0
0

Ali hodi kdo drsat v Tivoli?

0
0

Zame že veš. anpak zdaj nimam časa. 🙁

0
0

Jaz sicer ne hodim drsat tako vsak dan ampak sem šla ponavadaj na zimski športni dan DRSANJE, in ne hodim v tuvoli namreč na bled

0
0

Ja jaz hodim!
Prepoznaš me lahko tako, da nosim zeloooo barvna oblačila

0
0

A prideš danes?

0
0

V PON grem

0
0

Ali lahko kdo napiše v komentar urnik kdaj je odprto?

0
0

Kako to misliš v pon? Kdaj je takrat drsanje?

0
0

A gre kdo jutr na cankarjevo prvi al pa drugi letnik pa d je prebral podobe iz sanj?

0
0

Jaz sem sicer v tretjem letniku in ne grem na Cankarjevo ampak smo podobe iz sanj ravno obravnavali pri pouku. Deve črtici sem prebrala tako da ti lahko povem nekaj malega.
Črtic je 29 in zadnja ima naslov Konec. Cankar je zbirko napisal, po tem, ko je prišel iz vojske opisoval pa je vojno in jo obsojal (zdela se mu je nesmiselna). Črtice so treh vrst
1. Tiste, v katerih je še razvidna zgodba (Ena izmed teh je črtica Gospod stotnik)
2. Tiste, ki imajo še nekaj zgodbe a imajo že fantastične elemente, nekaj skrivnostnega, nerazumljivega (Kostanj posebne sorte)
3. Tiste, ki nimajo oprijemljive zgodbe in so napisane kot da bi dejansko opisoval sanje …. Preprost bi to povedala tako, da bi rekla, da nimajo smisla. (črtica Velika Maša)
Črtice so razdeljene na dva dela. Uvod je meditativen in liričen to se pravi, da se bere kot pesmica in te dobesedno tako prevzame, da bereš naprej. Drugi del je opis manjšega dogodka.
Kostanj posebne sorte govori o tem, kako je stara zgrbančena enooka “baba” nekega dne sanjala, da je pod kostanjem zakopan zaklad. Ta kostanj je daleč naokoli slovel kot zelo lep, močan in roden. Zjutraj je šla baba do kostanja, da bi izkopala zaklad vendar tega tam ni bilo. Kar pa je našla jo je zelo pretreslo, saj je bilo pod tem kostanjem množično pokopališče. Vaščani so prišli do kostanja in bili pretreseni nad dogodkom. Nekdo ne koncu reče… To bodo še cveteli kostanji… To je napoved novih vojn in spoznanje, da bo pokopališč vedno več.
Zaključna misel črtice pa je pozitivna, saj se iz smrti vedno rodi življenje (umrli vojaku so kostanju ulivali nadnaravne lastnosti)
Gospod stotnik je prispodoba smrti. Pripovedovalec gleda čez umazano, zatemnjeno okno. Stotnik izbira mlade vojake. Na bojišče bo odpeljal le najmočnejše in najlepše (te sprašuje tudi po tem, kako je njihova družina, če so zaljubljeni ipd.). Gospod stotnik je poosebitev smrti, ki izbira mlade in tiste, ki imajo pred sabo še sanje in upe.
Upam, da sem kako pomagala. Drugače pa tako ali tako dobiš en odlomek in potem razmišljaš o tem. Srečno

Prikazujem 9 rezultatov
Tvoj odgovor
Tvoje ime*
Pokaži nam, da nisi robot - pretipkaj znake s sličice