Naslednji Pil izide 5. februarja

Nova številka
Januar 2021


Izid: 8. 1. 2021
Iz ordinacije

Dober dan,

res ste super in ti vaši nasveti  in odgovori zelo pomagajo. Vprašala bi, kako se vstavi tampon, ali to boli, ali se lahko kaj zgodi, če ga daš noter narobe, in vaše mnenje o tamponih ... Zelo bi vam bila hvaležna, če bi odgovorili na ta vprašanja, hvala, če boste, in lep pozdrav!

Tia, 13 let

Draga Tia!

Uporaba tamponov je pri dekletih, ki še niso imela spolnih odnosov, sprva lahko nekoliko boleča, izjemoma lahko pride celo do predrtja deviške kožice (večinoma se sicer to ne zgodi, saj je deviška kožica precej raztegljiva). Večina deklet se zato pred prvimi spolnimi  odnosi redkeje odloča za tampone in raje uporablja vložke (tampone pa bolj izjemoma – morda na morju, med telesnimi aktivnostmi itd.).

Tamponi obstajajo v različnih velikostih (glede na jakost menstruacije). Za začetek priporočam uporabo tistih manjših (in jih raje pogosteje menjavaj), kasneje, ko se jih navadiš, pa lahko uporabljaš tudi večje.

Vstavitev tampona je precej enostavna, običajno so v škatlici priložena navodila  za uporabo, in če jim slediš, tampon težko vstaviš narobe. Važno je, da si pred vsakim vstavljanjem dobro umiješ roke, da si pred uporabo sproščena (tako so tudi tvoje mišice v nožnici sproščene), da pred uporabo preveriš, ali je vrvica tampona  cela in dovolj dolga (da boš kasneje tampon lahko izvlekla), ter da ga vstaviš dovolj globoko (čutiti ga moraš globoko v nožnici, ne zgolj na koncu, hkrati pa mora vrvica še vedno lepo viseti ven vsaj za par centimetrov.  Vstavljaš ga lahko s prstom ali s priloženim aplikatorjem (nekateri tamponi se prodajajo s priloženimi aplikatorji; ti so večinoma malce dražji in jih dobiš v bolje založenih trgovinah). Tampone je treba dovolj pogosto menjati (odvisno od jakosti menstruacije – najkasneje pa na 4–6 ur. Če ga pustimo dlje, čeprav se morda še ni čisto napil, obstaja večja možnost za okužbe.

Največja nevarnost pri uporabi tamponov naj bi bila prav možnost razvoja (tudi precej nevarnih ) vnetij nožnice oz. medenice, če na tampon pozabimo in ta predolgo ostane v nožnici (recimo ves dan oz. več dni oz. celo tednov – kar se žal tudi dogaja!). Sicer so tamponi povsem varni.

V preteklih letih je bilo precej polemik okoli tamponov (in vložkov), ki naj bi vsebovali belila in druge škodljive snovi, vendar danes večina (preverjenih) proizvajalcev teh snovi ne uporablja več.

Tudi sicer je danes izbira tamponov ogromna in obstajajo tudi taki iz organskega bombaža, ki naj bi bili najbolj »zdravi« oz. najmanj problematični.

zdravnica Nina
Objavljeno v aprilski številki Pila 2020.

Vprašanje

Kaj bi raje dobili priloženo Pilu: kartice zvezdnikov ali nalepke?
Raje imam 3 kartice zvezdnikov, kot do sedaj.
(150)
Boljše bi bilo, da bi dobili več manjših nalepk zvezdnikov, živali in luštnih ilustracij.
(469)

AKTUALNO

7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
7 korakov za lažjo izbiro srednje šole
“Kam boš šel/šla naprej?,” je vprašanje, ki ga verjetno kar pogosto slišiš. Te spravlja v veselje ali v stisko? Naj te pomirimo – kakorkoli se počutiš je popolnoma ok.
Spodaj ... Več
Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Challe Salle - Lagano
Bepop - Daj se nasmej
Maraaya - Obujem nove čevlje
Nina Pušlar - Svet na dlani
BQL - Na frišno

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Jawsh 685 x Jason Derulo - Savage Love
BLACKPINK x Selena Gomez - Ice Cream
Billie Eilish - Bad guy
Ava Max - So am I

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. Bianca: Givenchy
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Lagano
5. Eva Boto: Ko najdeš sebe
6. Jan Plestenjak: Meni dobro je
7. Klara Jazbec: Največ
8. Maraaya: Drevo
9. Maraaya: Obujem nove čevlje
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Billie Eilish: Therefore I Am
4. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
5. BTS: Dynamite
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
9. Shawn Mendes, Justin Bieber: Monster
10. Taylor Swift: willow

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKAJanuar 2021


Izid: 8. 1. 2021

Kako visoko

Štorklja poje žabo. Ko letita, se oglasi žaba iz želodca: ”Kako visoko sva?” Teta štorklja odvrne: ”Na 3000m” Žaba: ”O, ne ga srat!”
Pilovka 1, 12