

»Kako si prišel not?« me je vprašal.

Zanimivo vprašanje, sem pomislil. »Naredil sem dvojnik tvojega ključa.«

 

Nadaljevanje preberi v julijski številki Pila.