0
0

Kaj naredite, ko imate neke vrste blokado pri pisanju? Jaz pišem zgodbo v Wordu in je šlo vse super zdaj pa če tudi točno vem kaj bi se moglo zgoditi kar ne vem in ne vem kako pisati naprej.

0
0

Vsi imamo pisateljske blokade. Ti samo pusti. Morda navdih pride že danes, morda pa čez dva tedna. Ko dobiš navdih pa TAKOJ pisat! Navdih lahko (vsaj pri meni) traja samo nekaj minut. Ne svetujem pa ti, da pišeš brez navdiha, ker boš imela potem delo z brisanjem.
Lp, NoName

0
0

Tako kot pravi NoName,
pisateljske blokade se dogajajo vsem, ko jaz pišem jo dobim večkrat dnevno, opažam pa, da sta večinoma prisotni dve vrsti teh blokad:

1) Ne vem kako bi zgodbo nadaljevala/dokončala razplet določene situacije.
2) Ne vem kako naj na zanimiv način prikažem dogajanje.

Pri prvi ti svetujem, da zdaj splaniraš svojo zgodbo na principu dramskega trikotnika ali vsaj pribljižno tako. Stvar naj bo povezana ima naj jasne vzroke in posledice, da se bralec ne bo počutil izgubljenega in da ga ne kar iz nenada zasuješ z dejstvi, ki bi jih bilo mogoče treba podati že v bolj zgodnjem dogajanju. (Dobro je, če si tako splaniraš tudi nekatere manjše dogodke v zgodbi in jih med sabo povezež)
V naprej splaniraj tudi junake – naj postanejo orodja za rezreševanje problemov v tvoji zgodbi, da rešitve teh zapletov ne bodo samo skupek spontanih potez, ampak premišljen postopek. Tako boš pridodibila še na junakovem karakterju.
Skratka planiraj, glej za 2,3 mogoče še več delov naprej. Zgodba bo lepo povezana pa še vedela boš o čem pisati, da se ne boš tako pogosto počutila izgubljeno.

Ta druga vrsta blokade je pri meni mnogo bolj pogosta, a jo je lažje odpraviti. Jaz grem pisat naslednji del ali pa berem, da dobim navdih in mogoče kakšno idejo za nadaljne pisanje. Če res ne gre pa vse skupaj malce spremenim. 😉

Ne piši, ko si brez navdiha. Pisanje mora biti prijetno in, če si se pri kakšnem delu preveč namučila bo to opazil tudi bralec. Zapomni si – nhče te ne preganja ali obsoja, če kaj ni popolno napisano. To je samo sproščujoč hobi.

Upam, da sem pomagala.
🙂

Prikazujem 2 rezultata
Tvoj odgovor
Tvoje ime*