Naslednji Pil izide 5. februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Iz ordinacije

Živijo!

Zadnje čase se počutim res žalostno in pobito. Starejša sestra je to opazila in mi ponudila ter mi obljubila, da mi je na razpolago, če se želim pogovoriti o tem. Na internetu sem opravila nekaj testov o depresiji in vsi so pokazali, da sem »mildly depressed«. Ugotovila sem, da kažem nekaj znakov depresije: izguba apetita, razmišljanje o smrti, občutek krivde in nezaželenosti. Včasih pomislim, da ni vredno živeti in da bližnjim ni mar zame. O samomoru nisem razmišljala podrobno ali ga načrtovala, samo pomislim nanj (ne tako, da bi se ubila, samo na samomor nasploh). Sestra se mi je ponudila, da se pogovori z mano, ampak ne vem, kako naj ji to povem. Staršem ne upam povedati, saj me je strah, da bodo mislili, da samo iščem pozornost. Tudi z zdravnikom si o tem ne upam govoriti, saj se ne počutim prijetno govoriti o svojih čustvih. Zaenkrat sem to zaupala samo svoji najboljši prijateljici.

Prosim, pomagaj mi, saj ne vem, kaj naj storim. Že vnaprej se ti zahvaljujem za tvoj odgovor in se opravičujem za dolgo pismo :).

404 Happines finder, 12, skoraj 13 let

Oj!

Depresija oz. motnje razpoloženja so danes velik problem tudi že pri mladih in  ne zgolj odraslih, saj je teh težav pri mladostnikih čedalje več, lahko pa se pojavljajo celo pri manjših otrocih (v tem primeru je klinična slika malce drugačna in se večinoma kaže v obliki številnih telesnih težav, kot so glavoboli, bolečine v trebuhu, neješčnost …).

Na razvoj motenj razpoloženja (v ta sklop spadajo depresija, anksiozno-depresivna motnja, ankisoznost, bipolarna motnja in še nekatere druge) vplivajo tako genetika (prirojena predispozicija za bolezen, ki se deduje znotraj družine) kot okolje (domače razmere, težave v šoli/službi, odnosi  z bližnjimi, morebitna socialno-ekonomska prikrajšanost, travmatične izkušnje itd.) in morda še druge pridružene telesne bolezni.

Motnje razpoloženja so lahko kratkotrajne, bolj blage (večinoma same minejo in posebna terapija ni potrebna) ali hujše, dlje trajajoče oz. celo kronične (ponavljajoče se). Te zahtevajo ustrezno zdravljenje (tako zdravila kot psihoterapijo). 

Najpogostejši simptomi depresije so pretirana potrtost oz. žalost, pesimizem, občutki krivde, slaba samopodoba, umikanje v samoto, pomanjkanje interesa za stvari, ki so posameznika sicer prej veselile, samomorilne misli (če so zgolj nejasne, gre za neki opozorilni znak, če pa ima oseba že konkretne misli in natančen načrt izpeljave samomora, je potrebno urgentno ukrepanje in hospitalizacija, saj je taka oseba akutno življenjsko ogrožena), težave s koncentracijo in motnje spomina, razdražljivost, utrujenost oz. pomanjkanje energije, motnje spanja (čezmerno spanje ali pogosto zbujanje oz. težave z uspavanjem), slab ali pretiran apetit (in zaradi tega pridobivanje teže ali hujšanje) in še nekateri drugi.

Pri anksiozni motnji gre bolj za panične napade, pretirano zaskrbljenost oz. nervoznost, občutke tesnobe, ki jih ne moremo obvladati, nemir, številne telesne težave (razbijanje srca, prebavne težave, hujšanje, bolečine itd.), slab spanec ipd. Pri anksiozno-depresivni motnji se simptomi depresije in anksioznosti prekrivajo, pri bipolarni motnji pa se depresivna obdobja  izmenjujejo z obdobji manije (obdobja čezmerne energije, čustvene »privzdignjenosti« oz. pretiranega dobrega počutja, zmanjšane potrebe po spanju, impulzivnosti).

Vsekakor se simptomov  depresije (ali druge razpoloženjske motnje) ne sme  prezreti, saj nezdravljena depresija lahko vodi v številne zaplete (od najhujših, kot je samomor, do samopoškodovanja, hudih težav v vsakdanjem funkcioniranju, telesnih težav, socialne izolacije itd.).

Ali gre pri tebi za neko kratkotrajno, prehodno obdobje žalosti, ki bo minilo (in je v puberteti kar pogosto, zlasti ob hormonskih nihanjih ali slabi samopodobi ), ali že za bolezensko depresijo, težko ocenim, vsekakor pa menim, da bi se o svojih težavah morala pogovoriti še z ustreznim strokovnjakom, torej psihologom ali zdravnikom.

Super je, da ti je sestra pripravljena pomagati, vprašanje pa je, ali ti zgolj ona lahko ustrezno pomaga.

Vem, da o svojih čustvih ni lahko govoriti, je pa res, da je mnogim celo lažje govoriti z neznancem kot z domačimi , saj se s tem izogneš strahu, kaj si bo sogovornik mislil, ali predsodkom, pretiravanju, banaliziranju posameznikovih težav.  Če se ne želiš pogovoriti s svojim zdravnikom, se lahko za začetek obrneš tudi na šolskega psihologa, ta pa te bo že znal ustrezno usmeriti naprej.

zdravnica Nina
Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Kaj bi raje dobili priloženo Pilu: kartice zvezdnikov ali nalepke?
Raje imam 3 kartice zvezdnikov, kot do sedaj.
(150)
Boljše bi bilo, da bi dobili več manjših nalepk zvezdnikov, živali in luštnih ilustracij.
(469)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Pouk na daljavo

Učitelj: "Matic, vklopi kamero!" Matic: "Ne morem, ker ne dela." Učitelj: "Ali imaš telefon?" Matic: "Ja, seveda." Učitelj: "No, zakaj pa ga ne uporabiš???" Matic: "Ker so telefoni pri pouku prepovedani."
VSCO GIRL, 10