1
0

Imam eno vprašanje. Vem, da ima sonet 4 kitice: prvi dve štirivrstični in drugi dve trivrstični. Vsaka vrstica mora imeti točno 11 zlogov. Ve kdo še kaj, kajti napisala sem sonet, posvečen moji prijateljici in ne vem, če morem še kaj popraviti.

0
0

razmisli

0
0

Se mi zdi da je to vse, kar rabi… Se mi zdi.

0
0

SONET MORA IMETI TUDI PRAVI NAGLAŠENI ZLOG. (U_U_U_U_U_U) U JE NENAGLAŠENI ZLOG, _ PA JE NAGLAŠENI ZLOG.

0
0

Kolikor jaz vem, je stopica v sonetu nedoločena. Ti si verjetno za primer vzela prešerna, ki je v sonetih nesreče uporabil jambsko stopico.
Drugače pa se oblike sonetov tudi razlikujejo.
Angleški sonet naprimer je lahko sestavljen iz treh kvartin in enega dvostiha na koncu. Poleg tega je lahko v teh sonetih uporabjlen tudi jambski deseterec. V francoskem sonetu pa se uporablja aleksandrinec.
Italjanski in slovenski sonet pa vsebuje jambske oz. Laške enajsterce.
Rima v kvartinah je oklepajoča v tercetnem delu pa svobodna.
V angleškem sonetu je rima prestopna v sklepnem dvostihu pa zaporedna.

Če pa si kakšen večji pesniški geni pa veš tudi za zlati rez, ki vsebinsko loči kvartine (postavijo temo) in tercine (podamo sklep in idejo).

0
0

Hej, Art3mis!
Ti moram priznati, da Prešernovega Sonetnega venca še niti pogledala nisem. Zato, se mi zdi, je moj sonet čisto izven pravilnika. 🙂

0
0

Kako to misliš, da je izven pravilnika? No vsaka čast, da si se lotila pisat sonet.

0
0

se strinjam z Art3mis. vsaka čast da si upoštevala že pravila ki si jih sama napisala. meni nebi to uspelo nikoli, čeprav moram priznat da nisem tak tip da bi to delala z veseljem.

0
0

Hvala za pohvalo. Tudi prijateljici je bil všeč! 🙂

Prikazujem 8 rezultatov
Tvoj odgovor
Tvoje ime*