0
0

Kot vidite po naslovu, potrebujem nekaj nasvetov, saj grem septembra v srednjo šolo. Čeprav sem si vedno želela iti v gimnazijo, v srednjo šolo, sem zdaj zelo prestrašena. Ne znajdem se dobro med ljudmi, nimam nekih dobrih “social skills”. Ima kdo kakšen nasvet, kako se znebiti strahu pred spremembami, kako si najti prijatelje in kako narediti dober vtis, čeprav mi to ponavadi ne gre najbolje od rok? Hvala lepa ❤️

0
0

Glej, če si se odločila za gimnazijo, je prav tako!
Verjamem, da te je strah, a meni verjemi, če boš taka kot si ti (bodi taka kot si) boš kmalu dobila kopico prijateljev. Ni treba, da se ličiš, le zato, da bi dobila prijatelje (nič nimam proti ličenju, ne razumi me narobe), ni treba, da kupuješ najdražje znamke oblačil, da bi bila kul. Verjemi, tudi če rada izdeluješ nahrbtnike ali torbice iz kavbojk in bi rada tako torbo imela za v šolo, jo imej! Taka pač si! Naj te ne bo strah! Vem, kako ti je, ker se podajaš v neznane vode! Če boš taka kot si, ne dvomi, boš kmalu našla svojo simpatijo! Zapomni pa si to: NE PUSTI, DA DRUGI GOVORIJO, KAKŠNA MORAŠ BITI!
Sama odločaš zase in pika. Morda se včasih strinjaš z drugimi, le upoštevaj svoje mnenje. To pa spet ne pomeni, da moraš biti glavna, a prav je, da poveš svoje mnenje!

Lepo se imej na gimnaziji! 😉 🙂

0
0

Hvala lepa! Zelo lepi in koristni nasveti. Nate se bom spomnila septembra. ❤️

0
0

Hojla! Naj te ne skrbi, prvih nekaj dni na srednji šoli ni nikakršen “bau bau”. Po navadi šole organizirajo kakšne spoznavne dneve, kakšne igre, da se lahko vsi učenci spoznajo med sabo in stkejo prijateljstva. Seveda bodi taka kot si. Še posebej če greš na gimnazijo, ker tam smo itak vsi precej sprejemljivi do vseh. Pač tistih osnovnošolskih zafrkancij glede izgleda pa tega res ni več. Tko v prvem letniku so nekateri še malo otročji ampak se kasneje kar lepo postavijo na realna tla.
Razumem to, da ti je težko govoriti z drugimi, še posebej če so neznanci ampak naj te ne bo strah. Tako ali tako skoraj nihče nikogar ne pozna in vsi iščejo prijatelje. Začni pogovor o čem kar ti je všeč ali o tem kar te moti. Npr. Prvi dan se vsi pogovarjajo o fazaniranju. Ker ja to je taka malo nadležna stvar ampak vsekakot tudi zelo zabavna izkušnja. Potem lahko kmalu najdeš sošolce in druge prijatelje s šole, ki imajo podobne interese kot ti. Nekatere šole imajo tudi tutorstvo, da starejši dijaki pomagajo prvim letnikom da se lažje navadijo težavnosti programa, okolja pid. Predlagam, da si poiščeš tudi kakšnega prijatelja iz višjega letnika, ker smo realno precej srčki ko pride do posojanja testov (no tudi drugače je lepo imeti par takih prijateljev) jaz sem v prvem letniku spoznala kar nekaj dijakov, ki so bili takrat v 3. In je res lepo, da poznaš tudi koga iz višjih letnikov in ne le s tvojega razreda. Zdaj imam večino prijateljev iz prvega letnika, ker so res srčki in se je lepo pogovarjati z njimi. Pa res, na gimnaziji si kar dosti pomagamo med sabo tako da ne skrbi… Ne boš izvisela iz družbe. Pa tudi, če nimaš veliko prijateljev, pomembno je da imaš nekaj dobrih.
Izogibaj pa se temu, da bi prijatelje iskala glede na to kdo je “pametnejši” ker iz rega zraste le izkoriščevalska odvisnost. Pa tudi drugače, ne pusti, da bi te drugi izkoriščali. Seveda je lepo pomagati sošolcem samo ne tako, da dobro veš da sami nič ne delajo…
Upam, da sek ti pomagala. Res vedi, da te noben ne bo sodil po tem kako izgledaš, kaj imaš rada itd.
Ooo pa še en nasvet, če te kdo povabi na kavo, v slaščičarno al pa kaj takega sprejmi povabilo, ker tako najlažje sooznaš nove prijatelje. Pa tudi ti lahko koga kam povabiš – vsi imamo radi lepe geste. Ali pa vsaj dober odnos, spoštuj druge pa bodo tudi oni tebe.
Srečno naslednje leto. 🙂

0
0

Hvala, Avocado! Res zelo dobri nasveti, ki mi bodo vsekakor v pomoč. Hvala, da si si vzela čas za vsa moja vprašanja in nanje tako lepo odgovorila ❤️ ㅇㅅㅇ

Prikazujem 4 rezultatov
Tvoj odgovor
Tvoje ime*
Pokaži nam, da nisi robot - pretipkaj znake s sličice